Dell Axim v51x + TELEFON 3G czy MDA PRO ???

• 46 Odpowiedzi
  • 6026 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 28, 2006, 21:23:28 »
Na wstepie chcialbym sie przywitac (to moj pierwszy post).
Witam wszystkich.

Zamierzam zakupic Dell Axim v51x, chce go spowadzic z USA bo jest duzo tanszy niz u nas, do tego przyswtawka z qwerty, ale mam dylemat:

Czy lepiej zakupic MDA PRO i miec telefon oraz palmtop w jednym czy jednak pozostac przt wyborze Dell Axim i do tego telefon 3G??

Palmtop z qwerty jest mi niezbedny (praca + uczelnia) z tad klawiatura do Della  http://catalog.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=261549

Nie wiem na co sie zdecydowac i prosze o rade, wiem ze Dell jest lepszy, ale czy az tak bardzo?

Z gory dziekuje za sugestje. Pozdrawiam.[/url]

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 28, 2006, 22:10:32 »
Oczywiście, że Della. Zawsze lepiej mieć telefon + palmtop, niż wszystko w jednym i gadać do słabej cegły :)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 28, 2006, 23:10:04 »
slaba cegla? miales kiedys?

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 28, 2006, 23:12:30 »
ares_krk
w porownaniu do Axima kazdy palmofon jest slaby.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 28, 2006, 23:54:01 »
No i cegła - co innego mały i ładny telefon, co innego palmofon. To nie rzeczy do rozmów, pomimo tego, że mają taką funkcję :) Oczywiście rozmiar MDA jak na palmtopa jest przyzwoity, ale podkreślam - jak na palmtopa.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 29, 2006, 01:43:53 »
Chcialem jeszcze zapytac jak sa w Aximie rozmieszcozne glosniki i mikrofon i czy jest mozliwosc podlaczenia zewnetrznego mikrofonu??

Chce kozystac ze skypa, zwlaszcza SkypeIn mnie interesuje wiec ciekawi mnie jak rozmiwszczony jest glosnik i mikrofon?

Z gory za odpowiedz dziekuje, :)

ps... mam nadzieje ze uzyskam tu odpowiedz bp nie chce robic dodatkowego temtu

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 29, 2006, 10:33:58 »
Mikrofon jest na górze, po lewej stronie loga "Dell" i jest na tyle czuły, że można mówić będąc metr od niego, a mimo to jakość dźwięku jest idealna. Zszkowało mnie to po zakupie, super sprawa :) Głośnik jest bodajże pod przyciskiem nawigacyjnym na dole i też jest świetny.

*

Offline cham

• 40
  • Sprzęt: Smasung Galaxy S3, HTC HD2, Axim x51v
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 29, 2006, 11:45:42 »
Ja przed zakupem miałem podobny dylemat, zwłaszcza, że moi koledzy w większości mają "smartphony".
U mnie przesądził taki argument: wolałem mieć telefon, który ma swoją OSOBNĄ i WYDAJNĄ baterię. Moja Motorola (telefon) trzyma teoretycznie
do 10 dni, ale gdy mam dużo, w tym część dość długich rozmów, to muszę ją
ładować co dwa dni. Przy takim intensywnym korzystaniu z telefonu, to musiałbym palm-fona ładowaćczęściej niż raz dziennie.
Poza tym, Dell Axim x5... to bardzo silny sprzęt i nie dorównują mu inne
handheldy o telefonach nie wspominając. Ale to oczywiście zależy co kto lubi... jeśli chcesz mieć naręczny komputerek tylko jako kalendarz i notes,
to powinien ci wystarczyć MDA - no i ma jeszcze wbudowany '"aparat".

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 29, 2006, 13:19:05 »
Cytat: "cham"
Ale to oczywiście zależy co kto lubi... jeśli chcesz mieć naręczny komputerek tylko jako kalendarz i notes,

notes i kalentarz rowniez, ale i:
kosztorys, exel,www, gps, skype,... gg, filmy, mp3, gry.

i chce czegos szybkiego bo po Nokii 9300 mam dosc slamazarnosci :)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 29, 2006, 14:17:52 »
Excel i inne wymienione prze Ciebie rzeczy są w każdym Pockecie, ale filmy mogą się gdzieś indziej przycinać, a w Aximie masz pewność że każdy Ci pójdzie. Gry - akcelerator 3D, gry wyglądają świetnie.
Co do przeglądania WWW to lepszy jest Pocket z ekranem VGA, bo mieści Ci się w Operze praktycznie cała strona (przeskalowana, a tekst bardzo czytelny), co innego w MDA, gdzie ekran ma rozdzielczość QVGA :)

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:24:07 »
Cytat: "cham"
Ja przed zakupem miałem podobny dylemat, zwłaszcza, że moi koledzy w większości mają "smartphony".
U mnie przesądził taki argument: wolałem mieć telefon, który ma swoją OSOBNĄ i WYDAJNĄ baterię. Moja Motorola (telefon) trzyma teoretycznie
do 10 dni, ale gdy mam dużo, w tym część dość długich rozmów, to muszę ją
ładować co dwa dni. Przy takim intensywnym korzystaniu z telefonu, to musiałbym palm-fona ładowaćczęściej niż raz dziennie.
Poza tym, Dell Axim x5... to bardzo silny sprzęt i nie dorównują mu inne
handheldy o telefonach nie wspominając. Ale to oczywiście zależy co kto lubi... jeśli chcesz mieć naręczny komputerek tylko jako kalendarz i notes,

buahaha :) czegos rownie glupiego w zyciu nie slyszalem :) axim to "silny sprzet, a jesli chcesz tylko elektroniczny notatnik to kup mda 4 :) paliles cos czy piles?

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:25:37 »
Cytat: "BatSk8"
Excel i inne wymienione prze Ciebie rzeczy są w każdym Pockecie, ale filmy mogą się gdzieś indziej przycinać, a w Aximie masz pewność że każdy Ci pójdzie. Gry - akcelerator 3D, gry wyglądają świetnie.
Co do przeglądania WWW to lepszy jest Pocket z ekranem VGA, bo mieści Ci się w Operze praktycznie cała strona (przeskalowana, a tekst bardzo czytelny), co innego w MDA, gdzie ekran ma rozdzielczość QVGA :)

nastepny zjarany... mda pro ma vga.

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:26:24 »
Cytat: "ares_krk"

buahaha :) czegos rownie glupiego w zyciu nie slyszalem :) axim to "silny sprzet, a jesli chcesz tylko elektroniczny notatnik to kup mda 4 :) paliles cos czy piles?

mozesz to uzasadnic, zastanawiam sie nad wyborem i kazda sugestja jest dla mnie wazna. Prosze o rzeczowe  argumenty :)

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:43:21 »
- ekran vga tu i tu, axim ma troszke wiekszy, a mda ma zdecydowaie lepsze kolory
- axim ma wiecej pamieci - detal (nie ma nic co pojdzie na aximie a nie pojdzie na mda pro)
- axim ma troche szybszy procesor
- axim ma akcelerator grafiki (KTO oglada filmy na ppc???) zreszta na mda pro nigdy nie mialem problemow z filmami, chodza nawet na wizardzie (200mhz), a co dopiero na pro (520mhz)
- axim ma wyjscie na monitor (nie ma to jak mobilny sprzet)
- axim nie ma zadnej klawatury sprzetowej, pro ma najlepsza jaka powstala do tej pory co przy zabawie netem ma zasadnicze znaczenie.
- axim nie ma gsm
- axim nie ma gprs/umts
- axim ma gniazda sd i cf, pro tylko sd
- axim jest mniejszy i lzejszy
- axim jest zdecydowanie tanszy (nowy)
- axim nie ma apratu foto

itp... itd...

podsumowanie:

jesli chcesz w miare normalnie uzywac netu to axim jest smiechu warty w porownaniu do mda pro (klawiatura, gprs/umts) wifi maja oba.

jesli chcesz uzywac ppc jako telefonu to axim raczej sie nie nada :) a mda pro... srednio. jest raczej malo wygodny jesli duzo rozmawiasz.

jesli filmy i gry to: polecam laptopa lub pc. a z w/w to axim.

jesli cala reszta to... wszystko jedno. oba maja wm5.

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:45:19 »
ares_krk
i co z tego ze ma VGA. na takim procku to mozesz barany liczyc
Dell X50v/Bt-359 --> BB

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:48:22 »
rany boskie... ja rozumiem ze kazdy chwali swoje ale bez jaj.. z paru wypowiedzi wynika ze te dwa modele dzieli przepasc, axim to cos szybszego od peceta a mda pro to tylko do notatek... i ma ekran 320x240... i filmy sie wiecznie tna... ludzie, opamietajcie sie.

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:51:36 »
Cytat: "fokstrot"
ares_krk
i co z tego ze ma VGA. na takim procku to mozesz barany liczyc

mda pro 520 mhz
axim 600 z czyms.

przepasc.

gdybys chcial napisac cos madrego to nie porownuj procesorow. bo to nie ma sensu. mda pro jest wolniejsze od axima. ale nie z powodu procesora.

*

Offline konoo

• 571
  • Ognia nie gaście,płonie, jak płonął zawsze
  • Sprzęt: Note 2,Motorola Xoom 3g,Motorola Defy (brick)
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:52:25 »
Cytat: "ares_krk"

buahaha :) czegos rownie glupiego w zyciu nie slyszalem :) axim to "silny sprzet,

no na pewno silniejszy pod kazdym wzgledem od kazdego MDA jak narazie

Ale Axim I MDA to dwa zupelnie inne sprzet przeznaczone raczej dla innej grupy odbiorcow (moim zdaniem)

Ja tam wole maly tel w kieszeni ktory wytrzyma te kilka dni bez ladowania niz Smartphone

Jak siadzie bateriia w najmniej oczekiwanym momencie to z tel. ani z PDA nie skorzystasz

No i najwarzniejsze dla mnie troche MDA PRO za duuuze jak na telefon i za duuze jak na PDA (MDA PRO-131 x 79 x 21 mm  AXIM 119 x 73 x 16.9)

JA poczekam z zamiana na smartphone jak troszke zmaleja ;)

Podstawa to zastanow sie czy chcesz Miec dobre PDA z Telefonem ale wieksze

Czy dobre PDA bez telefonu ale mniejsze

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:57:41 »
ja sie zgadzam z tym ze mda pro jest wiekszy i wolniejszy. ale pare wypowiedzi w tym temacie to przejaw braku wiedzy. a to juz razi. zwlaszcza ze autor tematu prosi o podanie faktow. nie o dzielenie sie zachwytami, fobiami, mitami i uprzedzeniami. a porada zeby kupic axima bo w przeciwienstwie do mda pro ma vga to juz mi cisnienie podniosla. czasem warto wiedziec o czym sie pisze.

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 29, 2006, 19:07:24 »
[/quote]

notes i kalentarz rowniez, ale i:
kosztorys, exel,www, gps, skype,... gg, filmy, mp3, gry.[/quote]

notes - mda pro (klawiatura)
kalendarz - mda pro (klawiatura)
exel - mda pro (klawiatura)
www - mda pro (wbudowany gprs/umts) (klawiatura)
skype - mda pro (wbudowany umts/wifi)
gps - wszystko jedno (jesli pojawi sie u nas info o korkach to mda pro - ma gprs/umts)
gg - TYLKO MDA PRO (KLAWIATURA i wbudowany gprs/umts)
mp3 (wszystko jedno- nie wiem jakie gniazdo sluchawek ma axim, mda zwykly maly jack)
filmy - w zasadzie wszystko jedno - chyba ze chcesz ogladac filmy w oryginalnej rozdz. jak na pc, avi o wadze 660 mb :) to wtedy axim
gry - axim

klawiatury w mda pro nie da sie przecenic. zwlaszcza na gg/www/word/excel/notatnik/kalendarz itp, itd.

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 29, 2006, 19:09:22 »
natomiast nie zapomnij ze mda pro to ppc z funkcja telefonu. i raczej sluzy to ciaglemu polaczeniu z netem niz rozmowom. do ciaglego gadania to nie jest dobre rozwiazanie.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 29, 2006, 19:31:42 »
ares_krk - zjarany to sobie możesz mówić do ziomków, których masz na podwórku.
Czy na MDA odpalisz THPS2 na hardwarze? Czy na MDA otworzysz film VGA płynnie? Wiesz - może to nie każdemu potrzebne, ale tego na MDA nie zrobisz.
A że Axim nie ma GSM to chwała mu za to. Dell nie zrobił z tego Pocketa gówna. Telefonowanie i Pockety to wielkie nieporozumienie. Klawiatura sprzętowa tak samo, choć to lepsze niż dotykowa, to nie w stylu Pocketa, a raczej laptopa. Co z tego, że MDA Pro ma VGA, to tylko go dodatkowo spowalnia, a X51v i X50v to dwa Pockety, które zajmują dwa pierwsze miejsca w prawie wszystkich testach wydajnościowych.

A tak właściwie to pojadę od góry:
axim ma wiecej pamieci - detal (nie ma nic co pojdzie na aximie a nie pojdzie na mda pro)

Oczywiście, autorze tematu - słuchaj gościa to zajdziesz daleko...

GSM - lepiej chyba mieć mobilny Pocket, niż przerośniętą komórkę jaką jest MDA, wyjdź z czymś takim na miasto to po pierwsze odstaje kieszeń, po drugie zanim to wyciągniesz żeby odebrać telefon to już cie okradną. No i kto używa Pocketa jako telefonu to gratuluję pomysłu.

Do Axima podepniesz GPS na CF, a także wiele innych rzeczy pod ten slot, nie tylko karty pamięci.
jesli chcesz w miare normalnie uzywac netu to axim jest smiechu warty w porownaniu do mda pro (klawiatura, gprs/umts) wifi maja oba.

jesli chcesz uzywac ppc jako telefonu to axim raczej sie nie nada wesoły a mda pro... srednio. jest raczej malo wygodny jesli duzo rozmawiasz.

jesli filmy i gry to: polecam laptopa lub pc. a z w/w to axim.

jesli cala reszta to... wszystko jedno. oba maja wm5.

Axim śmiechu warty? Jasne - celuj rysikiem w ten ekranik MDA i jak ci się nie będzie trzęsła ręka z ciężkości to OK, używaj se go ;) Poza tym na Aximie wszystko jest czytelniejsze, a do wyświetlacza nie można mieć żadnych zastrzeżeń, LCD jak LCD.

MP3 - MDA kupa, Axim układ dźwiękowy z iPoda, jakość jest lepsza niż nawet u mnie na kompie. W dodatku wbudowany głośniczek jest extra.

Jeszcze jedno - klawiatura dobra rzecz, ale na takiej małej jak w MDA wcale nie pisze się przyjemnie (choć lepiej niż rysikiem). Ja jestem zwolennikiem klawiatur Bluetooth w wielkości portfela, które można zawsze wyciągnąć z kieszeni i rozłożyć. Poza tym u mnie SPB Fullscreen keyboard + odpowiedni skin załatwia sprawę - tryb landscape i kciukami piszę teksty, idzie nawet szybko.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 29, 2006, 20:01:48 »
Co z tego, że MDA Pro ma VGA, to tylko go dodatkowo spowalnia, a X51v i X50v to dwa Pockety, które zajmują dwa pierwsze miejsca w prawie wszystkich testach wydajnościowych.

Jasne, że MDA pro jest wolniejsze od Axima, ale ja bym nie przesadzał. Taki sam procek miał swego czasu loox 718/720 i był to bardzo chwalony sprzęt.
GSM - lepiej chyba mieć mobilny Pocket, niż przerośniętą komórkę jaką jest MDA, wyjdź z czymś takim na miasto to po pierwsze odstaje kieszeń, po drugie zanim to wyciągniesz żeby odebrać telefon to już cie okradną. No i kto używa Pocketa jako telefonu to gratuluję pomysłu.

Zasadniczo masz rację, choć nie wiem, gdzie mieszkasz, że aż tak kradną, ale to nie istotne.
Natomiast ja mam coraz większą ochotę zamienić mojego x51v na MDA Pro. I to nie po to aby rozmawiać (bo od tego mam telefon), ale do mobilnego neta. Tak sobie umysliłem, że miałbym komóreczkę z mają kartą sim, do rozmowy i MDA Pro z simdata do www.
Poza tym na Aximie wszystko jest czytelniejsze, a do wyświetlacza nie można mieć żadnych zastrzeżeń, LCD jak LCD.

Tu się nie zgodzę. Mam duże zastrzeżenia do wyświetlacza.
MP3 - MDA kupa, Axim układ dźwiękowy z iPoda, jakość jest lepsza niż nawet u mnie na kompie. W dodatku wbudowany głośniczek jest extra.

Fakt.
Jeszcze jedno - klawiatura dobra rzecz, ale na takiej małej jak w MDA wcale nie pisze się przyjemnie (choć lepiej niż rysikiem).

I w tym rzecz. Jest przyjemniej niż rysikiem.

Natomiast jeśli MDA Pro miałby służyć do rozmowy, to absolutnie moim zdaniem jest to grube nieporozumienie.

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 29, 2006, 20:19:15 »
batsk jakos tam :) miedzy "nie ma" a "co z tego ze ma" jest subtelna roznica :)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 29, 2006, 20:32:06 »
Taki sam procek miał swego czasu loox 718/720 i był to bardzo chwalony sprzęt.

Oczywiście, że tak. Procesor nie jest zły, ale Loox miał 128 MB RAMu, a Axim ma dodatkowo akcelerator 3D. Ja jednak obalam twierdzenie, że Axim to nie jest silny sprzęt, jak twierdzi ares_krk. Mi jakoś niczego tam nie brakuje, po zakupie aż się zdziwiłem, że to takie rzeczy potrafi :)
Zasadniczo masz rację, choć nie wiem, gdzie mieszkasz, że aż tak kradną, ale to nie istotne.

->
Cytat: "Mój profil"

Centrum jakby co, hehe. A kradną wszędzie.
Tu się nie zgodzę. Mam duże zastrzeżenia do wyświetlacza.

A ja nie, ale nie miałem porównania z tym od MDA.

PS: ares_krk - Bat jestem po prostu :P

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 29, 2006, 20:36:56 »
no wiec wlasnie to mnie tak zbulwersowalo :) Bat :) porownywanie modeli ktorych sie nie mialo w reku. wiec przepraszam ze sie unioslem :) ale troszke moglem :)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 29, 2006, 21:00:09 »
Nie ma sprawy, ja też się uniosłem ;) Pewnie, że MDA to fajna rzecz, ale bez posiadania tego mogę stwierdzić, że Axim jest mocniejszy i MDA nie nadaje się jako telefon, dzwonienie z niego to żadna zaleta :)

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 29, 2006, 21:52:45 »
no to ze axim jest szybszy to tego nie negowalem. ale jesli ktos chce kupic ppc, z osobna klawiatura (ktora trzeba ze soba nosic) i telefonem 3g jako modem (trzeba nosic :) ) to mda pro jest jakas alternatywa :) a to ze srednio nadaje sie jako jedyny telefon... to juz inna sprawa :)

*

lucass

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 29, 2006, 22:11:32 »
potwierdzam, ostatnio miałem w łapkach Mda Pro Mr.Hagena...mniam... ekran rewelacja, szybkosc w takim normalnym korzystaniu ok, klawiatura miod, rozmawiac i tak lepiej przez słuchawke BT ( nawet w wizardzie ) super design ... axima tez miałem w rekach i ok , zalezy co wolisz... ja wole ,miec jedno urzdzenie nie dwa... miałem juz kilka połaczen telefon z pda... i jednak wole palmfony ( korzystałem z Treo, Blackberry , teraz mam Wizarda, w przyszłosci Exec mam nadzieje )

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 30, 2006, 00:00:44 »
Ojej, ale dyskusje wywolalem :p

Dziekuje za wszeystkie za i przeciw :)

Moje wnioski:

- axim ma wyjscie na monitor (nie ma to jak mobilny sprzet)

to jednak trzeba uznac za ogromny plus mobilnosci np. prezentacje. Podlaczenie do monitora lub rzutnika.

- axim nie ma zadnej klawatury sprzetowej, pro ma najlepsza jaka powstala do tej pory co przy zabawie netem ma zasadnicze znaczenie.

fakt, klawisze sa lepsze niz w Nokii 9500, jakosc i wykonanie jest na bardzo dobrym poziomie. Ale kalwiaturek jest sporo i to w HID, no ale jednak do noszenie jeden szpargal wiecej.

- axim nie ma gsm
- axim nie ma gprs/umts

To boli i nawet nie wiecie jak bardzo. To najwiekszy jak dla mnie plus dla MDA, choc znalazlem modem umts na CF w japoni :p.  No ale naszczescie sa telefony w 3G i tak mam na dualu iPlusa/era

- axim jest zdecydowanie tanszy (nowy)

roznica miedzy nowym aximem a uzywanym mda pro nie jest taka wielka, raptem 500 zl.

- axim nie ma apratu foto

no fakt, ale aparat za zwyczaj jest w telefonie, dlatego mda pro przeciwstawilem axima + tel 3G.

a X51v i X50v to dwa Pockety, które zajmują dwa pierwsze miejsca w prawie wszystkich testach wydajnościowych.

co do wydajnosci to bezdyskusyjnie w testach najlepiej wypada Axim,. Uwazam ze to ze mda pro ma aparat, gsm, vga (bez wspomaania), qwerty jest jego ogromnym plusem ale takze chyba przeklenstwem bo spada wydajnosc.

to ogromny pluns dla mnie, jestem dj i cenie sabie dobra jakosc muzyki :)

eszcze jedno - klawiatura dobra rzecz, ale na takiej małej jak w MDA wcale nie pisze się przyjemnie (choć lepiej niż rysikiem).

klawiatura jest sooper, mam 9300 i nie nazekam, a w mda pro jest ok, ale przez to niestety jest taki wielki. :/

--------------------------------------------------------------------------------------

Ciezko sie zdecydowac, hehe, dzisiaj jak bylem w trasie to myslalem o mda pro, wszystko w jednym, swietne :) ale wielkie, net w aximie mam z telefonu, telefon  moge wziac ze soba wszedzie a axima moge zostawic i odrazu luzniej sie robi.

ah tylko ktory?

--------------------------------------------------------------------------------------

To co mi ostatnio przyszlo do glowy:

Minusem tez jest ze nie ma wyjscia na mikrofon nad czym ubolewam, czy da sie to jakos ominac?

WSZYSTKIM DZIEKUJE ZA POMOC W WYBORZE... jeszcze sie zastanawiam :)