Uwagi z beta testów AM 6.0

• 320 Odpowiedzi
  • 94376 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
Odp: Uwagi z beta testów AM 6.0
« Odpowiedź #270 dnia: Listopad 14, 2009, 22:03:48 »
Coś czuję, że będzie jeszcze jedna beta.
Mi też raz na jakiś czas wywala błąd mapy, a nigdy tego nie miałem.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #271 dnia: Listopad 15, 2009, 12:09:40 »
DK 81 - pomiędzy Żorami a Skoczowem w pilocie znika pikietaż.
Na słupkach na mapie oczywiście jest widoczny.
Błąd mapy też się pojawił parę razy.
A najlepsze jest właśnie wyświetlanie ulic w sąsiednich miejscowościach - to szczyt głupoty moim zdaniem.
Zauważyłem, że pojawiła się numeracja w Mrzeżynie, więc wpisuję sobie dokładny adres z nr domu (ul. Kołobrzeska 8). Ustawiam jako koniec i... coś mi kilometry nie pasują, sprawdzam i okazuje się, że ... wylądowałem w Trzebiatowie :grin:
Najlepsze jest to, że na mapie jest numer tego budynku i jak najbardziej znajduje się w Mrzeżynie.
NavRoad NR430 BT

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #272 dnia: Listopad 15, 2009, 12:26:07 »
A najlepsze jest właśnie wyświetlanie ulic w sąsiednich miejscowościach - to szczyt głupoty moim zdaniem.
Zauważyłem, że pojawiła się numeracja w Mrzeżynie, więc wpisuję sobie dokładny adres z nr domu (ul. Kołobrzeska 8). Ustawiam jako koniec i... coś mi kilometry nie pasują, sprawdzam i okazuje się, że ... wylądowałem w Trzebiatowie :grin:
Najlepsze jest to, że na mapie jest numer tego budynku i jak najbardziej znajduje się w Mrzeżynie.

Dlatego tak Ci pokazało, bo wybrałeś adres Kołobrzeska w Trzebiatowie.

Wybierając "Cała ulica Kołobrzeska" w Mrzeżynie, AM pokazuje prawidłowo.

Przy Kołobrzeskiej w Mrzeżynie nie ma numeracji budynków.

Miejsce które wskazałeś to Boczna 8 i 14.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 12:34:35 wysłana przez AdamMie »

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #273 dnia: Listopad 15, 2009, 12:28:53 »

Wiesz wydaje mi się, że to , że AM wyświetla bzdury na dolnej belce wynika przede wszystkim ze słownika jaki podłączyli do swojego programu. Podejrzewam, że te miejscowości, ulice, numery dróg itd, to zapewne jakiś zakupiony przez nich zewnętrzny wadliwy słownik z masą błędów. Ale oczywiście mogę się mylić. A jeżeli się mylę to Twoja teoria, że to szczyt głupoty programu jest tu jak najbardziej uzasadniona.  :ok: :D

Jak ci się podoba zapis na dolnej belce. Nawigacja prowadzi w Warszawie na Ursynowie  :grin:
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 12:37:36 wysłana przez Treker »

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #274 dnia: Listopad 15, 2009, 13:00:47 »
Jak ci się podoba zapis na dolnej belce. Nawigacja prowadzi w Warszawie na Ursynowie  :grin:
Dobre  :ok: - nie złe klocki z tymi miejscowościami.
Dariusz B.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #275 dnia: Listopad 15, 2009, 13:04:19 »

A co w tym jest dziwnego?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #276 dnia: Listopad 15, 2009, 13:59:04 »

A co, macie w Warszawie swoje Zakopane?
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 16:49:03 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #277 dnia: Listopad 15, 2009, 14:11:05 »

Masz rację to nie powinno dziwić wcale  :D

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #278 dnia: Listopad 15, 2009, 14:22:48 »

Ano mamy  :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ursyn%C3%B3w - podział wg MSI

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #279 dnia: Listopad 15, 2009, 16:12:02 »
Klawiatura znika nie tylko przy wpisywaniu kodu, znika także, przy wpisywaniu współrzędnych GPS po każdym segmencie. Ponadto AM Traffic to chyba jakaś porażka jeszcze. Prowadzi dosłownie po jakichś kartoflach. Jadąc wczoraj ok godziny 17 - tej z ustawieniami trasy szybkiej (stara 1) powinna wyznaczyć trasę tak lub tak jednak AM Traffic wyznaczyło sobie trasę tak dodam tylko, że w miejscowości Ostrowite, gdzie zakręt jest 90* w lewo to AMT prowadził na wprost w uliczkę, która na googlemaps jest ślepa, a w rzeczywistości nie ma jej wcale bo jest tam pole. I to nie jest jedyny przypadek. Ta trasa jest ok, jednak AMT wyznacza ją jakoś tak. Zatem uważam, że w chwili obecnej jest to do kitu. Od 17-tego będę jeszcze AMT testował online. Może to coś zmieni.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 16:16:04 wysłana przez critu »

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #280 dnia: Listopad 15, 2009, 16:50:46 »

Ano mamy  :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ursyn%C3%B3w - podział wg MSI

normalnie ręce opadają  :E Jakże to ważna informacja podczas nawigacji, że jadę na terenie Zakopanego na Ursynowie w Warszawie  :O

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #281 dnia: Listopad 15, 2009, 18:57:36 »
normalnie ręce opadają  :E Jakże to ważna informacja podczas nawigacji, że jadę na terenie Zakopanego na Ursynowie w Warszawie  :O

Rozumiem nazwanie ulicy Warszawska w miejscowości Bogatynia, ale nazwa ulicy Bogatyńska w Warszawie - może wie ktoś dlaczego? ( jestem z Bogatyni)

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #282 dnia: Listopad 15, 2009, 19:00:18 »
Bo w W-wie jest bardzo dużo ulic i zabrakło im pomysłów?

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #283 dnia: Listopad 15, 2009, 19:46:04 »

Rozumiem nazwanie ulicy Warszawska w miejscowości Bogatynia, ale nazwa ulicy Bogatyńska w Warszawie - może wie ktoś dlaczego? ( jestem z Bogatyni)

w gminie biora na tapete wybrany rejon Polski i nazywaja kilka(nascie) ulic od tego rejonu. W Warszawie, jak i innych miastach, wiele jest takich kawalkow. Innym razem na tapete biora kwiatki itd itp. Normalka, skad niby maja brac nazwy kolejnych ulic w duzych miastach

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #284 dnia: Listopad 15, 2009, 19:59:25 »

Dlatego tak Ci pokazało, bo wybrałeś adres Kołobrzeska w Trzebiatowie.

Wybierając "Cała ulica Kołobrzeska" w Mrzeżynie, AM pokazuje prawidłowo.

Przy Kołobrzeskiej w Mrzeżynie nie ma numeracji budynków.

Miejsce które wskazałeś to Boczna 8 i 14.

Chcesz mi powiedzieć, że nie wiem, gdzie byłem na wakacjach  ;D ?
Wbrew temu co Ci się wydaje, to jest ul. Kołobrzeska 8 na 1000%
Dokładnie chodzi o ten ośrodek: http://www.nestor.ta.pl/kontakt.html
A ten obiekt obok, czyli 14 to również ul. Kołobrzeska.  :mrgreen:
NavRoad NR430 BT

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #285 dnia: Listopad 15, 2009, 21:30:03 »

Chcesz mi powiedzieć, że nie wiem, gdzie byłem na wakacjach  ;D ?
Wbrew temu co Ci się wydaje, to jest ul. Kołobrzeska 8 na 1000%
Dokładnie chodzi o ten ośrodek: http://www.nestor.ta.pl/kontakt.html
A ten obiekt obok, czyli 14 to również ul. Kołobrzeska.  :mrgreen:

Na mapie to inny adres.

"Zauważyłem, że pojawiła się numeracja w Mrzeżynie, więc wpisuję sobie dokładny adres z nr domu (ul. Kołobrzeska", u mnie nie pokazuje numerów na ulicy Kołobrzeska.

Sprostowanie - pokazuje ale od 30 w górę.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 22:11:09 wysłana przez AdamMie »

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #286 dnia: Listopad 15, 2009, 23:32:58 »
No dokładnie: powyżej 30 wszystko O.K, a poniżej 30 lądujemy w Trzebiatowie  :-|.  
Oczywiście przy nazwie ulicy i numerze napisane, że to Trzebiatów, ale malutkimi literami - jak szybko wpisujemy adres na pewno nie zwrócimy uwagi, że numeracja dotyczy innego miasta (miejscowości).

No i wiem, że nie chce się Wam wierzyć, że to na mapie o numerach 8 i 14 to ulica Kołobrzeska, ale tak jest i ten numer 8 dokładnie pokrywa się z punktem, który dodałem do ulubionych, kiedy dotarłem do ośrodka. Na chłopski rozum te obiekty leżą przy ul. Bocznej, ale adresy są jakie są i widocznie zanim ktoś nadał nazwę ulicy Bocznej, to najbliższą nazwaną ulicą była Kołobrzeska i tak to zostało do dzisiaj. Na prawdę w Mrzeżynie numery adresowe na tej ulicy nie zaczynają się od 30...
W każdym razie na mapie numeracja jest w porządku, a wpisać adresu się nie da.
To znaczy da się , ale wylądujemy w Trzebiatowie w okolicach rynku, a nie w ośrodku "Nestor" w Mrzeżynie :mrgreen:

P.S. W zasadzie do ulicy Bocznej, to tych obiektów też nie można zakwalifikować, a ta ulica prowadząca do miejscowości Roby z której się zjeżdża do ośrodka nie ma nazwy. Z tego jednak wychodzi, że ostatnią ulicą "z nazwą" jaką jedziemy pod ten adres jest ul. Kołobrzeska.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 23:43:33 wysłana przez MarcinM. »
NavRoad NR430 BT

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #287 dnia: Listopad 16, 2009, 09:06:53 »
No dokładnie: powyżej 30 wszystko O.K, a poniżej 30 lądujemy w Trzebiatowie  :-|.  
Oczywiście przy nazwie ulicy i numerze napisane, że to Trzebiatów, ale malutkimi literami - jak szybko wpisujemy adres na pewno nie zwrócimy uwagi, że numeracja dotyczy innego miasta (miejscowości).

No i wiem, że nie chce się Wam wierzyć, że to na mapie o numerach 8 i 14 to ulica Kołobrzeska, ale tak jest i ten numer 8 dokładnie pokrywa się z punktem, który dodałem do ulubionych, kiedy dotarłem do ośrodka. Na chłopski rozum te obiekty leżą przy ul. Bocznej, ale adresy są jakie są i widocznie zanim ktoś nadał nazwę ulicy Bocznej, to najbliższą nazwaną ulicą była Kołobrzeska i tak to zostało do dzisiaj. Na prawdę w Mrzeżynie numery adresowe na tej ulicy nie zaczynają się od 30...
W każdym razie na mapie numeracja jest w porządku, a wpisać adresu się nie da.
To znaczy da się , ale wylądujemy w Trzebiatowie w okolicach rynku, a nie w ośrodku "Nestor" w Mrzeżynie :mrgreen:

P.S. W zasadzie do ulicy Bocznej, to tych obiektów też nie można zakwalifikować, a ta ulica prowadząca do miejscowości Roby z której się zjeżdża do ośrodka nie ma nazwy. Z tego jednak wychodzi, że ostatnią ulicą "z nazwą" jaką jedziemy pod ten adres jest ul. Kołobrzeska.

Proponuję zgłosić do supportu, w następnym wydaniu map będzie ten błąd poprawiony.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #288 dnia: Listopad 16, 2009, 10:08:38 »
Jeżeli ktoś stale lub chwilowo cierpi na bezsenność to proszę o sprawdzenie takiego błędu:

- próba wytyczenia w godzinach 1:30 - 2:00 jakiejkolwiek trasy na mapie, nie wg POI czy adresów, kończy się komunikatem - brak możliwości rozpoczęcia wytyczania trasy.

W trakcie prób wytyczania pomimo, że to były zwykłe punkty na drodze pojawiała się też informacja że nie można znaleźć punktów POI, pomimo, że wcale wg nich nie była wytyczana trasa.

Żeby było ciekawiej to około 1 i po 2 trasy były wytyczane prawidłowo.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #289 dnia: Listopad 16, 2009, 10:39:56 »
Błędy, które wystąpiły u mnie.
1. Kilka razy przy zjeździe z trasy podczas rekalkulacji występuje zwiecha dokładnie przy 90 %. Czasami wystarczy wcisnąć przycisk zamykania (mam przypisany sprzętowy), a czasami tylko reset.
2. Momentami znika pikietaż z numerem drogi włącznie, zarówno w polu pilota jak i na dolnej belce.

zgłoszone do supportu
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 10:42:41 wysłana przez iceneon »

*

Offline Kajotte

• 35
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210 + od AM 5.5.1 do najnowszej
« Odpowiedź #290 dnia: Listopad 16, 2009, 16:07:22 »
Witam,

a ja zauważyłem, że podpowiedzi pilota nie są kompletne, np. przed skrętem słyszę "za 50 metrów", "za 200". Podobnie przy ostrzeganiu przed POI: najpierw opis POI w całości a potem tylko fragment informacji o odległości do POI.
I nie ma znaczenia, którego pilota wybrałem. Dokładnie takie same "niedomówienia" pojawiają się zarowno przy Hołku, innym pilocie fabrycznym AM, jak i przy pozostałych np. ziomal, wielebny, itd... Nie ma też znaczenia z jaką prędkością jadę. Identycznie jest przy prędkości 90 km/h jak i przy 20 km/h. Ale informacja o dojechaniu do końca wyznaczonej trasy idzie w całości.
W wersjach poprzednich "podpowiedzi" były oczywiście kompletne.
Czy ktoś jeszcze zaobserwował takie zjawisko?

Druga sprawa: w dalszym ciągu nie ma możliwości zapusywania "ostatniej znanej pozycji" po odłaczeniu od zasilania. Ten objaw znany jest użytkownikom Nomada "od zawsze" i "od zawsze" objaw ten miał być usunięty w "następnej" wersji AM...

Oba tematy zgłoszone do supportu.

PS. Przysłuchałem się uważniej i stwierdziłem, że czasami jednak udaje się "nadać" całą informację, ale najczęsciej wygląda to tak:
- za 200 metrów skręć w lewo.
- za 100 metrów.
- za 50.

Sprzęt: Pentagram Nomad P5210
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2009, 08:54:54 wysłana przez Kajotte »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #291 dnia: Listopad 16, 2009, 16:38:50 »
- próba wytyczenia w godzinach 1:30 - 2:00 jakiejkolwiek trasy na mapie, nie wg POI czy adresów, kończy się komunikatem - brak możliwości rozpoczęcia wytyczania trasy.

Próbowałem, bezskutecznie, żadnych niepokojących objawów.
Czy Twoje 'jakiekolwiek trasy' faktycznie były jakiekolwiek (całkiem różne),
czy może wszystkie miały np. ten sam punkt startowy?
BTW nie podałeś dnia tygodnia, ani czy to na pewno chodzi o porę nocną.

A czy nikt dotąd nie zauważył, że ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym
nie zmieniają się w godzinach nocnych z 50 na 60 km/h?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #292 dnia: Listopad 16, 2009, 22:09:59 »
Marku nie mogłeś sprawdzić ponieważ ja napisałem to rano a do tej pory jeszcze nie było 1 w nocy :) Gdyby było w południe to napisałbym 13:30 do 14:00.

Trasy były absolutnie dowolne. Wytyczane ostatniej nocy z 15 na 16 listopada, z godziną startu aktualną czyli wytyczanie startu o 1:40. Np ze Słomnik do Myślenic, z Rumii do Tczewa, z Radomska do Siewierza. Więc różne punkty startowe.

Nie były oczywiście wytyczane w terenie tylko przy biurku, ale efekt był taki jak opisałem. Jak dziś znów nie będę mógł spać to sprawdzę jeszcze raz, choć wolałbym się przespać trochę :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #293 dnia: Listopad 16, 2009, 22:14:45 »
A spróbuj sprawdzić to teraz.
(po ustaleniu trasy wejdź w informacje o trasie, zmień godzinę wyjazdu i następnie przelicz trasę)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #294 dnia: Listopad 16, 2009, 22:41:25 »
Teraz, podobnie jak po 2:00 wytycza prawidłowo. Nawet po wpisaniu jako godziny startu godziny 2:00 w nocy z dzisiaj na jutro.

Nie mogę zasymulować warunków nocnych, ponieważ nie ma (co jest logiczne) możliwości wyznaczenia czasu startu na porę, która już minęła.

Więc chyba podeprę powieki zapałkami i posiedzę do po północy i sprawdzę, czy był to jakiś jednorazowy freak czy też sytuacja powtórzy się.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #295 dnia: Listopad 16, 2009, 22:51:40 »
Nie musisz symulowć wczorajszej nocy, moze być jutrzejsza czy za tydzień, a ja też sprawdzę 'bieżące' po północy.
Obejdzie się bez zapałek, dla mnie to ledwie wieczór  B) 

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #296 dnia: Listopad 16, 2009, 23:01:12 »
A czy nikt dotąd nie zauważył, że ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym
nie zmieniają się w godzinach nocnych z 50 na 60 km/h?
Może ktoś zauważył, ale niektórzy zeszli na ziemię i cudów już nie oczekują...  :wink:

Teraz tak pomyślałem,
że pewnie by się przydało.
Jak się wjeżdża do Polski z zagranicy to stoją takie fajne tablice, żeby to przeczytać i zrozumieć trzeba by się zatrzymać na pół godziny,
ale jak się wyjeżdża to są tylko 3 linijki...
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 23:18:44 wysłana przez igab »

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #297 dnia: Listopad 16, 2009, 23:03:00 »
normalnie ręce opadają  :E Jakże to ważna informacja podczas nawigacji, że jadę na terenie Zakopanego na Ursynowie w Warszawie  :O

Akurat to jest błąd bo Zakopane jest bliżej skarpy, zresztą poprzednia nazwa ul. Arbuzowej to właśnie ul. Zakopane :)

A informacja jest jak najbardziej potrzebna, wiele osób do tej pory mówi iz mieszka na Wyględowie, Czerniakowie czy Fortach. Po prostu tak się kiedyś mówiło i to przetrwało w warszawskich rodzinach.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 23:12:02 wysłana przez studentk »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #298 dnia: Listopad 16, 2009, 23:12:30 »
Akurat to jest błąd bo Zakopane jest bliżej skarpy, zresztą poprzednia nazwa ul. Arbuzowej to właśnie ul. Zakopane :)

Takich błędów w Warszawie to jest multum. I nie tylko w Warszawie.

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #299 dnia: Listopad 16, 2009, 23:29:22 »

Takich błędów w Warszawie to jest multum. I nie tylko w Warszawie.

Hmmm, poszukałem i faktycznie Zakopane rozrosło się na obecnych mapach zagospodarowania przetrzennego i obejmuje teraz teren wraz z fortem VIII. Zatem na prezentowanym zdjęciu Automapy jest prawidłowo.