Beta2 AutoMapy 4.0 testy rozpoczęte

• 919 Odpowiedzi
  • 144449 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #840 dnia: Marzec 05, 2007, 15:48:36 »
Tak - to była trasa "szybka". Teraz optymalna
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #841 dnia: Marzec 05, 2007, 15:54:50 »
Odnoszę wrażenie, że pokazujesz fragfment trasy, który niewiele wnosi...
Mi głównie chodziło o absurdalne wysypywanie się przy wyznaczeniu punktu przelotowego.
Co do tras to tak jak napisałem, że nie są jeszcze idealne... ale mam nadzieję, że to wynika z użycia niezoptymalizowanych map.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline Jarojaw

• 549
« Odpowiedź #842 dnia: Marzec 05, 2007, 16:03:05 »
Cytat: "piotr.lutynski"
Mi głównie chodziło o absurdalne wysypywanie się przy wyznaczeniu punktu przelotowego.
Co do tras to tak jak napisałem, że nie są jeszcze idealne... ale mam nadzieję, że to wynika z użycia niezoptymalizowanych map.

Pozdrawiam

U mnie się nie wysypuje, a to są screeny zrobione wg Twojego pliku.Pokazana trasa obejmuje Twój punkt 2(przez).Czyli punkt przez który Twoja AM sie wysypuje.
Dwie opcje - szybka i optymalna.Tu AM4 wyznacza prawidłowo -gdzie prawidłowo to Ty wiesz jak jest w Warszawie.
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #843 dnia: Marzec 05, 2007, 16:22:38 »
Cytat: "Jarojaw"

Pozdrawiam

U mnie się nie wysypuje, a to są screeny zrobione wg Twojego pliku.Pokazana trasa obejmuje Twój punkt 2(przez).Czyli punkt przez który Twoja AM sie wysypuje.
Dwie opcje - szybka i optymalna.Tu AM4 wyznacza prawidłowo -gdzie prawidłowo to Ty wiesz jak jest w Warszawie.

Wiem, że u Ciebie nie wysypuje się bo nawet anonimowo napisałem o tym  a teraz Ty ujawniłeś się i wszyscy wiedzą o kim pisałem :-)

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline Jarojaw

• 549
« Odpowiedź #844 dnia: Marzec 05, 2007, 16:37:08 »

Wiem, że u Ciebie nie wysypuje się bo nawet anonimowo napisałem o tym  a teraz Ty ujawniłeś się i wszyscy wiedzą o kim pisałem :-)

Pozdrav

Wcale mnie to nie przeszkadza  ;)
Widocznie AM4 różnie działa na różnych systemach.
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #845 dnia: Marzec 05, 2007, 18:09:43 »
Czemu tak ostro....?

A gdzie tam ostro, ostro to się ravel wyraża  :P

A wracając do meritum wątku:
1. Wgrałem Twoją trasę, działa i z punktem przelotowym i bez.
Jakości trasy nie ocenię, nie znam W-wy, ale komunikatu o wewn. błędzie danych nie udało mi się wywołać.
2. Pytałem /kilka stron wcześniej i jak dotąd bez odpowiedzi/ do czego służy opcja 'Kasuj blokady dla objazdów',
a pytałem dlatego że nie znalazłem opcji 'Objazd', dziś doczytałem z maila od AM o zmianach w becie 2.3:
Glowne zmiany w tej wersji to:
- Uaktywnione opcje Objazd i Blokuj odcinek za manewrem.

Macie tą opcję w menu?
Bo nie wiem czy sobie ją przypadkiem usunąłem, gdy układałem menu po swojemu,
czy ta opcja tylko miała się pojawić, a faktycznie się nie pojawiła?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline nocnyMarek

• 9913
Re: Pytanie
« Odpowiedź #846 dnia: Marzec 05, 2007, 18:22:03 »
Cytat: "smiodus"
Cytat: "julekjulek"
Cytat: "magmiecz"
Czy jest juz algorytm komiwojazera?

W punktach trasy masz opcje:
- ustaw po najblizszych
- sortuj po odleglosci

Ustawiajac start, koniec i punkty przez
nastepnie wykorzystujac opcje wspomniane wyzej masz w zasadzie zrealizowany algorytm komiwojazera.

rozwiazanie zaproponowane przez julka jest lepsze niż brak dobrego algorytmu planowania trasy, ale z rozwiazaniem problemu ma mniej wiecej tyle wspolnego co dawny dżem (lata '70) - dżem brzoskwiniowy (półprodukt zastępczy - dynia).

Możesz uzasadnić?
Nigdy mi to dotąd nie było potrzebne, ale dziś się trochę pobawiłem tymi opcjami
i uważam, że działa to całkiem przyzwoicie, a jak to Twoim zdaniem powinno wyglądać?

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #847 dnia: Marzec 05, 2007, 18:28:13 »
Opcja "Objazd" pojawia się po kliknięciu w mapę z włączonym GPS i wyznaczoną trasą.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #848 dnia: Marzec 05, 2007, 21:30:17 »
Poświęciłem dzisiaj trochę czasu na sprawdzenie softu i widzę, że nadal występuje problem z budzeniem się. Problem zgłosiłem....
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #849 dnia: Marzec 05, 2007, 21:32:57 »
Cytat: "nocny_m"

A wracając do meritum wątku:
1. Wgrałem Twoją trasę, działa i z punktem przelotowym i bez.
Jakości trasy nie ocenię, nie znam W-wy, ale komunikatu o wewn. błędzie danych nie udało mi się wywołać.

Widocznie na różnych sprzętach i systemach róznie jest ale ktoś tu miał identyczny objaw jak ja.... co ciekawe.. w starej AM nie ma problemu...

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #850 dnia: Marzec 06, 2007, 09:26:54 »
...układałem menu po swojemu,
czy ta opcja tylko miała się pojawić, a faktycznie się nie pojawiła?

Witam
W jaki sposob mozna "ulozyc menu po swojemu"?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #851 dnia: Marzec 06, 2007, 11:32:08 »
Było już 3x w tym wątku, na str. 12, 16, 26 i teraz jeszcze 43 :P
edytując tekstowy plik konfiguracyjny ppc.skin.commands.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #852 dnia: Marzec 06, 2007, 14:20:06 »
Mi się wydaje, że jak bierzemy udział w testach gdzie nie mamy doczynienia z wersją finalną do użytku to chyba nie powinniśmy dokonywać żadnych zmian.....

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #853 dnia: Marzec 06, 2007, 16:28:55 »
ja powiem tylko tyle. stawiam to na winę mapy i braku informacji że tam jest skrzyżowanie z podporządkowaną (czyli tą którą jedziemy).
jeśli błąd miałby dotyczyć ogólnie am4, to działoby się tak na każdym skrzyżowaniu tego typu. a tak nie jest.
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
« Odpowiedź #854 dnia: Marzec 06, 2007, 18:40:18 »
Mi wczoraj AM przeobraziła się w grę .... PacMan . Po przejechaniu trasy z Katowic do Częstochowy i kontynuacji jazdy z tylko włączonym GPS-em drogi znikały tuż przed kursorem :) .Po 10 minutach już w promieniu bo ja wiem 6 mm od kursora . Fajnie jest mieć 2w1 . Jak się powtórzy to zgłaszam ciekawostkę .
Navroad 350

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #855 dnia: Marzec 06, 2007, 21:34:42 »
ja też chcę pacmana. podaj jak to zrobiłeś dokładnie  :]
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #856 dnia: Marzec 07, 2007, 00:59:39 »
Mi się wydaje, że jak bierzemy udział w testach gdzie nie mamy doczynienia z wersją finalną do użytku to chyba nie powinniśmy dokonywać żadnych zmian...

No to po co do licha są te całe betatesty? :surprised:
Ja nie 'grzebię w kodzie' tylko korzystam z nowych funkcji AM:
"Dostęp do pokaźnej liczby parametrów sterujących pracą AutoMapy z poziomu konfiguracyjnych plików tekstowych
(dla użytkowników zaawansowanych)."
/cytat ze strony AM/

Cytat: "edmun"
ja powiem tylko tyle. stawiam to na winę mapy i braku informacji że tam jest skrzyżowanie z podporządkowaną (czyli tą którą jedziemy).
jeśli błąd miałby dotyczyć ogólnie am4, to działoby się tak na każdym skrzyżowaniu tego typu. a tak nie jest.

Nie wiem czy w ogóle mapa zawiera takie dane, poza tym dzieje się to zbyt często bym uznał to za błędy mapy,
a czego jak czego, ale braku dokładności mapom TeleAtlasu nie mogę zarzucić, mapy owszem, są nieco starawe,
ale wiele miejsc czy skrzyżowań jest odwzorowanych lepiej niż w w mapach v3w
Zaczynam też dostrzegać jakby pewne reguły, zwykle AM 'nie widzi' manewru wtedy, gdy trzeba wykonać:
- skręt w prawo (do 90 stopni)
- skręt w lewo ale pod kątem wyraźnie mniejszym od 90 stopni, a jednocześnie skręt w prawo ma ponad 90 stopni

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #857 dnia: Marzec 07, 2007, 09:57:21 »
Mi się wydaje, że jak bierzemy udział w testach gdzie nie mamy doczynienia z wersją finalną do użytku to chyba nie powinniśmy dokonywać żadnych zmian...

No to po co do licha są te całe betatesty? :surprised:
Ja nie 'grzebię w kodzie' tylko korzystam z nowych funkcji AM:
"Dostęp do pokaźnej liczby parametrów sterujących pracą AutoMapy z poziomu konfiguracyjnych plików tekstowych
(dla użytkowników zaawansowanych)."
/cytat ze strony AM/

Nie miałem złych intencji tylko chodziło mi o to, że jesli sa nadal problemy ze stabilnością ( np.u mnie z budzenie się i wewnętrznym błędem danych) to każda inna ingerencja może być myląca......

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #858 dnia: Marzec 07, 2007, 10:15:19 »
Nie tylko....
Zróbcie taką próbę trasy:
1) Warszawa ul Osmańczyka
2) Warszawa ul Oławska
3) Warszawa ul Obrzeżna

Tak wytyczona trasa jest ok. ale...
dorzućcie punkt przez na al. Jerozolimskich wymuszając skręt w prawo na rondzie zesłańców syberyjskich (ze 200m za rondem) . Mi wyskakuje komunikat o błędzie wew. danych i niemożliwości wyznaczania trasy. Najciekawsze jest że jak wyznaczę punkt przelotowy przez na alei Jerozolimskich ale tuż przed skrętem w Łopuszańską to jest ok......
Najciekawsze jest, że u kolegi mającego AM4 na sprzecie z Windows CE jest ok a u mnie na iPAQ 2750 z WM2003SE wywala ten błąd.....
Czy możecie to sprawdzić?
Link do pliku trasy: http://rapidshare.com/files/19509356/test.atm.html
Ta sama trasa w AM 3.9.7 jest ok...

Pozdrav

Diąg dalszy:
...problem z "wewnętrzną niezgodnością danych" pojawiał się coraz częściej i doszło do tego ze komunikat wyskakiwał za każdym razem gdy trasa była wyznaczona i łapał sygnał GPS lub sygnał GPS był złapany a trasa została wyznaczone... za każdym razem efekt był ten sam- biały ekran z komunikatem o wewnętrznej niezgodności danych".
W związku z powyzszym zrobiłem Hard-Reset mojego PDA i ponownie dokonałem instalacji całego oprogramowania (tym razem w pamięci głównej -czyli w RAM a nie ROM jak poprzednio). Teraz ta trasa wysłana do państwa nie wyrzuca błędu.
Wynika z tego, że aplikacja jest wrażliwa na błędy i powinno to być poprawione bo 90% użytkowników nie będzie robiło hard-resetu ale odda PDA do serwisu.

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #859 dnia: Marzec 07, 2007, 18:04:19 »
nie ma co sie podniecac ta automapa 4.x n-beta-alfa ;) spojrzcie na autopilota czy tez igo (miomap) te programy dawno juz maja 3D i nie maja problemow ze stabilnoscia i laczeniem sie z gps (szczegolnie przez bt)
tak naprawde to automapa stracila przez ostatni rok ze nie wrowadzila w/w zmian znacznie szybciej a konca beta testow nie widac, nie mowiac juz o szybkosci samego programu ;(

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
« Odpowiedź #860 dnia: Marzec 07, 2007, 20:09:16 »
Cytat: "edmun"
ja też chcę pacmana. podaj jak to zrobiłeś dokładnie  :]

Jeszcze się nie powtórzyło takie cudo . Jakby co to powiem :) . Może przyczyną tego jest brak SR od nie pamiętam kiedy .

Do szybkości pracy nie mam żadnych zastrzeżeń .Graficznie jak iGo . Może wytyczanie tras nieco dłużej trwa . To nie ma znaczenia przy parogodzinnej podróży . 10 sekund w tą czy w tamtą stronę . Nacisnę pedał gazu mocniej i tyle .
Navroad 350

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #861 dnia: Marzec 08, 2007, 22:54:41 »
hmm am zaczela wreszcie stabilnie dzialac bez zwichow, ALE albo mi juz siada holux albo to wina am, wyznaczam sobie strase jade, jade i w polowie drogi jadzka mowi za 300metrow skrec w prawo ale za te 300metrow to sa pola, nawet polnej drogi nie ma, za kilka chwil znow jadzka na rondzie prosto drugi zjazd a tu dalej prosta droga i po obu stronach lasy i pola, okazuje sie ze am sama przenosi sie w czasie do przodu i juz kieruje jakbym byl w srodku miasta ale tak naprawde to jeszcze do tych punktow gdzie AM powinna informowac brakuje z 20km :)), we wczesniejszych wersjach tego nie bylo buga przy tej samej trasie, nie sprawdzalem na tomtom ale jak mowie albo am wariuje albo w najgorszym przypadku holux mi szaleje/zdycha(choc fix caly czas trzyma ladnie z 10satek), ktos z was cos takiego mial? raz zauwazylem ze holux mi zwariowal, w sensie przy normalnej pracy te diody niebieska od BT i pomaranczowa od satek powinny sobie co chwile mrygac caly czas, az cos sie zwalilo przy jezdzie oczywiscie z am4.0 najnowsza beta, ze te 2 diody gasly jakby im pradu zabraklo i znow sie zapalaly i mrygaly z 3sekundy i znow wszystko gaslo na amen i znow zapalalo i mrygaly, wzialem i wylaczylem i wlaczylem holuxa i wszystko wrocilo do normy.
Follow me: Blip  Twitter

« Odpowiedź #862 dnia: Marzec 08, 2007, 23:58:38 »
emigrus, a to dzisiaj tak miałeś? ja jechałem dzisiaj z AM 3.9.7, Mitac MIO A701 - i też mi szalała AM, a to 8 satelitów, a to 1, a to 0, a to znowu 7, i co chwila zmieniała mi trasę, bo znajdowałem się skokowo w różnych częściach miasta w promieniu około 5 km. Zaczęło się (zauważyłem takie zachowanie), jak stałem na światłach i nade mną wisiały druty wysokiego napięcia, postawiłem na to, ale potem zjechałem, a GPS i AM nadal wariowały, dopiero dwukrotny SR pomógł, ale i tak satelity co jakiś czas skakały pod względem ilości pokazywanych (wcześniej nie zauważałem tego).
Może jakaś burza magnetyczna albo inna tarcza? ;-) (zaćmienie księżyca ostatnio było... ;-) )

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #863 dnia: Marzec 09, 2007, 00:19:35 »
Sebastian_T tak dzisiaj, ale mi tam chyba satki nie skakaly ale am sama przeskoczyla o 20km do przodu i cyrki sie dzialy tak jak napisalem wyzej.
Follow me: Blip  Twitter

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #864 dnia: Marzec 09, 2007, 22:21:59 »
A mnie to te testy juz sie znudzily... Brak sensownego systemu raportowania problemow maksymalnie mnie zniechecil.
Po wyslaniu kilkunastu bledow i zalacznikow otrzymalem 50% odpowiedzi, ze sie plik zle zapisal na serwerze, ze cos tam mam jeszcze raz wyslac.
Po prostu juz mi sie nie chce. Takie testy bardziej mecza niz jakikolwiek skutek pozytywny przynosza. Ponadto wkurza mnie koniecznosc korzystania z map, ktore sa nieaktualne i dzieki temu AM prowadzi mnie po drogach okreznych zamiast po skrotach, ktore np sa juz w iGO.
Ostatecznie pomimo, ze przyszlo przypomnienie o subskrypcji, chyba sobie AM odpuszcze, a juz na 100% wersje EU. iGO mi wystarczy.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #865 dnia: Marzec 10, 2007, 10:05:16 »
No i te testy trwają już ciut za długo  :(

Beta 1 pojawiła się bodajże na przełomie maj/czerwiec 2006. I nie nadawała się praktycznie do niczego. Beta 2 prawie 3 miesiące temu. Ale cierpliwość się powoli wyczerpuje.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #866 dnia: Marzec 10, 2007, 10:37:05 »
spoko jeszcze beta 2.4 i jakas 2.5 z końcowymi mapami dla baaaardzo wąskiego grona najaktywniejszych testerów i pewnie wypuszczą na Boże Narodzenie... 2008r.  :))

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
« Odpowiedź #867 dnia: Marzec 10, 2007, 15:47:40 »
Mnie ostatnio jakimiś wiejskimi drogami prowadziła i nagle.... musiałem hamować bo wpadłbym do rzeki :D . Tak coś podejrzewałem że ta droga donikąd już nie prowadzi . Most zerwany od 10 lat był . Panowie pozbierali uwagi i pracują nad tym .Ja tam mogę czekać .Chyba że mi wygaśnie licencja betatestera :D
Navroad 350

« Odpowiedź #868 dnia: Marzec 14, 2007, 08:45:01 »
wczoraj dosgtalem maila w sprawie betatestow.... juz sie cieszylem....

... a tu kupa... po instalacji wypisuje, iz aplikacja nie jest dla windows CE :(

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #869 dnia: Marzec 14, 2007, 09:02:39 »
Jak to jest z głośnością w samym programie jak klikam na pilota i ustawiam optymalną dla mnie głośność wszystko jest ok do momentu wyłączenia AM4b.
Jak włączę to znowu jest 50% można to jakoś na stałe ustawić???
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656