Bateria - zamiennik

• 43 Odpowiedzi
  • 6511 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bateria - zamiennik
« dnia: Listopad 26, 2008, 19:40:43 »
Witam

Od pewnego czasu jestem prawie szczęśliwym posiadaczem Diamonda. Prawie szczęśliwym z powodu baterii. Jak wszyscy wiedzą oryginalna bateria to jakiś żart ze strony producenta i to w nie najlepszym tonie.
Zwracam się do was z pytaniem o konkretny model baterii jeśli ktoś miał do czynienia z tą baterią prosiłbym o opinie na jej temat:

http://www.batimex.pl/towar.asp?idtowaru=3022

Cena tej baterii wydaje się bardzo atrakcyjna, zastanawiam się jak się to przekłada na jakość.

Pozdrawiam

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
Odp: Bateria - zamiennik
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2008, 05:13:56 »
Witam

Od pewnego czasu jestem prawie szczęśliwym posiadaczem Diamonda. Prawie szczęśliwym z powodu baterii. Jak wszyscy wiedzą oryginalna bateria to jakiś żart ze strony producenta i to w nie najlepszym tonie.
Zwracam się do was z pytaniem o konkretny model baterii jeśli ktoś miał do czynienia z tą baterią prosiłbym o opinie na jej temat:

http://www.batimex.pl/towar.asp?idtowaru=3022

Cena tej baterii wydaje się bardzo atrakcyjna, zastanawiam się jak się to przekłada na jakość.

Pozdrawiam

Wprawdzie wolałby nie mieć do czynienia z 'bandytami' ale .................
zobacz temat  http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=103376.0

IMHO najlepsze wyjście kupić drugą baterie 900mAh ..........na Allegro oryginalne sa po ~~40 zl
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2008, 08:02:03 wysłana przez dziadek7 »
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2008, 09:55:54 »
dyskusja w zasadzie wyczerpuje temat uchwytów samochodowych, stacji dokujących itp. natomiast nic nie wnosi do mojego pytania.
pytałem się o baterię i to konkretnie o baterię podaną w linku.
trochę już czytałem postów na forum i zdziwiło mnie to że nie napisałeś że tobie nawigacja wytrzymuje 7h na baterii 2000 mAh co zazwyczaj wszędzie podkreślasz.
pozdrawiam

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2008, 14:27:31 »
Nie przesadzaj  :S .............jak sam widzisz NIE wszędzie  :mrgreen:
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline jakub_27

• 39
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2008, 20:23:49 »
Witaj,

jestem szczęśliwym posiadaczem tej bateryjki Batimexu. Zakup poprzez ich stronę odbywa się bez najmniejszego problemu, temat od momentu przelania pieniędzy do otrzymania towaru zamykasz w tydzień. Na wszystkich etapach realizacji otrzymujesz mailową informację na temat statusu realizacji zlecenia.
Co do samej baterii to jak na razie rewelacja. Oryginał 900 mAh to totalna pomyłka, ledwo wytrzymuje kilka godzin pracy. Bateryjka 1800 mAh Batimexu przy dość dużym użytkowaniu wytrzymuje bez problemu 3 dni, czyli zapewnia pełen komfort pracy. Oczywiście musisz się liczyć z dość znacznym pogrubieniem fonu, ale ja już się przyzwyczaiłem i nawet nieźle teraz leży w dłoni. Tylna obudowa dobrze spasowana więc i tu nie ma problemu.
Reasumując baterię w 100 % polecam jako b. dobrą i przede wszystkim b. tanią. Aha i jeszcze jedno wybrałem najtańszą opcję wysyłki czyli ekonomiczna paczka PP.

pozdrawiam

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 27, 2008, 21:48:59 »
O ile telefon jest grubszy z tą baterią?
Może jakieś zdjęcia?

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 28, 2008, 11:50:17 »
dzięki jakub_27 na taką właśnie odpowiedź czekałem. konkretnie i na temat.

Pozdrawiam

PS. Zamowiłem taką baterię więc też coś napisze na jej temat.
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2008, 14:05:07 wysłana przez motobandyta »

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 04, 2008, 14:14:25 »
No to dostałem baterię.

No i jest buła. Znaczy nowa tylna klapka jest grubości całego telefonu w oryginale. Po złożeniu jest grubszy niż orginał zapakowany w futerał że tak porównam.

Jak długo telefon wytrzyma jeszcze nie wiem bo dopiero wczoraj doszła baterię.

Co gorsza przestał dzaiłać mi GPS. Nie sprawdzałem dokładnie ale nie byłem w stanie złapać sygnału w czasie w jakim normalnie GPS łapał fix'a z oryginalną baterią.

*

Offline cardax

• 303
  • Made in Japan
    • Reklama
  • Sprzęt: Jornada 720,Jornada 728,Htc Hero,Ipaq 914c,Sony U3
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 04, 2008, 15:00:35 »
Staliście się ofiarami nie czytania forum :(  bez urazy

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105944.0;topicseen

Htc Hero.Star Track ,Diamond,HTC TOUCH,HP914c
jaq3,dell Axim,Casiopeia,Ethen Obecnie mój kochany Imate 9502
Es400 Blackberry 9900 Android dla androidów :)

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 04, 2008, 15:17:25 »
czytałem wiele wątków związanych z bateriami ale na ten co podesłałeś nie trafiłem. co do opinii że GPS może przestać działać czytałem już gdzieś o tym i liczyłem się z taką opcją. napisałem o problemach z GPS'em jako informację dla innych pragnących kupić tę baterię. jak wiemy są ludzie na forum którzy mają również zamienniki i im GPS działa nawet przez 7 godzin  :ok:

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 04, 2008, 16:19:26 »
czytałem wiele wątków związanych z bateriami ale na ten co podesłałeś nie trafiłem. co do opinii że GPS może przestać działać czytałem już gdzieś o tym i liczyłem się z taką opcją. napisałem o problemach z GPS'em jako informację dla innych pragnących kupić tę baterię. jak wiemy są ludzie na forum którzy mają również zamienniki i im GPS działa nawet przez 7 godzin  :ok:

Potwierdzam ...u mnie tak dziala bat. 2000mAh  :ok:
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline jakub_27

• 39
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 04, 2008, 20:30:47 »
Witam,

niestety pisząc swoją pozytywną opinię w temacie baterii, którą w większości podtrzymuję (wydajność), rzeczywiście nie zweryfikowałem poprawności pracy GPS'u, który i u mnie niestety nie działa. Zastanawiam się jaki związek może mieć bateria w aspekcie funkcjonowania GPS'u ? Temat poruszyłem na forum producenta baterii, jeden z użytkowników stwierdził, że przyczyną jest grubość baterii która powoduje duże tłumienie sygnału. Wydaje mi się to mało prawdopodobne, choć tego nie wykluczam bo raz udało mi się złapać fixa, ale ze względu na słabą jakość sygnału GPS całkowicie wariował więc rzeczywiście wyglądało to na jakieś problemy ze stłumionym sygnałem. Na forum producenta zadałem pytanie czy wada ta podlega procesowi reklamacyjnemu, czekam na odpowiedź..... Mają w ofercie również baterię HTC Diamond 2400mAh Li-Ion 3.7V, poprosiłem o przeprowadzenie testów, jeżeli byłyby pozytywne być może uda się wymienić tę wadliwą .... Kolejne milimetry dojdą no ale cóż....

A Ciebie Motobandyta przepraszam za moją opinię, która nie uwzględniała aspektu wadliwego GPS'a, na tamtą chwilę wiedzy tej niestety nie miałem.... wrrr...

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 05, 2008, 04:37:46 »
Wierzę że tak u Was jest ale ...................... nie mogę zrozumieć dlaczego ???
Bo przecież moja bat. 2000mAh jest grubsza od 1800 i NIE mama żadnych problemów z GPSem
Zresztą tu na forum są też inni koledzy co mają ta baterię i nie mają żadnych problemów .
Dla mnie jest to jak Science Fiction  :worried:
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline jakub_27

• 39
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 05, 2008, 08:09:26 »
Dziadek napisz proszę cos więcej o swojej baterii tzn.:

1) Gdzie kupiłeś ?
2) Ile kosztowała ?
3) Ile wytrzymuje przy standardowym korzystaniu ?
4) Czy nie masz z nią żadnych problemów ?
5) Czy z GPS'em nie masz zupełnie żadnych problemów ?

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 05, 2008, 09:36:53 »
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline Rome

• 267
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S  TRAK GPS-430 + AM 6.6 PL
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 05, 2008, 09:57:17 »
Jakby ktoś był zaintersowany do mam do sprzedania oryginalną baterię do Diamonda 1340mAh BP E20

W komplecie
pudełko
bateria
klapka
paragon z 13.10.2008 (stanowi gwarancję)

Bateria używana przeze mnie około tygodnia (teraz leży w szufladzie),

Cena - 100zł , preferowany odbiór osobisty w Warszawie ale mogę też ją wysłać pocztą po wpłacie na konto
Pozdrawiam
Rome

*

Offline jakub_27

• 39
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 05, 2008, 17:57:34 »
Jeżeli ktoś wie gdzie w Polsce można kupić tę baterię 2000 mAh to proszę o info, niestety na allegro nie ma....

*

Offline jakub_27

• 39
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 09, 2008, 20:03:02 »
Firma Batimex oficjalnie potwierdziła problem współpracy baterii 1800 mAh z GPS'em, wycofała go ze sprzedaży i zadeklarowała zwrot pieniędzy. Bateria z usuniętą usterką ma pojawić się w sprzedaży za kilka tygodni. Na razie czekam jeszcze na info jakie formalności trzeba spełnić, aby zwrot pieniędzy otrzymać :)

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 10, 2008, 10:18:07 »
kurcze mam następny problem bo po włożeniu oryginalnej baterii GPS wprawdzie działa ale dużo gorzej niż przedtem. wiecie co można zrobić żeby przywrócić dawną funkcjonalność odbiornika GPS?
co do tej nieszczęśliwej baterii to dzwoniłem do Batimexu i powiedziano mi żebym odesłał im baterię z informacją co nie działa.

Rome może ja bym się zdecydował na tę baterię jeśli jeszcze jej nie sprzedałeś tylko pytanie o ile dłużej działa telefon z tą baterią i oczywiście o ile dłużej działa GPS.

ewentualnie biorę jeszcze pod uwagę kupno power extendera (batery pack) i tu moje kolejne pytanie czy ktoś ma coś takiego i jak to się spisuje, czy w tym przypadku działa GPS poprawnie? zależy mi na takim rozwiązaniu gdyż chce zamontować sobie diamenta na motocyklu, a tam nie ma gniazda zapalniczki (chyba że sam sobie zamontuje).

Pozdrawiam

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 10, 2008, 10:43:58 »
kurcze mam następny problem bo po włożeniu oryginalnej baterii GPS wprawdzie działa ale dużo gorzej niż przedtem. wiecie co można zrobić żeby przywrócić dawną funkcjonalność odbiornika GPS?
Prawdopodobnie pomoże zresetowanie odbiornika GPS. Czy jest jakiś diamentowy soft do tego to nie wiem, może koledzy podpowiedzą. ewentualnie HR na wszystko pomaga  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2008, 11:26:31 wysłana przez forestowy »
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline Rome

• 267
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 10, 2008, 11:19:43 »
motobandyta
baterie jeszcze mam

a ile trzyma dłużej to ciężko mi powiedzieć bo używałem jej tak którko że ciężko było przetestować, co do GPS to nie mam bladego pojęcia bo nie używam diamonda jako navi (mam dedykowaną navigację)

oryginalna bateria 900mAh trzyma mi w tej chwili spokojnie dwa dni (ROM lovelasika V4- :ok: )

więc myślę że z baterią 1340 spokojnie dałbym radę 4dni

jakbyś się zdecydował do wal na priva
Pozdrawiam
Rome

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 10, 2008, 12:07:08 »
motobandyta
więc myślę że z baterią 1340 spokojnie dałbym radę 4dni

moja 1340 trzyma 4 dni
ladowana w sobote o 14 teraz ma jakies 5 %

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 10, 2008, 13:27:53 »
no więc właśnie chodzi mi o HR. gdzieś czytałem jak to poprawnie wykonać ale teraz nie mogę znaleźć tego wątku. czy ktoś mógłby mnie skierować na odpowiedni trop.
PS. używam wyszukiwarki ale niestety nie mogłem znaleźć lub pojawiał się komunikat że zapytanie nie jest dość specyficzne.

*

Offline Rome

• 267
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 10, 2008, 13:29:36 »
no więc właśnie chodzi mi o HR. gdzieś czytałem jak to poprawnie wykonać ale teraz nie mogę znaleźć tego wątku. czy ktoś mógłby mnie skierować na odpowiedni trop.
PS. używam wyszukiwarki ale niestety nie mogłem znaleźć lub pojawiał się komunikat że zapytanie nie jest dość specyficzne.

kiepsko szukasz , wszystko jest w FAQ

8. HR lub Hard Reset
Tzw. twardy reset, powoduje utratę wszystkich danych zapisanych w pamięci urządzenia i przywrócenie ustawień systemowych.
Aby wykonać HR należy (na włączonym urządzeniu) wcisnąć klawisz zmniejszenia głośności oraz centralny przycisk joysticka i  trzymając je cały czas wciskamy Soft Reset i trzymamy przez chwilę. Puszczamy SR. Na ekranie powinien się pojawić tekst na białym tle. Jeżeli chcemy wykonać Hard Reset bez czyszczenia Internal Storage wcisamy klawisz zwiększenia głośności. Jeżeli chcemy wykonać Hard Reset z formatem Internal Storage ( !!!UWAGA!!! tracimy wszystkie dane na 4 GB pamięci wewnętrznej ) wciskamy klawisz zmniejszenia głośności.
Pozdrawiam
Rome

*

Offline e.t.

• *
  • 59
    • Kuchnia nataly
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 11, 2008, 08:19:29 »
Pytanie do użytkowników grubszych baterii - chodzi mi po głowie koncepcja - bo jeżeli większa bateria jest grubsza i jest nowa, "grubsza" obudowa - czy pod nową obudową jest dosyć miejsca żeby wstawić starą baterię? Tzn, żeby położyć ją za tym występem nowej i podłączyć równolegle. Wtedy za nic (bo baterię i tak mamy) będzie jeszcze większa pojemność..

Rzućcie okiem - Dzięki!

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 11, 2008, 08:49:18 »
weź oddech i spokojnie przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś.....
Grubsza obudowa (a raczej tylna klapka) jest po to żeby tam weszła grubsza od standartowej bateria, a nie grubsza bateria + dodatkowa bateria. Stara bateria (oryginalna) wejdzie pod grubszą tylną klapkę. To chyba logiczne.....
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 08:51:03 wysłana przez forestowy »
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline jakub_27

• 39
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 11, 2008, 09:50:00 »
Grubsza obudowa (a raczej tylna klapka) jest po to żeby tam weszła grubsza od standartowej bateria, a nie grubsza bateria + dodatkowa bateria. Stara bateria (oryginalna) wejdzie pod grubszą tylną klapkę. To chyba logiczne.....

forestowy po raz kolejny masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem...

e.t. są dwa rodzaje klapek z "wybrzuszeniem" tylko na baterię  oraz bez "wybrzuszenia"  i w przypadku tej drugiej spokojnie ta druga bateria powinna się zmieścić... kwestia więc dobrego równoległego połączenia no i jakiegoś przymocowania .....

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 11, 2008, 10:29:45 »

forestowy po raz kolejny masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem...

e.t. są dwa rodzaje klapek z "wybrzuszeniem" tylko na baterię  oraz bez "wybrzuszenia"  i w przypadku tej drugiej spokojnie ta druga bateria powinna się zmieścić... kwestia więc dobrego równoległego połączenia no i jakiegoś przymocowania .....

Teoretycznie tak ......ale to wiąże się z lutowaniem przewodów do styków bateri  hmm.................... wyjście troche niebezpieczne
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 11, 2008, 12:12:05 »
e.t. są dwa rodzaje klapek z "wybrzuszeniem" tylko na baterię  oraz bez "wybrzuszenia"  i w przypadku tej drugiej spokojnie ta druga bateria powinna się zmieścić...
Domniemasz czy czy sprawdziłeś organoleptycznie że tam coś wejdzie? Bo według mnie wybrzuszenie jest w klapkach od baterii 1800 mAh i więcej które są jeszcze grubsze od powiększonej 1350 mAh

*

Offline jakub_27

• 39
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 11, 2008, 12:29:16 »
Mam tą 1800 mAh i wybrzuszenie jest na cełej powierzchni klapki tak więc w części poza baterią jest b dużo miejca i na pewno bateria 900 mAh się zmieści....