Automapa Android beta 3

• 449 Odpowiedzi
  • 166742 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lola

• 1240
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
Odp: Automapa Android beta 3
« Odpowiedź #120 dnia: Lipiec 31, 2012, 23:15:41 »
A do tego roczna subskrypcja bedzie kosztowala kilkadziesiat zlotych wiecej niz na WM, a w zamian otrzymuje sie okrojona wersje WM... Cieszy mnie to bardzo.
Jest za to możliwość krótszej subskrypcji - coś za coś.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline ciesiel

• *
  • 80
  • Sprzęt: Motorola Moto G 2nd gen.
« Odpowiedź #121 dnia: Lipiec 31, 2012, 23:18:14 »
Próbowałem 2gi raz zapłacić za 90 dni i mam tę opcję zablokowaną w AM (szary napis). Czyżby zdalna regulacja programu? :(

edit:
chyba mieli wczoraj, przed północą, jakąś awarię - bo dziś z rana można już było "zakupić" następne 90 dni.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2012, 09:49:45 wysłana przez ciesiel »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #122 dnia: Lipiec 31, 2012, 23:20:53 »
Kupiłem, dostałem potwierdzenie ze sklepu google play, a program dalej w wersji trial. Czy trzeba nad nim jakieś dodatkowe czary odprawić?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #123 dnia: Lipiec 31, 2012, 23:23:44 »
A do tego roczna subskrypcja bedzie kosztowala kilkadziesiat zlotych wiecej niz na WM, a w zamian otrzymuje sie okrojona wersje WM... Cieszy mnie to bardzo.
Jest za to możliwość krótszej subskrypcji - coś za coś.

Ja bym jednak tego tak latwo nie tlumaczyl, zwlaszcza w sytuacji gdzie program na Androida jest "inny" niz na WM. Dobra, moze to tylko dla mnie jest "niesmaczne"...

« Odpowiedź #124 dnia: Sierpień 01, 2012, 06:47:30 »
Powinni dać możliwość migracji z WM i zachować stare ceny (no... podniesione o prowizję Google - to rozumiem). Ja osobiście trzymam Xperię X1 bo Automapa EU tam mieszka, mój chrzestny M650 gdyż mieszka tam jeszcze Automapa XL. Powinni umożliwić przejście z prostego powodu - jeśli tego nie zrobią to stracą klientów - bawiłem się mapami Google offline - nie są aż tak dobre jak AM, ale są niezłe, stale rozwijane i... za free. Licencja na WM EU wyszła mi wczoraj i nie wiem czy ma sens przedłużać, a wręcz zaczynam wątpić.. Cóż rzec więcej?

PS: Że nie wspomnę o MapieMap, która depcze AM po piętach, czy nawet SYGICU (dwie wady ma jak dla mnie - brak obrysów budynków z numeracją, lub samej numeracji i marne wybieranie adresów). <- sorry, za mały offtop..

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #125 dnia: Sierpień 01, 2012, 07:34:03 »
bawiłem się mapami Google offline - nie są aż tak dobre jak AM, ale są niezłe...
Proszę Cię.
Mapy to raz, że tragiczne (to już Navteq jest lepszy - bo aktualniejszy sporo) a dwa - ta ich nawigacja nakazująca przejeżdżanie przez pas rozdzielający jezdnie i skakanie z wiaduktu...  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpień 01, 2012, 07:45:29 »
Nie wiem czy to się komukolwiek zdarzyło, ale napiszę, ku pamięci. Otóż dzisiaj Automapa przestała się ładować. 'Aplikacja została niespodziewanie zatrzymana'... Czyli błąd Forced Close w Androidzie. Cóż, wyczyściłem dane aplikacji, partycję cache,
cache maszyny wirtualnej Dalvik i...ruszyło. Co jednak z tymi, którzy mają oryginalne ROMy i brak takich możliwości?
--
twinsen

« Odpowiedź #127 dnia: Sierpień 01, 2012, 08:27:09 »
Am też każe skakać z wiaduktu  w Żywcu - odkąd zbudowali nową drogę w koło jeziora Żywieckiego;p Zawsze jak jadę do Soblówki odstawia ten numer, niezależnie od typu wybranej trasy, godziny przejazdu, czy też fazy księżyca :)

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #128 dnia: Sierpień 01, 2012, 08:36:56 »
bawiłem się mapami Google offline - nie są aż tak dobre jak AM, ale są niezłe...
Proszę Cię.
Mapy to raz, że tragiczne (to już Navteq jest lepszy - bo aktualniejszy sporo) a dwa - ta ich nawigacja nakazująca przejeżdżanie przez pas rozdzielający jezdnie i skakanie z wiaduktu...  :mrgreen:

W takim razie już wiem jakich map używają niemieccy kierowcy  :E
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #129 dnia: Sierpień 01, 2012, 09:37:27 »
Proszę Cię.
Czepiliście się jednego błędu jak rzep ogona. A AM niby nie ma baboli? Mapy Google maja ta przewagę na Automapą, że pracuje nad nimi tysiące programistów w największym informatycznym koncernie świata i prędzej czy później w tym też się podciągną. Zgadzam się, że (w Polsce) aktualność map pozostawia wiele do życzenia, ale za to traffic bije moim skromnym zdaniem na głowę LiveDrive.

Gdyby AM kosztowała tyle co na WM to może bym się skusił, ale tak chyba sobie daruję. Poza tym ktoś jak jak otrzymać FV z Marketu?

« Odpowiedź #130 dnia: Sierpień 01, 2012, 09:47:00 »
Gdyby AM kosztowała tyle co na WM to może bym się skusił, ale tak chyba sobie daruję. Poza tym ktoś jak jak otrzymać FV z Marketu?
To jest jedno, a brak licencji "LIFE TIME", całkowicie dyskryminuje ten program !

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #131 dnia: Sierpień 01, 2012, 09:48:22 »
Dlatego napisałem "może bym się skusił" ;)

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
« Odpowiedź #132 dnia: Sierpień 01, 2012, 09:49:44 »
No wlasnie ja tez sie zastanawialem nad zakupem ale jak mam otrzymac FV?Przeciez mogli rozwazyc inny sposob dystrybucji.Wersja pudelkowa czy tez papierowa tak jak bylo na WM.Mam 2 licencje na WM,obie sie juz skonczyly i raczej na 99% nie bede ich przedluzal a na androida tez sobie daruje.

*

Offline ciesiel

• *
  • 80
« Odpowiedź #133 dnia: Sierpień 01, 2012, 09:57:04 »
A jak działa na wersji IOS (czyli także teraz na Androida) przedłużanie licencji?
Jeżeli w styczniu kupie 90 dni i później 90 dni w czerwcu - liczy tę drugą licencję od dnia zakupu czy "dokleja" do końca pierwszej (czyli od marca)?

*

Offline Paniki

• 337
  • [...] Jestem Ja i nie ma lepszych [...]
    • Audio SPA
  • Sprzęt: Chwilowo Spica :)... już po uff ;)
« Odpowiedź #134 dnia: Sierpień 01, 2012, 10:00:46 »
Czytałeś może posty stronę wcześniej albo tutaj?
Typhon > G500 > Wizard > Trinity > 5300 XM (Przejściowo) > Blue Angel > G900 > TyTN II > Diamond > Hero > Diamond 2 > Wildfire S > Milestone > Desire > Desire Z > HD2 > Desire HD > V970 > Evo 3D > Evo 3D > Galaxy S II > Galaxy Spica :E > Galaxy S II >

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #135 dnia: Sierpień 01, 2012, 10:04:59 »
Ale problem faktury VAT istnieje chyba po zakupie wszystkich aplikacji przez market, czy tylko z aAM taki problem?

Kurcze ja myslalem, ze zmienie juz HD2 na cos z Robotem bo tylko AM mnie trzyma przy WinMobile - ale widze, ze aAM to ciagle polprodukt, powielajacy bledy AM i do tego bez wielu funkcjonalnosci!

*

Offline ciesiel

• *
  • 80
« Odpowiedź #136 dnia: Sierpień 01, 2012, 10:10:18 »
Czytałeś może posty stronę wcześniej albo tutaj?

Czytałem - no i co?
Dalej nie wiem, czy wzorem wersji WM, licencję przedłużają od daty zakończenia poprzedniej licencji czy od daty zakupu.
Wnioskuje tylko, że jeżeli bez licencji AM praktycznie nie działa jako nawigacja, mogli sobie już pozwolić na przedłużanie licencji "od dnia zakupu"

« Odpowiedź #137 dnia: Sierpień 01, 2012, 10:13:09 »
Czas dla aAM biegnie od daty zakupu.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #138 dnia: Sierpień 01, 2012, 10:29:55 »
Ale problem faktury VAT istnieje chyba po zakupie wszystkich aplikacji przez market, czy tylko z aAM taki problem?
Nie wiem. Pytam. Nigdy nie miałem takiej potrzeby, Sygica dostałem w prezencie :)

*

Offline fido2001

• 14
  • Sprzęt: LG NEXUS 5 v4.4.3
« Odpowiedź #139 dnia: Sierpień 01, 2012, 10:50:29 »
@do Panów Programistów z Aquratu i właścicieli marki AutoMapa.

Dzięń Dobry.

Jest jeszcze jedna rzecz która ewidentnie dyskwalifikuje Automapę z urządzeń z systemem Android.
Wygląda to tak jak by Programiści na siłę starali się wciskać swoją wizję nawigacji i kompletnie nie chcieli sie otwierać na zewnątrz. Tak można się bawić przy urządzeniach jabłuszkiem w logu bo one tak funkcjonują - tam wszystko jest ustalone z góry. Android jest jednak systemem otwartym i cały bajer polega na tym że można wszystko ze sobą integrować co kolosalnie ułatwia pracę. przecież w Androidzie nie ma nic nowego od tego co było już dawno... Nokia z przed wieeeeeeelu lat już potrafiła wysyłać maile, pozwalała przeglądać strony i robić wiele innych rzeczy. Tylko ile trzeba było zachodu i jak to wyglądało - wystarczy sobie przypomnieć i już wiadomo dlaczego nikt z tych funkcji nie korzystał. W androidzie jest wszystko proste, przejrzyste i działa jak należy...

A teraz wracając do AutoMapy.
Odblokowuję telefon, wchodzę w książkę adresową wybieram szwagierkę i pykam w opcje prowadź do. (...) a tam do wyboru tylko navi od googla i jakieś demo Sygic czy coś takiego co kiedyś zainstalowałem. NIE MA TAM AUTOMAPY !!! To jest nie wybaczalne. Przecież Po to korzysta sie z androida żeby ułatwiać sobie wszystkie operacje. Ja nie chcę ładować automapy, przeciskać się przez gąszcz menu, wpisywać adres szwagierki czy kogoś innego, lub wybierać poi jak sobie wcześniej stworzyłem, itd..... żeby nawigować do niej. ja chcę wejść w książkę adresową, wybrać delikwenta i opcję prowadź i tyle !!! Bo zajmie mi to 5sek.  A nie 2 minuty! Nie che wpisywać 500 punktów poi z moimi znajomymi bo już to raz zrobiłem w książce adresowej. Dlaczego tak banalną rzecz i jedna z najważniejszych funkcji pożądanych przy współpracy z Andkiem Aqurat olał !!! Przecież zamiast wykorzystać możliwości integracyjne  Androida to oni wypuścili zwyczajną nic nie różniącą się nawigacje od tej którą mam na Mio moov 500 od kilku lat. Panowie programiści z Aquratu, wiem że czytacie to forum. Zintegrujcie na Boga swój program bo nikt nie będzie z tego korzystał. No prawie nikt. Ludziska będa używać Automapy jak będa jechali w dalekie trasy. Wykupią wtedy na 7 dni Mapkę a później na 7 na powrót i tyle !!! Bo w ciągu normalnego funkcjonowania na co dzień każdy będzie wołał używać googla bo jest prostu w obsłudze a przez to szybszy.

Pozdrawiam.

*

Offline Adamela

• **
  • 124
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #140 dnia: Sierpień 01, 2012, 10:52:55 »
Wczoraj zakupiłem na 90dni (mimo iż mam jeszcze dwie aktualne licencje AM EU na WM) i pierwsza "wtopa" na trasie 7km, kiedy po zjechaniu z wyznaczonej trasy, AM nie była w stanie przeliczyć trasy od nowa. Poradziła sobie dopiero na ostanich 800metrach kiedy wróciłem na wytyczony przez nią wcześniej odcinek. Mam nadzieję , że to pojedynczy przypadek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpień 01, 2012, 10:54:01 »
Am też każe skakać z wiaduktu  w Żywcu - odkąd zbudowali nową drogę w koło jeziora Żywieckiego;p Zawsze jak jadę do Soblówki odstawia ten numer, niezależnie od typu wybranej trasy, godziny przejazdu, czy też fazy księżyca :)
A w którym dokładnie miejscu?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #142 dnia: Sierpień 01, 2012, 10:55:35 »
A teraz mnie zaciekawiłes. Bo owszem wiem że jest taka możliwość, ale mam stare przyzwyczajenia i ja raczej wchodzę w Automapę i używam jej po staremu. To jest u wielu osób naleciałość jeszcze ze starszych systemów operacyjnych. Ja do dziś nie używam tzw. kontekstu, czyli nie klikam w plik, by odpalił się związany z nim program, tylko zawsze wchodzę do programów, z którymi zamierzam pracować i dopiero w nich wczytuję co potrzebuję... Być może w Aqrat też pracują takie "tetryki" jak ja,
a mam dopiero 36 lat :)
--
twinsen

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #143 dnia: Sierpień 01, 2012, 11:03:26 »
Wczoraj zakupiłem na 90dni (mimo iż mam jeszcze dwie aktualne licencje AM EU na WM) i pierwsza "wtopa" na trasie 7km, kiedy po zjechaniu z wyznaczonej trasy, AM nie była w stanie przeliczyć trasy od nowa. Poradziła sobie dopiero na ostanich 800metrach kiedy wróciłem na wytyczony przez nią wcześniej odcinek. Mam nadzieję , że to pojedynczy przypadek.

Dziś miałem to samo.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpień 01, 2012, 11:13:49 »
Zaznaczone macie "kompensuj opóźnienie..." ?
Może to to?

Połączone: Sierpień 01, 2012, 11:18:16
W androidzie jest wszystko proste, przejrzyste i działa jak należy...
Nie chciałbym, żeby rozwinął się OT ale troche przesadziłeś...  :mrgreen:
Daleko Androidowi do WM 6.x , żeby wszystko działało jak należy.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2012, 11:18:16 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

« Odpowiedź #145 dnia: Sierpień 01, 2012, 11:18:17 »
Może to i to, ciekawe tylko, że w żadnym innym programie nie trzeba nic takiego włączać  :evil:  Uruchamiasz navi i działa.

*

Offline fido2001

• 14
  • Sprzęt: LG NEXUS 5 v4.4.3
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpień 01, 2012, 11:30:04 »
A teraz mnie zaciekawiłes. Bo owszem wiem że jest taka możliwość, ale mam stare przyzwyczajenia i ja raczej wchodzę w Automapę i używam jej po staremu. To jest u wielu osób naleciałość jeszcze ze starszych systemów operacyjnych. Ja do dziś nie używam tzw. kontekstu, czyli nie klikam w plik, by odpalił się związany z nim program, tylko zawsze wchodzę do programów, z którymi zamierzam pracować i dopiero w nich wczytuję co potrzebuję... Być może w Aqrat też pracują takie "tetryki" jak ja,
a mam dopiero 36 lat :)

:)

Ja też mam 36 lat i jestem z zawodu Informatykiem. Co prawda nie programistą ale inżynierem telekomunikacyjnym. Android jest swoistego rodzaju powiewem świeżości na rynku zwapniałych systemów operacyjnych. Dlaczego Microsoft ze swoim CE i ME juz prawie umarł a wygląd 8semki z tym całym "Metro" nic dobrego nie wróży... Dlaczego powoli acz skutecznie zwolennicy Apple odchodzą od niego (w USA większość udziałów w smartphonach mają już urządzenia z Andkiem). Dlaczego Nokia padła.... te wszystkie firmy cały czas próbowały wciska ludziom stare narzędzia w nowym wyglądzie. Od wielu lat używali w marketingu mocnych określeń w stylu rewolucja a tak naprawdę była to co najwyżej ewolucja starych skrzypiących i zardzewiałych rozwiązań.... Andek to zmienił. Postawili na coś nowego i opłaciło im się. Dla mnie są w tym momencie bezkonkurencyjni. Zobacz jak się Apple broni ! Nie maja nic nowego więc wysyłają pozew za pozwem sądowym o złamanie praw autorskich i patentowych - oczywiści przegrywają za każdym razem ale wiesz jak to jest - brzytwy chwyta się tonący... martwi trochę że tylko google ma takiego konika, bo monopol w żadnej postaci nie jest dobry. mam nadzieje że niebawem któryś z molochów odkreśli wszystko co do tej pory grubą kreską i pójdzie w ślady googla - żeby była jakaś konkurencja...

Jednakże jak na razie jest Google ze swoim robocikiem i nic więcej.... Mimo pracy w zawodzie od kilkunastu lat jeszcze nic mnie wcześniej nie zaskoczyło pozytywnie tak jak smartphony z Andkiem na pokładzie. Mnogość funkcji i możliwości wykorzystania są przeogromne. takim mały gówienkiem jestem wstanie zarządzać całą siecią w swojej firmie - a dodam że jestem koordynatorem IT w centrali takiego jednego japońskiego koncerny w Polsce i siec jaką tu zbudowałem wiele lat temu jest naprawdę pokaźna. Nie ma znaczenia co potrzebuje, nie ma znaczenia rodzaj transmisji, protokołu i szyfrowania. Telnet, konsole, devy i inne tematy są dla Andka bułką z masłem. Wszystką w jednym urządzeniu. kamera, aparat, filmy w podróży, bankowość internetowa, dostęp do własnej prywatnej chmury zrobionej na Synology, nawigacja, interaktywne POI (...) mógłbym tak wymieniać do wieczora... Zresztą codziennie odkrywam coś nowego. Ostatnio zabrałem się za Polskie tłumaczenia do kilku programów które można pobrać z Google Play. Mam satysfakcję że coś z siebie wkładam w to niesamowite dziecko googla....

Dlatego boli mnie fakt że Panowie z Aqurat tak banalnie i po najprostszej lini podeszli do tematu. Zaryzykuję stwierdzenie że najdalej za 3 lata to właśnie android będzie systemem który będzie najbardziej znaczący. Za te kilka lat to będzie najwazniejsza platforma i już teraz co mądrzejsi i przewidujący kładą największy nacisk na Andka. Nie iPhony, nie systemy MS tylko właśnie Andek. Panowie, skupcie się głównie na nim bo to przyszłość Wasza i nasza ;)....

@do kolegi ochkarol.
Zastanawiam się czy miałeś wogóle do czynienia z Androidem czy po prostu próbujesz prowokować ;)
Ot nie będzie bo dla mnie dysusja w w/w temacie jest bezcelowa - to tak ja dyskutować nad wyższością "Subaru" nad "Tata". Niewątpliwą zaletą tego dugiego jest cena i na tym koniec zalet ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2012, 12:37:31 wysłana przez fido2001 »

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpień 01, 2012, 12:02:33 »
Idąc dalej tym wątkiem brakuje w AM wyboru nawigacji do adresu z kontaktów.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpień 01, 2012, 12:06:38 »
:)

Ja też mam 36 lat i jestem z zawodu Informatykiem. [...]

*

Offline ciesiel

• *
  • 80
« Odpowiedź #149 dnia: Sierpień 01, 2012, 12:06:54 »
Dlatego boli mnie fakt że Panowie z Aqurat tak banalnie i po najprostszej lini podeszli do tematu. Zaryzykuję stwierdzenie że najdalej za 3 lata to właśnie android będzie systemem który będzie najbardziej znaczący. Za te kilka lat to będzie najwazniejsza platforma i już teraz co mądrzejsi i przewidujący kładą największy nacisk na Andka. Nie iPhony, nie systemy MS tylko właśnie Andek. Panowie, skupcie się głównie na nim bo to przyszłość Wasza i nasza ;)....

Spokojnie - myślę, że nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa. W tej w chwili mamy cały czas wersję beta (RC) i na razie pewnie skupiają się na podstawowych funkcjonalnościach - czyli nawigacja. Zwróćmy też uwagę, że aAM nie jest robiona tylko "własnymi siłami" i pewnie większość kodowała, występująca w wizytówce, firma Javart - czyli mamy klasyczny outsourcing. Oznacza to, że doszli do wniosku iż za długo trwałoby "uczenie" się nowej platformy programistycznej. Jak odkryją możliwości i stwierdzą, że to im się opłaca to pewnie to zrobią - bo względem wersji WM mechanizmy update-owania są o wiele prostsze w Andku.

Po prostu dla Nich jest to także "nowa przygoda" i trzeba trochę czasu żeby to wszystko ogarnąć :)