Uwagi z beta testów AM 6.0

• 320 Odpowiedzi
  • 94364 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
Odp: Uwagi z beta testów AM 6.0
« Odpowiedź #240 dnia: Listopad 12, 2009, 14:29:58 »

crRing=255 51 51 51
crRingB=153 153 153 153
(zmiana kolorów kółka)

A jaka powinna być wartość i którego parametru (crRing??) dla zielonej obwódki przy nieprzekroczonej prędkości??!!??

Zobacz to.

crRingB=0 255 0 50

Dzięki!!
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #241 dnia: Listopad 12, 2009, 14:41:25 »
Policz ileś liter napisał w tej swej "mądrości" a ile zajęłoby ci podanie wartości o którą prosiłem. Bez komentarza.
A Ty pomyśl ile byś się nauczył o kodowaniu kolorów w RGB.  :ohreally:
Jak zachce Ci się za kilka dni pozmieniać kolory czcionek w skórce pilota na swoje, to nie musiałbyś już pytać.
Sam byś sobie dobrał (choćby w Paincie).
No, ale niektórzy wolą wszystko na tacy podane. Jak niemowlakowi. Bez komentarza.  :P
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #242 dnia: Listopad 12, 2009, 15:09:59 »
Policz ileś liter napisał w tej swej "mądrości" a ile zajęłoby ci podanie wartości o którą prosiłem. Bez komentarza.
A Ty pomyśl ile byś się nauczył o kodowaniu kolorów w RGB.  :ohreally:
Jak zachce Ci się za kilka dni pozmieniać kolory czcionek w skórce pilota na swoje, to nie musiałbyś już pytać.
Sam byś sobie dobrał (choćby w Paincie).
No, ale niektórzy wolą wszystko na tacy podane. Jak niemowlakowi. Bez komentarza.  :P

Nie każdy chce się znać na wszystkim, nie każdy chce co dwa dni zmieniać sobie coś w ustawieniach, więc zajmij się sobą i oglądaniem filmów w czasie jazdy. EOT

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #243 dnia: Listopad 12, 2009, 15:18:41 »
Nie każdy chce się znać na wszystkim, nie każdy chce co dwa dni zmieniać sobie coś w ustawieniach, więc zajmij się sobą i oglądaniem filmów w czasie jazdy. EOT
Nie pomyślałem, że dla niektórych może to być po prostu za trudne...
Nie oglądam filmów w czasie jazdy (widzę, że problemy z czytaniem ze zrozumieniem też nie są Ci obce).
I weź trochę wyluzuj...
Pozdrawiam
Karol

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #244 dnia: Listopad 12, 2009, 15:32:17 »
Nie pomyślałem, że dla niektórych może to być po prostu za trudne...
I weź trochę wyluzuj...

sorki, ze sie wtracam, ale musze. Nie staraj sie obrazic rozmowce, a tak robisz sugerujac, ze jest cos za trudne. Ja sam w wielu kwestiach wole miec cos zrobione raz porzadnie i nie grzebac przy tym. Sadze, ze taka polityka kieruje sie wiele osob. Tyle spraw i rzeczy ma sie na glowie, ze nie ma juz czasu i przyjemnosci w pastwieniu sie nad swoimi zabawkami.

Postaraj sie zrozumiec, ze pepek swiata dla niektorych lezy gdzie indziej. Kiedys czlowiek bawil sie klockami jak dziecko, teraz po prostu nie ma na to ochoty. Stad juz blisko do lenistwa, ale to tez trzeba uszanowac, skoro komus sie nie chce grzebac, nie musi tego robic. Zycie jest coraz wygodniejsze, wszedzie wymagamy pelnej automatyzacji i zwolnienia z robienia czegokolwiek  :mrgreen:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #245 dnia: Listopad 12, 2009, 15:41:29 »
Wszystko ok. ale nie ja zacząłem tę pyskówke (może i trochę przesadziłem  :oops:).
Ale właśnie chodzi o lenistwo...
Zobacz, są tacy co proszą o zrobienie wskaźnika do swojej AM a nie chce im się nawet zrobić zdjęć swojego auta. Rozpacz po prostu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2009, 15:45:06 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #246 dnia: Listopad 12, 2009, 17:17:16 »
Sprawdził bys sobie w zwykłym Paincie wartości kolorów i byś wiedział.

A ja polecam na przyszłość http://www.kurshtml.boo.pl/generatory/kolory.html
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #247 dnia: Listopad 12, 2009, 22:02:19 »
Czy ktoś potrafi wytłumaczyć to zjawisko, które zauważyłem dziś w wielu miejscach na krajowej ósemce jadąc Wawy do Wrocławia. NIe wiem czy przypadkiem nie było to zgłaszane do supportu. Z resztą i tak czytają to forum, więc zgłaszam  :) Problem polega na tym, że na mapie widzę słupek pikietażu, a na pilocie w polu pikietaż widzę kreseczki, zamiast konkretnej wartości.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2009, 22:56:58 wysłana przez Treker »

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #248 dnia: Listopad 12, 2009, 22:23:05 »
Taki sam efekt w niektórych miejscach zauważyłem "stacjonarnie" na demo. Nie zgłaszałem...

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #249 dnia: Listopad 12, 2009, 22:30:24 »
Taki efekt jest na wszystkich drogach.. Zglaszalem
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #250 dnia: Listopad 13, 2009, 11:56:07 »
sorki, ze sie wtracam, ale musze. Nie staraj sie obrazic rozmowce, a tak robisz sugerujac, ze jest cos za trudne. Ja sam w wielu kwestiach wole miec cos zrobione raz porzadnie i nie grzebac przy tym. Sadze, ze taka polityka kieruje sie wiele osob. Tyle spraw i rzeczy ma sie na glowie, ze nie ma juz czasu i przyjemnosci w pastwieniu sie nad swoimi zabawkami.

Postaraj sie zrozumiec, ze pepek swiata dla niektorych lezy gdzie indziej. Kiedys czlowiek bawil sie klockami jak dziecko, teraz po prostu nie ma na to ochoty. Stad juz blisko do lenistwa, ale to tez trzeba uszanowac, skoro komus sie nie chce grzebac, nie musi tego robic. Zycie jest coraz wygodniejsze, wszedzie wymagamy pelnej automatyzacji i zwolnienia z robienia czegokolwiek  :mrgreen:

Jak napisałem wcześniej - dla mnie był to koniec dyskusji, ale po twoim poście ostatni raz zabiorę na ten off topic głos.

Nie jestem leniwy - po prostu niektórych rzeczy nie umiem robić i nie spieszę się tego uczyć, bo moje główne pole zainteresowania leży zupełnie gdzie indziej. Nie jestem modyfikatorem tylko użytkownikiem AM i nie tylko.

Nie zmienia to faktu, że jak pojawia się coś (modyfikacja interface'u) co mi się podoba i chciałbym to mieć to zadaję pytanie i proszę o pomoc. Między innymi po to, żeby własnymi próbami nie zepsuć tego co generalnie jest całkiem OK. I oczekuję pomocy, a nie wynurzeń co ja mógłbym i czego mi się nie chce. Bo co mógłbym to akurat ja wiem najlepiej, a czego mi się nie chce - to właśnie takiego podejścia na forum do prośby o pomoc.

Bo forum to nie chwalenie się "co to ja potrafię", ale przede wszystkim miejsce wymiany doświadczeń i platforma pomocy innym, w danej dziedzinie mniej doświadczonym.

A przynajmniej takie były założenia z tego co wiem i rozumiem.

I to już na prawdę z mojej strony wszystko.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #251 dnia: Listopad 13, 2009, 13:05:38 »
Ja na koniec poproszę o przeniesienie (lub usunięcie) moich i Maducha wynaturzeń, bo zaśmiecają tylko wątek.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #252 dnia: Listopad 13, 2009, 13:53:24 »
A ja proponuję:dajcie se luz  B)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #253 dnia: Listopad 13, 2009, 14:16:45 »
W tym kierunku poszedłem  :wink:
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #254 dnia: Listopad 13, 2009, 15:19:08 »
Panowie pomocy, przy próbie uruchomienia AM 6 wywala mi takie coś:

Mam NavRoad 750F.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #255 dnia: Listopad 13, 2009, 15:22:48 »
Powinno pomóc usunięcie katalogu "Settings Files" z katalogu głównego.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #256 dnia: Listopad 13, 2009, 15:25:14 »
Wątpię. Raczej uszkodzone/brak plików skórki.

« Odpowiedź #257 dnia: Listopad 13, 2009, 15:28:39 »
Nie pomaga usunięcie... ale jakich skórek? Może jakieś podeślecie.

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #258 dnia: Listopad 13, 2009, 15:36:56 »
Zrób reinstalację samego programu, bez map, to dwie minuty.

« Odpowiedź #259 dnia: Listopad 13, 2009, 17:51:37 »
Działa, dzięki. A mam jeszcze pytanko, w AM6 POI razem z mapą są zapisane w katalogu z mapami "poi.a". Jak się do tych poi dostać? Czy jest możliwość ich edycji bo z tego co widzę te szybciej chodzą na mapach niż jak się samemu swoje poi doda.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #260 dnia: Listopad 13, 2009, 18:06:46 »
Nie, nie ma.

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #261 dnia: Listopad 13, 2009, 19:08:36 »
Czy ktoś potrafi wytłumaczyć to zjawisko, które zauważyłem dziś w wielu miejscach na krajowej ósemce jadąc Wawy do Wrocławia. NIe wiem czy przypadkiem nie było to zgłaszane do supportu. Z resztą i tak czytają to forum, więc zgłaszam  :) Problem polega na tym, że na mapie widzę słupek pikietażu, a na pilocie w polu pikietaż widzę kreseczki, zamiast konkretnej wartości.

Zgłosiłem , otrzymałem potwierdzenie zgłoszenia (Case 627),
przy okazji czy ktoś wie jak nazwać własne ikony fotoradarów np. przy ograniczeniu 50km/h, aby AM czytała moją ikonę zamiast wbudowanej jej nazwa powinna być zgodna z nazwą kategorii w pliku "categories_ex_pl.dic" i tak nazwa pliku powinna być "Fotoradar stacjonarny 50 km/h.bmp", niestety znak "/" jest niedozwolony w nazwach plików, testowałem wersję "kmh", km h", km_h", "km-h" lecz AM ich nie wczytuje.
Pzd

Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #262 dnia: Listopad 13, 2009, 19:21:38 »

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #263 dnia: Listopad 14, 2009, 17:11:22 »
Dziś wyznaczyłem trasę 20 km w Warszawie z Ursynowa na Białołękę. Trasa poprowadziła mnie przez słynny tunel wzdłuż Wisły. I tam jak sie spodziewałem gps stracił kontakt ze światem, po wyjechaniu z tunelu trasa juz się nie zaktualizowała tylko wyskoczył komunikat o braku pamięci i game over  :evil: 

Czy zauważyliście może coś takiego, co mnie od tej wersji programu lekko irytuje, a konkretnie jak przykładowo jadą trasą katowicką do Warszawy na wyskości Nadarzyna zawsze skręcam na Magdalenkę na trasę numer 721 . Dlaczego na górnej belce z ulicą zamiast napisu 721 jak było do wersji 5.5.3 mam obecnie napis "bez nazwy" . Zauważyłem to jeszcze w innych miejscach, gdzie wcześniej wpisywał sie numer drogi  a teraz jest to droga [bez nazwy]:

« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 17:54:38 wysłana przez Treker »

*

Offline ao

• **
  • 121
« Odpowiedź #264 dnia: Listopad 14, 2009, 17:24:10 »
Pytanie do testujących:
Zgłaszałem do AM taki błąd (nie poprawili mimo dwóch zmian wersji) - wybieramy dowolne miasto, w którym nie ma nazw ulic. Ja wybrałem Rudy (47-430) i mam NIESTETY do wyboru nazwy ulic z sąsiedniej miejscowości. Z AM odpowiedzieli, że to dla ułatwienia, a według mnie to błędne rozumowanie (utrudnia, a nie ułatwia szukanie).
Dalej jednak panowie z AM uznali swój błąd i nic...
A dalej jest tak, że przy nazwie ulicy widnieje na razie inne miasto (tu Kuźnia Rac.). Klikam "Pokaż na mapie" i jest jeszcze OK. Ale po ponownym kliknięciu "Prowadź do / Szukaj", przy nazwie tej ulicy widnieją już Rudy (mimo że to ulica z Kuźni).
Czy ten błąd występuje w nowej wersji?
Czy zgadzacie się z moim zdaniem, że pokazywanie nazw ulic sąsiednich miejscowości wprowadza w błąd użytkownika? Jeżeli to już musi zostać, to chciałbym mieć w menu możliwość wyłączenia tej wątpliwej pomocy.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #265 dnia: Listopad 14, 2009, 17:49:47 »
...
Czy zgadzacie się z moim zdaniem, że pokazywanie nazw ulic sąsiednich miejscowości wprowadza w błąd użytkownika? ...
Tak.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #266 dnia: Listopad 14, 2009, 17:59:45 »
...
Czy zgadzacie się z moim zdaniem, że pokazywanie nazw ulic sąsiednich miejscowości wprowadza w błąd użytkownika? ...
Tak.

to pokazywanie raz miejscowości na dolnej belce, innym razem numeru drogi, pikietażu, miejscowości, czy wyświetlanie miejscowość, poprzednia miejscowość to jest ogólnie porażka. Już o tym pisałem, że tam nie ma żadnego standardu. Czy naprawdę trudno zrobić, żeby wyświetlał się numer drogi, nazwa miejscowości , a jeżeli jest dodatkowo ulica o jakiejś nazwie to niech się wyświetla numer drogi, nazwa ulicy, miejscowośc i tyle. Albo po co wyswietlanie jak jadę gdzieś w Polsce po szosie na dolnej belce przykładowo: kobylice, maślanka, PL a jadę np przez maślankę. A to PL, to chyba gdybym po pijaku wracał z wesela i zapomniał w jakim kraju się znajduję  :evil: :evil: :evil:

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #267 dnia: Listopad 14, 2009, 18:13:42 »
Dlaczego na górnej belce z ulicą zamiast napisu 721 jak było do wersji 5.5.3 mam obecnie napis "bez nazwy" . Zauważyłem to jeszcze w innych miejscach, gdzie wcześniej wpisywał sie numer drogi  a teraz jest to droga [bez nazwy]:
Bo AM na niektórych odcinkach "zapomina" jaki to numer drogi. Pewnie błędy na odcinkach na mapie. Nie wiem jak było wcześniej, bo też zauważyłem to dopiero w AM6.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #268 dnia: Listopad 14, 2009, 21:00:45 »
Potwierdzam, na A4 też to występuje.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #269 dnia: Listopad 14, 2009, 21:56:02 »
beta dziurawa od błędów jak ser szwajcarski. W takiej kondycji nie nadaje się jeszcze do oficjalnej dystrybucji  :(