Betatesterzy do pracy! :) beta AM5 już jest

• 853 Odpowiedzi
  • 204282 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
Odp: Betatesterzy do pracy! :) beta AM5 już jest
« Odpowiedź #510 dnia: Marzec 21, 2008, 13:36:48 »
ta druga wersja jak dla mnie wyglada duzo lepiej  :ok:
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #511 dnia: Marzec 21, 2008, 13:55:07 »
Z tego co widzę ta niedługo będzie potrzebny man monitor o przekątnej 20'' - przy tak dużej ilości informacji (tylko gdzie go upchnąć - już wiem - na siedzeniu pasażera zamiast żony lub teściowej)  :grin:
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #512 dnia: Marzec 21, 2008, 13:58:37 »
Lepiej byłoby by grot tej duzej w "trybie żaby" nie znajdował sie poza ekranem...

Dlatego pisałem o "drogowskazie" i jego wielkości
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #513 dnia: Marzec 21, 2008, 14:07:58 »
[Przez] Warszawa, ul.1 Sierpnia
Jak ustawisz via tuż przy salonie Fiata, to kierunkowość dróg dojazdowych na tej posesji wymusza objechanie całego obiektu, czyli przejazd przez drogi zamknięte dla ruchu. Źle jest zaznaczona kierunkowość fragmentu ulicy między parkingiem od Żwirki a wjazdem/wyjazdem.
Wystarczy, że via ustawisz na 1 Sierpnia, a nie przy ścianie salonu (już na terenie posesji).

*

Offline malypb

• *
  • 84
  • Sprzęt: Samsung i780, Mio 550, NavRoad 430BT, Nokia 330, Nokia 500
« Odpowiedź #514 dnia: Marzec 21, 2008, 14:24:11 »

Pewnie należę do mniejszości, ale ja mam PDA z lewej strony kierownicy. Wybranie panoramy i ustawienie PDA poziomo powoduje, że ... antena GPS jest blisko słupka (pogorszenie sygnału), a wtyczka zasilania koliduje z konsolą licznika. Wszystko przez to, że obrócenie obrazu następuje w lewo. Gdyby była opcja "obrót obrazu w lewo" (odwrotnie do ustawień PDA) to problem by zniknął.

Jeśli chodzi o ustawienie po lewej stronie kierownicy, to nie wiem czy należysz do mniejszości, ja tak mam, nocnyMarek i pewnie wielu innych.
Tylko tyle, że u mnie w tym położeniu jest OK, czyli wtyczka zasilania od strony słupka (drzwi), antena z drugiej strony. Ale faktycznie kierunek obrotu mógłby zdefiniować użytkownik!

W am.settings jest taki wpis:
LandscapeMode=-1

Zmiana na
LandscapeMode=1
lub
LandscapeMode=4

powoduje, ze AM obraca sie (po wybraniu Obroc ekran) albo w jedna albo w druga strone.
Inne wartosci nie robia nic.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #515 dnia: Marzec 21, 2008, 14:27:42 »
Gdyby była opcja "obrót obrazu w prawo" (odwrotnie do ustawień PDA) to problem by zniknął.
Przecież jest....
Przeprzaszam, chodziło o obrót w lewo (już poprawiam). Obraz w lewo, to PDA w prawo.
AM obraca ekran tak jak to jest ustawione w systemie .Jak komuś nie pasuje w prawo i woli drugie prawo  to trzeba to zmienić w windozie

edit:
albo tak jak w poście powyżej  :grin: :grin:
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 14:29:40 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #516 dnia: Marzec 21, 2008, 14:51:06 »
@Yako: w katalogu z AM i wrzucilem do katalogu windows ale nie pomoglo... execheck krzyczy ze nie zaladuje i koniec :/

EDIT: tzn w katalogu windows jest taki plik, ale nie moge go zmienic na inny podobnie jak calej zawartosci katalogu... jedynym wyjscie jest chyba tylko nadpisanie go poprzez execheck na plik ktory moze ktos tutaj wystawi :)
Wypakuj sobie te 2 pliki - nie gwarantuję, że to cokolwiek pomoże, ale spróbować można...
Oczywiście świadomość konieczności wykonania kopii zapasowej plików, które tam masz obecnie, masz..
Aaa... I jeszcze jedno...
Nie odpowiadam za żadne skutki wykonania operacji na tych plikach...
Napisane: Marzec 21, 2008, 14:44:46
Proszę poziom:

No w sumie The Best...  :ok: W AutoMapie 3.x wskaźnik ilości satelitów tez był pionowy... Czyli jak ktoś pamięta, to przyzwyczajenie bierze górę - jest drugą naturą człowieka...  :smile:
Skąd Ty masz tyle czasu na te zabawy...  :)
Napisane: Marzec 21, 2008, 14:49:18
... lub tak:

Poprzednia wersja IMHO jest lepsza...
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 14:54:28 wysłana przez Yako »
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #517 dnia: Marzec 21, 2008, 14:54:52 »
jak dla mnie wersja z poziomym jest lepsza bo nie psuje wizualnej harmonii, a z pionowym jakoś nie pasuje mi wtedy to pole z manewrem
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline dzanik

• 49
  • Sprzęt: 636N, AM
« Odpowiedź #518 dnia: Marzec 21, 2008, 15:11:10 »
Witam wszystkich przedświątecznie,
choć jest to mój pierwszy post na tym forum, to czytam je codziennie od bodaj 2 lat (zresztą może właśnie dlatego nie miałem dotąd powodów by o cokolwiek pytać - po wnikliwej lekturze porad innych forumowiczów radziłem sobie z wszystkimi bolączkami).
Śledzę również wszystko, co dotyczy tematu AM.
Odnoszę jednak wrażenie, że skoro Aqurat wpadł na pomysł zasięgnięcia opinii Szanownych Kolegów, to może wykorzystajmy to, na ile się da.
Od chyba 3 stron sugerujecie Panowie rozwiązania, moim zdaniem dziwaczne - a to pasek postępu nie tu, tylko tu - a dać pasek sygnału satelit itd. - moim zdaniem zbyteczne bicie piany. A czy nie lepiej podpatrzeć jak rozwiązano to w innych programach nawigacyjnych?!
Nocny Marek (chwała mu za ogrom wiedzy, którą się dzieli), pokazywał już wygląd iGO.
Ja zamiast kolejnego paska (w tym wypadku siły sygnału) zamieniłbym go na mini ikonkę satelity obok poziomu naładowania i dałbym jej 3 tryby w kolorze: czerwony - brak sygnału, żółty - słaby, zielony - "pełna moc" ;). Przecież tak naprawdę, nikt w czasie jazdy i tak nie jest w stanie poprawić widoczności satelit. Po co zatem informacja, czy widzimy 9, czy tylko 4?

Kolejna sprawa, na którą nikt do tej pory nie zwrócił uwagi - po kiego grzyba w panelu wyświetlać aktualną godzinę - a bo to nie mamy wbudowanego zegara na desce rozdzielczej (w dzisiejszych "normalnych samochodach", to jest standard)?
Zamiast tego proponowałbym, wzorem iGO, mniejszą strzałkę kolejnego manewru, po tym najbliższym (w gęstwinie miejskich uliczek, gdy musimy pomanewrować, uważam to za przydatną funkcję). W demo iGO 8 widziałem, że ta druga strzałka jest też zamieniana na np. znak zakazu skrętu.

Spieszę uprzedzić ataki namiętnych obrońców AM - sam z niej korzystam (LEGALNIE), natomiast iGO nie posiadam i nie zamierzam kupić - jednak nie widzę powodu, by mając po temu sposobność daną przez AM, nie wykorzystać jej do stworzenia idealnego programu...

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #519 dnia: Marzec 21, 2008, 15:19:16 »
......Kolejna sprawa, na którą nikt do tej pory nie zwrócił uwagi - po kiego grzyba w panelu wyświetlać aktualną godzinę - a bo to nie mamy wbudowanego zegara na desce rozdzielczej (w dzisiejszych "normalnych samochodach", to jest standard)?.....

Ale nikt nikogo nie zmusza do wyświetlania zegara. Zamiast zegara możesz wyświetlić kilka innych parametrów.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #520 dnia: Marzec 21, 2008, 15:21:14 »
Ja zamiast kolejnego paska (w tym wypadku siły sygnału) zamieniłbym go na mini ikonkę satelity obok poziomu naładowania i dałbym jej 3 tryby w kolorze: czerwony - brak sygnału, żółty - słaby, zielony - "pełna moc" ;). Przecież tak naprawdę, nikt w czasie jazdy i tak nie jest w stanie poprawić widoczności satelit. Po co zatem informacja, czy widzimy 9, czy tylko 4?

Chyba ja też miałem przyjemność też wspomnieć coś o tego typu kontrolkach...
Popieram i podoba mi się ten pomysł...

Kolejna sprawa, na którą nikt do tej pory nie zwrócił uwagi - po kiego grzyba w panelu wyświetlać aktualną godzinę - a bo to nie mamy wbudowanego zegara na desce rozdzielczej (w dzisiejszych "normalnych samochodach", to jest standard)?

A w starszych ??
Nie jest to regułą... Jeszcze... :worried:
Ponadto zegar z GPS-u jest zwykle aktualizowany automatycznie, czyli jest bardzo dokładny...

Zamiast tego proponowałbym, wzorem iGO, mniejszą strzałkę kolejnego manewru, po tym najbliższym (w gęstwinie miejskich uliczek, gdy musimy pomanewrować, uważam to za przydatną funkcję). W demo iGO 8 widziałem, że ta druga strzałka jest też zamieniana na np. znak zakazu skrętu.

Może nie zamiast, ale wymiennie - tapnąłem raz - strzałka, drugi raz - godzina, trzeci raz - strzałka itd...

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #521 dnia: Marzec 21, 2008, 15:22:00 »

co do tej ikonki w kształcie satelity zmieniającej kolor - jest to ciekawa propozycja, która mogła by się znaleźć na wyświetlaczu, ale bardziej mi się podoba ta z informacją o następnym manewrze
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

*

Dżeju

« Odpowiedź #522 dnia: Marzec 21, 2008, 15:23:35 »
... po kiego grzyba w panelu wyświetlać aktualną godzinę - a bo to nie mamy wbudowanego zegara na desce rozdzielczej (w dzisiejszych "normalnych samochodach", to jest standard)?

A jak używasz AM w górach lub na grzybach ?

*

Offline buran

• 28
« Odpowiedź #523 dnia: Marzec 21, 2008, 15:28:13 »
Moi drodzy betatesterzy
Chwilami mam wrażenie że szanowni koledzy zapominają iż AutoMapa jest przeznaczona przede wszystkim dla "zwykłego zjadacza AutoMapy", który i tak nie skorzysta z rozbudowanego menu bo nie będzie w stanie go obsłużyć. Z kolei  Aquart wybrał bardziej zaawansowanych (czyli nas )użytkowników do testowania róznych wariantów i konfiguracji po to aby uczynić  z AutoMapy precyzyjne narzędzie służące do doporowadzenia do celu "Kowalskiego", bo my czy z paskiem postępu trasy czy bez paska i tak damy sobie radę. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Wesołych Świąt.
buran

*

Offline dzanik

• 49
  • Sprzęt: 636N, AM
« Odpowiedź #524 dnia: Marzec 21, 2008, 15:32:40 »
@Yako - jak pisałem, jestem zwolennikiem dopracowania pomysłów - może być zamiennie...

@Dżeju - a zegarek na ręce? Z tego co pamiętam, można go w lesie również wykorzystać na wzór kompasu, gdyby nie daj Boże padła Ci bateria w PDA - no bo skoro to dla Ciebie aż tak ważne, to co zrobisz w takiej sytuacji?

Poza tym, do wędrówki po górach AM sprawdza się "średnio" - są lepsze programy do tego celu...
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 15:35:49 wysłana przez dzanik »

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #525 dnia: Marzec 21, 2008, 15:38:55 »
Ja bym już zostawił temat paska i przystąpił to WSTĘPNYCH rozważań nad wprowadzeniem info o korkach. To chyba obecnie najbardziej pożądana funkcja.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #526 dnia: Marzec 21, 2008, 15:43:46 »
Ja w kwestii formalnej : Czy nie powinno się mówić  "satelitów"  a nie "satelit"    B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #527 dnia: Marzec 21, 2008, 15:45:23 »
Ja bym już zostawił temat paska i przystąpił to WSTĘPNYCH rozważań nad wprowadzeniem info o korkach. To chyba obecnie najbardziej pożądana funkcja.
Trzeba najpierw to info mieć. A skąd? Z TVN24 Traffic?

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #528 dnia: Marzec 21, 2008, 15:52:52 »
Trzeba najpierw to info mieć. A skąd? Z TVN24 Traffic?
Wystarczy aby Automapa wysyłała info o prędkości jak Miploloc. Gdy prędkość średnia wynosi ok 5 km/h to oznacza korek.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #529 dnia: Marzec 21, 2008, 15:54:54 »
Wystarczy aby Automapa wysyłała info o prędkości jak Miploloc. Gdy prędkość średnia wynosi ok 5 km/h to oznacza korek.

A kto mi zapłaci za połączenie z netem, które było by potrzebne w takiej sytuacji?
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #530 dnia: Marzec 21, 2008, 16:04:54 »
Ja w kwestii formalnej : Czy nie powinno się mówić  "satelitów"  a nie "satelit"    B)
Też się nad tym zastanawiałem, ale MZ obie formy są dopuszczalne tak jak w obecnym języku "w radio" i "w radiu"...

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #531 dnia: Marzec 21, 2008, 16:06:04 »

A kto mi zapłaci za połączenie z netem, które było by potrzebne w takiej sytuacji?
daltego powinnyśmy na ten temat podyskutować. Nikt Ci nie odda  bo dzięki informacji od kogoś innego nie będziesz musiał stać w korku jak ...

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #532 dnia: Marzec 21, 2008, 16:06:54 »
Dokładnie - ja nawet już MiploLoc-a nie używam, bo co jakiś czas traci połączenie GPRS/UMTS i nawiązuje nowe nie wykorzystując poprzenich paczek danych...  :smile:

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #533 dnia: Marzec 21, 2008, 16:14:59 »
Dokładnie - ja nawet już MiploLoc-a nie używam, bo co jakiś czas traci połączenie GPRS/UMTS i nawiązuje nowe nie wykorzystując poprzenich paczek danych...  :smile:
Miploloc dla zwykłych użytkowników nie zrzeszonych w jakieś logistyczne korporacje jest TOTALNIE BEZUŻYTECZNY... Chyba że ktoś lubi sam się śledzić. Jedynym sensownym wykorzystaniem Miploloc'a byłoby naniesienie na automapę pozostałych użytkowników tak jak jest to w miplo.pl. Wtedy podczas nawigacji można by "oglądać znajomych"

*

Offline Ziemniaq

• *
  • 66
  • Sprzęt: ASUS A639
« Odpowiedź #534 dnia: Marzec 21, 2008, 16:26:00 »

Zgadzam się - też o tym pomyślałem, ewentualnie dla odróżnienia AM od Destinatora 6 (bo coś takiego tam jest) można zrobić łagodne przejścia kolorów od np. jasnego do ciemnego w miarę wzrostu siły sygnału

Ziemniaq 
Oficjalny Dżemowy Fan Club
"Skazani na Bluesa"

*

Offline quark71

• **
  • 106
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210
może jakieś porządki?
« Odpowiedź #535 dnia: Marzec 21, 2008, 16:29:19 »
Może warto podzielić tematy dotyczące wersji beta AM 5.0? Jeden wątek wygląd menu i inne ciamciaramciam na ten temat. Drugi wątek dotyczący działania i błędów?  Ciężko się szybko dokopać do jakiegoś tematu zwłaszcza, że Darek_Foto i Yako na temat paska postępu rozprawiali ze 3 strony i na tym pewnie jeszcze nie koniec :grin:

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
Odp: może jakieś porządki?
« Odpowiedź #536 dnia: Marzec 21, 2008, 16:56:26 »
.... zwłaszcza, że Darek_Foto i Yako na temat paska postępu rozprawiali ze 3 strony ....

Nie wiem czemu się mnie czepiasz ??? - na temat paska wysłałem aż 4 posty, a informacja nie była tylko dla Yako.

Prosił bym o powstrzymanie się od takich uwag.

« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 17:11:38 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Dżeju

Odp: może jakieś porządki?
« Odpowiedź #537 dnia: Marzec 21, 2008, 17:10:21 »
Może warto podzielić tematy dotyczące wersji beta AM 5.0? Jeden wątek wygląd menu i inne ciamciaramciam na ten temat. Drugi wątek dotyczący działania i błędów?  Ciężko się szybko dokopać do jakiegoś tematu zwłaszcza, że Darek_Foto i Yako na temat paska postępu rozprawiali ze 3 strony i na tym pewnie jeszcze nie koniec :grin:

Ten wątek niech lepiej pozostanie taki jaki jest  :ok:  Nie jest to dyskusja pomiędzy testerami a AM, a tylko wymiana zdań, poglądów, etc. pomiędzy testerami. Poza tym, grafika to nie jakieś ciamciaramcia, tylko bardzo istotna rzecz, zwłaszcza dla tych, którzy dużo i często używają AM. Podsumowując, jeśli AM5 Beta 3 działa prawie bez zarzutu, to należy udoskonalać grafikę, menu, funkcjonalność pilota, itp.
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 17:12:01 wysłana przez Dżeju »

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #538 dnia: Marzec 21, 2008, 17:23:53 »
@ malypb i Rukat

Dzięki za podpowiedź w sprawie ustawienia poziomego. Dzięki temu swiat stał się szerszy  :D

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #539 dnia: Marzec 21, 2008, 19:29:56 »
Ja zamiast kolejnego paska (w tym wypadku siły sygnału) zamieniłbym go na mini ikonkę satelity obok poziomu naładowania i dałbym jej 3 tryby w kolorze: czerwony - brak sygnału, żółty - słaby, zielony - "pełna moc" ;). Przecież tak naprawdę, nikt w czasie jazdy i tak nie jest w stanie poprawić widoczności satelit.

Taka ikonka będzie praktycznie cały czas świeciła na zielono więc nie ma to żadnego sensu. Jeśli ma być jakiś wskaźnik, to niech już coś pokazuje.

Po co zatem informacja, czy widzimy 9, czy tylko 4?

Dla mnie ma to znaczenie. Często robię zapisy śladów i żeby zapewnić jaką taką ich dokładność, odbiornik musi widzieć określoną ilość satelitów, im więcej, tym lepiej. Jeśli widzi np. 4, to nie ma co sobie głowy zawracać i trzeba próbować innym razem, przy innym ich układzie.

IMHO bardzo dobry pomysł. Proponuje taką strzałkę kolejnego manewru dorzucić do opcji możliwych do wyświetlenia na konfigurowalnych polach. Prędkość/czas/odległość do celu/.../kolejny manewr. Do wyboru.

« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 19:38:37 wysłana przez Wiceq »