Witam!
Opisywany problem zauważyłem na wersjach 628-635 (wcześniej nie miałem VGA).
Problem dotyczy mechanizmu zmiany wielkości ikonek przy oddaleniu po wykonaniu manewru. Funkcjonalność ta była dla mnie zaskoczeniem po przesiadce z QVGA ale nawet zacząłem się przyzwyczajać do mechanizmu pomniejszania ikonek przy oddaleniu (865m - skala pośrednia). Niestety okazało się, że funkcja ta nie działa prawidłowo (przynajmniej u mnie), ponieważ po ustawieniu trasy po pierwszych kilku manewrach pomniejszają się ale po którymś tam nie zmniejszają się i są cały czas powiększone (tak jak przy zbliżeniu). Trudno mi powiedzieć czy skala nie wraca do nominalnej czy ikonki nie zmniejszają się - choć na skali suwaka mam standardową wielkość 865m
Czy ktoś zauważył w/w zjawisko nie wracania wielkości ikonek (do małej) po manewrach?
Nic takiego nie zauważyłem. Czyli normalnie się wszystko zachowuje, ale zwrócę jutro w trasie na to uwagę w różnych ustawieniach. Do grafiki to mam bardzo wiele uwag, ale założyłem sobie, że najpierw podstawa nawigacji(jak w tytule wątku).
Napisane: Wrzesień 18, 2008, 21:24:43
Kilkaset kilometrów już za mną z wersją 635 i kilkaset przede mną. Precyzja wskazań jest więcej niż zadowalająca. Wytyczanie trasy, prowadzenie i szybkość reakcji w Warszawie, łodzi czy głuszy warmińsko-mazurskiej też zadowalające. Może jeszcze coś wylezie, bo to był pierwszy dzień testu.
To co mnie zupełnie zaskoczyło, to przełączenie z odbiornika GPS BT 5Hz na "tradycyjny" SiRF wbudowany z oczywiście 1Hz. Zaskoczenie było tak duże, że sądziłem że jednak coś pokręciłem z przestawieniem i dalej jadę na 5Hz. Teraz to naprawdę chodzi bardzo dobrze. Jest ogromna różnica na plus w porównaniu z wersją bazową. Przewaga 5Hz-owych ujawnia się jedynie w szybkości reakcji przy ostrym przyśpieszeniu czy hamowaniu lub prowadzeniu po ostrych, szybkich łukach, ale dla kogoś kto nie ma skali porównawczej, to się nie kapnie na jakiej częstotliwości odświeżania pozycji jedzie.
Jest to informacja w sumie dla tych, którzy nie mają możliwości wypróbowania nowych wersji testowych, a z treści tego wątku mogliby wyciągnąć wniosek, że ich odbiorniki są do d..., bo 1Hz-owe i zbierają kasę na bardziej wypasione. Myślę, że już lada moment wyjdzie jakaś wersja oficjalna i poczujecie pozytywną różnice. Oczywiście jest to bardzo subiektywne co piszę, bo w różnych urządzeniach rożnie to może być. Ja nie mam się do czego czepić, a bywam upierdliwy.
Napisane: Wrzesień 18, 2008, 22:06:29
NocnyMarku, sądzę, że zamiast zmieniać tytuł tego wątku, lepszym rozwiązaniem (moim zdaniem) byłoby utworzenie stałego podwieszonego wątku "WERSJE TESTOWE-Dyskusja testerów" Przyda się to na obecne i przyszłe wersje ćwiczebne.
Ten wątek już zrobił swoje