Beta2 AutoMapy 4.0 testy rozpoczęte

• 919 Odpowiedzi
  • 147004 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #360 dnia: Grudzień 27, 2006, 10:13:22 »
W kwestii menu:

Zaczne od swoich ostatnich doswiadczen z programami do generowania barcodow - ostatnio potrzebowalem cos takiego do katalogowania ksiazek w domowej bibliotece, a konkretnie cos co tworzy kod paskowy na podstawie nr ISBN. Sciagnalem sobie kilka-kilkanascie programow tworzacych takie kody, moglbym je podzielic na trzy podstawowe grupy:

1. proste, ktore generuja kod wedlug kilku podstawowych standardow, kod mozna zapisac jedynie do pliku (ale nie da sie skopiowac do schowka)
2. zaawansowane, ktore maja mnostwo opcji (ciekawych, jak np. generowanie gotowych nalepek z kodami paskowymi), przez ktore trzeba jednak przebrnac (chcial-nie chcial) aby w ogole zaczac prace z programem.
3. srednio-zaawansowane, acz dosc proste w obsludze, ktore najczesciej pozwalaja na wybor systemu kodowania, opcje jak ma wygladac gotowy kod (wielkosc, informacje), oraz pozwalaja na skopiowanie/zapisanie w formie obrazka

Mi, jako uzytkownikowi najbardziej odpowiadala 3-cia grupa, czyli cos z czym moge zaczac prace natychmiast, zarazem daje mi na tyle duzo opcji, ze z latwoscia osiagam efekt ktory jest mi potrzebny - a gotowy kod moge skopiowac np. do worda i tam sobie stworzyc szablon do wydruku gotowych nalepek.
Pierwsza grupa odpadla ze wzgledu na ubogosc opcji, druga - ze wzgledu na koniecznosc ustawiania wielu rzeczy na ktorych mi kompletnie nie zalezy (np. to czy kod bedzie wydrukowany w kolku czy w prostokacie, jakie beda napisy obok itd, itp), a bez ustawienia ktorych program nawet nie ruszy.

Po tym przydlugim opisie przydaloby sie powiedziec jak to sie ma do Automapy?

Ano tak, ze AM przypomina program z "drugiej grupy" opisanej powyzej.
Ma wiele opcji, przy czym sa one z mojego punktu widzenia (jako "przecietnego uzytkownika") kompletnie zbedne.
Po co mi np. ustawiac wielkosc bufora polaczenia BT, albo ilosc pamieci "do rekalkulacji trasy"? Ja chce by program dzialal, a jak to robi i ile na to potrzebuje zasobow komputera, to juz tylko i wylacznie jego problem.
Oczywiscie, mozna zrobic opcje "zaawansowane", gdzie te rzeczy da sie ustawic recznie, ale oprocz tego powinna byc tez funkcja "auto", (nie predefiniowane ustawienia, ale wlasnie automatyczne zarzadzanie zasobami), ktora zalatwia sprawe za tych uzytkownikow, ktorzy nie chca doktoryzowac sie z obslugi programu.

AM, jak ktos zauwazyl, jest programem pisanym "przez informatykow i dla informatykow" - a taki soft ma zwykle te przykra ceche, ze opcji jest owszem sporo - ale ergonomia jest mocno kulawa. Albo sa np. wszystie opcje, ale poza tymi ktorych "zwykly" uzytkownik najbardziej potrzebuje.

To ze mozna czesc opcji wywalic jest tutaj mala pociecha - bo ja nie chce grzebac w programie i wywalac opcji - nie chce sie w to wglebiac i sie tego uczyc - program ma dzialac i juz, ja nie mam ochoty robic za jego mechanika.

AM 3.x miala problemy z ergonomia, i zanosi sie ze AM 4 tez bedzie takie miala. Owszem, czesci uzytkownikow (typ: "majsterkowicz") mnogosc opcji "recznych" bedzie odpowiadac, ale IMO spora czesc potencjalnych uzytkownikow zniecheci sie, nie mogac przebrnac przez prawidlowe skonfigurowanie ustawien poczatkowych, oraz natykanie sie co chwila w menu na opcje z ktorych nie korzystaja, i nawet nie rozumieja (i - co wazne - nie musza rozumiec)
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline julekjulek

• *
  • 81
  • Sprzęt: LG G3
« Odpowiedź #361 dnia: Grudzień 27, 2006, 10:18:40 »
Cytat: "edmun"
a właśnie... czemu Automapa do tej pory nie wprowadziła czegoś takiego jak profilu czy kreator konfiguracji ogólnej już na samym początku (prz pierwszym odpaleniu) ?
przecież byłoby wygodnie aby wprowadzić profile i te kreatory które podzieliłyby użytkowników na "Podstawowych" i "Zaawansowanych".
nie wiem.. co wy o tym sądzicie?

Wedlug mnie wystarczy, zeby przy instalacji domyslne nastawy byly takie jak typowo sie uzywa.
ad2:
na święta jak zwykle wyjazd do rodzinki i 360 km do pokonania (czyli taka miła jazda do celu).... niestety am4beta2 za nic nie dała mi się ujarzmić.
zwis za każdym razem po odpaleniu... ehh... nie mówiąc o braku niektóych dróg...

1. Zainstaluj sam program AM4b2 w pamieci urzadzenia.
2. Jesli dodawales swoje POI, to tez przenies je do pamieci urzadzenia.

U mnie, powyzsze czynnosci, bardzo pomogly ze 'zwisami' i praktcznie rzecz biorac da sie uzywac AM4b2 po takich zabiegach.

Zdarzaja sie jeszcze 'zwisy' ale sa one naprawde sporadyczne.

Pozdrawiam
julek

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #362 dnia: Grudzień 27, 2006, 11:50:09 »
Cytat: "miomiau"
Takie pytanie.
Czy przy zgłaszaniu do supportu,wysyłając log,czy po wysłaniu kasujecie z pda.

Ja co jakis czas kasuje bo zabrakloby mi pamieci w PDA a mam niby ok. 40MB miejsca......

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #363 dnia: Grudzień 27, 2006, 12:31:49 »
julekjulek
program mam w pamieci urzadzenia
poi nie dodawałem żadnych
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline julekjulek

• *
  • 81
  • Sprzęt: LG G3
« Odpowiedź #364 dnia: Grudzień 27, 2006, 12:41:36 »

To wypada tylko zyczyc, aby autorzy AM4b2 jak najszybciej poprawili komunikajce programu z karta i udostepnili poprawiony program dla beta testerow.

Pozdrawiam
julek

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #365 dnia: Grudzień 27, 2006, 14:15:26 »
Cytat: "julekjulek"

To wypada tylko zyczyc, aby autorzy AM4b2 jak najszybciej poprawili komunikajce programu z karta i udostepnili poprawiony program dla beta testerow.

Pozdrawiam
julek

Tak sadze, ze ty jest jakis problem bo gdy mialem program nz SD to mialem ze 40-50 zawieszen w ciagu 3 dni (tyle wytrzymalem) a po reinstalacji aplikacji na PDA (mapy na CF) jest sporo lepiej.

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #366 dnia: Grudzień 27, 2006, 14:26:35 »
Uwaga ogolna: AM powinna udostepnic na wlasnej stronie forum  dyskusyjne dostepne tylko dla betatesterow AM4 - bo takie dyskusje nie powinny toczyc sie publicznie - przynajmniej tak mi sie wydaje.....

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #367 dnia: Grudzień 27, 2006, 15:14:25 »
Sugerowałem podobne rozwiązanie już przy testach beta1 -'gościnny' zahasłowany wątek na tym forum,
ale chyba wcale nie byli tym zainteresowani. (albo nie doszli do porozumienia z adminami PDAclubu)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Dżeju

« Odpowiedź #368 dnia: Grudzień 27, 2006, 15:40:04 »
Cytat: "nocny_m"
Sugerowałem podobne rozwiązanie już przy testach beta1 -'gościnny' zahasłowany wątek na tym forum,
ale chyba wcale nie byli tym zainteresowani. (albo nie doszli do porozumienia z adminami PDAclubu)

Dlatego też myślę, że AM raczej chce, aby to przebiegało w ten sposób. Co do uwag kolegów dotyczących zwiech, to ja mam jak już chyba wcześniej pisałem, zarówno program jak i mapę zainstalowaną na karcie i tylu zwiech nie mam  :)  Może więc to zależy w jakimś stopniu od karty ? Jedyne zwiechy jakie miałem podczas nawigacji (przejechałem na niej już ok. 600 km i tylko trzy zwiechy), to wówczas, gdy zjeżdżałem z wyznaczonej trasy na drogę, której nie ma na mapie - czyli jechałem "po polu" - wówczas zwiecha była kompletna - pomagał tylko SR  :(

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #369 dnia: Grudzień 27, 2006, 18:14:41 »
Jesli im to nie przeszkadza to dyskutujmy jako dyskutujemy :-)
Co do zawiech to przy aplikacji dostepnej komercynie to nie moze byc tak by u jednych wieszalo sie a u innych nie.... nie slyszalem by byl taki problem przy np iGo.... ta aplikacja musi byc po prostu stabilniejsza i juz :-)

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #370 dnia: Grudzień 27, 2006, 18:56:41 »
Jak dla mnie powód wieszania jest prosty jest to BETA i pewnie nie wszystko jest jeszcze dopracowane lub uruchomione

Po tylu glosach i postach, kiedy będzie AM 4 lub czy wogóle 4 będzie itp. moim zdaniem postanowili udostępnić obecny wynik prac żeby uchylić rąbka tajemnicy i żeby powstrzymać niektórych przed przejściem w ramiona konkurencji i przy okazji sprawdzić opinie użytkowników ;)
Zobaczymy jak będzie z nastepną wersją

Aktualna wieszała mi się tylko na początku, po zwiększeniu ustawień pamięci jest Ok
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #371 dnia: Grudzień 27, 2006, 19:10:34 »
teraz liczymy na szybka prace I poprawiona wersje do testow. Np. iGO wpowadzal ostatnio kolejne "bety" sredio  co 2 tygodnie ;-)

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #372 dnia: Grudzień 27, 2006, 19:11:30 »
usunieto
ISTQB Certified Tester

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #373 dnia: Grudzień 27, 2006, 21:03:43 »
Ja dodam od siebie to, ze nie udalo mi sie jeszcze w sposob standardowy przejechac nawet kilometra.
Przy kazdej probie zaplanowania trasy - zwis totalny - w zasadzie nie mam jak testowac, bo podstawowe funkcje nie dzialaja...

*

Dżeju

« Odpowiedź #374 dnia: Grudzień 27, 2006, 21:18:01 »
No to dziwne kolego  :(  Napisz jeśli możesz gdzie masz co poinstalowane i ile wolnej pamięci - tak dla mojej ciekawości, tym bardziej, że sprzęt masz dość popularny.
---------------------------

Kolego Piotrze, skasuj sowje podwójne wypowiedzi, jeśli możesz oczywiście, bo wątek się nam niedługo rozciąąąąąąągnie w >>>>>>>  :)

pozdrowionka

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #375 dnia: Grudzień 27, 2006, 23:03:34 »
Cytat: "Dżeju"

Kolego Piotrze, skasuj sowje podwójne wypowiedzi, jeśli możesz oczywiście, bo wątek się nam niedługo rozciąąąąąąągnie w >>>>>>>  :)

pozdrowionka

Jesli to do mnie to chyba rzeczywiscie pisalem juz o stabilnosci.... ale sta Ni daje sie usunac.....

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Dżeju

« Odpowiedź #376 dnia: Grudzień 27, 2006, 23:07:15 »
Cytat: "piotr.lutynski"
Cytat: "Dżeju"

pozdrowionka

Jesli to do mnie to chyba rzeczywiscie pisalem juz o stabilnosci.... ale sta Ni daje sie usunac.....

Pozdrav

Nie zrozumiałeś mnie kolego, zobacz na swój post z godz. 19.10 dzisiaj - wysłałeś go dwa razy - ten z 19.10 jest identyczny z 19.11 o to mi chodziło, a nie o zapisy w treści postów, bo one siłą rzeczy będą się powtarzać  :)

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #377 dnia: Grudzień 28, 2006, 00:01:17 »
A ja się zapytam tak:
Mam własne POI z poi.mobilne.net. Jakieś 60 kategori w sumie 6,5MB. W momencie wczytania tego pliku zamiast standardowego AM4B2 "lekko zwalnia". Jeśli wybiorę "ostrzegaj przed POI" np. suszarki+radar+fotoradary to refresh jest na poziomie 1 klatki na 3 sekundy. Jeśli na ekranie pojawi się punkt "ostrzegania" to system drętwieje na jakieś 5 sekund. Z tym się nie da jeździć. Ale może ja coś źle robię. Mam buforki na maxa (1MB na POI i 22MB na mapę). AM4B2 zainstalowana w całości na SD (x150 PQI 4GB).
Może jakoś nie tak wczytuję plik? Macie jakieś doświadczenia (dobre lub złe) z ostrzegganiem przed POI w AM4B2?

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #378 dnia: Grudzień 28, 2006, 00:55:45 »
No wlasnie zainstalowana bete mam na oddzielnej karcie SD - niezaleznie od reszty programow (bo do nich mam druga karte).
Przy pierwszym uruchomieniu AM4 pokazala mi ze nie moze znalezc GPS na porcie COM255 :)
Potem zwisa przy wpisywaniu kolejnych liter w nazwie miasta, do ktorego sie wybieram (nie udalo mi sie jeszcze ani razu wpisac wiecej niz 3 liter).
A pamieci mam sporo bo wolne ponad 32MB operacyjnej...

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #379 dnia: Grudzień 28, 2006, 07:43:56 »
powiedzmy ze mam podobny problem. wczoraj udalo mi sie uruchomic mape i nawet sygnal GPS mi znalazl. odswiezanie wynosilo chyba z -20 FPS.
po przejechaniu 5 km zauwazylem ze moj acerek dalej wyswietla ze kraze po osiedlu. mmm... bosko :D
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #380 dnia: Grudzień 28, 2006, 08:24:12 »
Cytat: "debart"
A ja się zapytam tak:
Mam własne POI z poi.mobilne.net. Jakieś 60 kategori w sumie 6,5MB. W momencie wczytania tego pliku zamiast standardowego AM4B2 "lekko zwalnia". Jeśli wybiorę "ostrzegaj przed POI" np. suszarki+radar+fotoradary to refresh jest na poziomie 1 klatki na 3 sekundy. Jeśli na ekranie pojawi się punkt "ostrzegania" to system drętwieje na jakieś 5 sekund. Z tym się nie da jeździć. Ale może ja coś źle robię. Mam buforki na maxa (1MB na POI i 22MB na mapę). AM4B2 zainstalowana w całości na SD (x150 PQI 4GB).
Może jakoś nie tak wczytuję plik? Macie jakieś doświadczenia (dobre lub złe) z ostrzegganiem przed POI w AM4B2?

No już wiem co się stało. Problem rozwiązany. Miałem zbyt duzy bufor na mapę ! Zmniejszyłem z 22MB do 10MB i mapa chodzi płynnie. Czyli po prostu brakowało już pamięci. A wydawałoby się, że im większy buforek na mapę tym lepiej...  Sprawdziłem dziś w drodze do biura i 40km przejchałem z ostrzeganiem i nie zauważyłem już spadku prędkości działania.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #381 dnia: Grudzień 28, 2006, 12:14:40 »
To tylko potwierdza to, ze opcji do ustawiania jest zbyt wiele a niektore zupelnie zbedne dla zwyklego uzytkownika za wyjatkiem takich grzebaczy jak my a niektore moga przyniesc wiecej szkody niz korzysci.

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Dżeju

« Odpowiedź #382 dnia: Grudzień 28, 2006, 19:33:02 »
Koledzy w jaki sposób zgłaszacie uwagi (nie błędy programu) i sugestie do AM dotyczące Bety 2. Dołączacie wówczas wymagany przez nich plik _DEBUG/log.txt ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #383 dnia: Grudzień 28, 2006, 22:06:04 »
Tak, pusty plik log.txt
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Dżeju

« Odpowiedź #384 dnia: Grudzień 28, 2006, 22:28:22 »
Dzięki za info

pozdrowionka

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #385 dnia: Grudzień 28, 2006, 23:43:17 »
Sprobujcie wgrac "test kalkulacji" ... I co jaki efekt?
;-)

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #386 dnia: Grudzień 29, 2006, 15:26:46 »
Huraaa - już jest beta 2.1 - właśnie zassysam.

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #387 dnia: Grudzień 29, 2006, 15:41:49 »
wlasnie tez dostalem mejla do zassania wersje 2.1, poprawili dosc istotne rzeczy ktore pojawialy sie na moim aximie i ktore zakomunikowalem dla supportu

- usuniecie problemow ze stabilnoscia oprogramowania ( co chwile wieszala mi sie am4.0 - zobaczymy teraz jak bedzie sie zachowywac)

- usuniecie problemow z budzeniem z uspienia na kilku modelach PPC
Follow me: Blip  Twitter

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #388 dnia: Grudzień 29, 2006, 15:45:24 »
No to zabieramy sie do instalacji a raczej update. Zaczyna mi sie to podobac. :-)

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #389 dnia: Grudzień 29, 2006, 16:23:27 »
No i ... :-(