wersje testowe - dyskusja testerów (było: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy)

• 384 Odpowiedzi
  • 99674 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy
« Odpowiedź #270 dnia: Wrzesień 12, 2008, 14:19:37 »
A - Wersja ze strony AM potrafiła w wersji optymalnej wyznaczac trasę w lewo w prawo w lewo w prawo w lewo w prawo. Teraz eliminuje liczbę zakrętów do minimum i wyznacza trasę w lewo w prawo.
B - W przypadku ustalenia trasy alternatywnej, zachowuje się tak jakby koniecznie chciał żebym po zjechaniu z trasy wrócił na nią, ale wybiera najgorsze możliwe warianty.
Jak ma sie 632 do punktów A i B ?
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #271 dnia: Wrzesień 12, 2008, 14:25:02 »
Mam podobne spostrzeżenia ws wersji 632 co PLESNIAK.
Coś zaprzestali w AM produkcji wielkoseryjnej 24/h kolejnych wersji. Zapadła cisza. Może dostaniemy dopiero wersję bardziej dopracowaną. Nic to, tymczasem wracam do wersji 629
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 17:16:19 wysłana przez QMPEL »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #272 dnia: Wrzesień 12, 2008, 14:31:13 »
HP 214to nie jest smartfon :ohreally:

A no tak, pomyliłem modele - ale zdaje się że ta 214 też jest skośnooka.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #273 dnia: Wrzesień 12, 2008, 14:34:48 »
A no tak, pomyliłem modele - ale zdaje się że ta 214 też jest skośnooka.
A które nie są....?
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #274 dnia: Wrzesień 12, 2008, 14:54:31 »
No to ciut starsze modele nie były.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #275 dnia: Wrzesień 12, 2008, 15:48:51 »

Jak ma sie 632 do punktów A i B ?
Eliminuje liczbę zakretów do minimum przy trasie optymalnej standardowej oraz przy trasie alternatywnej gubi się
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 15:52:01 wysłana przez plesniak »
Paweł

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #276 dnia: Wrzesień 12, 2008, 15:54:53 »
A propos QSTARZ |BT-Q818 Extreme| 5Hz:

20 sierpnia zakupiłem ten odbiornik. Po 1 dniu używania padła
w nim ładowarka, którą zgodnie z umową odesłałem. Teraz jest coś
nie tak z odbiornikiem bo grzeje się bardzo bardzo i po kilku minutach
ładowania ładowanie się wyłącza.
Tak więc nie ma teraz nawet odbiornika GPS... (kur...) jestem załamany  :mad:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2008, 15:30:38 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #277 dnia: Wrzesień 13, 2008, 22:33:38 »
Na przyszły rok zapowiadany jest "wysyp" odbiorników 5-hercowych, a nawet któraś z firm zapowiedziała model 10-cio hercowy!

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #278 dnia: Wrzesień 13, 2008, 22:44:51 »
Na przyszły rok zapowiadany jest "wysyp" odbiorników 5-hercowych, a nawet któraś z firm zapowiedziała model 10-cio hercowy!
Niestety nie mogę czekać rok... :(
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #279 dnia: Wrzesień 13, 2008, 23:36:36 »
Został raptem kwartał :)

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #280 dnia: Wrzesień 14, 2008, 09:37:38 »
Został raptem kwartał :)
Dla tych co mają "jeżdżącą" pracę jest to zwykle najbardziej "jeżdżony" kwartał .Po sylwestrze to można by poczekać  :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #281 dnia: Wrzesień 14, 2008, 22:22:25 »
To ciekawa informacja. A możesz napisać, gdzie to wyczytałeś?
Ciekawy też jestem, które programy nawigacyjne potrafią współpracować z odbiornikami GPS 5Hz? Może będzie też "wysyp" urządzeń z wbudowanym GPS 5Hz...?
Mam obecnie jak widać FS-N560, który już jest nie nową konstrukcją, ale i tak nie widzę na rynku nic co by mnie skusiło do zmiany sprzętu. Wszystko w zasadzie kręci się wokół tych samych parametrów, tylko inaczej opakowanych. Czas już chyba na świeży oddech technologiczny, aby takie programy jak AM nie musiały działać na granicy wydajności sprzętu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2008, 22:41:51 wysłana przez QMPEL »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #282 dnia: Wrzesień 14, 2008, 23:03:40 »

To informacja z sympozjum Motoroli, gdzie jedna z sesji poświęcona była przyszłym modelom telefonów komórkowych tego producenta z wbudowaną nawigacją. Obecnie badają rożne układy (min. swój własny i nowości od Texas Instruments - super energooszczędny 5Hz, oraz coś od konkurencyjnego Samsunga).

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #283 dnia: Wrzesień 14, 2008, 23:25:31 »
aha- dzięki. Myślę, że pół roku/rok jeszcze warto poczekać na jakieś ciekawe rozwiązania. Temat niby trochę obok, ale nowe-większe możliwości urządzeń dadzą też szansę na tworzenie programów nawigacyjnych zwieszających szybkość i precyzję.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #284 dnia: Wrzesień 14, 2008, 23:29:32 »
Mówienie, że nie warto kupować bo za rok będą lepsze jest bez sensu bo za kolejny rok będą jeszcze lepsze... a nikt z nas nie wie ile tych lat jeszcze pozostało a każdy rok może być tym ostatnim....
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #285 dnia: Wrzesień 14, 2008, 23:53:46 »
łoj PUNIEK to dosypałeś filozoficznie.   :wink: Masz rację, zwłaszcza w elektronice rozwój jest ogromny, ale ....nierówny. Urządzenia kieszonkowe od dłuższego czasu nie przeżyły jakiejś istotnej rewolucji (poza kartami pamięci) i z perspektywy czasu uważam, że zrobiłem błąd pozbywając się z 2 lata temu prehistorycznego FS-720 na korzyść jego następcy, którego uważam za gorszy. Pewnie istotą sprawy w jakimś znaczącym przełomie jakościowym są nowe, szybkie i oszczędne procki, ale jednak fakty na dziś są jakie są: Mam staroć FS-N560, który porównawczo z innymi urządzeniami na rynku uważam jeszcze za bardzo dobry i niezawodny i koniec. Natomiast chętnie wydam parę groszy (i jeszcze trochę) na coś nowego, co mnie zachwyci. Lubie mieć ciekawe zabawki i poczekam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2008, 01:24:11 wysłana przez QMPEL »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #286 dnia: Wrzesień 15, 2008, 10:45:07 »
Dla ciekawości... zjawisko z miganiem występuje także odtwarzając zapis śladu na sucho (za każdym razem w tym samym miejcu).....

A to akurat bardzo dobrze, jeśli problem jest aż tak powtarzalny - powinni łatwo wyłapać błąd.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #287 dnia: Wrzesień 15, 2008, 10:56:44 »
Dla ciekawości... zjawisko z miganiem występuje także odtwarzając zapis śladu na sucho (za każdym razem w tym samym miejcu).....

A to akurat bardzo dobrze, jeśli problem jest aż tak powtarzalny - powinni łatwo wyłapać błąd.
Wiem.... nie jestem tylko pewien czy mają oni modele PDA czy wykorzystuja jakieś emulatory....

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #288 dnia: Wrzesień 15, 2008, 11:12:08 »
Ciekawy też jestem, które programy nawigacyjne potrafią współpracować z odbiornikami GPS 5Hz? Może będzie też "wysyp" urządzeń z wbudowanym GPS 5Hz...?
Mam obecnie jak widać FS-N560, który już jest nie nową konstrukcją, ale i tak nie widzę na rynku nic co by mnie skusiło do zmiany sprzętu. Wszystko w zasadzie kręci się wokół tych samych parametrów, tylko inaczej opakowanych. Czas już chyba na świeży oddech technologiczny, aby takie programy jak AM nie musiały działać na granicy wydajności sprzętu.
Wcale nie jestem pewien, czy rozwój PDA nastąpi ? GPS moim zdaniem bedzie bardziej szło w urządzeń dedykowanych i palmfonów. A na rynku jest coraz wiecej małych paro-calowych laptopów, które możliwości od PDA maja większe i ekran również.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #289 dnia: Wrzesień 15, 2008, 11:24:05 »
Niestety... w 635 problem niestabilności nadal występuje. Gdy występuje ten problem pojawia się biały ekran od Windows Mobile z komunikatem o problemie z aplikacją i proponuje wysłać raport o błędzie do Microsoftu.
Przy czym zauważyłem, że występuje gdy korzysta się z czytania portu com z częstotliwością 5Hz i włączonym przewidywaniem pozycji. Jeśli zmniejszyłem do 2Hz czytanie z portu zachowując przewidywanie pozycji (0,6sek) to znika problem (przy 3 i 4 nie sprawdzałem). Podobnie problem znika gdy zrobię odwrotnie, zachowam 5Hz ale wyłączam przywidywanie pozycji!
Może między nimi zachodzi jakiś konflikt?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 15:52:13 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #290 dnia: Wrzesień 17, 2008, 23:11:45 »
wyłączyłem raportowanie i pomaga :)
Paweł

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #291 dnia: Wrzesień 17, 2008, 23:39:26 »
wyłączyłem raportowanie i pomaga :)
Tez to miałeś?
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #292 dnia: Wrzesień 17, 2008, 23:54:16 »
PUNIEK- mam pytanie czy na pewno u ciebie jest tak, że w czasie jazdy, przy wyłączonym opóźnieniu sygnału, wskaźnik trafia w punkt tożsamy z rzeczywistym?. Wydaje mi się, że to trochę niemożliwe, ale twierdze to ostrożnie. Nie ćwiczyłem tego jeszcze na innym sprzęcie, ale droga od wejścia danych z satelit do wyświetlenia animacji jest dosyć długa i u mnie trwa ok 1s. W jakimś super sprzęcie może dużo krócej, ale nie da się od tego uciec. (tak se myślę). Piszesz o "wyłączonym przewidywaniu pozycji", ale na myśli pewnie miałeś "kompensowanie opóźnienia sygnału" To nie jest to samo.

Mam jeszcze drugą kwestię, którą chciałem porównać z waszymi spostrzeżeniami. Przy nieodptaszkowanym "uwzględniaj pokazując pozycję" obraz staje się niestabilny, tak jakby nie mógł załapać kierunku jazdy, nawet na długich prostych. Po włączeniu "uwzględniania" jest OK. Mówię tu o wariancie bez wyznaczonej trasy i bez przyciągania do drogi. Czy u was też coś takiego się dzieje?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2008, 00:08:27 wysłana przez QMPEL »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #293 dnia: Wrzesień 18, 2008, 00:29:34 »
PUNIEK- mam pytanie czy na pewno u ciebie jest tak, że w czasie jazdy, przy wyłączonym opóźnieniu sygnału, wskaźnik trafia w punkt tożsamy z rzeczywistym?. Wydaje mi się, że to trochę niemożliwe, ale twierdze to ostrożnie. Nie ćwiczyłem tego jeszcze na innym sprzęcie, ale droga od wejścia danych z satelit do wyświetlenia animacji jest dosyć długa i u mnie trwa ok 1s. W jakimś super sprzęcie może dużo krócej, ale nie da się od tego uciec. (tak se myślę). Piszesz o "wyłączonym przewidywaniu pozycji", ale na myśli pewnie miałeś "kompensowanie opóźnienia sygnału" To nie jest to samo.

Mam jeszcze drugą kwestię, którą chciałem porównać z waszymi spostrzeżeniami. Przy nieodptaszkowanym "uwzględniaj pokazując pozycję" obraz staje się niestabilny, tak jakby nie mógł załapać kierunku jazdy, nawet na długich prostych. Po włączeniu "uwzględniania" jest OK. Mówię tu o wariancie bez wyznaczonej trasy i bez przyciągania do drogi. Czy u was też coś takiego się dzieje?
Nie mam takich objawów w żadnym ani w jednym ani w drugim przypadku. Właściwie zaznaczając przewidywanie pozycji nie zauważam żebym był "do przodu" poza tym, że jak dojeżdżam do skrzyżowania wytracając prędkość to mnie cofa co wygląda upierdliwie. Miałem przez rok IGO i nigdy mnie nie cofało. Robiłem testy z przewidywaniem ustawionym np na 2 sek i 5Hz i tego nie dawało się w warunkach gęstego miasta używać bo nie wiedziałem czy jadę na biegach 1-5 czy na wstecznym :)
Włączenie dużego przewidywania jest dobre jedynie przy jeździe ze stabilną szybkością ale przy przyspieszaniu czy hamowaniu wprowadza bardzo duże przekłamania i dlatego unikam tego. Od czasu jak kupiłem odbiornik 5hz używałem przewidywania 0,6sek a teraz w ogóle zrezygnowałem z tego..... zresztą podejrzewam, że software ma i tak wbudowane (zaszyte) na stałe pewne przewidywanie.
To czy jestem w pozycji czy nie można zauważyć mijając przecznice. Na niektórych jestem do przodu, na niektórych odrobinę do tyłu a niektórych idealnie. Jest to spowodowane niedokładnością map a AM przyciąga do drogi w  płaszczyźnie poprzecznej a nie wzdłuż.... (użyłem skrótu myślowego ale mam nadzieję, że jestem zrozumiany)...
W którejś tam wersji miałem opóźnienie (a raczej uwstecznienie) ale w tej i kilku ostatnich jest ok.
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #294 dnia: Wrzesień 18, 2008, 01:31:42 »
Chyba do czasu aż tego nie zobaczę, to się będę upierał, że kompensacja opóźnienia sygnału być musi lub szybkość tego skomplikowanego procesu od pierwszego sygnału z satelity do animacji na ekranie, jest tak duża, że nie ma to wpływu na odczuwalną precyzję, ale chyba w naszych sprzętach jeszcze tak nie jest.
Sensowniej byłoby to nazwać KALIBRACJĄ.
Faktycznie to najlepiej widać przy mijaniu jakiś poprzecznych dróg na bazie czego kalibracji można dokonać zresztą. EMISIU (chyba) nawet zapodał, że w innych nawigacjach taka kalibracja dokonuje się automatycznie.
Efekt cofania to u mnie występował- co dało początek temu wątkowi- ale to były niedoskonałości programowe i nie bardzo widzę związek z "czystym" wskazywaniem pozycji w czasie ruchu, wszytko jedno jak krętą trasą, wolną czy szybką, czy przyspieszenie jest dodatnie, czy ujemne. 5x/s jestem podsumowany przez GPS i to wystarczy aby szybko następowała korekta sytuacji na ekranie. U mnie tak to działa i tak to rozumiem.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2008, 01:35:28 wysłana przez QMPEL »

*

Offline puniek

• 4617
Zmienność wielkości ikonek POI na ekranie VGA
« Odpowiedź #295 dnia: Wrzesień 18, 2008, 13:19:03 »
Witam!
Opisywany problem zauważyłem na wersjach 628-635 (wcześniej nie miałem VGA).
Problem dotyczy mechanizmu zmiany wielkości ikonek przy oddaleniu po wykonaniu manewru. Funkcjonalność ta była dla mnie zaskoczeniem po przesiadce z QVGA ale nawet zacząłem się przyzwyczajać do mechanizmu pomniejszania ikonek przy oddaleniu (865m - skala pośrednia). Niestety okazało się, że funkcja ta nie działa prawidłowo (przynajmniej u mnie), ponieważ po ustawieniu trasy po pierwszych kilku manewrach pomniejszają się ale po którymś tam nie zmniejszają się i są cały czas powiększone (tak jak przy zbliżeniu). Trudno mi powiedzieć czy skala nie wraca do nominalnej czy ikonki nie zmniejszają się - choć na skali suwaka mam standardową wielkość 865m
Czy ktoś zauważył w/w zjawisko nie wracania wielkości ikonek (do małej) po manewrach?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2008, 13:23:13 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
Odp: wersje testowe - dyskusja testerów (było: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy)
« Odpowiedź #296 dnia: Wrzesień 18, 2008, 22:35:51 »
Witam!
Opisywany problem zauważyłem na wersjach 628-635 (wcześniej nie miałem VGA).
Problem dotyczy mechanizmu zmiany wielkości ikonek przy oddaleniu po wykonaniu manewru. Funkcjonalność ta była dla mnie zaskoczeniem po przesiadce z QVGA ale nawet zacząłem się przyzwyczajać do mechanizmu pomniejszania ikonek przy oddaleniu (865m - skala pośrednia). Niestety okazało się, że funkcja ta nie działa prawidłowo (przynajmniej u mnie), ponieważ po ustawieniu trasy po pierwszych kilku manewrach pomniejszają się ale po którymś tam nie zmniejszają się i są cały czas powiększone (tak jak przy zbliżeniu). Trudno mi powiedzieć czy skala nie wraca do nominalnej czy ikonki nie zmniejszają się - choć na skali suwaka mam standardową wielkość 865m
Czy ktoś zauważył w/w zjawisko nie wracania wielkości ikonek (do małej) po manewrach?
Nic takiego nie zauważyłem. Czyli normalnie się wszystko zachowuje, ale zwrócę jutro w trasie na to uwagę w różnych ustawieniach. Do grafiki to mam bardzo wiele uwag, ale założyłem sobie, że najpierw podstawa nawigacji(jak w tytule wątku).
Napisane: Wrzesień 18, 2008, 21:24:43
Kilkaset kilometrów już za mną z wersją 635 i kilkaset przede mną. Precyzja wskazań jest więcej niż zadowalająca. Wytyczanie trasy, prowadzenie i szybkość reakcji w Warszawie, łodzi czy głuszy warmińsko-mazurskiej też zadowalające. Może jeszcze coś wylezie, bo to był pierwszy dzień testu.

To co mnie zupełnie zaskoczyło, to przełączenie z odbiornika GPS BT 5Hz na "tradycyjny" SiRF wbudowany z oczywiście 1Hz. Zaskoczenie było tak duże, że sądziłem że jednak coś pokręciłem z przestawieniem i dalej jadę na 5Hz. Teraz to naprawdę chodzi bardzo dobrze. Jest ogromna różnica na plus w porównaniu z wersją bazową. Przewaga 5Hz-owych ujawnia się jedynie w szybkości reakcji przy ostrym przyśpieszeniu czy hamowaniu lub prowadzeniu po ostrych, szybkich łukach, ale dla kogoś kto nie ma skali porównawczej, to się nie kapnie na jakiej częstotliwości odświeżania pozycji jedzie.

Jest to informacja w sumie dla tych, którzy nie mają możliwości wypróbowania nowych wersji testowych, a z treści tego wątku mogliby wyciągnąć wniosek, że ich odbiorniki są do d..., bo 1Hz-owe i zbierają kasę na bardziej wypasione. Myślę, że już lada moment wyjdzie jakaś wersja oficjalna i poczujecie pozytywną różnice. Oczywiście jest to bardzo subiektywne co piszę, bo w różnych urządzeniach rożnie to może być. Ja nie mam się do czego czepić, a bywam upierdliwy.
Napisane: Wrzesień 18, 2008, 22:06:29
NocnyMarku, sądzę, że zamiast zmieniać tytuł tego wątku, lepszym rozwiązaniem (moim zdaniem) byłoby utworzenie stałego podwieszonego wątku "WERSJE TESTOWE-Dyskusja testerów" Przyda się to na obecne i przyszłe wersje ćwiczebne.
Ten wątek już zrobił swoje  B)

*

Offline puniek

• 4617
Odp: wersje testowe - dyskusja testerów (było: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy)
« Odpowiedź #297 dnia: Wrzesień 19, 2008, 06:41:11 »
Dobrze zrobił bo w tym wątku o 5Hz jest może 5% :)
Zresztą sam wątek nie zaczął sie od 5hz.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #298 dnia: Wrzesień 19, 2008, 09:10:49 »
Ładny z Ciebie QMPEL  :mad: To dopiero teraz piszesz że nie ma różnicy 1-5Hz jak ja już kupiłem Qstarz-a :E :E

A na poważnie - Testując nowy nabytek odkryłem że  w miejscach gdzie 5Hz-owy odbiornik miał by okazję się wykazać ,czyli na małych rondach, może nie mieć takiej okazji z powodu niedokładności map .Nie wiem jak jest z dokładnością w reszcie kraju (Europy) ale w moim pięknym mieście  :proud: na pięć rond trzy są skopane na tyle że nawigowanie wg. dokładnej pozycji prowadziło by do jazdy pod prąd  :worried: Oczywiście przy nawigacji (a więc włączonym przyciąganiu) algorytm sobie z tym radzi ale polega to na tym że jest przewidywane gdzie jestem bo GPS wylicza zupełnie inną pozycję ,więc nieważne czy to robi 1x czy 5x na sekundę .

Przykład:  Konstancin-Jeziorna . na ul. Chylickiej  są obok siebie  dwa ronda w AM odwzorowane w ten sposób że ul Chylicka oraz ulice Długa i B.Prusa "wchodzą w te ronda centralnie w rzeczywistości "kółka" rond umieszczone są w narożnikach Chylicka/Długa , Chylicka/Prusa  tak że ulice te "wchodzą " po stycznej. Przesunięcie jest na tyle duże że  jadąc z pomiędzy rond w Długą  lub odpowiednio w Prusa zapisany  ślad prowadzi po "angielsku" :shock:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 09:16:43 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #299 dnia: Wrzesień 19, 2008, 10:53:19 »
Co do dokładności map, to powszechnie wiadomo, że idealne nie są. W mojej wsi Koszalin jest podobnie, ale to już jest rozwiązane jak to skorygować. Wysyłasz maila do supportu i tyle. Chyba nie ma co liczyć, że AM będzie wydawać zbyt często kupę kasy za aktualizację map z Teleatlasa.
Jazda przy wyłączonym przyciąganiu dopiero pokazuje ile jeszcze jest do zrobienia przy mapie. Nasze wymagania rosną i dobrze.