ebooki-HTC TOUCH HD

• 23 Odpowiedzi
  • 8541 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bleyd1

• *
  • 91
  • Sprzęt: sgs3  WiechoROM JB V11 [XXEMC2] [4.1.2] [AROMA PL]
ebooki-HTC TOUCH HD
« dnia: Luty 15, 2009, 21:55:42 »
Jaki program do czytania?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: ebooki-HTC TOUCH HD
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2009, 21:58:35 »
A w tym dziale nic nie znalazłeś i nic na HD nie działa ?  :-|

http://pdaclub.pl/forum/index.php?board=4.0

A w szczególności w tym temacie (dziwny jakiś tytuł tego tematu: "co do czytania ebookow")

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=54575.0
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline enigma2s

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD, HTC DIAMOND
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 16, 2009, 14:11:23 »
Ja używam tequilaCAt i jest rewelacyjny.
Obsługuje ekrany dotykowe jak i konwencjonalne, czyta polskie znaki, ma możliwości edycji i ustawień na każdym poziomie. Polecam go serdecznie.
Znam ten program od kilku lat jeszcze za czasów NEC'a i Motoroli A780. Ebooki są tworzone na platformie pliku JAVA i nie ma problemów z ich instalacją.
Poniżej linki do programu i z próbką ebooka

program:
http://rapidshare.com/files/198754518/tcbr-2.2.20-2.3.4.zip.html

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 13:21:04 wysłana przez Kapitan Pazur »
MESS WITH THE BEST, DIE LIKE THE REST

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 16, 2009, 15:02:52 »
dla mnie najlepszym programem do czytania ebooków na HTC Touch HD jest Mobipocket Reader, którego za darmo można pobrać stąd: http://www.mobipocket.com/en/DownloadSoft/default.asp?Language=EN

konwertuje i wysyła na telefon pliki: doc, rtf, html, txt, pdf - czyli wszystkie najpopularniejsze formaty ebooków dostępne w sieci

*

Offline jarom

• **
  • 169
    • http://paragliding.in.poland.nid.pl/
  • Sprzęt: Compaq 4600 -> Hp5500 -> Hp4700 -> Eten x500 -> Eten X800 -> HTC Touch HD
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2009, 16:25:33 »
Mobipocket Reader jest moim zdaniem zdecydowanie najlepszy.
1. Zarówno Reader jak i Creator (do robienia e-booków) są bezpłatne
2. Creator przerabia na e-booki większość plików tekstowych z pdfem włącznie.
3. Reader jest wieloplatformowy (Windows, Windows Mobile, Symbian, Blackberry) wiec te samą ksiązkę mogę czytać ja na Touch Hd i moja zona na Nokii.
4. Reader jest mało zasobożerny
5. Cała klasyka literatury polskiej i obcej dostepna jest BEZPŁATNIE I OFICJALNIE w formacie przygotowanym na Mobipocket Reader tutaj: http://www.ebook.pl/ a bezpośrednio na telefon http://www.ebook.pl/mobile

Używam Mobipocket Readrera od kilku lat. Próbowałem uReadera, Microsoft readera, Tequilli i moim zdaniem Mobipocket rulez.

Jeśli nie chcesz konwertować plików to Mobipocket czyta bez trudu pliki txt.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2009, 16:36:23 »
Ja Mobipocket Reader`a używam jako czytnik RSS. Dzięki jaro za info o  http://www.ebook.pl/  :ok:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline bleyd1

• *
  • 91
  • Sprzęt: sgs3  WiechoROM JB V11 [XXEMC2] [4.1.2] [AROMA PL]
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 16, 2009, 21:11:41 »
Dzięki,przetestuje sobie:)

*

Offline hesus86

• 42
  • Sprzęt: Blackstone
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 17, 2009, 09:38:15 »
Mobipocket ma jak dla mnie tylko jedną wadę - chcąc dokonac konwersji z plików .doc czy .rtf należy mieć zainstalowanego Worda od MS...

*

Offline doncieslacco

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 17, 2009, 12:40:55 »
Takie drobne pytanko, po instalacji MobiPocket Readera nie ma polskich fontow w ebookach. Przy konwersji uzywalem UTF-8 (bylo jeszcze do wyboru windows-1252, ale jak na moje oko to odpada) mozna zmienic jeszcze gdzies w programie kodowanie by miec polskie znaki ?? pzdr

buntownik, nie z wyboru - charakteru

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 17, 2009, 13:22:46 »
enigma2s może daj jakąś inną próbkę ebooka
jeśli to rzeczywiście Wiedźmin jak sygnalizują clubowicze to chyba niezbyt legalne jest zamieszczanie tego, więc na razie usuwam

*

Nutt

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 18, 2009, 09:03:40 »
dla mnie najlepszym programem do czytania ebooków na HTC Touch HD jest Mobipocket Reader, którego za darmo można pobrać stąd: http://www.mobipocket.com/en/DownloadSoft/default.asp?Language=EN

konwertuje i wysyła na telefon pliki: doc, rtf, html, txt, pdf - czyli wszystkie najpopularniejsze formaty ebooków dostępne w sieci

Owszem jest to bardzo dobry program, ale raczej nie na HD... Używałem go na poprzednim urządzeniu i też bardzo chwaliłem, ale teraz po 15 min odinstalowałem. Nie wiem jak u Was on wygląda, ale na moim HDq pasek narzędzi jest niewidoczny (owszem istnieje, ale pojawia się dokładnie pod paskiem z softkeys). Dodatkowo programem nie da się sterować na full screenie, bo to wymaga przycisków hardwarowych (których HD nie posiada za wiele)...

*

Offline offroad

• 13
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 18, 2009, 13:43:44 »
U mnie wyglada normalnie pasek jest tam gdzie trzeba, a obsługę klawiszami hardwarowymi można wyłączyć na rzecz paska przecież.Zresztą osobiście wystarczy mi przewijanie tupnieciem nic więcej mi nie trzeba do czytania.

*

Offline klin

• *
  • 93
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 18, 2009, 14:58:45 »
U mnie wyglada normalnie pasek jest tam gdzie trzeba, a obsługę klawiszami hardwarowymi można wyłączyć na rzecz paska przecież.Zresztą osobiście wystarczy mi przewijanie tupnieciem nic więcej mi nie trzeba do czytania.

dołączam się do opinii - działa bardzo dobrze na Touch HD
działa idealnie - czytam kniżki już od dwóch miesięcy i nie widzę problemów

*

Nutt

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 18, 2009, 15:32:17 »
Hm.. w takim razie muszę jeszcze raz to zainstalować (z innego cab'a). Znam ten program bardzo dobrze, ale jak go zobaczyłem na moim urządzeniu pomyślałem, że nie jest przystosowany do WVGA i odinstalowałem.

Zwracam honor :). Teraz wszystko działa jak dawniej. Musiałem jakiegoś lipnego cab'a wcześniej ściągnąć albo się źle zainstalował. Teraz pasek soft znika i widać pasek narzędzi, a jeden bo jeden, ale hardware key też działa.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2009, 16:02:01 wysłana przez Nutt »

*

Offline jarom

• **
  • 169
  • Sprzęt: Compaq 4600 -> Hp5500 -> Hp4700 -> Eten x500 -> Eten X800 -> HTC Touch HD
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 18, 2009, 20:08:50 »
Mobipocket ma jak dla mnie tylko jedną wadę - chcąc dokonac konwersji z plików .doc czy .rtf należy mieć zainstalowanego Worda od MS...
Nie koniecznie. Dowolny tekst zamiast na doc możesz sobie przekonwertować na txt albo html - i działa. Posiadanie MS Word nie jest obowiązkowe choć praktyczne (ale to już całkiem inna historia)
jaro

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 18, 2009, 21:58:13 »
Sam szukałem dobrego programu do ebooków.
Z braku porządnego (niestety mobi mnie trochę wkurza) odpuściłem kupno HD.
Używałem mobireadera, ale albo nie umiałem ustawić, albo się nie da dwóch podstawowych rzeczy:
- zakresu pola, które będzie reagować jako "strona do przodu", niestety działanie było uciążliwe, nie mogłem utrafić palcem aby przeskakiwało do przodu
- muszę przytoczyć przykład: czytam ebooka, kończę zamykam, odpalam znowu i widzę stronę na której skończyłem, ale nie pamiętam dokładnie co było, chcę wrócić jedną stronę do tyłu i co? przeskakuje mi o wiele wiele stron do tyłu ! potem muszę szukać znowu miejsca gdzie skończyłem !

i jeszcze jedno: wkurza mnie, że muszę na kompie instalować dodatkowo program do konwersji plików i że muszę konwertować pliki do formatu mobireadera.

Wkurza nie również to, że pomimo że plik był skojarzony i skonwertowany to pda nie chciał mi go otwierać po kliknięciu na niego. Musiałem odpalić najpierw mobireadera i potem wskazać mu miejsce.

OK, a teraz puenta.

Używam ALLREADERA v.2.3

Jest wspaniały (również jego kolorystyka !). Nie mam już żadnych problemów z ebookami.

Nic praktycznie poza wielkością czcionki nie zmieniałem.
Działa jak należy, tapując na dole lecę dalej, tapując u góry - strona wstecz. Tapując po środku - pełny ekran.
Nie muszę nic konwertować ani instalować dodatkowych programów.
Czyta również format mobi creatora.
Ma również zakładki (bo to lubię).
Na dole pokazuje pięknie baterię (procentowo i słupek), godzinę !!! i ilość stron rzeczytanych/wszystkich.

Pozdrawiam,

Piotrek.

*

Offline klin

• *
  • 93
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 19, 2009, 08:39:20 »
Sam szukałem dobrego programu do ebooków.
Z braku porządnego (niestety mobi mnie trochę wkurza) odpuściłem kupno HD.
Używałem mobireadera, ale albo nie umiałem ustawić, albo się nie da dwóch podstawowych rzeczy:
- zakresu pola, które będzie reagować jako "strona do przodu", niestety działanie było uciążliwe, nie mogłem utrafić palcem aby przeskakiwało do przodu
- muszę przytoczyć przykład: czytam ebooka, kończę zamykam, odpalam znowu i widzę stronę na której skończyłem, ale nie pamiętam dokładnie co było, chcę wrócić jedną stronę do tyłu i co? przeskakuje mi o wiele wiele stron do tyłu ! potem muszę szukać znowu miejsca gdzie skończyłem !

i jeszcze jedno: wkurza mnie, że muszę na kompie instalować dodatkowo program do konwersji plików i że muszę konwertować pliki do formatu mobireadera.

Wkurza nie również to, że pomimo że plik był skojarzony i skonwertowany to pda nie chciał mi go otwierać po kliknięciu na niego. Musiałem odpalić najpierw mobireadera i potem wskazać mu miejsce.

OK, a teraz puenta.

Używam ALLREADERA v.2.3

Jest wspaniały (również jego kolorystyka !). Nie mam już żadnych problemów z ebookami.

Nic praktycznie poza wielkością czcionki nie zmieniałem.
Działa jak należy, tapując na dole lecę dalej, tapując u góry - strona wstecz. Tapując po środku - pełny ekran.
Nie muszę nic konwertować ani instalować dodatkowych programów.
Czyta również format mobi creatora.
Ma również zakładki (bo to lubię).
Na dole pokazuje pięknie baterię (procentowo i słupek), godzinę !!! i ilość stron rzeczytanych/wszystkich.

Pozdrawiam,

Piotrek.

tak z ciekawości zainstalowałem wersję 2.5
potestowałem chwilkę i takie szybkie podsumowanie:
czyta pliki doc i rtf
nie czyta plików mobipocketreadera - znaczy czyta ale są krzaczki :)
nie czyta pdf-ów
innych formatów nie testowałem

co do obsługi tapnięciem - dla mnie tak samo jak w mobipoketreaderze - ja nie mam problemów z przeskakującymi stronami w mobi

ogólnie program ciekawy - warty uwagi

podstawowa wada - płatny :(

*

Offline doncieslacco

• *
  • 96
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 19, 2009, 09:40:36 »
tak z ciekawości zainstalowałem wersję 2.5
potestowałem chwilkę i takie szybkie podsumowanie:
czyta pliki doc i rtf
nie czyta plików mobipocketreadera - znaczy czyta ale są krzaczki :)
nie czyta pdf-ów
innych formatów nie testowałem

co do obsługi tapnięciem - dla mnie tak samo jak w mobipoketreaderze - ja nie mam problemów z przeskakującymi stronami w mobi

ogólnie program ciekawy - warty uwagi

podstawowa wada - płatny :(

Tez przesiadlem sie na Alreadera tyle ze wersja 2.3 z Mobipocket Readera i teraz jestem zadowolony :)

a link do niego byl podany w tym poscie

...
A w szczególności w tym temacie (dziwny jakiś tytuł tego tematu: "co do czytania ebookow")

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=54575.0

pzdr

buntownik, nie z wyboru - charakteru

*

Offline jarom

• **
  • 169
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 19, 2009, 11:13:27 »
czytam ebooka, kończę zamykam, odpalam znowu i widzę stronę na której skończyłem, ale nie pamiętam dokładnie co było, chcę wrócić jedną stronę do tyłu i co? przeskakuje mi o wiele wiele stron do tyłu ! potem muszę szukać znowu miejsca gdzie skończyłem !
Przecież wystarczy tapnąć w lewą stronę ekranu żeby wrócić o stronę. W prawa tapnąć żeby przejść n a kolejną. Wydaje się intuicyjne.

Nie trzeba. Mobipocketczyta sporo oryginalnych formatów. Nie tylko własne prc. Pliki warto konwertować jesli chce się mieć okładkę, metatagi, i co najważniesze w tej konwersji - aktywny spos treści i aktywne odnośniki (przypisy etc)
Poza tym program do konwersji jest darmowy i nie pożera zasobów. Wiec dlaczego ma wkurzać?

Mnie w Mobipocket Readerze najbardziej brakuje opcji przewracania kartek przez potrząsanie urządzeniem. Ale, wszystko w swoim czasie ;)
jaro
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2009, 11:15:05 wysłana przez jarom »

*

Nutt

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 19, 2009, 16:19:06 »
czytam ebooka, kończę zamykam, odpalam znowu i widzę stronę na której skończyłem, ale nie pamiętam dokładnie co było, chcę wrócić jedną stronę do tyłu i co? przeskakuje mi o wiele wiele stron do tyłu ! potem muszę szukać znowu miejsca gdzie skończyłem !
Przecież wystarczy tapnąć w lewą stronę ekranu żeby wrócić o stronę. W prawa tapnąć żeby przejść n a kolejną. Wydaje się intuicyjne.

U mnie też występuje ten błąd. Gdy chce cofnąć stronę to, dla przykładu: zmienia się numer strony z 17 na 16, ale tylko numer jest ok, bo na screenie widnieje mi strona tytułowa ebooka... Więc nie chodzi o to, że się nie da cofać, tylko to przejście o jedną stronę w tył, aż za bardzo "działa"...

*

Nutt

« Odpowiedź #20 dnia: Luty 25, 2009, 17:59:25 »
Teraz trochę z innej beczki.. Jak wygląda u was sprawa baterii podczas czytania ebooków? Używam Mobipocket Readera i bateria niemiłosiernie szybko siada.. Dla porównania podam, że 30min czytania zużywa tyle baterii co 1h oglądania filmu czyli około 20% (przy tych samych ustawieniach podświetlenia) o_O.

*

Offline jarom

• **
  • 169
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 02, 2009, 00:05:34 »
Dziwne. Na moim HTC czytam ksiązki po kilka godzin bez przerwy i bateria rozładowuje się normalnie tj powoli

*

Offline ar2rc

• **
  • 228
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 18, 2009, 19:52:32 »
sorry że odkopuję, ale może ktoś mi podpowie gdzie ustawić by ekran stale świecił bez przerwy w MobiPocket Reader. o ustawieniach w WM nie mówię bo wiem że mogę ustawić np. na 30 minut. chodzi o to czy można gdzieś wyjątek dodać

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 19, 2009, 17:04:41 »

Nie trzeba. Mobipocketczyta sporo oryginalnych formatów. Nie tylko własne prc. Pliki warto konwertować jesli chce się mieć okładkę, metatagi, i co najważniesze w tej konwersji - aktywny spos treści i aktywne odnośniki (przypisy etc)
Poza tym program do konwersji jest darmowy i nie pożera zasobów. Wiec dlaczego ma wkurzać?

Mnie w Mobipocket Readerze najbardziej brakuje opcji przewracania kartek przez potrząsanie urządzeniem. Ale, wszystko w swoim czasie ;)
jaro
Ten sam plik - w allreaderze działa bez problemu, w mobi muszę konwertować.
Nie piszę że się nie da, tylko że wraca nie o jedną stronę a w dziwne miejsce wcześniej. Jeśli przeczytam kilka stron, to cofnięcie o jedną (tapnięcie w lewo) cofa prawidłowo - o jedną, natomiast po odpaleniu mobi i chęci kontynuowania czytania a jednak powrotu o jedną stronę dzieją się kretyńskie cuda. Chyba opisuję intuicyjnie.

Wkurza, bo muszę dodatkowo coś instalować, to chyba proste nie ?