Jeśli chodzi o wskaźnik prędkości...
Moim zdaniem jest stanowczo za mały - powinien być ze 3x większy.
...to jestem tego samego zdania. Może nie 3x ale 2x na pewno. Jadąc, mam pocketa ok 70 cm od oczu i pomimo dobrego wzroku muszę się intensywnie wpatrywać, żeby zobaczyć prędkość ...
Ludzie czym Wy jeździcie, myślałem że licznik(prędkościomierz)
to obowiązkowe wyposażenie każdego samochodu
Jestem przeciw, duże i czytelne powinne być te informacje,
które są istotne podczas jazdy i się nie dublują z innymi.
(tak, wiem że GPS jest dokładniejszy)
Akurat kolega ma racje, jesli juz ktos (producent) oferuje taka opcje, czyli poglad predkosci, to niech to bedzie zrobione dobrze czyli czytelnie
i latwe do oczytania w czasie jazdy, A to czy ktos sobie z tego bedzie korzystal czy nie jego sprawa. To raz.
Dwa, argumenty ktore podniosl kolega odnosnie informacji o predkosci tycza sie rowniez informacji o odleglosci od POI, gdy mamy na niego ustawione alarmy.
1. informacja o odleglosci w metrach jest slabo czytelna, ciemna czcionka
gdy wlaczymy tryb nocny zlewa sie z tlem, nikt nie wpadl, zeby zmiany
trybow obejmowaly tez kolor wyswielanej czcionki na mapie
2. informacja o odleglosci w metrach gasnie kilka sekund po jej pojawieniu sie... lepiej byloby zeby dany poi po wlaczonym alarmie
byl stale podswietlony az do momentu, kiedy go nie miniemy...
czyli jedziemy, mamy alarm radar, przy ikonce obramowanej na zolto tak
jak teraz caly czas mamy wyswietlana odleglosc od niego... do momentu az go nie miniemy. w obencej chwili pojawia sie to tylko na 2-3 sekundy.
moze byc wiec tak, ze przegapimy alarm, bo sytuacja na drodze nie pozwoli nam rzucic okiem na AM, a w tym czasie alarm zgasnie.
side note: AM wzorowala sie na TomTom w tym wzgledzie, ale TomTom
nadal ma lepiej. W TT w przypadku alarmu jest ikona przy trasie, tak jak w AM, a z kolei info o odleglosci od celu pojawia sie w lewym gornym rogu
ekranu wraz z powiekszona ikona, jest latwo widoczne, zawsze w tym samym miejscu i czytelne - w sensie ze niezalezne od trybu pracy dzien/noc i skorek.
3. kolejny zarzut - nikt nie wpadl na to, ze uzytkownik moze chciec ustawic pojedyncze powiadomienie o danym POI, tymczasem opcja "powtarzaj co" ma przedzial od 2 do 20 sekund, czyli skazani jestesmy
na powtorzenia...