Nie spotkałem jeszcze tutaj na forum takiego zagadnienia choć sam zapytałem w innym wątku o to. Jak ma się sprawa "Multitask" z HD - przecież to jeden z ważniejszych elementów wpływających na wygodną pracę (bez "wywalania procesów" i błędów) oraz performance.
Dla porównania: Posiadam jeszcze Iphona pierwszej generacji z firmware 1.4.... I jest tu owszem mozliwosc uruchomienia kilku programow jednocześnie choć nie jest to najszczęśliwiej rozwiązane. Brak możliwości prostego decydowania o działających procesach w tle i czasem samoistne wyłączanie się akurat programu na którym Ci zależy w celu zwolnienia zasobów - może irytować. A podobno w nowym firmware 2... i IP 3g jest jeszcze gorzej ze względu na polityke Jobs'a - "NIE - dla procesów w tle " choć może coś przeinaczyłem albo źle zrozumiałem...
Jednakże bezwględnym mistrzem w rankingu nieudolności w tej dziedzinie jest symbianowski SE P990.
Pytanie do użytkowników HD; ile programów możemy jednocześnie uruchomić aby wygodnie na nim pracować. Zdaje sobie sprawę, że jest to zależne od danej aplikacji,która pochłania różną ilość zasobów RAM. Przykładowo włączenie naraz programów do nawigacji np TT7, komunikator typu Fring, GG , szachy , przeglądarka opera lub IE plus ap. systemowe jak SMS,Email , odtwarzacz multimedialny,Etc...