Automapa Android beta 3

• 449 Odpowiedzi
  • 166433 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Automapa Android beta 3
« Odpowiedź #240 dnia: Sierpień 05, 2012, 22:27:02 »
No to sobie wybierz czy wolisz mieć mniej aktualne mapy, czy też program który wydawca sprzedaje jako betę z góra błędów. Ja już wybrałem.
Ja również wybrałem... Kilka postów wcześniej listowałem błędy aAM i potwierdziłem negatywną ocenę polityki rynkowej producenta.
Nie przeszkadza mi to jednak zadeklarować, że będę używać aAM. Jeździłem na wielu nawigacjach dostępnych w Polsce na Andka. Czy poważnym, np. można określić postępowanie producenta innej, często wymienianej w tym wątku nawigacji (licencję zakupiłem i próbowałem używać), który serwuje nam co prawda dopracowaną aplikację, ciekawe funkcje, dożywotnią licencję, ale ...mapy sprzed ponad roku (a nawet gdyby były najnowsze, to i tak pozostawiałyby pewnie sporo do życzenia). Rozumiem, że dla każdego, to co lubi i wiem, że są osoby, które zadowolą się kolorową aplikacją, z którą poprowadzą w samochodzie swego rodzaju dialog - 'którą drogą można by pojechać'. Osobiście wybieram aAM, bo ma bezkonkurencyjne mapy (choć, ze względu na postępowanie producenta, jest to wybór na zasadzie mniejszego zła).

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #241 dnia: Sierpień 05, 2012, 22:32:48 »
..........Nie ma to jak wypowiedzi szalikowca :-)
Nie ma to jak TAKI argument w dyskusji  :ohreally: Nie do obalenia  :ok: no bo jak udowodnić że się nie jest szalikowcem  - Trzeba  popsioczysz na  AM  :evil: a jeśli akurat jesteś zdania że coś w AM jest  :ok: no to trudno musisz być szalikowcem  :-|     
Albo <-> albo  wybór należy do Ciebie   :E :E :E
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2012, 22:34:43 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #242 dnia: Sierpień 05, 2012, 22:34:06 »
Ja jeżdżę na CoPilot i AM może się głęboko schować. Nie ma to jak wypowiedzi szalikowca :-)
CoPilot z mapami Navteqa jest i tak nieco lepszy od wielu konkurencyjnych programów. Szkoda tylko, że - przy niezłym odzwierciedleniu przebiegu dróg - ma tak duże braki w adresach punktowych. Ba, nawet w miejscowościach. Znajdź np. Żułów, gmina Kraśniczyn, powiat Krasnystaw. Nie uświadczysz w spisie miejscowości, a ja jeżdżę tam co 2-3 miesiące.
Wspomnę dla porządku, że w AM Żułów, ma się rozumieć, jest.
I jak tu głęboko schować AM? To nie kibolstwo ani sekta, to ewrydej juzability.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
« Odpowiedź #243 dnia: Sierpień 05, 2012, 22:48:35 »
Rukat, jak NocnyMarek przeczyta, że zostałem nazwany szalikowcem AM, to ze śmiechu z fotela spadnie. Ja i szalikowiec - ekstremalnie przestrzelona opinia :E Ci co mnie znają z moich poprzednich wcieleń wiedzą o czym piszę :P Ale ok niech będzie i tak. Ja do opinii, że AM jest najlepsza na Polskę dochodziłem długo. Do tej opinii doszedłem w trybie przyśpieszonym jak kupiłem sobie telefon z androidem i potrzebowałem nawigacji. Pojeździłem na paru, ostatnio na naviexpercie. Ta ostatnia najbliżej mi podpasowała, ale nie trawiłem u niej tego, że jak zjechałem z trasy, to mi dość długo przeliczała (patrz pobierała) nowy przebieg trasy. W takim Krakowie, gdzie często miałem manewry w centrum miasta po prostu navi nie zdążała z naliczeniem nowej trasy i tym mnie zraziła do siebie. Tak poza tym, to może być. Za to prędkość przeliczania na aAM to jak dla mnie rewelacja. Chyba tylko igo na wm kiedyś jak sie nim bawiłem było szybsze. Na razie dałem spory kredyt zaufania producentowi automapy, bo w ciemno wykupiłem 180 dni. Czy przedłużę trudno mi powiedzieć, bo na razie nie mogę sobie poukładać w głowie faktu, że po wygaśnięciu subskrypcji mogę sobie program w $%$%#% wsadzić, czyli nigdy nie będę go miał tak naprawdę na własność, tak jak mam wAM.
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #244 dnia: Sierpień 06, 2012, 00:04:31 »
(...)
po instalacji program działa przez 7 dni BEZPŁATNIE
(...)

Na fanpejdżu AM był wpis kogoś, u kogo te 7 dni trwało 2 dni.
U mnie nie zadziałał... złapał fix'a momentalnie, odnalazł cel i orzekł, że jest to trial i nie ma uprawnień do prowadzenia nawigacji  :(
Jeleniem nie zostałem przez przypadek.. Modecom AX nie ma dostępy do G. Play'a, a w obsługującym go Markecie aAM nie ma.
Ponieważ, nie wiem jak zadziała Play, a zapewne nie zadziała, tylko wchłonie pieniądze, więc nic nie kupowałem.
Podejrzewam, że po ściągnięciu instalki ze strony AM, przy instalacji Play odblokowuje 7 (?) dni triala.
Rozmawiałem z AM na temat zakupu licencji/programu aAM na podobnych zasadach, jak wAM u wybranych dealerów. Przecież Overmaxy, GoClevery i inne chińskie tablety najczęściej nie mają powiązania GooglePlay. Poza tym wygodna forma zapłacenia gotówką, czy kartą i otrzymania natychmiast faktury. Podobno Aquart nad tym myśli lub będzie myślał :E

« Odpowiedź #245 dnia: Sierpień 06, 2012, 01:01:36 »
A ja się zastanawiam skąd aAM będzie wiedziała, że czas upłynął. Przecież nie mam obowiązku łączenia się z netem ani ustawiania aktualnej daty np. na samodzielnej navi z androidem.

*

Offline darecki81

• 45
  • Sprzęt: Samsung SM-G388F
« Odpowiedź #246 dnia: Sierpień 06, 2012, 07:26:02 »

[/quote]
przycisk "trasa" z dolnego menu programu. a następnie systemowy przycisk opcji
[/quote]
Dzięki  :ok:

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #247 dnia: Sierpień 06, 2012, 08:28:38 »
(...)

te wszechobecne możliwe radary, których NIE MA w rzeczywistości. Tak to niechlujstwo i dowód na zero testów po stronie TFU-rców.

To jest efekt wprowadzania w miplo.pl tych fotoradarów. IMHO takie kategorie jak fotoradar przenośny czy kontrola radarowa powinnym mieć ważność 1 miesiąca, po czym powinny znikać z miplo, a tym samym z mapy. A tak mamy stado punktów, które nabijają statystyki aquratowi (mam fafanście milionów punktów POI), a wkurzają użytkownika.
Jadąc w tym roku nad morze na NE miałem ostrzeżenia o fotoradarch tam, gdzie one były. Program milczał przez większość czasu. Za to AM jest rozgadana jak przekupka z bazaru Różyckiego.

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #248 dnia: Sierpień 06, 2012, 09:12:12 »
A ja się zastanawiam skąd aAM będzie wiedziała, że czas upłynął. Przecież nie mam obowiązku łączenia się z netem ani ustawiania aktualnej daty np. na samodzielnej navi z androidem.
Nie zpomnij wyłączyć też na stałe GPS, bo jak tylko go włączysz to się dowie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #249 dnia: Sierpień 06, 2012, 09:23:55 »
(...)
te wszechobecne możliwe radary, których NIE MA w rzeczywistości. Tak to niechlujstwo i dowód na zero testów po stronie TFU-rców.
To jest efekt wprowadzania w miplo.pl tych fotoradarów. IMHO takie kategorie jak fotoradar przenośny czy kontrola radarowa powinnym mieć ważność 1 miesiąca, po czym powinny znikać z miplo, a tym samym z mapy. A tak mamy stado punktów, które nabijają statystyki aquratowi (mam fafanście milionów punktów POI), a wkurzają użytkownika.
Tylko mi się wydaje, że te komunikaty na aAM o możliwym radarze dotyczą nie fotoradarów stacjonarnych, tylko tych suszarek, pająków i innych wynalazków. Teraz to wygląda tak jakby te wszystkie śmiecie tymczasowe zostały wpakowane do jednego worka pt "fotoradar stacjonarny". Ja mam u siebie ustawione tylko wyświetlanie i ostrzeganie o fotoradarach stacjonarnych (po ciężkich bojach nawiasem mówiąc, bo to najprawdopodobniej w ogóle nie było testowane, tylko puszczone na żywioł), choć oczywiście nie dam za to głowy, bo ten fragment programu jest do generalnej poprawy. Kto sie tym bawił i próbował ustawiać wyświetlanie/ostrzeganie o wybranej kategorii to wie o czym piszę :E Ja w automapie windowsowej mam też ostrzeganie o fotoradarach stacjonarnych tylko  tam jakoś nie przypominam sobie, żeby program w trasie co chwilę gadał mi o możliwych radarach :( Z miplo nie korzystam wcale.

pytanie do osób, które używają w tle obok automapy programu Yanosik: czy komunikaty z tego programiku też u was są ledwo słyszalne ? U mnie automapa praktycznie swoimi komunikatami zagłusza to co sygnalizuje Yanosik.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2012, 10:10:35 wysłana przez SpokoKoko »

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #250 dnia: Sierpień 06, 2012, 10:56:17 »
Podobne pytanie padło nie tak dawno na forum NaviExperta.
I co ten post (i następne) ma(ją) niby wyjaśniać? Innych polskich, "pełnokrwistych" aplikacji nawigacyjnych poza aAM w Google Play nie ma i tyle.
Podałem tylko linka do tematu, gdzie odpowiedzi udzielił producent (niebieski kolor nicka). Jeśli masz wątpliwości, spytaj go. Ja się w ten problem nie zagłębiałem, bo mnie to nie interesuje.

A wracając do tematu, aAM powiela błędy znane z WinCe m.in. nie został w ogóle poprawiony algorytm wyliczania trasy szybkiej. Nadal zbyt często się zdarza, że gdy pojadę wg własnego widzimisię, po przeliczeniu okazuje się, że urywam kilkanaście minut z ETA i nie czepiam się różnic poniżej 10 minut...
Kilka razy miałem błąd związany z LD, po pobraniu danych program przestaje nawigować i trzeba ponownie wybrać cel.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #251 dnia: Sierpień 06, 2012, 12:29:13 »
Ja mam u siebie ustawione tylko wyświetlanie i ostrzeganie o fotoradarach stacjonarnych
Tego nie możesz ustawić w ten sposób, w innych kategoriach tak, w radarach nie.
Radary, wyświetlanie i komuniakty możesz wyłączyć tyko wszystkie, wyłączenie wszystkich a potem włączenie jednego powoduje wyświetlanie i komunikaty dla wszystkich pomimo tego że w ustawieniach są odptaszkowane.
Po testach aAM  mam uwagi tylko do funkcionalności ustawień programu, brakuje mi również trasy "Bezpieczna" i wybierania punktów po współrzędnych, do prowadzenia nie mam uwag.

Nie wiem jak długo będziemy czekać na poprawioną wersję Bety3 bo Aqurat krytyką się nie przejmuje i może to trwać bardzo długo, jedynym sposobem protestu jest protestowanie kartą płatniczą, w przypadku bety3 ten protest się nie sprawdził.
Aqurat działa jak mój kolega prowadzący knajpkę w nadmorskiej miejscowości - na pytanie co ty podajesz temu stadu odpowiada - co bym im nie dał to i tak zapłacą i zeżrą.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #252 dnia: Sierpień 06, 2012, 12:35:53 »
Trudno, trzeba czekać na poprawkę. Ale my do tego jesteśmy przyzwyczajeni z wAM, od poprawki do poprawki :)

*

Offline LegiaWarszawa

• **
  • 104
  • Sprzęt: I9100
« Odpowiedź #253 dnia: Sierpień 06, 2012, 13:07:53 »
Przejechalem troche na nowej am.
Z wnioskow chyba mam dwa glowne. Za duzo gada, o czyms, czego nie ma. Chcialbym, zeby w opcji livedrive bylo cos takiego jak jest w Yanosiku, zaznaczasz i pokazuje sie to w bazie, ze cos stoi, a za jakis czas znika jesli nie jest potwierdzane.
Druga rzecz, brakuje mi wybierania glosowego jak w google navi.
Tak poza tym, to wlasciwie nie wiem co o niej sadzic jak na razie :)
Poczekam az wyjdzie finalna wersja i przetestuje.
ostatnio była: Nokia 5800, E72, Desire_Z, SGS i9000
jest: SGS II i9100 oraz Samsung Omnia W i8350
i narazie nie zamierzam zmienic ani na SGS III ani na Note2 :D

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #254 dnia: Sierpień 06, 2012, 23:15:39 »
Odinstalowałem aAM 1.4 (beta) - pozostałem przy wAM i chyba nic tego nie zmieni - korzystanie z telefonu i nawigacji (takie 2 w 1 ) przy wiszeniu non-stop na telefonie nie ma sensu. Nawigacja na telefonie ma przyszłość chyba tylko u niedzielnych kierowców!

Miłego testowania!

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #255 dnia: Sierpień 06, 2012, 23:40:29 »
chyba u niedzielnych gadaczy... albo tych którzy wiedzą co to zestaw słuchawkowy :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #256 dnia: Sierpień 06, 2012, 23:52:55 »
Powtarzane w kółko ostrzeżenia o fotoradarach, gubienie sygnału GPS  brak wielu opcji dostępnych w wAM ...... półprodukt dla naiwnych.... a rozmowy telefoniczne dopełniły dzieła.

Mam zestaw głośnomówiący obsługujący telefon zintegrowany z z instalacją samochodową .... jednak to nie to czego oczekiwałem... Sorry nie ta kasa i nie te poziom aplikacji....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2012, 23:56:45 wysłana przez JR.Nysa »

« Odpowiedź #257 dnia: Sierpień 07, 2012, 00:33:28 »
Jeśli macie urządzenie z Androidem 4.1 - dajcie znać pod adres pomoc@automapa.pl. Otrzymacie instrukcję, jak pobrać wersję beta przystosowaną dla urządzeń pracujących pod kontrolą Jelly Bean
Świeży post z Fb AM.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #258 dnia: Sierpień 07, 2012, 06:59:58 »
nocne komunikaty na FB, to już chyba taki standard :E Ale tam oni dla nas pracują . Tak trzymać :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2012, 07:02:12 wysłana przez SpokoKoko »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #259 dnia: Sierpień 07, 2012, 10:17:06 »
I jeden z komentarzy pod tym postem  :mrgreen: :grin: :mrgreen:
Odpisali mi na maila:
"Witam,
AutoMapa w wersji beta 3 nie wspolpracuje jeszcze z Androidem 4.1

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen AutoMapa (mq)"
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #260 dnia: Sierpień 07, 2012, 10:24:30 »
ROTFL  :mrgreen:

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #261 dnia: Sierpień 07, 2012, 12:15:10 »
Potem się poprawili, widać FB obsługuje kto inny niż maile :)

*

Offline Adamela

• **
  • 124
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #262 dnia: Sierpień 07, 2012, 12:29:01 »
beta3 nie współpracuje nawet z wersją Android 4.0.4 - tak jest z moim HTC One S.

Wczoraj dostałem odpowiedź , że cały czas nad tym pracują. Na moją prośbę o przeniesienie licencji na inny telefon, dostałem odpowiedź:

"Niestety obecnie nie ma jeszcze możliwości przenoszenia licencji AutoMapy pomiędzy urządzeniami z systemem Android.

Pracujemy już nad rozwiązaniem opisanego przez Pana problemu.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen 
AutoMapa (gm)  "

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #263 dnia: Sierpień 07, 2012, 12:40:34 »
beta3 nie współpracuje nawet z wersją Android 4.0.4 - tak jest z moim HTC One S.
To raczej kwestia HTC a nie 4.0.4. Na SGS3 też mam i normalnie działa. A raczej działała, bo beta z ich www przestała dzisiaj wytyczać trasy, a ja płacić za betę nie mam zamiaru.

*

Offline butus73

• 41
  • Sprzęt: Samsung Galaxy NOTE 4, Asus Vivo Tab Note 8
« Odpowiedź #264 dnia: Sierpień 07, 2012, 12:51:34 »
I jeden z komentarzy pod tym postem  :mrgreen: :)) :mrgreen:
Odpisali mi na maila:
"Witam,
AutoMapa w wersji beta 3 nie wspolpracuje jeszcze z Androidem 4.1

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen AutoMapa (mq)"

Mnie akurat odpisali jakieś 15 min. po wysłaniu do nich prośby o linka z wersją współpracującą z JellyBean. APKe ściągnąłem, na wiekowym DesireHD z gotowanym ROMem Jelly Bean działa, tzn. nadpisałem poprzednią wersję zainstalowaną podczas pracy na ROMie ICS. Wersja 1.4.1 (0165).
Dziś się niestety nigdzie nie wybieram autem by potestować jak ta wersja działa na trasie..
Bartek

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #265 dnia: Sierpień 07, 2012, 13:24:54 »
.. APKe ściągnąłem, na wiekowym DesireHD z gotowanym ROMem Jelly Bean działa, tzn. nadpisałem poprzednią wersję zainstalowaną podczas pracy na ROMie ICS. Wersja 1.4.1 (0165).
Dziś się niestety nigdzie nie wybieram autem by potestować jak ta wersja działa na trasie..
Na innym forum ktoś napisał, że też mu działa, ale podobno dźwięk komunikatów jest niewyraźny. To możesz sprawdzić nie wychodząc z domu akurat  :)

*

Offline butus73

• 41
« Odpowiedź #266 dnia: Sierpień 07, 2012, 13:47:51 »
Prawda, Marzenka ma mocną chrypkę w komunikacie powitalnym  :E
Bartek

*

Offline Paniki

• 337
  • [...] Jestem Ja i nie ma lepszych [...]
    • Audio SPA
  • Sprzęt: Chwilowo Spica :)... już po uff ;)
« Odpowiedź #267 dnia: Sierpień 07, 2012, 14:30:41 »
Możesz wrzucić gdzieś apke, no chyba, że wymaga innych plików do pobrania :D
Typhon > G500 > Wizard > Trinity > 5300 XM (Przejściowo) > Blue Angel > G900 > TyTN II > Diamond > Hero > Diamond 2 > Wildfire S > Milestone > Desire > Desire Z > HD2 > Desire HD > V970 > Evo 3D > Evo 3D > Galaxy S II > Galaxy Spica :E > Galaxy S II >

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #268 dnia: Sierpień 07, 2012, 17:49:31 »
tak z praktycznego punktu widzenia automapa mogłaby się pojawiać na tej belce która możemy sobie rozwijać w dół, w trakcie gdy program jest uruchomiony. Jakie są zalety takiego rozwiązania chyba androidowcom nie trzeba tłumaczyć, a szkoda, że producent tej zalety systemu android nie docenił. :(

*

Offline butus73

• 41
« Odpowiedź #269 dnia: Sierpień 07, 2012, 18:35:53 »
Możesz wrzucić gdzieś apke, no chyba, że wymaga innych plików do pobrania :D
Niestety nie mogę - prosili o nie rozpowszechnianie linka.
Bartek