kilka pytań o Touch HD

• 46 Odpowiedzi
  • 8994 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kilka pytań o Touch HD
« dnia: Marzec 22, 2009, 00:24:46 »
Siemka, nowy jestem na pdaclub.pl i chciałbym wam zadać kilka pytań.
Zacznę od kilku, resztę już za dnia. HD'ka mam od kilku dni i jeszcze go dobrze nie poznałem.

Najważniejsze co chciałbym wiedzieć to czy z HD trzeba się obchodzić jak z jajkiem? ogólnie, czy z telefonami z dotykowym ekranem trzeba się obchodzić jak z jajkiem?
Czego powinienem unikać? słyszałem różne rzeczy na temat delikatności wyświetlaczy dotykowych i chciałbym wiedzieć jak to jest.
widziałem np. to : http://www.technonews.pl/Technonews/1,94439,6025672,Ekran_dotykowy_BlackBerry_Storm_vs__noz.html
osobiście uważam to za ściemę...

Sprawa wygląda tak : pracuję na hali produkcyjnej z wtryskarkami, więc trochę gorąco, jakieś tam zapylenie jest, człowiek się poci itp.
czy wzięlibyście swojego HD do takiej pracy?
Mój na razie z domu nie wychodził ( początkowo nie miałem na nim foli, a nie chciałem go porysować )
Albo noszenie w kieszeni? od kumpla kiedyś słyszałem że taki wyświetlacz może zabić kropla wody  :O to prawda?

Więc jak to jest z tymi wyświetlaczami?
A w jakich wy warunkach nosicie swoje HD'ki ??
Mam do niego gumowy futerał i folie na wyświetlaczu.
Proszę o odpowiedzi

Później będę miał jeszcze inne pytania, tym razem już konkretnie odnośnie HD :)

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Odp: kilka pytań o Touch HD
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2009, 01:29:43 »
Mam HD od 4 miesięcy. Założyłem jedynie folię ochronną załączoną w zestawie i noszę go w kieszeni spodni bez futerału i nic się nie dzieje, nie wyciera, nie złuszcza itp... Poza małymi ryskami na pokrywie anteny od kładzenia na stole wygląda jak nówka. Tak więc nie ma co przesadzać z tym dbaniem jak o jajko :) Ekrany dotykowe mają to do siebie że nie lubią cieczy. Faktycznie może się uszkodzić jak się dostanie pod warstwę dotykową. Nie wiem jak jest ze szczelnością w HD ale lepiej nie sprawdzać. Jeśli nie ma dużego zapylania w twojej pracy to raczej nic mu nie będzie. Aha i noś HD zawsze ekranem do ciała. W ten sposób unikniesz rozwalenia ekranu przez przypadkowe uderzenie.
Are you shpongled?

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 22, 2009, 02:35:08 »
A jak chcesz być trochę spokojniejszy i uniknąć rys na obudowie możesz sobie zakupić gumowy futerał  plus załóż folię ochronną na ekran. Tu masz wątek http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=124553.0 ja kupiłem i jestem zadowolony.

ps. co do BlackBerry to ja bym nie radził robić tego z THD ponieważ ekran w innej technologi i nie potrzeba noża żeby go zarysować - wiem coś o tym bo właśnie mój zaliczył pierwszą rysę od kluczy :( dlatego kupiłem "gumę" i założyłem folię.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 02:41:59 wysłana przez Borg »
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 22, 2009, 10:01:48 »
o tym że HD jest delikatniejszy również się przekonałem, bo mój również ma kilka rysek na ekranie, ale na szczęście malutkich i nie widać ich przez folie.
a taki gumowy futerał już mam, folie również :)

generalnie to chodzi mi tu o to czy takie ekrany są delikatne. Słyszałem różne rzeczy na ich temat, dlatego pytam.

ziele piszesz ekranem do ciała. Tak jak swój obecny telefon tak i HD nosiłbym w kieszeni na klacie ( spodnie ogrodniczki ) bywa tak że mogę się trochę spocić, a jakby na to nie patrzeć pot też wilgoć.
no a wy zabieracie swoje HD do pracy? i jakiej?

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 22, 2009, 14:18:27 »
jakie kodeki mogę zainstalować? chciałem właśnie odtworzyć film ( .avi ) ale nie dało rady.
no i zainstalowałem gyrator, ale potrzebuję jeszcze framework 3.5, właśnie ściągam.
czy to załatwi sprawę jeśli chodzi o np. obracanie ekranu w windows media player? bo widzę że tam obracanie chyba nie działa...

Edit :
nie mogę zainstalować compact framework wyskakuje komunikat że z elementem nie jest powiązana żadna aplikacja... co robić?
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 14:28:03 wysłana przez arczibald85 »

*

Offline doncieslacco

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 22, 2009, 16:47:06 »
jakie kodeki mogę zainstalować? chciałem właśnie odtworzyć film ( .avi ) ale nie dało rady....

TCMP albo Core Player powinno ruszyc

Frameworka instaluj przez AC.

pzdr

buntownik, nie z wyboru - charakteru

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 22, 2009, 19:32:39 »
instalować przez AC? yyy... a co to jest to AC bo nie mogę z niczym skojarzyć.....   

*

Offline Scan

• **
  • 207
  • Sprzęt: HTC Leo;HTC Touch HD i inne
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 22, 2009, 19:37:44 »
Szczerze mowiac to nie wiem czemu AC, ale chodzi chyba o Microsoft ActiveSync
"Teoria ma się do praktyki jak miłość do onanizmu" - Lenin

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 22, 2009, 19:56:01 »
nie mam pojęcia jak to zorbić.... proszę o jakieś instrukcje
tych kodeków również nie mogę zainstalować :-|... pomocy!
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 20:01:18 wysłana przez arczibald85 »

*

Offline doncieslacco

• *
  • 96
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 23, 2009, 09:07:58 »
TCPMP i Core Player to playery, kazdy z nich bez problemu odtworzy *.avi. TCPMP ma dodatkowo jeszcze konwerter napisow wbudowany. Polecam ten pierwszy.

Co do TCPMP poczytaj na forum byl watek na temat wersji ktora dziala najstabilniej.

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 23, 2009, 19:46:14 »
mam Active Sync, HD'ka podłączyłem do kompa, komp go widzi.
Kombinowałem jak tu zainstalować Frameworka i te kodeki ale nie wiem jak to zrobić...
powinienem odpalić instalke na kompie? czy jak mam to zrobić....

*

Offline Scan

• **
  • 207
  • Sprzęt: HTC Leo;HTC Touch HD i inne
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 23, 2009, 19:48:44 »
Pliki .exe odpalasz z kompa przez ActiveSync, a jak masz .cab-y odpalasz z karty. Wrzucasz na kartę i instalujesz z karty.
"Teoria ma się do praktyki jak miłość do onanizmu" - Lenin

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 23, 2009, 19:51:57 »
no i już sobie poradziłem   :smile:

TCMPM nie działa... instaluje się ale przy próbie uruchomienia wyskakuje błąd... jakieś pomysły?
a inne kodeki? tylko darmowe, nie płatne
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2009, 20:18:48 wysłana przez arczibald85 »

*

Offline doncieslacco

• *
  • 96
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 23, 2009, 20:34:47 »
...
TCMPM nie działa... instaluje się ale przy próbie uruchomienia wyskakuje błąd... jakieś pomysły?
...

przeczytaj ten watek odnosi sie do TCPMP:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=58491.480

pzdr

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 24, 2009, 20:08:50 »
dzięki doncieslacco :)
jedno pytanie odnośnie filmów... czy przycinają się wam trochę? bo mnie tak, a jest to plik avi. obraz o rozdzielczości 624x352

Poinstalowałem kilka aplikacji, poszperam jeszcze na forum i zobaczę co przydałoby się jeszcze zainstalować :)

*

robi6969

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 24, 2009, 20:25:22 »
Powiem tak na romie Dutty 2.3 Extreme pliki avi chodza bez zadnych przycinek, natomiast pliki mp4 to porazka klatkuje jak jasna cholera - odtwarzam w WMP.

*

Offline doncieslacco

• *
  • 96
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 24, 2009, 21:50:14 »
... czy przycinają się wam trochę? bo mnie tak, a jest to plik avi. obraz o rozdzielczości 624x352

bez konwersji tna sie troche, natomiast po, czysta przyjemnosc mobilnego ogladania  :D

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 26, 2009, 16:29:48 »
przekonwertować powinienem? a na jaki format etc. ?

czy może mi ktoś jakoś pomóc skonfigurować internet w HD? bo nie wiem jak się do tego zabrać... mam kartę ORANGE

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 27, 2009, 12:49:52 »
A ja mam pytanie trochę z innej beczki  :) (może już był taki temat poruszany na forum, ale nie mogłem go znaleźć przez opcję szukaj, dlatego przepraszam jeśli się powtarzam) gdzie HTC touch HD ma zapisany orginalny ROM (z Play) -> to jest gdzieś na telefonie? Czy na płytce którą daje operator jest zapisany ten ROM, czy nie? Pytam dlatego, gdzyż gdybym zmienił na jakiś inny ROM i z powrotem chciał wrócić do orginalnego to gdzie mam go szukać albo skąd sobie go skopiowac przed zmianą. Pozdrawiam
Napisane: Marzec 27, 2009, 12:47:11
czy może mi ktoś jakoś pomóc skonfigurować internet w HD? bo nie wiem jak się do tego zabrać... mam kartę ORANGE

Wejdź w ustawienia (settings) -> później Połączenia -> i będzie takie coś jak konfigurator połączeń czy coś w tym stylu (jak mi się HD naładuje to napisze dokładnie jak ta opcja sie nazywa) a ikonka to taka różdżka z gwiazdką o ile dobrze pamiętam. Ja tak zrobiłem i net w Plusie śmiga mi OK

*

robi6969

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 27, 2009, 12:55:53 »
A ja mam pytanie trochę z innej beczki  :) (może już był taki temat poruszany na forum, ale nie mogłem go znaleźć przez opcję szukaj, dlatego przepraszam jeśli się powtarzam) gdzie HTC touch HD ma zapisany orginalny ROM (z Play) -> to jest gdzieś na telefonie? Czy na płytce którą daje operator jest zapisany ten ROM, czy nie? Pytam dlatego, gdzyż gdybym zmienił na jakiś inny ROM i z powrotem chciał wrócić do orginalnego to gdzie mam go szukać albo skąd sobie go skopiowac przed zmianą. Pozdrawiam[

Link do romow:

http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Blackstone_Ship_exe

Rom zapisany jest w telefonie, na plytce napewno go nie znajdziesz w powyzszym linku masz wiekszosc jak nie wszystkie orginalne romy, ktore wyszly, wersje swojego romu sprawdzasz w settings->zakladka system->device information, co do zmiany oraz przywracania romu jest watek na pdaclub: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=123708.0
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 13:04:07 wysłana przez robi6969 »

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 29, 2009, 10:14:26 »
to powie mi ktoś jak skonfigurować internet w Touch HD ??

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 29, 2009, 12:12:23 »
Pisałem już wyżej:

Wejdź w ustawienia (settings) -> później Połączenia -> Konfiguracja połaczeń (ikonka to taka różdżka z gwiazdką na tle ziemi ) Klikasz na to i wchodzisz w menu. Telefon sam pobiera ustawienia lub wyświetli ci dostepne sieci. Klikasz OK i ustawienia sie pobiorą automatycznie. Następnie uruchamiasz ponownie telefon i masz wszystko ustawione.
Ja tak zrobiłem konfigurację internetu i net w Plusie śmiga mi OK
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 12:19:14 wysłana przez grzymi »

« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 07, 2009, 10:21:44 »
kilka pytań...

1. czy da się jakoś ustawić aby tapeta była także w innych zakładkach? np. sms'y pogoda itp. ? bo na razie mam tylko na pierwszej zakładce tam gdzie jest zegar.
2. czy da się ustawić tak aby połączenia danych ( GPRS EDGE HSDPA ) wyłączały się same po tym jak zamknę aplikacje z nich korzystającą? np. Opera, bo jak na razie ręcznie musiałem rozłączać.
3. czy da się jakoś zwiększyć głośność w słuchawce w czasie rozmowy? mam wrażenie że jest dość cicho, w domu w ciszy nie ma problemu, ale już np. w autobusie czy przy drodze może być trochę gorzej coś usłyszeć.

No i co zrobić z tymi przycinającymi się filmami? przeprowadziłem w TCPMP benchmark, wynik :

TCPMP Version 0.72RC1 Benchmark Results

Average Speed                  52.34%
Video Frames                   3461
Audio Samples                  6941342
Amount of Data                 19747 KB

Bench. Time                    4:35.815
Bench. Frame Rate              12.55
Bench. Sample Rate             25166
Bench. Data Rate               586 kbit/s

Original Time                  2:24.352
Original Frame Rate            23.98
Original Sample Rate           48000
Original Data Rate             1.1 Mbit/s

URL                            \Storage Card\Battlestar.Galactica.S04E14.HDTV.XviD-0TV.avi
Size                           367577812
Platform                       PocketPC
OS Version                     5.02
OEM Info                       HTC Touch HD T8282
Clock speed                    524 Mhz
Video output                   GDI 480x800 16bits Lookup
Video zoom                     624x352 -> 450x800
Audio output                   Wave Output 48000Hz 16Bits 2Ch.

Najlepiej żeby zrobić to bez zmiany ROM'u, wolę pozostać na oryginalnym w razie gdybym musiał na gwarancji oddać.

*

Offline venor

• 275
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 07, 2009, 11:26:35 »
@arczibald85

1. background for all tabs etc.,  bg4alltabs_transp_curtain.zip  --> http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=150192&d=1232918366
                                                           http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=475527

2. HD Tweak 0.5.4_Polish.cab  --> http://montecristoff.webs.com/HDTweak/Polish/HD%20Tweak%200.5.4_Polish.cab
                                                      opcja "Dane (GPRS/EDGE/HSDPA)"->"Rozlacz po..."
    Advanced Configuration Tool 3.3 CAB install  -->http://www.touchxperience.com/en/advanced-configuration-tool/downloads/40-advanced-configuration-tool-downloads/17-advanced-configuration-tool-33-cab-install.html
                                                      opcja "Data Connections"->"GPRS Disconnect..."

3. HD Tweak 0.5.4_Polish.cab  --> http://montecristoff.webs.com/HDTweak/Polish/HD%20Tweak%200.5.4_Polish.cab
                                                      opcja "Kontrola glosnosci"-->"Ograniczenie glosnosci" ustawic na "poziom maksymalny", a "zwiekszenie glosnosci" na "Wysoka"

4. Corelplayer 1.3 + tnyynt SD TuneUP.cab ->http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=130286&d=1226827760

po zmianie ustawien obowiazkowo SR

tak czy siak polecam wgranie ROM`u Duttys HD V2.6 XTREME (szybki i stabilny ROM) (uaktualnione wszystkie sterowniki i programy) ,xvid smiga ok. 100%:)
przypominam ,iz po wgraniu USPL czy HSPL a nastepnie ROM`u zawsze mozesz szybko powrocic do orginalnego SPL i ROM`u ,wiec gwaracje musza Ci uznac ;-)

Pozdrawiam;-)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 11:57:47 wysłana przez venor »
DEVICE: HTC Touch HD (Blackstone)

« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 07, 2009, 12:24:20 »
dzięki venor  :ok:

niby mogę wgrać z powrotem oryginalny ROM, ale wiesz jak jest z usterkami... niech np. padnie wyświetlacz... jak wtedy wgram org. ROM?

« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 12, 2009, 10:46:22 »
no już mam coreplayera i działa na razie świetnie :)
ale mam teraz taki problem.... nie wiem jak obrócić obraz... czy to się ustawia gdzieś w opcjach? no chyba coraplayer ma taką opcje?

nieaktualne już mam, coś się pogubiłem  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2009, 10:55:32 wysłana przez arczibald85 »

« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 12, 2009, 14:01:11 »
co to za aplikacja udp2tcp.exe ??? podłączyłem HD do kompa w trybie ActiveSync i wyskoczył mi na HD błąd tego pliku

« Odpowiedź #27 dnia: Maj 27, 2009, 19:42:49 »
Mam taki problem...
Otóż na karcie która jest w HD mam wrzuconą muzykę.
Rzecz w tym że w zakładce Muzyka w TouchFLO3D nie ma tej muzyki, cały czas pisze "Trwa wyszukiwanie"
Dziwne jest to że jak tupnę w przycisk Biblioteka to widzi wszystkie utwory i segreguje je po wykonawcach, albumach itp. ale klikanie w tytuły nie powoduje odtworzenia utworu, nic się nie dzieje....

Czemu tak jest? czy ta muza musi być w pamięci urządzenia a nie na karcie? czy może powinienem utworzyć na karcie folder o nazwie np. My Music???

Druga sprawa, czy można jakoś poprawić jakość dźwięku??
Chodzi o to że przy ustawieniu głośności urządzenia na max i głośności np. w WMP ( czy innym programie do odtwarzania muzy ) na ok. 50 dzwięk jest jeszcze dobry, ale powyżej tej wartości zaczynają się zakłócenia.

No i czy można jakoś podnieść głośność radia na głośniku? bo mp3 grają głośno ale już radio jest po prostu ciche...

*

Offline gino82

• 303
  • Sprzęt: Galaxy Note 2 , Galaxy Note 3 , Galaxy Tab S 8.4
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 28, 2009, 08:42:01 »
Mam taki problem...
Otóż na karcie która jest w HD mam wrzuconą muzykę.
Rzecz w tym że w zakładce Muzyka w TouchFLO3D nie ma tej muzyki, cały czas pisze "Trwa wyszukiwanie"
Dziwne jest to że jak tupnę w przycisk Biblioteka to widzi wszystkie utwory i segreguje je po wykonawcach, albumach itp. ale klikanie w tytuły nie powoduje odtworzenia utworu, nic się nie dzieje....

Czemu tak jest? czy ta muza musi być w pamięci urządzenia a nie na karcie? czy może powinienem utworzyć na karcie folder o nazwie np. My Music???

Druga sprawa, czy można jakoś poprawić jakość dźwięku??
Chodzi o to że przy ustawieniu głośności urządzenia na max i głośności np. w WMP ( czy innym programie do odtwarzania muzy ) na ok. 50 dzwięk jest jeszcze dobry, ale powyżej tej wartości zaczynają się zakłócenia.

No i czy można jakoś podnieść głośność radia na głośniku? bo mp3 grają głośno ale już radio jest po prostu ciche...
W jakim folderze na karcie masz ta muzyke? A jesli chodzi o 2 pyt. to sprobuj zmienic glosnosc w HD Tweak(jak masz zainstalowany).

« Odpowiedź #29 dnia: Maj 28, 2009, 16:22:58 »
dobra już sobie poradziłem... zacząłem po prostu szperać w bibliotece i w pewnym momencie załapał :)

a muze mam w zwyczajnym folderze na karcie, folder nazwałem muza