Uwagi z beta testów AM 6.0

• 320 Odpowiedzi
  • 94207 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline iceneon

• 995
Uwagi z beta testów AM 6.0
« dnia: Październik 29, 2009, 12:01:39 »
Zakładam wątek w którym możemy wpisać swoje uwagi dot. beta testów AM 6.0
Będzie można przesłać do supportu link do tego wątku, aby na bieżąco mieli wgląd co kto wynalazł.
Proszę aby tu nie dyskutować, tylko wpisywać uwagi z testu
Jeden post z uwagami. Jeśli mamy coś do dodania to edytujemy post.
Wszelkie posty nie na temat będą zgłaszane moderatorowi i usuwane

Moje uwagi z testów:
- AM Traffic działa bez problemów, widać różnicę (na plus) w sposobie wyznaczania tras
- ograniczenia prędkości są niezbyt dokładne, ale to pierwsza wersja z tą opcją, więc można troszkę na to przymknąć oko
- wygląd znaku ograniczenia prędkości jest zbyt kwadratowy, przydało by się to poprawić
- wybór wskaźników z panelu pilota - bardzo przydatna rzecz
- tak jak z wyborem wskaźników nawigatora można by było zrobić z dolną belką (numer drogi, pikietaż, ulica, miejscowość, powiat, kraj) tak aby można było wybrać co chcemy aby się wyświetlało, mi by pasowało np. numer drogi, ulica i miejscowość
- pokazywanie manewru prosto - na to czekałem, wyłączyłem całkowicie i już mnie nie denerwują te komunikaty
- przy nowym numerku (6.0) mógłby się choć trochę zmienić wygląd programu, ewentualnie wybór kolorystyki pilota
- asystent pasa ruchu też by się przydał, wiele programów nawigacyjnych dawno już ma tą opcję

« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2009, 12:05:46 wysłana przez iceneon »

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Odp: Uwagi z beta testów AM 6.0
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2009, 12:35:42 »
Brak reakcji programu na zmianę parametrów "Data startu" z poziomu zakładki: "Informacje o trasie".
Menu > Trasa > Informacje > [2]

Błąd zgłoszony i poprawiony (info z supportu).

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 29, 2009, 12:45:37 »
Dorzucę problem z wyświetlaniem indywidualnych POI (pobierane z Miplo).
Sygnalizowało kilku użytkowników.
Napisane: Październik 29, 2009, 12:41:27
Okna wyboru POI (wyświetlanie/ostrzeganie) są zbyt ciasne.
Podczas operowania w tych oknach operowanie
palcami na ekranie jest bardzo trudne. Skutkuje to tym, że zamiast rozwinąć jakąś kategorię zaznaczamy jej całą zawartość.
W sytuacji gdy wybrane mieliśmy wyświetlanie/ostrzeganie tylko dla poszczególnych podkategorii (np. tylko niektóre stacje paliw) nie ma możliwości cofnięcia tego zaznaczenia.
Zmusza to do odnzaczenia całej kategorii i mozolnego zaznaczania poszczególnych podkategorii.
Jest to bardzo pracochłonne. A przy ciasnocie jaka panuje w tych oknach dodatkowo uciążliwe.
Przydałby się duży przycisk anuluj/cofnij albo przeniesienie zaznaczania na prawą część ekranu.
Napisane: Październik 29, 2009, 12:43:44
I dziwne zachowanie się traffica opisane w poscie http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=148272.msg1130574#msg1130574

Edit:
Oczywiście wszystkie trzy zgłoszone.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2009, 14:41:17 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2009, 12:51:15 »
Moje uwagi:
pozytywne:
1.szybkie działanie, wyznaczanie tras, przeliczanie i rekalkulacja.
2.Wreszcie dobre działanie wyszarzania przycisków przy wprowadzaniu adresów
3. Trafic- świetne rozwiązania nawet dla tych, offline.
4. Brak podwójnych ikon POI

negatywy:
1. brak kompatybilności POI z ustawieniami Miplo
2.praca na "drzewie" POI to droga przez mękę, fatalne rozwiązanie.
3.przy wprowadzaniu kodów pocztowych podczas wyszukiwania znika klawiatura po każdej cyfrze
4. brak zmian graficznych (spodziewałem się przy 6tce czegoś więcej)

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 29, 2009, 13:08:14 »
Ogromny MINUS ---------------------------------------------------------------
Za brak wykorzystania informacji zawartych w bazie Miplo o błędach mapy.
W szczególności w kategoriach, które znam (zakaz ruchu, zakaz wjazdu, zakazy skrętu i nieistniejąca droga).
Nie bardzo rozumiem dlaczego etatowy pracownik nie jest w stanie zweryfikować danych podanych na tacy i nanieść poprawek na mapę,
skoro mogę zrobić to ja z prawdopodobieństwem poprawności 95%.

*

Offline Matthius

• *
  • 62
  • Sprzęt: Navroad 780H & Asus A632
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 29, 2009, 14:07:28 »
1. Zauważalnie wolniej renderowana jest grafika. Mapa podczas wyświetlania w skali pośredniej ("drzewko") przypomina bardziej slideshow niż płynne przesuwanie obrazu. Przejazd przez skrzyżowanie to 3-4, czasem nawet tylko 2 klatki animacji.
AM 5.5.2 z której do tej pory korzystałem działa znacznie płynniej. Przy tych samych ustawieniach, na tym samym sprzęcie.

2. Po złapaniu fixa wyznaczanie trasy trwa również zauważalnie dłużej. Pasek postępu przez kilka - kilkanaście sekund zatrzymuje się na 5%.
Podejrzewam, że wpływ na to może mieć oczekiwanie na ściągnięcie danych live, choć na moim sprzęcie teoretycznie nie powinno to działać (przynajmniej release notes mówią, że AMtraffic nie działa na PDA).

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 29, 2009, 14:38:50 »
Przy wpisywaniu kodu pocztowego po każdej cyferce znika klawiatura
Paweł

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 29, 2009, 15:20:53 »
Nies6ety niekiedy routing tras jest beznadziejny -
pisewałem przypadek z trasą Warszawa_Świnoujście. Podobnie jest niekiedy w Warszawie.
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 29, 2009, 15:39:47 »
Od dawna jest beznadziejne podawanie nazwy miejscowości w której się znajdujemy. Za bardzo zagłębiają się w jakieś lokalne , historyczne nazwy. Moim zdaniem powinno to wyglądać w ten sposób że jak mijamy na drodze zieloną tabliczkę z białymi literami z nazwą miejscowości to taka sama nazwa powinna mi się pojawić w AM. Niepotrzebne jest podawanie gminy w której się znajdujemy. Inaczej w miastach , zwłaszcza tych dużych w których są dzielnice. Mijamy białą tabliczkę z czerwonymi literami - na ekranie pojawia się nazwa miasta i dzielnicy. Zagłębiając się tak bardzo strzelili sobie samobója. Sprawdźcie ile AM znajduje miejscowości Rynek. A tak naprawdę są tylko dwie takie miejscowości. Mapa wprowadza nas w błąd.

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 29, 2009, 16:36:24 »
pisewałem przypadek z trasą Warszawa_Świnoujście. Podobnie jest niekiedy w Warszawie.

Podobnie sprawa wygląda jadąc DK7 od strony Mławy do Warszawy, kilka kilometrów przed Płońskiem AM6 skręca z głównej drogi w prawo i prowadzi przez kilka wiosek, centrum Płońska aby powrócić na DK7. Prawdopodobnie jest to spowodowane danymi trafika o korkach w trakcie budowy obwodnicy, teraz gdy obwodnica jest już oddana takie zachowanie AM jest bezzasadne.
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 29, 2009, 16:39:15 »
Według mnie opcja zmiany godziny wyznaczania trasy jest za mało dostępna i zbyt "zagrzebana" w programie. Jako flagowa opcja traffica powinna się od razu rzucać w oczy.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 29, 2009, 16:49:52 »
Jeżeli masz ustawione pytaj o parametry przed liczeniem, to możesz ustawić czas startu.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 29, 2009, 16:52:12 »

Podobnie sprawa wygląda jadąc DK7 od strony Mławy do Warszawy, kilka kilometrów przed Płońskiem AM6 skręca z głównej drogi w prawo i prowadzi przez kilka wiosek, centrum Płońska aby powrócić na DK7. Prawdopodobnie jest to spowodowane danymi trafika o korkach w trakcie budowy obwodnicy, teraz gdy obwodnica jest już oddana takie zachowanie AM jest bezzasadne.

takie zachowania generowaly poprzednie wersje AM przy dluzszych trasach "optymalnych". Wiele z zachowan jakie opisujesz znikalo po wybraniu trasy "szybkiej". Byly o tym rozmowy, podawane tez byly przyklady "optymalizacji" tras porowadzacych wlasnie przez miasta/miasteczka. Mialem nadzieje, ze zrobia cos z algorytmem tras "optymalnych"...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 29, 2009, 16:54:15 »
Popsuli podawanie odległości do POI przy ich wyszukiwaniu
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 29, 2009, 17:48:39 »
Od dawna jest beznadziejne podawanie nazwy miejscowości w której się znajdujemy. Za bardzo zagłębiają się w jakieś lokalne , historyczne nazwy. Moim zdaniem powinno to wyglądać w ten sposób że jak mijamy na drodze zieloną tabliczkę z białymi literami z nazwą miejscowości to taka sama nazwa powinna mi się pojawić w AM. Niepotrzebne jest podawanie gminy w której się znajdujemy. Inaczej w miastach , zwłaszcza tych dużych w których są dzielnice. Mijamy białą tabliczkę z czerwonymi literami - na ekranie pojawia się nazwa miasta i dzielnicy. Zagłębiając się tak bardzo strzelili sobie samobója. Sprawdźcie ile AM znajduje miejscowości Rynek. A tak naprawdę są tylko dwie takie miejscowości. Mapa wprowadza nas w błąd.

Świete słowa kolego. Ale w tej wersji musze przyznac ze jest zdecydowana poprawa i nazwy pokrywaja sie w wiekszosci przypadkow ze stanem faktycznym. We wczesniejszych wersjach bylo beznadziejnie pod tym wzgledem. Wiec za tą poprawke nalezy sie duzy plus !!!

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 29, 2009, 17:56:28 »
Jeżeli masz ustawione pytaj o parametry przed liczeniem, to możesz ustawić czas startu.

Wystarczy kliknąć w prawy dolny róg.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2009, 17:59:11 wysłana przez AdamMie »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 29, 2009, 19:45:08 »
Od dawna jest beznadziejne podawanie nazwy miejscowości w której się znajdujemy. Za bardzo zagłębiają się w jakieś lokalne , historyczne nazwy. Moim zdaniem powinno to wyglądać w ten sposób że jak mijamy na drodze zieloną tabliczkę z białymi literami z nazwą miejscowości to taka sama nazwa powinna mi się pojawić w AM.

Ja chciałbym nieśmiało zaproponować, aby twórcy AM podnieśli do góry przycisk menu i ten drugi z prawej strony, odsłaniając jednocześnie cały pasek z nazwą miejscowości/ulicy na której się znajdujemy. Przy ekranie 240x320 w pionie często nie widać tam nic konkretnego. Przykład na screenie.

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 29, 2009, 19:56:20 »
Nie na każdym ekranie to tak samo wygląda.
U mnie "ukrywacz" przycisków jest równolegle z przyciskiem Menu - choć są na pasku to raczej nie chcę ich wyżej.  :)

*

Offline Kolagi

• **
  • 108
    • Zapraszam panie ...
  • Sprzęt: HD2 : TyTN II : HTC Tornado : SG TAB7 : SG NOTE
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 29, 2009, 22:01:19 »
Od dawna jest beznadziejne podawanie nazwy miejscowości w której się znajdujemy. Za bardzo zagłębiają się w jakieś lokalne , historyczne nazwy. Moim zdaniem powinno to wyglądać w ten sposób że jak mijamy na drodze zieloną tabliczkę z białymi literami z nazwą miejscowości to taka sama nazwa powinna mi się pojawić w AM.

Ja chciałbym nieśmiało zaproponować, aby twórcy AM podnieśli do góry przycisk menu i ten drugi z prawej strony, odsłaniając jednocześnie cały pasek z nazwą miejscowości/ulicy na której się znajdujemy. Przy ekranie 240x320 w pionie często nie widać tam nic konkretnego. Przykład na screenie.

Mnie również to trochę irytuje gdy widzę tylko część nazwy, a to co w danej chwili potrzebne jest opisane jako "..."

Według mnie wystarczyło by gdyby ten opis przesuwałby się w formie banera (tekst przesuwa się w lewo w pętli). Co o tym myślicie?

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 29, 2009, 22:06:39 »
Kolejna sprawa która nie do końca mi odpowiada to POI , a właściwie "drzewiasta" kategoryzacja tych punktów. Zaletą poprzednich wersji było to że AM pamiętała ostatnio wybrane kategorie umieszczając je na samej górze. W nowej wersji to się zgubiło , jest tylko drzewo kategorii. Powinne pojawić się dwie nowe "gałęzie" : ulubione , by każdy mógł tam wrzucać te najczęściej wyszukiwane oraz "ostatnio" , tak jak w poprzedniej wersji by bez zbędnego szukania można było wybrać te same kategorie które szukaliśmy ostatnim razem.

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 30, 2009, 10:44:53 »
Asystent pasa ruchu byłby bardzo przydatny.Im więcej będzie takich postów tym wiekszy nacisk na firmę aby takiego asystenta wprowadziła  :ok:

*

Offline dluba

• **
  • 157
  • Sprzęt: Redmi 4 Pro, TT 5100
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 30, 2009, 12:34:42 »
zapis śladu - włączam zapis - pokazuje się kontrolka informująca że ślad jest zapisywany, mam przerwę w podróży - wyłączam urządzenie - włączam urządzenie ponownie - zapis śladu jest nieaktywny (w poprzednich wersjach też tak to działało) - włączam zapis śladu - i okazuje się że w pliku jest cały ślad - tak jakby dołączył ten plik sprzed przerwy do drugiego etapu podróży - ktoś może potwierdzić takie zachowanie?
Pozdrawiam
Daniel

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 30, 2009, 12:57:16 »
Dzisiaj na trasie wyskoczył mi błąd związany z traffic'em - z pamięci :
"kod 6 - brak danych od użytkownika, proszę się skontakować z supportem z przygotowanym kluczem licencyjnym".

W katalogu Traffic plik 000001.tfd 14 KB - łączność po umts.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 30, 2009, 13:56:55 »
Nierozumiem dlaczego nie wydali beta 2 z mozliwoscia "onlina" z urzadzeniami wm 5/6 + BT. TRaffic jest glówna innowacja, a wiekszosc z nas nie moze go wypróbować, nie wspominając o urzadzeniach bez WM.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 30, 2009, 14:59:51 »
Dzisiaj ok. 200 km z AM. Zwykle w czasie przerw w drodze wyłączam PDA nie zamykając AM, potem włączam PDA, AM szuka fixa, rekalkulacja trasy i nawigacja. Z AM 6.0 po trzecim takim wyłączeniu rekalkulacja zatrzymała się na 5% i stoi. Tapnięcie menu->trasa->info->powrót do nawigacji przywrócił działanie programu. Po zboczeniu z trasy rekalkulacę przycina na 5% :(. Wykasowanie trasy i ponowne wyznaczenie usuwa problem.

I jeszcze jedno, wiele już było dyskusji na temat szybkości łapania fix'a, że nie zależy od AM tylko GPS, ale AM 6 wyraźnie szybciej łapie niż AM 5.5.3  :ok:

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 30, 2009, 16:02:04 »
... rekalkulacja zatrzymała się na 5% i stoi. Tapnięcie menu->trasa->info->powrót do nawigacji przywrócił działanie programu. Po zboczeniu z trasy rekalkulacę przycina na 5% :(. Wykasowanie trasy i ponowne wyznaczenie usuwa problem.

u mnie dokładnie tak samo, po zboczeniu z trasy zawisła na rekalkulacji 5% i po jakiś 30-40 sekundach ożyła i dalej nawigowała.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 30, 2009, 16:30:05 »
Raz zdarzyło się, że w trakcie rekalkulacji AM zawisła na 90% i nic. Na szczęście udało się ją bezboleśnie zamknąć i po ponownym uruchomieniu wszystko wróciło do normy.

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 30, 2009, 16:38:44 »
u mnie dokładnie tak samo, po zboczeniu z trasy zawisła na rekalkulacji 5% i po jakiś 30-40 sekundach ożyła i dalej nawigowała.
Mam taki objaw regularnie po zboczeniu z trasy, czy zgłaszaliście to już do AM?

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 30, 2009, 16:51:14 »
zgłoszone

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 31, 2009, 10:03:10 »
A nie przeszkadza wam przy szukaniu adresów (poprzez prowadź do) wielkość klawiatury? Zasłania 90% ekranu. Dla mnie znacznie za duża, mogła by być max 50%.
piona