Beta2 AutoMapy 4.0 testy rozpoczęte

• 919 Odpowiedzi
  • 146804 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline julekjulek

• *
  • 81
  • Sprzęt: LG G3
« Odpowiedź #600 dnia: Styczeń 20, 2007, 21:25:40 »
Cytat: "plusfoto"
choroba ale szczęściarze ja jeszcze z nową betą (2.2)nie zrobiłem nawet kilometra ciągle wisi albo wychodzi z programu

Cytat: "Cat^"
U mnie Beta2.2 natychmiast się wiesza po włączeniu GPS...

i podobne wypowiedzi ...

Usun calkowicie katalog gdzie masz zainstalowana AMb2.2
Zainstaluj od nowa, koleno 3 wersje:
AM4b2 -> AM4b2.1 - AM4b2.2
po zainstalowaniu kazdej kolejnej wersji:
- uruchom AM4bx i zmien jakas opcje w ustawieniach;
- wylacz i instaluj nastepna w kolejnosci wersje.

Pozdrawiam
julek

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #601 dnia: Styczeń 20, 2007, 21:49:14 »
Cytat: "julekjulek"
Usun calkowicie katalog gdzie masz zainstalowana AMb2.2
Zainstaluj od nowa, koleno 3 wersje:
AM4b2 -> AM4b2.1 - AM4b2.2
po zainstalowaniu kazdej kolejnej wersji:
- uruchom AM4bx i zmien jakas opcje w ustawieniach;
- wylacz i instaluj nastepna w kolejnosci wersje.

A nie powinienem jeszcze pomiędzy instalacją AMb2.1 a 2.2
podrapać się prawym palcem u lewej nogi po czubku głowy
żeby ta magia voodoo lepiej zadziałała?  ]:>
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline julekjulek

• *
  • 81
  • Sprzęt: LG G3
« Odpowiedź #602 dnia: Styczeń 20, 2007, 22:06:46 »
Cytat: "nocny_m"
...
A nie powinienem jeszcze pomiędzy instalacją AMb2.1 a 2.2
podrapać się prawym palcem u lewej nogi po czubku głowy
żeby ta magia voodoo lepiej zadziałała?  ]:>

Hehehe :)

Zrobisz co bedziesz chcial ...

Fakt jest faktem, ze u mnie dziala OK ( chociaz wczesniej nie dalo sie w zasadzie wlaczyc ) a u Ciebie ( jak sam piszesz ) nie dziala.

'magia voodoo'
Jesli mam informacje, ze kolene wersje sa UAKTUALNIENIEM do wczesniejszych beta, a nie 'osobnym', nowym programem to ...

Napisalem co zrobilem, oraz podalem informacje, ze takie dzialanie dalo pozadany efekt. A Ty jak chcesz, to 'podrapać się prawym palcem u lewej nogi po czubku głowy' i zastanawiaj sie dalej dlaczego u jednych dziala, a u Ciebie nie.

Pzodrawiam
julek

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #603 dnia: Styczeń 20, 2007, 22:14:08 »
Cytat: "emigrus"
zycze automapie  dokladnosci map z AutoPilota...

Tfu, tfu, na psa urok!  ]:>
W czym Ci AM tak podpadła, że jej aż tak źle życzysz? :surprised:

Mapy AP są znacznie mniej aktualne, mają niepełną sieć dróg asfaltowych
i są jeszcze baaardzo 'surowe' (znaczne braki w restrykcjach)
Owszem są miejsca gdzie są bardziej szczegółowe, ale ścieżki,
czy leśne przecinki nie są tym, czego mi w AM brak najbardziej.
MZ wyraźnie widać w nich 'ojcostwo' producenta map papieowych
i jeszcze sporo czasu upłynie nim osiągną obecną klasę map AM.
Zwłaszcza, że producent nie zadbał o 'bezbolesne' zgłaszanie błędów
a i z tych zgłaszanych niewiele poprawia...

*

Offline ronald

• 27
  • Sprzęt: Mio P350
« Odpowiedź #604 dnia: Styczeń 22, 2007, 13:48:23 »
Mam pytanie do betatesterów AM4. Czy jest poprwana w algorytmach i szybkości wyznaczania trasy w stosunku do wersji 3.9.7?
W skrócie o co mi chodzi: w AM 3.9.7 najbardziej irytującym mnie problemem jest gdy poza miastem zjadę z wyznaczonej trasy np. trasa Nr 7 - objazd za Elblągiem w kierunku Gdańska to AM przez ok 10-15 miniut wyświetla mi na przeminan: "Zjechałeś w wyznaczonej trasy" , "Przygotowuję nawigację" (cytuję z pamięci). W mieście tego zjawiska nie zaobserwowałem.
Drugi irytujący problem to przy zjechaniu z wyznaczonej tracy AM chce bym koniecznie zawrócił zamiast wyznaczyć inną trasę zachowując płynność jazdy bez potrzeby zawracania (coś takiego jak opcja Unikaj zawracania czy coś w tym stylu).
Pytam, bo niedługo kończy mi się subskrybcja i nie wiem czy ją przedłużyć aby "załapać" się na AM4. Ale bez poprawy tych dwóch rzeczy ja osobiście uważam , że chyba nie warto.

*

Offline ronald

• 27
  • Sprzęt: Mio P350
« Odpowiedź #605 dnia: Styczeń 22, 2007, 13:50:28 »
Mam pytanie do betatesterów AM4. Czy jest poprwana w algorytmach i szybkości wyznaczania trasy w stosunku do wersji 3.9.7?
W skrócie o co mi chodzi: w AM 3.9.7 najbardziej irytującym mnie problemem jest gdy poza miastem zjadę z wyznaczonej trasy np. trasa Nr 7 - objazd za Elblągiem w kierunku Gdańska to AM przez ok 10-15 miniut wyświetla mi na przeminan: "Zjechałeś w wyznaczonej trasy" , "Przygotowuję nawigację" (cytuję z pamięci). W mieście tego zjawiska nie zaobserwowałem.
Drugi irytujący problem to przy zjechaniu z wyznaczonej tracy AM chce bym koniecznie zawrócił zamiast wyznaczyć inną trasę zachowując płynność jazdy bez potrzeby zawracania (coś takiego jak opcja Unikaj zawracania czy coś w tym stylu).
Pytam, bo niedługo kończy mi się subskrybcja i nie wiem czy ją przedłużyć aby "załapać" się na AM4. Ale bez poprawy tych dwóch rzeczy ja osobiście uważam , że chyba nie warto.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #606 dnia: Styczeń 22, 2007, 14:05:29 »
Cytat: "ronald"

Na razie można tylko powiedzieć, że samo wyznaczanie trasy następuje bardzo szybko. Tyle, że może to być wynikiem słabiutkich map w wersji testowej (słaba mapa = mało dróg = mniej możliwości wyznaczenia trasy, czyli szybsze wyliczenia). Jeśli chodzi o komunikat "zjechałeś z trasy - wyznaczam nową" to powinien on się przecież pokazać tylko na krótko, nowa trasa powinna zostać wytyczona i nawigacja wznowiona. Chyba, że na samej mapie jest błąd i droga którą jedziesz jest np ustawiona jako ślepa - wtedy trasa cały czas będzie wyznaczana "wstecz" do punktu w którym zjechałeś z trasy podstawowej. Najlepiej zgłoś to do supportu. Co do natarczywych komunikatów o konieczności zawrócenia - któraś starsza wersja AM faktycznie z tym przesadzała, ale w nowych zupełnie się z tym problemem nie spotkałem.

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #607 dnia: Styczeń 22, 2007, 23:42:19 »
Na psa urok...

AM 4 2.2 wiesza sie jak pchla psu na ogonie. Zaczelo sie od problemow z instalacja - 2.2 zglaszala problem pliku. Po twardym resecie i reinstalacji 2.0, 2.1 i 2.2 system sie wiesza, wychodzi z programu etc.
Zdecydowane pogorszenie od 2.1 - reinstalowalem juz na czystym iPAQu 2 razy. Zdecydowanie czekam na 2.3, bo 3 raz reinstalowac juz mi sie nie chce...  :S

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
« Odpowiedź #608 dnia: Styczeń 23, 2007, 00:37:09 »
Cytat: "ererce"
Na psa urok...

AM 4 2.2 wiesza sie jak pchla psu na ogonie. Zaczelo sie od problemow z instalacja - 2.2 zglaszala problem pliku. Po twardym resecie i reinstalacji 2.0, 2.1 i 2.2 system sie wiesza, wychodzi z programu etc.
Zdecydowane pogorszenie od 2.1 - reinstalowalem juz na czystym iPAQu 2 razy. Zdecydowanie czekam na 2.3, bo 3 raz reinstalowac juz mi sie nie chce...  :S

To moze miec cos wspolnego z HX-4700. One chodza, jak chca.
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #609 dnia: Styczeń 23, 2007, 08:28:48 »
Cytat: "PeDeA"
Cytat: "ererce"
Na psa urok...

U mnie pomogło formatowanie karty na której jest AM i ponowna instalacja. Drugi dzień działa prawidłowo żadnych zwisów. Wcześniej próbowałem reinstalacji i efekt był marny

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #610 dnia: Styczeń 23, 2007, 10:58:35 »
Cytat: "PeDeA"

Czyli chca chodzic z iGO, AM3 i AM4 B2.1, ale z 2.2 juz nie?
Dla mnie to ten kod programu jest wielkim znakiem zapytania ;-)

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #611 dnia: Styczeń 23, 2007, 10:59:43 »
chyba zarząd stwierdził że nic nowego nie wnoszę w testach bo 2.2 do tej pory nie przysłali ....hm

*

Dżeju

« Odpowiedź #612 dnia: Styczeń 23, 2007, 11:23:21 »
Cytat: "stafid"
chyba zarząd stwierdził że nic nowego nie wnoszę w testach bo 2.2 do tej pory nie przysłali ....hm

A ile zgłaszałeś uwag - pytam z ludzkiej ciekawości ?

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #613 dnia: Styczeń 23, 2007, 11:45:47 »
a spr ostrzezenia o predkości??

Jak to działa bo ostatnio właczyłem żeby zobaczyć jak działa i nawet jak sporo przekroczyłem. Oczywiście w celach testowych ;) to nie dostałem żadnego pouczenia w stylu zwolnij czy jakoś tak. Działa to u was??
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Dżeju

« Odpowiedź #614 dnia: Styczeń 23, 2007, 12:11:04 »
Cytat: "Qbik"
a spr ostrzezenia o predkości??

Jak to działa bo ostatnio właczyłem żeby zobaczyć jak działa i nawet jak sporo przekroczyłem. Oczywiście w celach testowych ;) to nie dostałem żadnego pouczenia w stylu zwolnij czy jakoś tak. Działa to u was??

Mam ustawioną bezpieczną prędkość na 130 km/h i powyżej 140 km/h gada, że aż musiałem wyłączyć kobitkę  :D

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #615 dnia: Styczeń 23, 2007, 13:27:12 »
a ok to już wiem jak działa myślałem że wykorzystali coś że drogi mają swoje ograniczenia jak w destinatorze ale skoro nie to....
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

« Odpowiedź #616 dnia: Styczeń 23, 2007, 14:51:18 »
Tak jak czytam te wszystkie posty i patrze ile jeszcze jest bledow, niedociagniec itd to zastanawiam sie jak dlugo jeszcze bedziemy czekac na wersje final... Ciekawe czy starzy mi moja licencja ktora mam do czerwca 2007 aby sciagnac juz AM 4.0

*

Dżeju

« Odpowiedź #617 dnia: Styczeń 23, 2007, 15:18:28 »
Cytat: "Aster_Jedi"
Tak jak czytam te wszystkie posty i patrze ile jeszcze jest bledow, niedociagniec itd to zastanawiam sie jak dlugo jeszcze bedziemy czekac na wersje final... Ciekawe czy starzy mi moja licencja ktora mam do czerwca 2007 aby sciagnac juz AM 4.0

Bez czarnych myśli proszę. Na wielu maszynkach działa normalnie, bez zwiech, itp. Zważ, że tu się wypowiada tylko kilka lub kilknaście osób, a testerów jest o wiele więcej. U mnie na ten przykład Beta 2.2. działa po ludzku i normalnie można nawigować :))
A że lubimy narzekać, to ......

« Odpowiedź #618 dnia: Styczeń 23, 2007, 16:14:16 »
Co racja to racja... Heh... tez sie zglosilem na testera ale odpowiedzi nie dostalem... a szkoda... Ale miejmy nadzieje ze nie bedziemy musieli czekac do nastepnych "powakacji" :-)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #619 dnia: Styczeń 23, 2007, 20:03:41 »
no i niestety i mnie dopadło do tej pory nie miałem takich problemów jak wy za każdym razem łaczył mi sie z GPS za pomocą BT i działał aż miło aż do dzisiaj :( za 3 razem ok ale po 2 km się powiesił pobawie sie za chwilę w domu i zobacze co i jak.

Raport poleciał

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #620 dnia: Styczeń 23, 2007, 20:11:33 »
Czesc - jak ktos moze to niech sprawdzi i wyznaczy trase pomiedzy jakims miastem w Polsce a miastem w Czechach lub na Slowacji.
Czy tez macie tak, ze wyznacza, wyznacza i wyznaczyc nie moze ??

*

Offline dabek0312

• **
  • 213
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
« Odpowiedź #621 dnia: Styczeń 23, 2007, 20:34:27 »
Cytat: "oops2k"
Czesc - jak ktos moze to niech sprawdzi i wyznaczy trase pomiedzy jakims miastem w Polsce a miastem w Czechach lub na Slowacji.
Czy tez macie tak, ze wyznacza, wyznacza i wyznaczyc nie moze ??

U mnie nie ma tego problemu, wyznacza bardzo szybko.

« Odpowiedź #622 dnia: Styczeń 23, 2007, 21:12:50 »
U mnie też ten problem nie występuje, nawet trasę ponad 800 km wyznacza bardzo szybko.

*

Dżeju

« Odpowiedź #623 dnia: Styczeń 24, 2007, 17:47:21 »
Czy ktoś z testujących zgłaszał do AM postulat, aby móc wyłączyć opcję automatycznego zwiększania skali przy zbliżaniu się do POI – jest to bardzo wk.....   :wkurzony:
Chyba, że można to wyłączyć, a ja tego nie znalazłem  :(

Dla użytkowników CB mam informację, że AM planuje wprowadzić opcję wyświetlania bieżącego kilometra danej drogi. Na noc rozwiązanie super  :D (użytkownicy CB wiedzą o co chodzi).
Jak mi wiadomo, na razie żaden program tego nie oferuje, ale mogę się mylić.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #624 dnia: Styczeń 24, 2007, 18:12:30 »
ostatnio ktoś mówił że wystarczy te kwadraciki w poiwadomnieniach POI odznaczyć tylko nie pamiętam które

*

Dżeju

« Odpowiedź #625 dnia: Styczeń 24, 2007, 20:34:19 »
Niestety, ale w tamtych ustawieniach tego nie ma  :(

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #626 dnia: Styczeń 25, 2007, 11:10:22 »
pomysł z kilometrami jak najbardziej mi się podoba. też mam CB... przyda się
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #627 dnia: Styczeń 25, 2007, 13:12:23 »
Kilka razy przewijała się na tutejszym forum informacja, że kupowanie szybkich kart pamięci do PDA
nie ma większego sensu, bo PDA i tak nie potrafi tego wykorzystać.
Po testach z AM4 mogę stanowczo stwierdzić że to nieprawda.

Testowałem czas uruchamiania i wyłączania programu oraz prędkość wyliczania trasy.
AM zainstalowana i w RAM i na kartach
Trasa do testu ok. 1000km Hamm-Kraków, karty SD Kingston 1GB zwykła i 2Gb szybka (elite pro 50x)
Wyniki (w sekundach) podaję kolejno dla AM
uruchomionej z: RAM /hsSD/ SD (mapa zawsze na karcie)
uruchomienie AM:      6 /   8 / 14
wyłączenie AM:         2 /   2 /    6
przeliczenie trasy: 19 / 20 / 40
Co istotne, jeżeli AM jest zainstalowana w RAM, to czas przeliczania trasy jest taki sam
(bądź różnice są niezauważalne), niezależnie od tego czy mapa jest na szybkiej czy wolnej karcie.

AM uruchamiałem bezpośrednio z pliku ppcAm2003.exe,
uruchamianie przez AutoMapa EU.exe wydłuża czas startu o ponad sekundę,
programik zajmuje się m. in. miganiem diodą przy starcie AM.

*

Offline dabek0312

• **
  • 213
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
« Odpowiedź #628 dnia: Styczeń 25, 2007, 13:35:54 »
Potwierdzam tą informację, im szybsza karta tym lepiej. Taką zależność zauważyłem już na etapie BETA1. Zarówno podczas instalacji programu jak i korzystania różnice są KOLOSALNE. Testowałem na 2 kartach: SD 45x i SD 133x.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #629 dnia: Styczeń 25, 2007, 13:59:07 »
No to zrób test gdy aplikacja jest na PDA a mapy na wolniejszej (test 1) i szybszej (test 2) karcie....
ISTQB Certified Tester