Beta2 AutoMapy 4.0 testy rozpoczęte

• 919 Odpowiedzi
  • 145307 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #750 dnia: Luty 19, 2007, 19:10:25 »
Znane problemy: Wersja 2.3
*brak możliwości importu punktów POI z plików UAM i CSV.

Piotrze jak długo czekałes na nową Beta Licencje?
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #751 dnia: Luty 19, 2007, 19:24:50 »
Cytat: "Jarojaw"
Znane problemy: Wersja 2.3
*brak możliwości importu punktów POI z plików UAM i CSV.

Piotrze jak długo czekałes na nową Beta Licencje?

Ale w 2.0,2.1 i 2.2 działało?
W liście z linkiem nie pisal;i o tym, że to jest znane....!
Co do licencji  do bety to łacznie trwało to ze 2-3 godziny.... a ta 3.9 to trwało 1 minutkę.....

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline Jarojaw

• 549
« Odpowiedź #752 dnia: Luty 19, 2007, 19:28:31 »
Znane problemy

Poniższe problemy występujące w wersji Beta2.3 są znane i albo nad nimi pracujemy albo są już usunięte ale poprawki nie zdążyły wejść do Beta2.3:
niektóre trasy mogą mieć nieoptymalny przebieg (prosimy je zgłaszać)
brak możliwości importu punktów POI z plików UAM i CSV
nie "wygładzony" interface użytkownika (głównie dialogi, niektóre kolory, itp. itd.)
wyłączona obsługa adresów punktowych i obrysów budynków (ponieważ w wersji beta 2.3 użyte zostały dane mapy Polski z firmy Teleatlas; w finalnym produkcie będą oczywiście nasze pełne dane znane z AutoMapy 3.9
wyłączona obsługa trasy przełajowej (na azymut)
usterki w diakrytykach języków zachodnich (Liège, Købehavn)
instalator Beta2.3 na niektórych typach urządzeń nie radzi sobie z upgradem z wersji Beta1 skrótu na ekranie "Today" - w takim przypadku należy wykonać twardy reset urządzenia, lub jeśli nie jest to możliwe, nie instalować wtyczki "Today" a do uruchomienia programu używać skrótu w Programs
na niektórych urządzeniach mogą występować problemy z odzyskaniem sygnału GPS po przebudzeniu (prosimy zgłaszać takie przypadki)
Opcja Książka Adresowa w menu Jedź do jest nieaktywna

UWAGA: na urządzeniach PocketPC/Windows Mobile/WindowsCE plik log.txt nie powstaje już w katalogu _DEBUG, należy go szukać w kartotece głównej urządzenia pod nazwą am-log.txt. Na urządzeniach typu PC/TPC log.txt powstaje w kartotece _DEBUG.
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #753 dnia: Luty 19, 2007, 19:30:37 »
Znane problemy

Poniższe problemy występujące w wersji Beta2.3 są znane i albo nad nimi pracujemy albo są już usunięte ale poprawki nie zdążyły wejść do Beta2.3:
niektóre trasy mogą mieć nieoptymalny przebieg (prosimy je zgłaszać)
brak możliwości importu punktów POI z plików UAM i CSV
nie "wygładzony" interface użytkownika (głównie dialogi, niektóre kolory, itp. itd.)
wyłączona obsługa adresów punktowych i obrysów budynków (ponieważ w wersji beta 2.3 użyte zostały dane mapy Polski z firmy Teleatlas; w finalnym produkcie będą oczywiście nasze pełne dane znane z AutoMapy 3.9
wyłączona obsługa trasy przełajowej (na azymut)
usterki w diakrytykach języków zachodnich (Liège, Købehavn)
instalator Beta2.3 na niektórych typach urządzeń nie radzi sobie z upgradem z wersji Beta1 skrótu na ekranie "Today" - w takim przypadku należy wykonać twardy reset urządzenia, lub jeśli nie jest to możliwe, nie instalować wtyczki "Today" a do uruchomienia programu używać skrótu w Programs
na niektórych urządzeniach mogą występować problemy z odzyskaniem sygnału GPS po przebudzeniu (prosimy zgłaszać takie przypadki)
Opcja Książka Adresowa w menu Jedź do jest nieaktywna

UWAGA: na urządzeniach PocketPC/Windows Mobile/WindowsCE plik log.txt nie powstaje już w katalogu _DEBUG, należy go szukać w kartotece głównej urządzenia pod nazwą am-log.txt. Na urządzeniach typu PC/TPC log.txt powstaje w kartotece _DEBUG.

Skąd masz ten tekst?
ISTQB Certified Tester

*

Offline Jarojaw

• 549
« Odpowiedź #754 dnia: Luty 19, 2007, 19:33:45 »
Ze strony AutoMapy -Rejestracja Betatesterów.
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #755 dnia: Luty 19, 2007, 19:35:55 »
Ze strony AutoMapy -Rejestracja Betatesterów.

Kurcze... widzę, głębiej to jest bo na pierwszej stronie dotyczącej betatestów nie zauważyłem.... - przepraszam
ISTQB Certified Tester

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #756 dnia: Luty 19, 2007, 19:37:47 »
Nie wiem, czy zauważyliście, bo ja dopiero teraz, że w instalatorze pojawiła się opcja (na razie nieaktywna) o możliwości przywiązaniu map podczas rejestracji do karty SD a nie do urządzenia. Czyli tak jak w iGO. Bardzo mi się podoba ten ruch  :O~

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #757 dnia: Luty 19, 2007, 20:28:55 »
Cytat: "piotr.lutynski"
Ponieważ mam chwilowo problem ze zgłaszaniem błędów bo dostałem druga licencję i ta coś nie pasuje do formularza zgłaszania błędów (a pierwsza stała się bezużyteczna ...

Nie stała się bezużyteczna, bo właśnie na jej numer możesz dalej wysyłać zgłoszenia.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #758 dnia: Luty 19, 2007, 21:41:01 »
Cytat: "nocny_m"
Ponieważ mam chwilowo problem ze zgłaszaniem błędów bo dostałem druga licencję i ta coś nie pasuje do formularza zgłaszania błędów (a pierwsza stała się bezużyteczna ...

Nie stała się bezużyteczna, bo właśnie na jej numer możesz dalej wysyłać zgłoszenia.

Przypuszczasz czy "wiesz co mówisz" w moim przypadku konkretnie?
Z drugiej strony to w profilu przypisanym do starej licencji mam napisane, że system to WM 5.0 a teraz mam WM2003.....

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #759 dnia: Luty 20, 2007, 10:13:26 »
Jak jadę to co chwila koło stacji benzynowej otwierają się koło nich opisy - wie ktoś jak to wyłączyć?
W każdym bądź razie bardzo podobają mi się w tej wersji te strzałki (szkoda tylko, że w najwiekszym przybliżeniu strzałka nie mieści się na ekranie (obcięty grot).

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #760 dnia: Luty 20, 2007, 12:23:25 »
mnie te stacje też wkurzają ale jak wyłączyłem stacje benzynowe w POI to nic się nie zmieniło :(
Pytałem już w tej sprawie w supporcie zobaczymy co odpowiedzą
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #761 dnia: Luty 20, 2007, 12:35:50 »
Cytat: "Qbik"
mnie te stacje też wkurzają ale jak wyłączyłem stacje benzynowe w POI to nic się nie zmieniło :(
Pytałem już w tej sprawie w supporcie zobaczymy co odpowiedzą

Nie rozumiem... przecież jak wyłączy się je w punktach to ich ikonki powinny zniknąc z mapy.... to co, u Ciebie zniknęły ikonki i bez nich pojawiają się opisy "w pustym polu"???

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #762 dnia: Luty 20, 2007, 12:38:48 »
Przypuszczasz czy "wiesz co mówisz" ?

Nie zwykłem pisać, jeśli nie wiem o czym.
Cały czas wysyłam zgłoszenia na 'stary' numer licencji, którym przypadkiem zarejestrowałem mapy na PC zamiast na PPC.
Na nowy numer system zgłoszeń nie przyjmował, spróbowałem więc na stary. Zadziałało i działa do dziś.
Zgłoś im na starym numerze zmiany sprzętowe i ewentualnie zapytaj czemu nowy nie działa, jeśli koniecznie chcesz wiedzieć.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #763 dnia: Luty 20, 2007, 12:42:05 »
wiesz co aż sprawdzę bo jak jechałem pierwszy raz to mnie denerwowały i wyłączyłem je ale teraz hmmm

kilka chwil później po odpaleniu b2.3

ok ikon nie mam na mapie, ale i tak dostaję info że jest tam stacja niby to fajne, ale czemu wszystkie i czemu nie mogę tego wyłączyć

Zobaczymy jaką radę dadzą z AM support ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #764 dnia: Luty 20, 2007, 12:51:50 »
A mi zrobiło się dzisiaj coś dziwnego: W menagerze programów ikonka AM beta z tej obrazkowej zmieniła się na taką  bezobrazkową (mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi) i przy próbie odpalenia programu z niej wyskakiwał komunikat, że nie może odnaleźć programu choc na ekrenie Today była prawidłowa. Jedyną metodą było skopiowanie tego pliczku pobranego z katalogu głównego AM 4.0EU do katalogu start menu w (w katalogu Windows) - spotkał się ktoś z takim zjawiskiem???

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #765 dnia: Luty 20, 2007, 12:55:53 »
miałem tak przy testach b2.2 ale z ikona od stabilnej wersji AM wystarczyło, że wskazałem na nowo ścieżkę do pliku wykonawczego i od tamtej pory działa OK

EDIT

Ale jednocześnie bawiłem się iLauncherem więc może nim coś namieszałem (chociaż czemu tylko z jednym skrótem tak się stało tego nie wiem)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #766 dnia: Luty 20, 2007, 13:46:41 »
miałem tak przy testach b2.2 ale z ikona od stabilnej wersji AM wystarczyło, że wskazałem na nowo ścieżkę do pliku wykonawczego i od tamtej pory działa OK

EDIT

Ale jednocześnie bawiłem się iLauncherem więc może nim coś namieszałem (chociaż czemu tylko z jednym skrótem tak się stało tego nie wiem)

Ja wczoraj zainstalowałem 2.3 i jeszcze rano było a potem ten dziwny objaw...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #767 dnia: Luty 20, 2007, 13:52:47 »
Jak zainstalaowałeś tylko AM b2.3 to w programs masz tylko ikone AutoMapa EU czy więcej z betami?? Ja mam 2 i zastanawiam się nad wrzuceniem tylko bety 3 gdyby nie te POI :(

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #768 dnia: Luty 20, 2007, 14:02:12 »
Jak zainstalaowałeś tylko AM b2.3 to w programs masz tylko ikone AutoMapa EU czy więcej z betami?? Ja mam 2 i zastanawiam się nad wrzuceniem tylko bety 3 gdyby nie te POI :(

Dokladnie... instalując pełną 2.3 ma się tylko jedna ikonkę.

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #769 dnia: Luty 20, 2007, 14:25:13 »
instaluje właśnie od nowa całą betę 2.3 i chyba najlepiej będzie wrzucić sam program na pamięć główną urządzenia co o tym mysłicie poprzednio też miałem na wewn i chodziło ok

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #770 dnia: Luty 20, 2007, 14:36:46 »
Hmm, właśnie zauważyłem, że uruchamiając AM wtyczką (ikoną) z Today
tworzy mi w pamięci głównej folder AutaMapaEU z głównym plikiem exe
mimo, że cała AM jest zainatalowana gdzie indziej :surprised:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #771 dnia: Luty 20, 2007, 14:37:01 »
Mi teraz chodzi na karcie i jest w miarę ok... tylko jest pewien problem z budzeniem się gdy program został wyłączony podczas odbierania sygnału z GPS - testuję tylko przy jakich ustawieniach to występuje....

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #772 dnia: Luty 20, 2007, 14:40:17 »
ok jak na razie wrzuciłem na wewn potestuję tak b2.3 a w weekend wrzuce całość na kartę i zobaczę jak wtedy się będzie zachowywała

« Odpowiedź #773 dnia: Luty 21, 2007, 14:01:05 »
prawdopodobnie ktos z testerow posiada ipaqa hw6515 i moze podzieli sie spostrzezeniami czy warto czekac na 4
obecnie mam 3 i mimo ponad 30mb wolnej pamieci chodzi tak "kwadratowo"  :bored:
lepiej to chodzi mimo wiekszej ilosci bajerow czy moze wrecz przeciwnie?

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #774 dnia: Luty 21, 2007, 14:04:16 »
co do pojawiania się monitów o stacjach benzynowych dostałem taką informację z supportu
Prosimy sprawdzic czy jest aktywne wyswietlanie punktow POI,
prosimy aktywowac wyswietlanie i deaktywowac. Podobnie prosimy sprawdzic
ostrzeganie. AM nie powinna wyswietlac punktow jesli, ktoras z opcji nie jest aktywna.

EDIT
i rzeczywiscie jakoś przeoczyłem wcześniej w powiadomieniach POI schował się ptaszek przy stacjach benzynowych ;)

*

Dżeju

« Odpowiedź #775 dnia: Luty 21, 2007, 14:09:25 »
Cytat: "crab"
prawdopodobnie ktos z testerow posiada ipaqa hw6515 i moze podzieli sie spostrzezeniami czy warto czekac na 4
obecnie mam 3 i mimo ponad 30mb wolnej pamieci chodzi tak "kwadratowo"  :bored:
lepiej to chodzi mimo wiekszej ilosci bajerow czy moze wrecz przeciwnie?

Tak sie składa, że ja mam i AM 4 chodzi bardzo dobrze - przełączanie pomiedzy menu i opcjami jest szybsze niż w TT N6. Na AM 3 jeżdże od początku i też nie narzekam, co do szybkości działania, a wolnej pamieci mam maks. 25, z tym że poza SPB Plus nie mam żadnych innych śmieci w pamieci HP-ka, wszystko inne na kartach. Reasumując, AM4 u mnie chodzi lepiej od AM 3.

« Odpowiedź #776 dnia: Luty 21, 2007, 14:26:06 »
Mam pytanko, testy się zaczęły w grudniu. To kiedy się skończą? W wakacje?

Autorus

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #777 dnia: Luty 21, 2007, 14:34:57 »
Cytat: "autorus"
Mam pytanko, testy się zaczęły w grudniu. To kiedy się skończą? W wakacje?

Myślę, że wcześniej. Po perypetiach z wcześniejszymi "betami", obecna sprawia wrażenie o wiele stabilniejszej i dopracowanej. Oprócz poprawy błędów, w nowej wersji pojawiło się kilka sympatycznych drobiazgów, a szybkość działania dorównuje najlepszym programom na rynku. Jak dotąd znalazłem tylko kilka naprawdę drobnych niedociągnięć, które nie przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu. Czekam na jakąś dłuższą trasę, bo na razie przejechałem około 120 km w 15-30 kilometrowych odcinkach.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #778 dnia: Luty 21, 2007, 15:04:36 »
Jak jadę to co chwila koło stacji benzynowej otwierają się koło nich opisy - wie ktoś jak to wyłączyć?
(...)

W tej wersji bety jest domyślnie włączone ostrzeganie POI dla stacji benzynowych. Wystarczy wyłączyć w ostrzeganiu.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #779 dnia: Luty 21, 2007, 15:08:39 »
(...) spróbujcie dodać POI nie poprzez  wczytanbie pliku ale przez import.... mi dochodzi 50% i proces importu przerywa się. Czy może to ktoś sprawdzić?

U mnie nie dało rady zaimportować UAM do pliku default przez dodanie punktów, ale poszło do nowego pliku.