problem: axim x51v i karta CF gps bc-337

• 4 Odpowiedzi
  • 1243 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 10, 2006, 22:27:50 »
Witram,
może ktoś spotkał się z podobnym problemem. posiadam axima x51v. zakupiłem do niego kartę gps CF BC-337. po uruchomieniu urządzenia i wejścia do aplikacji (VisualGPSce, automapa, GPSinfo) , karta działa poprawnie. po wyjściu z aplikacji (aplikacja znika z "running programs") i próbie ponownego jej uruchomienia (lub jakiejś innej) otrzymuję komunikat "nie można otworzyć portu". jedynym ratunkiem jest twardy reset pda lub wyjęcie i ponowne włożenie karty CF. co może być przyczyną takiego zachowania ?
case z activsync'iem opisany na forum przeszedłem - nic się nie zmieniło.  
pozdrawiam
tokl

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2006, 21:41:43 »
no i sprawa się wyjaśniła. wszystko za sprawą błędu w bibliotece serial.dll. Po podmianie oryginalnej biblioteki na elserial.dll i małej modyfikacji rejestrów, broblemy z obsługą karty zniknęły. karta działa poprawnie przy wielokrotnym wchodzeniu/wychodzeniu z aplikacji.
pozdr
tokl

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 08, 2006, 18:05:41 »
Podlacze trabe do tego tematu aby nie otwierac nowego. Kupilem kumplowi wlasnie taki odbiornik GPS na CF i w zasadzie wszystko dziala super ale CZASEM pojawia sie taki problem, ze po wystartowaniu aplikacji odbiornik widzi satelity ale nie moze zlapac FIXa przez 5-10minut ! Dziwne bo zazwyczaj po wlaczeniu lapie FIXa w przeciagu kilkunastu sekund, ale czasem sie jakby "zwieszal" i na FIXa trza czekac :( Czy zna ktos powod takiej "zwiechy" ???

p.s. Raz mi sie tak zdarzylo z moim BT-338. Widzial chyba z 6 satelit, slupki (szare) na maksa, a fixa nie bylo. Wylaczylem go, wyciagnelem beterie, wlaczylem i wszystko wrocilo do normy.

Problem z sygnalem GPS (AXIM x50v WM5 & CF HAICOM HI-305
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2006, 17:41:56 »
Po upgrade z WM 2003 do WM 5 mam problem z sygnalem GPS - niezaleznie od wykorzystywanego programu do nawigacji, odbiornij GPS sie zawiesza na kilkanascie sekund. Mam Dell Axim x50V z odbiornikiem GPS na CF firmy HAICOM HI-305III. Czytalem ze sa podobne problemy z Dell x51v. Moze jestescie mi w stanie cos podpowiedziec?

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 20, 2006, 20:11:24 »
Troche sie pomotałes

Zasada z GPS'em jest taka ze nigdzie ni ejest napisane ze FIXa musisz miec w ciagu 30 sec. Wszystko zalezy od wielu czynników

- widocznosci nieba
- jakosci sygnału docierajacego do ziemi (a ten jest osłabiany zarówno przez promieniowanie słoneczne, jonosferę jak i chmury w wypadku niepogody itp.....) Odbiornik musi zlapac sygnał z minimum 4 satelit i czekac na pełną i kompletną transmisje z satelity kontrolnego.... Polecam poczytac na ten temat - wtedy się czlowiek przestaje dziwic czemu to tyle trwa. GPS to nie GSM ;)