Krzysiecw mam pewna solucję, którą (jak myślę) warto dopisać do 1 posta. Otóż:
Zakupiłem Diamonda z Ery czyli MDA compact IV (dla brata, bo nie mógł przeżyć że mam Diamonda a on nie

). Miał wszystko oryginalne, nigdy nie modyfikowany. Od razu poszedł HardSPL, zmieniłem ROM na DI v.6, później Radio (1.15), screen splash - krótko mówiąc wszystko to, co sam miałem w moim diamondzie, dosłownie to samo wrzuciłem na nowy nabytek MDA compact IV.
I co się okazało: Tylna kamera dawała podgląd w 256 kolorach (lub zdeformowanych kolorach, przeważał różowy). Zdjęcia również wychodziły takie jak na podglądzie. I nie była to wina ustawień, bo przegrzebałem dosłownie wszystko wraz z niektórymi modyfikacjami rejestru. Pomyślałem, że koleś sprzedał mi wadliwego diamonda z uwaloną kamerą (bo wcześniej nie sprawdzałem aparatu). Przełączyłem się na przednią kamerkę VGA i to samo - efekt różowości 256 kolorów. Tak więc stwierdziłem, że problem leży jednak w sofcie. Na naszym forum nie znalazłem absolutnie nic. Ludzie mają problemy z kamera która się nie odpala, nie zapisuje zdjęć, nie chce łapać focusa, ale nikt nie miał problemu z brakiem kolorów na podglądzie i zdjęciach i to na obu kamerach (przedniej i tylnej).
Dogrzebałem się na forum XDA tutaj:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=404712&highlight=camera+problemProblem podobny (nie identyczny), ale rozwiązanie to samo.
Próbowałem postąpić tak jak ze znanym problemem SF=HR czyli sflashować Diamonda oryginalnym ROMem 2.03 dla HTC Diamond (nie brandowanego): RUU_Diamond_HTC_WWE_2.03.405.2_Radio_Signed_Diamond_52.51.25.26_1.09.25.23_Ship.exe
A później wgrałem znowu DI v.6. Efekt zerowy. Ciągle kamikadze z aparatem.
Aby rozwiązać problem, należy sflashować ROMem oryginalnym 1.93 a nie 2.x. Ja użyłem brandowego z T-Mobile konkretnie RUU_Victor_TMO_PL_1.93.118.3_Radio_Signed_Diamond_52.29a.25.13_1.00.25.16_Ship.exe dostępnego na chomiku XCOOM. Później wgrałem DI v.6 i jak ręką odjął.Stracha miałem, bo sprzęt nie był już na gwarancji, a na dodatek nie był mój

Dopowiem jeszcze, że w między czasie sprawdziłem także DI v.4 i problem takze występował. Nie wiem czy to wina całej rodziny DI czy ogólnie gotowanych ROMów. Spotkaliście się kiedyś z czymś podobnym?