Beta2 AutoMapy 4.0 testy rozpoczęte

• 919 Odpowiedzi
  • 146749 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #450 dnia: Styczeń 06, 2007, 18:09:38 »
Cytat: "akubit"
Cytat: "emigrus"

To ta nowa Automapa ma już mapy Brooklynu? No, no to lecę szybko kupić  ]:>

hehe jestem w PL aktualnie, ale stale zamieszkanie NYC, na brooklyn to mam  tomtom :), ale dosyc offtopa , trzeba sie trzymac tematu :>
Follow me: Blip  Twitter

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #451 dnia: Styczeń 07, 2007, 20:15:16 »
Ciekawe kiedy będzie 2.2... bo widać, że testy 2.1 przewaliły się....
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #452 dnia: Styczeń 07, 2007, 23:01:02 »
Cytat: "Jinks"
Bo już są trzeźwi po prostu. Ech-ten kac morderca.

Wcale nie pili!
Dostałem maile w Nowy Rok od AM i prowadziłem z AM korespondencje do samego wieczora!Więc ostro wzieli się do pracy!
pozdrawiam

*

Jinks

« Odpowiedź #453 dnia: Styczeń 08, 2007, 13:23:11 »
Wcale nie pili!
Dostałem maile w Nowy Rok od AM i prowadziłem z AM korespondencje do samego wieczora!Więc ostro wzieli się do pracy!
pozdrawiam

Bez żartów :)  Sugerujesz,ze zamiast balować w Sylwka siedzieli w robocie? W dzień w który akurat nikt by im nie miał za złe?
A może to bot ci odpisywał :))
Automatyczne odpowiedzi ześ dostawał. Dlatego tak długo opóźnia sie 4.0. Równolegle pracowali nad zaawansowaną sztuczną inteligencją do odpisywania na takie maile :))

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #454 dnia: Styczeń 09, 2007, 09:09:55 »
Jakie są Wasze odczucia w temacie płynności działania (przyblizanie, oddalanie obracanie....) czy  Waszym zdaniem jest ok, czy powinno to być poprawione przez producenta AM4.0 ????
Jeśli chodzi o mnie to nie jestem zbytnio zadowolony. Nie chciałbym być przez niektórych atakowany, że porównuje z iGO (bo nie mam zamiaru walczyć z nikim) ale opisowo moje odczucia są takie, że w iGO płynność jest taka jakbym oglądał film=25 kl/sek  a tu jakby to był film=5kl/sek.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #455 dnia: Styczeń 09, 2007, 10:31:31 »
Cytat: "piotr.lutynski"
Jakie są Wasze odczucia w temacie płynności działania (przyblizanie, oddalanie obracanie....) czy  Waszym zdaniem jest ok, czy powinno to być poprawione przez producenta AM4.0 ????
Jeśli chodzi o mnie to nie jestem zbytnio zadowolony. Nie chciałbym być przez niektórych atakowany, że porównuje z iGO (bo nie mam zamiaru walczyć z nikim) ale opisowo moje odczucia są takie, że w iGO płynność jest taka jakbym oglądał film=25 kl/sek  a tu jakby to był film=5kl/sek.
Pozdrawiam

IMHO najważniejsze, żeby algorytmy wyliczania tras były jak najlepsze, żeby program był stabilny i niezawodny. Kwestie płynności są dla mnie zupełnie drugorzędne. W tej chwili jest nieźle i zdecydowanie lepiej skupić się na merytorycznej części programu. IGo jest napisany przez firmę zajmującą się grami komputerowymi i pewne elementy graficzne tam są lepiej rozwiązane. Ale np. obecna wersja AM wyznacza (jak dla mnie) lepsze trasy po Polsce niż IGo bazujące na prawie tych samych danych. I z tego jestem zadowolony.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #456 dnia: Styczeń 09, 2007, 10:40:52 »
Cytat: "MietasM"
Pozdrawiam

IMHO najważniejsze, żeby algorytmy wyliczania tras były jak najlepsze, żeby program był stabilny i niezawodny. Kwestie płynności są dla mnie zupełnie drugorzędne. W tej chwili jest nieźle i zdecydowanie lepiej skupić się na merytorycznej części programu. IGo jest napisany przez firmę zajmującą się grami komputerowymi i pewne elementy graficzne tam są lepiej rozwiązane. Ale np. obecna wersja AM wyznacza (jak dla mnie) lepsze trasy po Polsce niż IGo bazujące na prawie tych samych danych. I z tego jestem zadowolony.

Może jednak powinni położyć większy nacisk na ta płynność bo jadąc autem do zakrętu czy skrzyżowania zbliżamy się płynnie. Co do wyznaczania tras to tak naprawdę w 70% nie zależy to od od priorytetów przypisanych do poszczególnych dróg a to od mapy a nie aplikacji. Owszem to w iGo w przypadku Polski nie jest idealne (choć nie jest tak źle jak niektórzy piszą) to w przypadku pojawiania się nowych dokładniejszych map Polski Teleatlasu, który to od niedawna nawet założył nowa siedzibę bo chce przyłożyć się do map Polski- zapewne przestanie ten argument mieć znaczenie.  Tak naprawdę najlepsze algorytmy bedą gdy w AM bedzie TMC i sygnał TMC będzie dystrybuowany w kanele RDSa poki tego nie ma to zasze bedziemy mieli doczynienia z wiekszym czy mniejszym kompromisem. Ale miało być o AM :-)
Moim zdaniem powinni jednak poprawić płynność bo przeskakująca skala prowadzi do zaskakiwania kierowcy....
Mam do Was inne pytanie: czy zauważacie różnicę w szybkości działania pomiędzy sytuacją gdy POI użytkownika są wczytane w osobnym pliku a gdy są dołączone do defoltowego AM?????
Moje odczucia są takie, że jak dołączyłem do defoltowego to działa jakby trochę szybciej (przybliżenie, oddalenie, przesunięcie...itp).

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #457 dnia: Styczeń 09, 2007, 14:20:10 »
kurde dzisiaj znow to samo- "out of memory error", przejade z 40km i wywlala sie beta2.1 z tym bledem i kiluje automape, az sprawdzilem na tomtom bo juz zaczalem podejrzewac ze ram siada w aximie ale jednak nie,  mem lik jak nic w am4.0beta2.1
Follow me: Blip  Twitter

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #458 dnia: Styczeń 09, 2007, 14:43:55 »
Cytat: "emigrus"
kurde dzisiaj znow to samo- "out of memory error", przejade z 40km i wywlala sie beta2.1 z tym bledem i kiluje automape, az sprawdzilem na tomtom bo juz zaczalem podejrzewac ze ram siada w aximie ale jednak nie,  mem lik jak nic w am4.0beta2.1

Mam to samo tyle że po 8-12 km. Kazali mi przysłać ślad GPS  ]:> Tyle, że ślad się nie zapisuje przed padem AM :D Wolnego RAMu na programy mam koło 50 MB przed startem mapy.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #459 dnia: Styczeń 10, 2007, 09:02:50 »
Wczoraj porobiłem kilka prób z POI i doszedłem do następujących wniosków:

1) Wgranie POI (np z radarami) jako osobnego pliku powoduje pewne spowolnienie aplikacji i to nie w czasie uruchamiania (jak niektórzy pisali) ale w odświeżaniu ekranu (przesuwanie mapy) i płynności przybliżania/oddalania (przed manewrem) czy też obracania mapy. Gdy POI są wgrane  jako osobny plik u mnie powiekszanie przy dojezdzaniu do zakrętu następowało skokowo.

2) Wgranie POI przez dołączenie ich do pliku default powoduje, że mapa działa płynie (no nie tak jak iGO) ale jest 100x lepiej.

Czy może ktoś to wypróbować u siebie na innym sprzęcie?
ISTQB Certified Tester

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #460 dnia: Styczeń 10, 2007, 09:55:52 »
Dajcie 2MB na mapy. Powinno pochodzic dluzej.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #461 dnia: Styczeń 10, 2007, 10:00:43 »
Cytat: "redi"
Dajcie 2MB na mapy. Powinno pochodzic dluzej.

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl?

pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #462 dnia: Styczeń 10, 2007, 11:57:22 »
piotr.lutynski
pewnie chodzi mu o bufor (do ustawienia w am4beta2.1)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #463 dnia: Styczeń 10, 2007, 12:01:29 »
Cytat: "edmun"
piotr.lutynski
pewnie chodzi mu o bufor (do ustawienia w am4beta2.1)

No właśnie.... co możecie powiedzieć o działaniu takich dwóch opcji:
1) przewiduj pozycje (jest w starej 3.9.7)
2) opóźnienie
Mnie szczególnie interesuje ta druga opcja- czy to jest bufor?

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #464 dnia: Styczeń 10, 2007, 20:12:32 »
W usuatwieniach mapa inne i tam masz ile mapa ma zajmowac standardowo jest 5 ja mam 2 MB i chodzi dluzej bez out of memory

*

Offline shado

• **
  • 102
  • Sprzedam uszkodzone Mio A201 i pokrowiec, uchwyt
    • http://www.skocz.pl/deco/
  • Sprzęt: Mio A201 Kingston2GB AM4.0.1
« Odpowiedź #465 dnia: Styczeń 10, 2007, 21:42:47 »

1) Wgranie POI (np z radarami) jako osobnego pliku powoduje pewne spowolnienie aplikacji i to nie w czasie uruchamiania (jak niektórzy pisali) ale w odświeżaniu ekranu (przesuwanie mapy) i płynności przybliżania/oddalania (przed manewrem) czy też obracania mapy. Gdy POI są wgrane  jako osobny plik u mnie powiekszanie przy dojezdzaniu do zakrętu następowało skokowo.

2) Wgranie POI przez dołączenie ich do pliku default powoduje, że mapa działa płynie (no nie tak jak iGO) ale jest 100x lepiej.

Mam to samo (plik POI 8MB). A włączenie raportowania błędu powoduje zwis AM.
Sprzedam uszkodzone Mio A201 i oryginalny skórzany pokrowiec oraz uchwyt samochodowy

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #466 dnia: Styczeń 11, 2007, 08:51:32 »
Cytat: "shado"

Mam to samo (plik POI 8MB). A włączenie raportowania błędu powoduje zwis AM.

Czyli lepiej wgrywać (łączyć) z defaultowym zamiast wgrywać tworząc nowy (ci co wgrywali np radary do AM4.0 wiedza o co chodzi....) - juz to zgłosiłem by albo poprawili to albo usunęli opcje z wgrywaniem tworząc osobny plik.

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #467 dnia: Styczeń 11, 2007, 09:14:21 »
... albo usunęli opcje z wgrywaniem tworząc osobny plik.

Hola, hola, ja sobie nie życzę, u mnie ten problem nie występuje,
poza tym to nie jest sposób na rozwiązywanie problemów.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #468 dnia: Styczeń 11, 2007, 09:31:35 »
Cytat: "nocny_m"
... albo usunęli opcje z wgrywaniem tworząc osobny plik.

Hola, hola, ja sobie nie życzę, u mnie ten problem nie występuje,
poza tym to nie jest sposób na rozwiązywanie problemów.

Spokojnie.... skoro u mnie występuje to może występować u wielu innych użytkowników użytkujących ten sprzęt (inny kolega też to miał) a w produkcie sprzedawanym komercyjnie tak byc nie może zwłaszcza, że AM to nie produkt dla inżynierów informatyki ale produkt dla zwykłych ludzi.  Mam nadzieję, że to poprawią ale jesli miałoby to spowodować inne problemy np to, że aplikacja podobnie jak Windows posiadający setki łat rozrośnie się do takich rozmiarów, że działanie będzie problematyczne to lepiej gdyby tego nie było - zwłaszcza, że to niewiele wnosi bowiem przyłączenie POI do pliku default umożliwia późniejsze usuwanie i ponowne wgrywanie to po co ta opcja tworzenia osobnego pliku, linkowania go - toż to obciąża system i lepiej  wydajność procesora spożytkować na płynniejsze działanie niż na bezsensowne procesy.....

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #469 dnia: Styczeń 11, 2007, 22:41:07 »
A ja mam takie coś: wywaliłem log.txt z katalogu _DEBUG bo miał juz nieźle megabajtów i długo się wysyłał do supportu. Niestety, nie mogę założyć nowego pustego pliku! Nie mogę nawet skopiować żadnego pliku do katalogu DEBUG. A co jest najgorsze, przed chwilą robiłem reinstal i to zarówno 2.0 jak i 2.1 i ciągle katalog DEBUG jest pusty. No i jak ja mam im przesłać log.txt jak go nie mam?
Ktoś z kolegów miał cuś takiego? Sprubóje softreseta + kompletna dezinstalacja i ponowna instalacja.  Może pomoże...

*

Dżeju

« Odpowiedź #470 dnia: Styczeń 11, 2007, 22:44:17 »
U mnie normalnie wszystko można tam wkleić i usunąć.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #471 dnia: Styczeń 11, 2007, 23:37:21 »
log.txt sam się 'zakłada' po uruchomieniu AM jeśli został skasowany,
można go nawet usunąć razem z katalogiem, ten też się odtworzy.
Jeśli katalogu nie potrafisz usunąć, bądź nie da się z niego korzystać
to znaczy że posypała się struktura danych na karcie.
Sformatuj kartę i odtwórz dane z kopii zapasowej.

*

Offline debart

• **
  • 181
« Odpowiedź #472 dnia: Styczeń 11, 2007, 23:56:15 »
Jeśli katalogu nie potrafisz usunąć, bądź nie da się z niego korzystać
to znaczy że posypała się struktura danych na karcie.

No teraz poszło. Nie dało się wgrać nic do katalogu DEBUG, ale dało się go usunąć. I po starcie faktycznie założyło się wszystko od nowa. Szkoda tylko że mi to nie zadzaiłało wczoraj jak poginałem z wawy do Gliwic bo by były "dowody" na błędy, a tak tylko screeny.
Dzięki za podpowiedzi.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #473 dnia: Styczeń 13, 2007, 21:36:03 »
Ciekawe kiedy będzie następna wersja (np. beta 2.2) z poprawkami - już nie mogę się doczekać następnych testów....
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #474 dnia: Styczeń 15, 2007, 17:19:55 »
zaczne od tego, abyscie zaraz po lekturze nie rzucili sie co by mi jajca urwac, gdyz to forum jest chyba jedynym sensownym poswieconym automapie.

jestem uzytkownikiem laptopa, nie palma (za samo to pewnie dostane kicka od admina ;)

chcialem sie jednak dowiedziec (byc moze jest tutaj wiecej userow lapkow) czy macie jakies pojecie n/t testow AM 4.0 na lapki.

wersja 3.2.2.4, "najnowsza" automapa na zwyklego PC (z mapami w wersji n!) odbiegala troche standardami od wersji AM 3.9 na PPC.

dowiedzialem sie od supportu AM ze wersja 4.0 bedzie rowniez na PC. czy w zwiazku z tym ma ktos z Was moze informacje o jej beta-testach?

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #475 dnia: Styczeń 15, 2007, 19:35:52 »
AM 4.0 na PC jest już w wersji beta od dawna, czyli od czasu beta1.

« Odpowiedź #476 dnia: Styczeń 15, 2007, 19:46:12 »
Cytat: "jajek"
zaczne od tego, abyscie zaraz po lekturze nie rzucili sie co by mi jajca urwac, gdyz to forum jest chyba jedynym sensownym poswieconym automapie.

jestem uzytkownikiem laptopa, nie palma (za samo to pewnie dostane kicka od admina ;)

chcialem sie jednak dowiedziec (byc moze jest tutaj wiecej userow lapkow) czy macie jakies pojecie n/t testow AM 4.0 na lapki.

wersja 3.2.2.4, "najnowsza" automapa na zwyklego PC (z mapami w wersji n!) odbiegala troche standardami od wersji AM 3.9 na PPC.

dowiedzialem sie od supportu AM ze wersja 4.0 bedzie rowniez na PC. czy w zwiazku z tym ma ktos z Was moze informacje o jej beta-testach?

Witam , ja testuję AM 4 na laptopie , rewelacja , szybkość , nie ma tych błędów o których piszą koledzy wyżej .

*

Offline debart

• **
  • 181
« Odpowiedź #477 dnia: Styczeń 15, 2007, 20:12:39 »
A czy ktos wie co nalezy zrobic w B2.1 aby w momencie ostrzezenia o POI program nie zmienial skali mapy (3D) ? Doprowadza mnie to do nerwicy. Raz przybliza raz oddala. A jak na ekranie znajda sie 3-4 POI naraz to juz nic nie widac.
Wie ktos jak to zrobic aby skala pozostawala bez zmian?
(No i po co ta krecha od wskaznika do POI)?

pozdr

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #478 dnia: Styczeń 15, 2007, 20:20:41 »
Wyłączyć automatyczną skalę (oddalanie/przybliżanie przy manewrze)?

« Odpowiedź #479 dnia: Styczeń 15, 2007, 20:46:32 »
czy w wersji 4.0 automapy nadal trzeba osobno ladowac poszczegolne mapy?
czy tez automatycznie ladowane sa "wszystkie potrzebne"?