Betatesterzy do pracy! :) beta AM5 już jest

• 853 Odpowiedzi
  • 203160 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Betatesterzy do pracy! :) beta AM5 już jest
« Odpowiedź #150 dnia: Marzec 14, 2008, 09:02:45 »
Mi jadąc dzisiaj do pracy na trasie Bemowo => Służewiec AM 5 beta 2  3x (słownie: trzy razy) się zamykała (przeważnie przy rekalkulacji) - a nie było tego problemu w 4.5.3!
ISTQB Certified Tester

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #151 dnia: Marzec 14, 2008, 09:11:34 »
Mi jadąc dzisiaj do pracy na trasie Bemowo => Służewiec AM 5 beta 2  3x (słownie: trzy razy) się zamykała (przeważnie przy rekalkulacji) - a nie było tego problemu w 4.5.3!
wygląda na to, że musisz zrobić, to co i ja musiałem: wykasować wszystkie stare Data Files i Settings Files. Potem od nowa instalka i trzeba od zera na piechotę wszystkie ustawienia zrobić manualnie. Ale AM działa już wtedy bez problemów.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #152 dnia: Marzec 14, 2008, 09:17:53 »
Gdzie jest przełącznik do tej opcji? Przekopałem całe menu i nie znalazłem.
No tu sobie wybierasz model: http://mojeauto.net/photo/mangacarspl/Porsche911carrera997series.png  :grin:
No nie no...  :S Same Porsche-ówy...  :ohreally: Moje go nie ma, więc zostaje strzałka...  :P
Żarty żartami ale ja to bym wolał tę "szczałeczke" z AM3.x   . Ta co jest teraz to zasłania za dużo drogi i ciężko zobaczyć dokładną pozycję  :(
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #153 dnia: Marzec 14, 2008, 09:18:12 »
wygląda na to, że musisz zrobić, to co i ja musiałem: wykasować wszystkie stare Data Files i Settings Files. Potem od nowa instalka i trzeba od zera na piechotę wszystkie ustawienia zrobić manualnie. Ale AM działa już wtedy bez problemów.
Sęk w tym, że nie instalowałem nakładkowo ale odinstalowałem betę 1 i zainstalowałem od nowa na sformatowaną kartę... ale robie to jeszcze raz bo może poszło coś nie tak.
ISTQB Certified Tester

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #154 dnia: Marzec 14, 2008, 09:18:21 »
U mnie Beta2 wysypuje się w trybie demo. Przy trasach dłuższych niż 150-160 km demo "idzie" właśnie gdzieś do 140-150 km i ... zaczyna się rekalkulacja trasy (tryb demo), a prezentacja rusza od początku. Trasę sprawdzałem w ustawieniu prędkości odtawrzania od x1 do x32. W tempie ponad x2 zaczynają co jakiś czas pojawiać się komunikaty jakby o zgubieniu orientacji ("rozglądam się"), co w trybie demo wydaje się cokolwiek dziwne. Po dojściu na podany wyżej dystans, demo sypie się, trasa jest liczona od początki i demo też rusza od początku.
Być może to wina sprzętu - bo żadna rewelacja (Mio A201), ale do samej nawigacji jest jeszcze ok.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #155 dnia: Marzec 14, 2008, 09:26:37 »
Żarty żartami ale ja to bym wolał tę "szczałeczke" z AM3.x   . Ta co jest teraz to zasłania za dużo drogi i ciężko zobaczyć dokładną pozycję  :(
Fakt... Zwracałem już uwagę, że ta obecna "szczałka" (z wersji 4.5.3 & 5 Beta 1) jest jak kierownica w polonezie - sporo za duża...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #156 dnia: Marzec 14, 2008, 09:29:07 »
Być może to wina sprzętu - bo żadna rewelacja (Mio A201), ale do samej nawigacji jest jeszcze ok.
A jak było w 4.5.3 ???
ISTQB Certified Tester

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #157 dnia: Marzec 14, 2008, 10:16:12 »
Fakt... Zwracałem już uwagę, że ta obecna "szczałka" (z wersji 4.5.3 & 5 Beta 1) jest jak kierownica w polonezie - sporo za duża...
Jestem za i nawet to im zglaszałem w ankiecie, ale:
- w trybie 2D stary kursor z wersji 3.x
- w trybie 3D niech zostanie ten co jest.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #158 dnia: Marzec 14, 2008, 11:52:06 »
Kolejne 2 drobiazgi, które wciąż jeszcze wymagają 'dopieszczenia'.

Wyszukiwanie miejscowości nadal nie działa całkiem zgodnie z oczekiwaniami
np. Zabrze - po wpisaniu 'ZA' - nie pojawiają się na liście wyników mimo,
że są miastem wyższej kategorii niż pierwszy na liście Kamieniec Ząbkowicki.
Po wpisaniu 'ZAB' są już na liście, ale za malutką miejscowością Ząb
Katowice - po wpisaniu 'KA' są na pierwszej pozycji, ale na drugiej powinien tu
znaleźć się Kalisz, bo jest miastem wyższej kategorii od pozostałych na liście
(Bystrzyca Kłodzka, Dębowa Kłoda)
Za to po wpisaniu 'KAT' - Katowice ustępują miejsca 11 wsiom(?) o nazwie Kąt.
Widzę, że problemem są polskie znaki - miejscowości które je zawierają
omijają kryterium kategorii miejscowości i 'wciskają się na listę poza kolejką'  :wink:

Wyszukiwanie ulic - podobny problem wyrazów z polskimi znakami
np. w Krakowie po wpisaniu 3 dowolnych liter oprócz wyników oczekiwanych
uzyskujemy zawsze dodatkowy 'zestaw premium'   :mrgreen:
Żółwia, Łężce, Żółtej Ciżemki, Źółkiewskiego - ale na szczęście nie pojawiają się
na początku listy.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #159 dnia: Marzec 14, 2008, 14:12:07 »
Ja niestety walczę z tym by AM 5 beta 2 wogóle u mnie chciała działać.... wczytanie trasy kończy sie albo zawieszeniem albo zamknieciem programu. Po raz trzeci ściągam :(
ISTQB Certified Tester

*

Offline juha

• **
  • 107
    • http://juha.ovh.org
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #160 dnia: Marzec 14, 2008, 16:25:48 »
Ja niestety walczę z tym by AM 5 beta 2 wogóle u mnie chciała działać.... wczytanie trasy kończy sie albo zawieszeniem albo zamknieciem programu. Po raz trzeci ściągam :(

Ponowne ściąganie wersji instalacyjnej raczej nic nie da. Instalka jest zarazem archiwum. Jakby się źle ściągnęłą po prostu nie zainstalowałbyś AM w ogóle.

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #161 dnia: Marzec 14, 2008, 16:26:19 »
Ale zwróć kolego uwagę, że jak odinstalowujesz poprzednią wersję, to pliki konfiguracyjne zostają w katalogach Data Files i Settings Files. Chyba, że usunąłeś je "na piechotę"

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #162 dnia: Marzec 14, 2008, 16:34:01 »
A gdzie napisaliście emaila z prośbą o zaproszenie do testów, ponieważ ja nie dostałem zaproszenia a napisanie wiadomości do pomocy technicznej nie przyniosło skutku, bardzo bym chciał protestować bo mam taką możliwość a nie mogę pomimo że jestem legalnym użytkownikiem, może to dlatego że od niedawna mam licencję?
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #163 dnia: Marzec 14, 2008, 16:39:59 »
A gdzie napisaliście emaila z prośbą o zaproszenie do testów, ponieważ ja nie dostałem zaproszenia a napisanie wiadomości do pomocy technicznej nie przyniosło skutku, bardzo bym chciał protestować bo mam taką możliwość a nie mogę pomimo że jestem legalnym użytkownikiem, może to dlatego że od niedawna mam licencję?
To nie idzie tak z automatu... Najpierw musisz sporo pozgłaszać błędów do wersji produkcyjnej, a natępnie _jeśli_ Cię zaproszą, to do wersji BETA...
I w zasadzie musisz się wykazać sporą kreatywnością, dobrymi pomysłami ect...
Aqurat obecnie mocno ogranicza grono "nierentownych" (czyli także takich jak ja :)) ) betatesterów...
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 16:43:28 wysłana przez Yako »

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #164 dnia: Marzec 14, 2008, 16:59:10 »
Ale zwróć kolego uwagę, że jak odinstalowujesz poprzednią wersję, to pliki konfiguracyjne zostają w katalogach Data Files i Settings Files. Chyba, że usunąłeś je "na piechotę"

Lutek II pisał, że formatował kartę ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #165 dnia: Marzec 14, 2008, 16:59:46 »
Miałem nadzieję że wszyscy posiadacze oryginalniej wersji dostaną możliwość testowania, a licencję mam zaledwie od 2 tygodni, tak więc nie miałem okazji przesłać swoich spostrzeżeń, a poza tym nie mam praktycznie żadnych zastrzeżeń do wersji 4.5.. więc nic nie pisałem, a co do bety mógłbym mieć ponieważ mam kiedy testować i swoje spostrzeżenia mógłbym przesyłać, także co do map z mojego miasta, no ale trudno.
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #166 dnia: Marzec 14, 2008, 17:02:29 »
To napisz to w mailu do supportu, nie masz nic do stracenia ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #167 dnia: Marzec 14, 2008, 17:05:51 »
No napisałem do nich, ale w tej chwili właśnie mi odmówili argumentując tym że nie przesyłałem swoich spostrzeżeń, ale jak mogłem jak mam od niedawna licencję, a co do nowej wersji beta mógłbym swoje spostrzeżenia przesyłać. Może załapię się na wersję beta 6.0 :), bo w wersji 5 o ile będą to będę wszystkie błędy wytykał :)

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #168 dnia: Marzec 14, 2008, 17:11:49 »
Miałem nadzieję że wszyscy posiadacze oryginalniej wersji dostaną możliwość testowania, a licencję mam zaledwie od 2 tygodni, tak więc nie miałem okazji przesłać swoich spostrzeżeń, a poza tym nie mam praktycznie żadnych zastrzeżeń do wersji 4.5.. więc nic nie pisałem, a co do bety mógłbym mieć ponieważ mam kiedy testować i swoje spostrzeżenia mógłbym przesyłać, także co do map z mojego miasta, no ale trudno.
Zauważ kolego, dyskusję na tym forum. Ci, co naprawdę są zaangażowani w testy AutoMapy zawsze mają jakieś pomysły, zauważają mankamenty itd... itp...
To, że masz licencję od 2 tygodni i nie masz zastrzeżeń do produktu oznacza, że użytkujesz program dość typowo...
Poużywaj go z pół roku, zrób przez ten czas 15 - 20 tyś km. Jeśli po tym czasie nie będziesz zgłaszał błędów (nie zauważysz pewnych makamentów), znaczy to tyle, że albo nie masz czasu (tak jak ja), albo brak Ci chęci, albo nie bawi się bycie testerem (a co dopiero _betatesterem_).
Zwróć uwagę na fakt, że betatesty produktu to nie jest zabawa. To mozolna i ciężka praca. To psioczenie na wysypujący się program ect... ect...
Ja się wykruszyłem z grupy betatesterów - sądzę - właśnie dlatego, że brak mi czasu na zabawę z nie stabilnym, czasami niefukcjonalnym oprogramowaniem... A wierz mi - trochę poprawek i błędów zgłosiłem...  :smile:
Napisane: Marzec 14, 2008, 17:08:58
No napisałem do nich, ale w tej chwili właśnie mi odmówili argumentując tym że nie przesyłałem swoich spostrzeżeń, ale jak mogłem jak mam od niedawna licencję, a co do nowej wersji beta mógłbym swoje spostrzeżenia przesyłać. Może załapię się na wersję beta 6.0 :), bo w wersji 5 o ile będą to będę wszystkie błędy wytykał :)
No i jak tak zrobisz, to masz szansę zostać betatesterem z prawdziwego zdarzenia... Zatem powodzenia...

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #169 dnia: Marzec 14, 2008, 17:16:39 »
Ja też zgłosiłem naprawdę sporo zastrzeżeń, poprawek do map zarówno w PL jak i w UE, wiele poprawek do pkt POI, kilka błędów logistycznych użytkownika (czynnego), robię ok 10kkm/m-c w PL jak i w UE, mam 2 licencję od 2,5 roku i napisałem, że mogę być pomocny i to intensywnie i dostałem odpowiedź, że zakończyli już rozsyłanie zaproszeń do betatestów i mają w nosie moją ofertę.

Na chwilę obecną są na tyle mili ludzie, że udostępnili mi tą betawersję i mogę się przyjrzeć produktowi, ale jeśli moje szczere chęci i możliwości współpracy nie interesują producenta, to ja się na siłę wychylał nie będę, dawać i prosić, to zbyt wiele wg. mnie.
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #170 dnia: Marzec 14, 2008, 17:34:45 »
No tu sobie wybierasz model:

:grin: :grin: :grin:

Eeee, one wszystkie jakieś takie podobne ...  :sleepy:
zobacz jaki wybór mają garminowcy: http://www8.garmin.com/vehicles/bundles/allvehicles.html
Może coś Cię zainspiruje  :E
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #171 dnia: Marzec 14, 2008, 18:38:55 »
zobacz jaki wybór mają garminowcy: http://www8.garmin.com/vehicles/bundles/allvehicles.html
:ok:
 :) A na zbliżające się święta brakuje tylko kurczaczka lub zajączka, do wyboru :)
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #172 dnia: Marzec 14, 2008, 18:48:48 »
Jestem betatesterem, dostałem maila z zaproszeniem do wersji 5.0 beta1, niestety do beta 2 już nie... Jakbyście mogli podać mi nazwe pliku to sobie poradze.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #173 dnia: Marzec 14, 2008, 19:23:10 »

Dobre ... :ok: z działem bym sobie pojeździł  :grin:
Napisane: Marzec 14, 2008, 19:16:27
Jestem betatesterem, dostałem maila z zaproszeniem do wersji 5.0 beta1, niestety do beta 2 już nie... Jakbyście mogli podać mi nazwe pliku to sobie poradze.

Mi wysłali dwa zaproszenia naraz do beta 1 i odrazu beta 2, chyba chcieli mi oszczędzic czasu na beta 1.
Napisane: Marzec 14, 2008, 19:19:57
To moje propozycje ostatnio przesłane do supportu:

1 Powiększyć trochę przyciski (do 1/4 szerokości ekranu) funkcji na ekranie
po lewej w czasie nawigacji i zrobić je bardziej przeźroczyste, aby bardzo
nie zasłaniały mapy w trybie ich wywołania. Ciężko trafić w jakąś funkcję w
czasie jazdy zwłaszcza na ekranie 2,7 cala. Według mnie przycisk powinien mieć taką
wielkość, aby można było go nacisnąc opuszkiem palca, a nie celować
paznokciem.
Ewentualnie możliwość zdefiniowania wielkości (małe/średnie/duże) i
przeźroczystości (suwakiem od 10% do 100%) w ustawieniach.

2. Obniżyć pozycję wyskakującego menu (wywoływane po naciśnięciu dłużej w
ekran lub dolny prawy róg), aby było bliżej dolnej krawędzi.
Generalnie lepiej jest trafić w jakiś przycisk (w czasie jazdy samochodem)
na ekranie opierając palec przy krawędzi ekranu, a położenie troszkę dalej od krawędzi
przycisku powoduje problemy z trafieniem, bo naciska się część poniżej przycisku.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #174 dnia: Marzec 14, 2008, 19:25:23 »
ja dostalem we wtorek tylko do beta1... nie wiem dlaczego... dlatego proszę o nazwe plku bety2. Mam nadziej ze w becie2 zniknie problem z brakiem możliwosći przesuwania mapy rysikiem...

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #175 dnia: Marzec 14, 2008, 19:50:28 »
Nie wiem z czym masz związany taki problem, ja we wtorek leciałem z Poznania do Koszalina, przez wioski,
w których miałem postoje celowe, zaplanowałem na beta1 wszystko i działało bez najmniejszego błędu,
tak samo powrót, do tego zmieniłem trasę ot tak, kilka razy, bo możliwość powrotu mam ciekawą z tamtej
strony i zawsze przeliczyło i wytyczyło trasę bez zwisu, błędu i kłopotu.

Teraz 2 dzisiaj przećwiczyłem wprawdzie w samym Poznaniu, ale też jej dałem w dupe, po małych, krętych
uliczkach wielokrotnie jednokierunkowych, włącznie z zakazami przy rynku (mam zezw. na wjazd) i nie jęknęła
nawet pół razu, prowadzi bez błędnie. Jedno jest tylko niepokojące, przy v4.5.3 i beta1 fix był już po ok. 10-15s
w moim P750, dzisiaj po zapodaniu 2 pod KingCrosem na Bukowskiej czekałem chyba 40s i to mnie boli.
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #176 dnia: Marzec 14, 2008, 19:56:49 »
ja dostalem we wtorek tylko do beta1... nie wiem dlaczego... dlatego proszę o nazwe plku bety2. Mam nadziej ze w becie2 zniknie problem z brakiem możliwosći przesuwania mapy rysikiem...

Nie zauważyłem takiego problemu

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #177 dnia: Marzec 14, 2008, 20:18:36 »
To nie idzie tak z automatu... Najpierw musisz sporo pozgłaszać błędów do wersji produkcyjnej, a natępnie _jeśli_ Cię zaproszą, to do wersji BETA...
I w zasadzie musisz się wykazać sporą kreatywnością, dobrymi pomysłami ect...
Aqurat obecnie mocno ogranicza grono "nierentownych" (czyli także takich jak ja :)) ) betatesterów...
Jak byly beta testy wersji 4 to sie zglosilem ze swoim kwadratowym ekranem i mnie zaprosili [moze wlasnie ze wtedy kwadratowy ekran byl nowoscia]. Wczesniej nigdy nic nie wysylalem do supportu. Przy pierwszej becie wersji 4 niewyslalem zadnego zgloszenia. Do nastepnej bety wersji 4 juz nie zostalem zaproszony. Teraz zostalem zaproszony do bety 1 wersji 5. Nic nie wyslalem, a i tak zostalem zaproszony do bety 2 wersji 5.

Dodam jeszcze, ze nie mam licencji na Automape. Jedynie dostep do oryginalu w pracy [no ale soft jest zarejestrowany na firme i na firmowego emaila a nie na ten na ktory mi przysylaja zaproszenia na betatesty].

Wiec nie mozna tego wyrokowac jednoznacznie ;-)
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #178 dnia: Marzec 14, 2008, 20:43:20 »
Jak byly beta testy wersji 4 to sie zglosilem ze swoim kwadratowym ekranem i mnie zaprosili [moze wlasnie ze wtedy kwadratowy ekran byl nowoscia]. Wczesniej nigdy nic nie wysylalem do supportu. Przy pierwszej becie wersji 4 niewyslalem zadnego zgloszenia. Do nastepnej bety wersji 4 juz nie zostalem zaproszony. Teraz zostalem zaproszony do bety 1 wersji 5. Nic nie wyslalem, a i tak zostalem zaproszony do bety 2 wersji 5.

Dodam jeszcze, ze nie mam licencji na Automape. Jedynie dostep do oryginalu w pracy [no ale soft jest zarejestrowany na firme i na firmowego emaila a nie na ten na ktory mi przysylaja zaproszenia na betatesty].

Wiec nie mozna tego wyrokowac jednoznacznie ;-)
No to ja już nic nie rozumiem...  :S

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #179 dnia: Marzec 14, 2008, 20:45:57 »
 :|  
Darek_Foto to przecież nie 1 kwiecień.
Albo powiesz gdzie to menu albo zwracasz za zniszczone PDA.