Ojej, ale dyskusje wywolalem :p
Dziekuje za wszeystkie za i przeciw

Moje wnioski:
- axim ma wyjscie na monitor (nie ma to jak mobilny sprzet)
to jednak trzeba uznac za ogromny plus mobilnosci np. prezentacje. Podlaczenie do monitora lub rzutnika.
- axim nie ma zadnej klawatury sprzetowej, pro ma najlepsza jaka powstala do tej pory co przy zabawie netem ma zasadnicze znaczenie.
fakt, klawisze sa lepsze niz w Nokii 9500, jakosc i wykonanie jest na bardzo dobrym poziomie. Ale kalwiaturek jest sporo i to w HID, no ale jednak do noszenie jeden szpargal wiecej.
- axim nie ma gsm
- axim nie ma gprs/umts
To boli i nawet nie wiecie jak bardzo. To najwiekszy jak dla mnie plus dla MDA, choc znalazlem modem umts na CF w japoni :p. No ale naszczescie sa telefony w 3G i tak mam na dualu iPlusa/era
- axim jest zdecydowanie tanszy (nowy)
roznica miedzy nowym aximem a uzywanym mda pro nie jest taka wielka, raptem 500 zl.
- axim nie ma apratu foto
no fakt, ale aparat za zwyczaj jest w telefonie, dlatego mda pro przeciwstawilem axima + tel 3G.
a X51v i X50v to dwa Pockety, które zajmują dwa pierwsze miejsca w prawie wszystkich testach wydajnościowych.
co do wydajnosci to bezdyskusyjnie w testach najlepiej wypada Axim,. Uwazam ze to ze mda pro ma aparat, gsm, vga (bez wspomaania), qwerty jest jego ogromnym plusem ale takze chyba przeklenstwem bo spada wydajnosc.
MP3 - MDA kupa, Axim układ dźwiękowy z iPoda, jakość jest lepsza niż nawet u mnie na kompie. W dodatku wbudowany głośniczek jest extra.
to ogromny pluns dla mnie, jestem dj i cenie sabie dobra jakosc muzyki

eszcze jedno - klawiatura dobra rzecz, ale na takiej małej jak w MDA wcale nie pisze się przyjemnie (choć lepiej niż rysikiem).
klawiatura jest sooper, mam 9300 i nie nazekam, a w mda pro jest ok, ale przez to niestety jest taki wielki. :/
--------------------------------------------------------------------------------------
Ciezko sie zdecydowac, hehe, dzisiaj jak bylem w trasie to myslalem o mda pro, wszystko w jednym, swietne

ale wielkie, net w aximie mam z telefonu, telefon moge wziac ze soba wszedzie a axima moge zostawic i odrazu luzniej sie robi.
ah tylko ktory?
--------------------------------------------------------------------------------------
To co mi ostatnio przyszlo do glowy:
Minusem tez jest ze nie ma wyjscia na mikrofon nad czym ubolewam, czy da sie to jakos ominac?
WSZYSTKIM DZIEKUJE ZA POMOC W WYBORZE... jeszcze sie zastanawiam