Betatesterzy do pracy! :) beta AM5 już jest

• 853 Odpowiedzi
  • 207352 Wyświetleń

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
Odp: Betatesterzy do pracy! :) beta AM5 już jest
« Odpowiedź #180 dnia: Marzec 14, 2008, 21:01:12 »
:|  
Darek_Foto to przecież nie 1 kwiecień.
Albo powiesz gdzie to menu albo zwracasz za zniszczone PDA.

To dopiero przymiarki do 1 kwietnia  :mrgreen:
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline grzegorz01

• 298
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #181 dnia: Marzec 14, 2008, 21:40:09 »
Znowu nie dotarł do mnie link z beta2. Podobnie miałem z beta1 - również zginął. Po wysłaniu maila do AM dostałem ponownie maila z zaproszeniem do testów beta1 i informacją że został wcześniej wysłany ale z jakiegoś powodu do mnie nie dotarł. Jutro jadę w długą trasę a raczej dziś już nikt z AM nie odpowie na mojego maila w sprawie zaginięcia listu z linkiem do beta2. Jeśli ktoś może mi na priva podesłać linka do beta2 to będę wdzięczny. Zawsze lepiej testować na bieżącej beta2 niż beta1. Co prawda przed chwilą dostałem odpowiedź na raport z błędami ale to chyba automat bo raczej o tej porze nie pracują.

P.S. Ewentualnie same zmiany w stosunku do linka z Beta1
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 21:45:42 wysłana przez grzegorz01 »

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #182 dnia: Marzec 14, 2008, 21:40:52 »
Abys sie nie zdziwl jak to zastosuja w 5.0. Ja bym dal jeszcze nr rejestracyjny taki jakim kto jezdzi by ... wszystcy zazdrosici, ze ma mape stworzona tylko dla siebie  :proud:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #183 dnia: Marzec 14, 2008, 22:45:01 »
Czy ktoś zauważył zmiany w sposobie wyznaczania tras? Czy nie zastosowano jakiegoś algorytmu wzmacniającego wagę dróg dwujezdniowych w wyznaczaniu tras szybkich?
Dziś mnie AM spychała z prostej trasy w DC: Marszałkowska-Andersa-Mickiewicza-Klaudyny, w trasę: Marszałkowska-Solidarności-JPII-Popiełuszki-Gdańska-Rudzka-Klaudyny.
Albo "coś porobiono" z np. Wiaduktem Gdańskim, który przejezdny wszakże jest (trasę przez WG da się wyznaczyć).

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #184 dnia: Marzec 14, 2008, 22:50:02 »
Dla zainteersowanych nowe moje menu:

http://www.darekfoto.pl/automapa5/menu.rar

W przykładzie tylko menu główne:

oraz easymenu - wersja dla "blondynki":

P.S. Jak się przyglądam tym menu, to z wersji na wersję można zauważyć, że zaczynają się robić bardziej kolorowe ..... - założę się, że następne będą animowane :E
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 22:57:14 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #185 dnia: Marzec 14, 2008, 23:00:48 »
Powiększyć trochę przyciski (do 1/4 szerokości ekranu) funkcji na ekranie
po lewej w czasie nawigacji i zrobić je bardziej przeźroczyste, aby bardzo
nie zasłaniały mapy w trybie ich wywołania. Ciężko trafić w jakąś funkcję ...

Zgadzam się, też się przymierzam by taką uwagę zgłosić.
Nie miałem okazji przećwiczyć, ale znacznie lepiej wygląda to w iGO8,
jak przeczytałem Twój tekst zaraz mi się to skojarzyło:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #186 dnia: Marzec 14, 2008, 23:05:03 »
Przećwiczyłem dziś na trasie Inowrocław-Bydgoszcz-Tuchola-Gdańsk działanie powiadamiania o przekroczeniu prędkości. We wcześniejszych wersjach samemu się ustawiało limit, więc sprawa była jasna. Teraz jest "profil+...". Czyli z założenia mapa wie, po jakiej drodze jedziemy (już wiedzy o ograniczeniach nie wymagam) i odpowiednio ustawia limit. Nic z tego. Drogi z numeracją trzycyfrową traktuje jak drogi ... no właśnie, jakie? Bo limit dla nich wynosi 60 km/h, a ta wartość nie funkcjonuje już od jakiegoś czasu (jest 50 dla terenów zabudowanych). Drogę ekspresową AM potraktowała jak autostradę, z limitem 130 km/h. Pozostałe drogi są ok. czyli limit 90. Niestety, nie wszędzie AM rozpoznaje teren zabudowany i z 90 robi 50. Oczywiście to duperele, bo ważniejsza jest nawigacja. Wymaga też chyba zaktualizowania informacji o wszystkich drogach i odpowiedniej ich klasyfikacji.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #187 dnia: Marzec 14, 2008, 23:11:46 »
Powiększyć trochę przyciski (do 1/4 szerokości ekranu) funkcji na ekranie
po lewej w czasie nawigacji i zrobić je bardziej przeźroczyste, aby bardzo
nie zasłaniały mapy w trybie ich wywołania. Ciężko trafić w jakąś funkcję ...

Czym nas więcej zgłosi tym prędzej doczekamy się lepszej funkcjonalności - może choć w niektórych miejscach przebijemy sie przez ten "mur"...
Dariusz B.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #188 dnia: Marzec 14, 2008, 23:18:03 »
[...]
Czym nas więcej zgłosi tym prędzej doczekamy się lepszej funkcjonalności - może choć w niektórych miejscach przebijemy sie przez ten "mur"...
Wielce prawdopodobne, że właśnie z powodu zbyt dużej ilości zgłaszających, "obcięto" pewnym wartościowym osobom (nie myślę tu o sobie...) dostęp do możliwości brania udziału w betatestach...
Teraz to ja już nie rozumiem, jakimi kryteriami Aqurat się kieruje zapraszając do udziału w betatestach...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #189 dnia: Marzec 14, 2008, 23:26:47 »
Co do tych dodatkowych ikon na tle mapy, to przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł,
sądzę że lepszym rozwiązaniem niż włącznik/wyłacznik byłby włącznik czasowy (np na 15s)
ewentualnie jeśli są też chętni do oglądania tych ikon na stałe,
jakaś możliwość włączania  'autoznikania' tych ikon w ustawieniach.

*

Offline VanB

• *
  • 96
  • Sprzęt: MDA Vario III / V
« Odpowiedź #190 dnia: Marzec 15, 2008, 00:04:30 »
Witam
Jeżeli wolno się wtrącić osobie nie mającej AM i znająca produkt tylko ze sporadycznych kontaktów z programem znajomego.
Brakuje mi funkcjonalności pokazywania odległości do celu (punktu przez) w czasie planowania trasy.
Chciałbym aby to działało tak, że po wyznaczeniu trasy klikam sobie ma mapie punkt na trasie a program mówi mi ile z tego punktu (po trasie) mam do celu.

I taka błahostka: Cyferki określające numer strony w menu powinny być aktywne. Powinno dać się je kliknąć i przejść od razu do żądanej strony.

Pozdrawiam.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #191 dnia: Marzec 15, 2008, 00:29:32 »
Pierwsza funkcja już była i nadal jest, wystarczy włączyć pilota.
Druga MZ nie ma sensu. Przy 2-3 stronach menu i tak jest natychmiastowy (w 1 kroku) dostęp każdej strony.
Więcej stron jest tylko w ustawieniach, a tam zmian dokonuje się rzadko.
Pisanie choćby kawałka kodu, tylko po to, żeby zaoszczędzić jedno kliknięcie w tym miejscu, to nie jest
dobry pomysł. Poza tym, żeby mieć jakąkolwiek korzyść z tej aktywnej cyfry strony, musiałbyś znać
zawartość wszystkich stron menu na pamięć.

*

Offline 4ever

• 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
« Odpowiedź #192 dnia: Marzec 15, 2008, 06:51:29 »
Bo limit dla nich wynosi 60 km/h, a ta wartość nie funkcjonuje już od jakiegoś czasu (jest 50 dla terenów zabudowanych).

Po 23-ciej do chyba 5:00 obowiązuje 60/h a nie 50. Więc poszli co najwyżej na łatwiznę i przyjęli górną granicę...

*

Dżeju

« Odpowiedź #193 dnia: Marzec 15, 2008, 07:39:45 »
... jeśli są też chętni do oglądania tych ikon na stałe,

Tylko jak się wczytacie w komentarze AM w plikach konfiguracyjnych, to właśnie występują problemy w programie, jeśli zastosuje się "autoukrywanie" pewnych przycisków  :-|

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #194 dnia: Marzec 15, 2008, 09:25:35 »
Mi bardzo brakuje w nowym interfejsie Przycisku HW lub ekranowego do przeliczania trasy na alternatywną oraz przycisku ekranowego "prowadź do" i skasuj trasę za bardzo schowane...

A może AM dałaby nam możliwość wyboru jakie guziki kto chce umieścić na półprzeźroczystym menu?? Każdy ma troche inne upodobania przeco, a mamy demokrację i każdy mógłby wybrać co chce na swoim ekranie zobaczyć :-)
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #195 dnia: Marzec 15, 2008, 09:29:02 »
Synchronizacja z Miplo podczas nawigacji nareszcie mi zadziałała! Mam pytanie gdzie jest możliwość wyboru "samochodów strzałek" pokazanych na poprzedniej stronie??:D
Napisane: Marzec 15, 2008, 09:26:57
A może AM dałaby nam możliwość wyboru jakie guziki kto chce umieścić na półprzeźroczystym menu?? Każdy ma troche inne upodobania przeco, a mamy demokrację i każdy mógłby wybrać co chce na swoim ekranie zobaczyć :-)

Świetne rozwiązanie, popieram!!

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #196 dnia: Marzec 15, 2008, 09:29:18 »
Mi bardzo brakuje w nowym interfejsie Przycisku HW lub ekranowego do przeliczania trasy na alternatywną oraz przycisku ekranowego "prowadź do" i skasuj trasę za bardzo schowane...

:E :E :E :E :E demokrację to masz w momencie zakupu programu : możeszkupić AM albo TT albo iGO albo....
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #197 dnia: Marzec 15, 2008, 09:32:16 »
Mam problem w poprzednich wersjach przy wyborze horyzontu - "tylko mapa" widoczna była faktycznie tylko mapa, w wersji beta przy dowolnym wyborze i tak pokazuje się "niebo". Kolejny problem to brak strzałki wskazujący moje położenie na mapie podczas nawigacji z trochę większym oddaleniem. U was tak samo??
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 09:47:14 wysłana przez potas7 »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #198 dnia: Marzec 15, 2008, 10:17:32 »
Co do tych dodatkowych ikon na tle mapy, to przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł,
sądzę że lepszym rozwiązaniem niż włącznik/wyłacznik byłby włącznik czasowy (np na 15s)

Ale przy takim autoukrywaniu chętnie widziałbym aby widoczna była gdzies ikonka informujaca o wyłaczonym dzwięku.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #199 dnia: Marzec 15, 2008, 10:26:25 »
To wtedy jeśli dźwięk byłby wyłączany to zostawała by ikona przekreślonego głośniczka, skoro dałoby się włączyć auto-ukrywanie ikon to można też dla jednej wyłączyć ;) w określonym przypadku

A co sądzicie żeby funkcjonalność tych przycisków "znikających" działała po kliknięciu bez konieczności przytrzymania, w czasie jazdy byłoby to chyba wygodniejsze
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #200 dnia: Marzec 15, 2008, 10:27:51 »

Dobre, popieram.

Pobierz moje nowe menu - będziesz zadowolony :-)
Tak wygląda ekran "pokazuj pozycję" w trakcie nawigacji:

Mam pytanie gdzie jest możliwość wyboru "samochodów strzałek" pokazanych na poprzedniej stronie

Nie pytasz chyba poważnie ...
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 11:27:47 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #201 dnia: Marzec 15, 2008, 10:33:14 »
To wtedy jeśli dźwięk byłby wyłączany to zostawała by ikona przekreślonego głośniczka, skoro dałoby się włączyć auto-ukrywanie ikon to można też dla jednej wyłączyć ;) w określonym przypadku

A co sądzicie żeby funkcjonalność tych przycisków "znikających" działała po kliknięciu bez konieczności przytrzymania, w czasie jazdy byłoby to chyba wygodniejsze

No właśnie o to chodzi  :ok:

Druga kwestia - 2D/3D/budynki tak działają - przełączają się przy kliknięciu. Ale dzwięk rzeczywiście trzeba przytrzymać. Przy kliknęciu pojawia się powtórzony komunikat o manewrze - używacie takiego komunikatu ??? Ja osobiście nie, wiec faktycznie może lepiej aby jego funkcjonalnosc ograniczyla sie do wlacz/wylacz dzwiek przy krotkim kliknieciu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 10:36:54 wysłana przez Dolek »

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #202 dnia: Marzec 15, 2008, 10:36:30 »
Mam pytanie gdzie jest możliwość wyboru "samochodów strzałek" pokazanych na poprzedniej stronie
Nie pytasz chyba poważnie ...

Już zmodyfikował posta...  :wink: Pytania jakby nie było...
A szkoda, bo mnie się ten brązowy tak spodobał, że sobie ustawiłem... Nawet po właściwym pasie jedzie...  :grin:   :wink:  :mrgreen:

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #203 dnia: Marzec 15, 2008, 11:01:25 »
Synchronizacja z Miplo podczas nawigacji nareszcie mi zadziałała! Mam pytanie gdzie jest możliwość wyboru "samochodów strzałek" pokazanych na poprzedniej stronie??:D
Napisane: Marzec 15, 2008, 09:26:57

Świetne rozwiązanie, popieram!!

Ja bym też tak wolał. Nie używam trybu 3D więc ten przycisk mi nie potrzebny wcale. A w ogóle to wystarczyłby mi sam suwak do przybliżania bez tych ukrywanych przycisków, tak jak było poprzednio Co do rozmiaru to jak dla mnie są wystarczająco duże jak na ekran 3,5'

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #204 dnia: Marzec 15, 2008, 11:25:35 »
Post zmieniłem bo pojawił się inny ciekawy post i go zacytowałem. NIE POTRZEBUJĘ ADWOKATA!!!!!

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #205 dnia: Marzec 15, 2008, 11:33:09 »
Cytat: potas7
Mam problem w poprzednich wersjach przy wyborze horyzontu - "tylko mapa" widoczna była faktycznie tylko mapa, w wersji beta przy dowolnym wyborze i tak pokazuje się "niebo". Kolejny problem to brak strzałki wskazujący moje położenie na mapie podczas nawigacji z trochę większym oddaleniem. U was tak samo??

No właśnie, dziwiłem się że jeszcze nikt o wskaźniku-widmie nie pisał, u mnie też znika.
Na poniższych screenach widać też jak przy większym przybliżeniu z włączoną funkcją"tylko mapa" od góry 'wciska się' niebo:

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #206 dnia: Marzec 15, 2008, 11:43:38 »
Jak już jesteśmy przy temacie strzałki to nie wiem jak wam, ale mnie się ona zdecydowanie nie podoba. Nierozumiem dlaczego jest tak szeroka, że wystaje poza drogę. Uważam, że wymaga dopracowania.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #207 dnia: Marzec 15, 2008, 12:05:47 »
Post zmieniłem bo pojawił się inny ciekawy post i go zacytowałem. NIE POTRZEBUJĘ ADWOKATA!!!!!
Taaa.. Jasne..  :ohreally:
Ale samochodzik jest fajny...  :wink: Polecam...  :ok:
Napisane: Marzec 15, 2008, 12:02:34
Jak już jesteśmy przy temacie strzałki to nie wiem jak wam, ale mnie się ona zdecydowanie nie podoba. Nierozumiem dlaczego jest tak szeroka, że wystaje poza drogę. Uważam, że wymaga dopracowania.
Kilka postów wyżej także wyraziłem swoja dezaprobatę dla tej wielkiej, ordynarnej strzałki...
W poprzednich betatestach też coś, z tego co pamiętam, wspominałem... (ale chyba nie na forum...)
Tak już całkiem na poważnie - taki mały samochodzik np. ze strzałką na dachu (mniej więcej jak w MiploLoc) byłby bardziej udany IMHO oczywiście...
Sądzę, że samochodzik lub strzałka kierunku (na cokolwiek już się Aqurat zdecyduje) powinne być skalowane wraz ze zmianą skali mapy...
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 12:11:39 wysłana przez Yako »

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #208 dnia: Marzec 15, 2008, 12:12:28 »
Nie lubię jak ktoś wie lepiej co robię a tym bardziej co myślę. Jeśli sprawi Ci to przyjemność mogę to pytanie powtórzyć, bo rozwiązanie z samochodem jest o niebo lepsze!

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #209 dnia: Marzec 15, 2008, 12:17:20 »
Cytat: potas7

No właśnie, dziwiłem się że jeszcze nikt o wskaźniku-widmie nie pisał, u mnie też znika.
Na poniższych screenach widać też jak przy większym przybliżeniu z włączoną funkcją"tylko mapa" od góry 'wciska się' niebo:
Ponieważ używam widoku poziomego, zapewne dlatego nie zauważyłem znikania wskaźnika. A może za rzadko patrzę na mapę...  :)
Ale podczas skalowania mapy przy maksymalnej perspektywie niebo pojawia się pomimo ustawienia parametru na "tylko mapa"...
Napisane: Marzec 15, 2008, 12:15:08
Nie lubię jak ktoś wie lepiej co robię a tym bardziej co myślę. Jeśli sprawi Ci to przyjemność mogę to pytanie powtórzyć, bo rozwiązanie z samochodem jest o niebo lepsze!
A czy ja mówię, że jest złe czy gorsze...
Dałeś się podpuścić i tyle...  :wink: Uśmiechnij się...  Z rogalem na gębie łatwiej żyć...  :proud:
A pomysł z samochodzikiem popieram (o czym napisałem w poprzednim moim poście)...