AutoMapa Android - beta 2 mapa 1110

• 390 Odpowiedzi
  • 166322 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
Odp: AutoMapa Android - beta 2 mapa 1110
« Odpowiedź #300 dnia: Kwiecień 27, 2012, 23:24:22 »
Info z facebooka - Automapa na Androida - wpis Automapy:

[ciach] "..daj nam chwilę na opracowanie zgłoszeń z aAM Beta 2. Jest bliżej niż dalej ;-)"

Kurcze, kończy mi się niedługo licencja, wolałbym pogrzebać już tego truposza Windows Mobile, a tu ciągle trzymają mnie w niepewności... :)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #301 dnia: Kwiecień 27, 2012, 23:45:40 »
[ciach] "..daj nam chwilę na opracowanie zgłoszeń z aAM Beta 2. Jest bliżej niż dalej ;-)"
No to jak oni je dopiero opracowują...  :-|
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #302 dnia: Kwiecień 28, 2012, 01:11:13 »
Zrobili na windows. Teraz mogą (może?) się zająć na robota.

Będzie nowa beta, nowsze mapy. Uaktywnią się opcje w menu i... na tym koniec.

*

Offline meszugga

• 48
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #303 dnia: Kwiecień 28, 2012, 13:20:15 »
@izaw-Zrobili na windows.
Zrobili co, program jest na WM jaki jest, część jest w formie ikon a część w postaci przesuwanych belek, jednym słowem bajzel widokowy.
Ustawień jest tyle że normalny szarak bez doktoratu i spędzania wielu godzin na forach sobie z tym nie poradzi.
Od jakiegoś czasu zmieniają tylko mapy i bardzo dobrze bo nie popsują tego co jakoś działa, plik AM 6.10.0c po najechaniu na niego kursorem myszy wyświetla nr pliku 6.9
Program na Androida wydany we wrześniu i działający jak liczne bety będzie dla wielu normalnych użytkowników dla których nawigacja jest pomocą a nie ołtarzykiem powodem do rezygnacji z tej firmy.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #304 dnia: Kwiecień 28, 2012, 14:03:28 »
E tam. Trochę przesadzasz. Można sobie pięknie poustawiać. Choć masz rację. Mogliby dać jakiegoś kreatora. Ale nie dali i nie dadzą. Dla innych platform też.

Konstrukcja GUI na robota jest identyczna z wadami i zaletami. Choć przeważają wady. Jest to tylko dostosowanie do platformy, a nie nowa jakość. O jakości świadczy zarzynanie sprzętu. Ten program powinien angażować około trzy razy mniej zasobów. A to dopiero początek. Jak zaimplementują wszystkie opcje i wodotryski jakie są  na wAM to dopiero pokaże. Potem będzie coraz gorzej. Nowe wodotryski będą skutecznie przygniatać program. Ich szczęście, że wydajność androida kilkakrotnie przewyższa wM. Ale i on ma bariery (czas na fony z czterema rdzeniami i wydajność średniego laptopa).

A chodziło mi o to, że po wydaniu wersji na W. mogą wszystkie siły w liczbie dwóch osób przerzucić na inną platformę.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #305 dnia: Kwiecień 28, 2012, 17:32:29 »
Ustawień jest tyle że normalny szarak bez doktoratu i spędzania wielu godzin na forach sobie z tym nie poradzi.
Doktoratu nie mam a do instrukcji AutoMapy zajrzałem kilka miesięcy po tym jak zacząłem jej używać. Także bez przesady.
A fakt, że ustawień ma sporo to dla mnie zaleta. Podczas testów NE oraz MapyMap szlag mnie trafiał, ze nie mialem wpływu na kilka rzeczy.

Poza tym ustawienia domyslne AM na WM są (jak dla mnie) prawie, prawie. Zmieniłbym tylko wykluczenie z dróg gruntowych (i nizej) na miejską lokalna (i nizej) i tyle.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline meszugga

• 48
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #306 dnia: Kwiecień 29, 2012, 12:10:48 »
Też nie zrobiłam doktoratu z AutoMapy bo niby kto miał by być promotorem, Aqurat sam nie wie jak to wszystko co wsadził do ustawień poukładać (wielokrotnie pisałam do suportu i odpowiedzi były cienkie i żałosne) przykładem niech będzie ustawienie GPS z WM bo w wersji na Androida nie wszyskie są aktywne :
1. Uruchom przy starcie Tak czy Nie.
2. Ignoruj odchylenia Duże, Małe, Średnie czy Wielkie.
3. Kompensuj opóźnienie - tu jest cała skala z zegarka.
4. Uwzględnij pokazując pozycję.
5. Synchronizuj czas (*)
6. Synchronizuj strefę czasową (*)
Od suportu i na forach dowiedziałam się że należy to ustawiać metodą prób i błędów, nie jestem przekonana czy doradcy zdają sobie sprawę z możliwości matematycznych przestawiania tych 6 punktów i jak to robi konkurencja że bez tych ustawień kursor na mapie stoi jak przysłowiowy u krasnala.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2012, 12:12:44 wysłana przez meszugga »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #307 dnia: Kwiecień 29, 2012, 15:12:04 »
Coś za coś  :ohreally: albo są możliwości ustawienia i trzeba je rozkminić albo albo nie ma i trzeba zaakceptować że np. kursor nie jedzie super dokładnie z realem ( tak jak u mnie w TT :)  ) albo nie możesz sobie zsynchronizować czasu gps  albo wręcz przeciwnie synchronizuje a nie chcesz
A z tą ilością kombinacji to deko przesadzasz :
1. Uruchom przy starcie Tak czy Nie. - Co niejasnego :-?   albo  zawsze jak włączasz to od razu nawigujesz - wtedy "tak" , albo często korzystasz jak z mapy i wtedy "nie" żeby nie wkurzały komunikaty że nie ma sygnału jak przeglądasz mapę w pomieszczeniu
5. Synchronizuj czas (*)
6. Synchronizuj strefę czasową (*)  Te dwa punkty są przecież jasne Albo chcesz żeby Ci to GPS ustawiał albo wolisz to zrobić ręcznie (nie mnoży to liczby kombinacji X4 :ohreally: )
2. Ignoruj odchylenia Duże, Małe, Średnie czy Wielkie.   - To ustawia siłę przyciągania do drogi i jest zależne od jakości Twojego GPSa Jak ustawisz za słabo to będzie kursor skakał z drogi na parking jak za mocno to może prowadzić po parkingu mimo że jedziesz po drodze (wg mnie proste do dopasowania i nie mnoży liczby kombinacji)

3. Kompensuj opóźnienie - tu jest cała skala z zegarka.    ->I to jest to co trzeba zrobić metodą prób i błędów. Jedziesz patrzysz i słuchasz  gdzie jesteś w stosunku do tego co pokazuje i mówi AM dobierasz takie ustawienie żeby się zgadzało i już
4. Uwzględnij pokazując pozycję.   -> I tu mnie masz  :mrgreen:  nie wiem po kiego to jest ale pokazuje lub nie to co ustawiłeś w pkt. 3

Jak widać nie jest to tak że liczba możliwych kombinacji wynika z pomnożenia przez siebie możliwości z 6ciu pkt. bo ustawiają one rożne mało powiązane  rzeczy (co ma wspólnego strefa czasowa z op. sygnału)  Fakt że jednak jest tych ustawień parę i trzeba to rozgryźć ale jak pisałem coś za coś  (a jak ktoś nie ma głowy to może te ustawienia olać i też będzie działać)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline spinnek

• 396
« Odpowiedź #308 dnia: Kwiecień 29, 2012, 20:24:15 »
Ostatniej zimy zmieniłem samochód, przez co przez kilka ostatnich dni zaczęło się coś, co praktycznie nigdy dotychczas na HTC HD2 nie występowało - przegrzewanie się telefonu i związany z tym brak ładowania przez CAŁY czas jazdy.

Wcześniej, w poprzednim samochodzie, mogłem łatwo powiesić telefon na kratce wentylacyjnej, teraz mam z tym ogromny problem, ale widzę, że bez tego ani rusz, bo bez bezpośredniego nawiewu klimy słońce przez szybę rozgrzewa telefon do nieakceptowalnych wartości.

Jak widać, problem z rozpraszaniem traconej mocy nie jest związany tylko z aplikacją Automapy.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #309 dnia: Kwiecień 29, 2012, 20:39:41 »
Nic nie widać.

Czy telefon włączony.
Jaki system.
Jaka nawigacja, jeżeli włączona.
Co telefon robi.
Czy jest ładowany.
Czy opala się na słońcu.

*

Offline spinnek

• 396
« Odpowiedź #310 dnia: Kwiecień 29, 2012, 21:50:18 »
@izaw

Masz Waćpan słaby dzień. ;) Proszę przeczytaj mego maila jeszcze raz, potem na wszelki wypadek, ponownie ;)

Ad1 No  rozbawiłem - po co pisać w tym dziale o wyłączonym telefonie?
Ad2. OS Windows Mobile (nie ma znaczenia, chodzi o wałkowaną tutaj kwestię problemów z ładowaniem przy chodzącej nawigacji, i kierowanie, nie do końca słusznie, moim zdaniem, wskazującego palca na betę Automapy na Androida; podaję telefon, który był wzorcem na tym forum braku kłopotów z ładowaniem, a tu niespodzianka...)
Ad3. Aplikacja Automapa 6.10c (też nie ma znaczenia, mogłaby być aplikacją dowolną, chodzi o to, że wcześniej ten problem nie występował, teraz, z uwagi na dwa parametry niezwiązane z aplikacją, czyli sposób mocowania telefonu + temperatura w bliskich okolicach szyby)
Ad4. Co telefon robi - wisi sobie spokojnie w uchwycie ;)
Ad5. "[...] związany z tym brak ładowania przez CAŁY czas jazdy [...]"
Ad6. "[...] bez bezpośredniego nawiewu klimy słońce przez szybę rozgrzewa telefon [...]"

Podsumowując: podałem dwa czynniki, które wpłynęły na problem z ładowaniem telefonu [sposób mocowania telefonu + temperatura w bliskich okolicach szyby], absolutnie niezwiązane z używaną aplikacją do nawigacji.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #311 dnia: Kwiecień 29, 2012, 22:22:24 »
Widzisz ma znaczenie. Piszesz w dziale androida o Windows. I dziwisz się że telefon na słońcu się nagrzał. Wiadomość zupełnie poza tematem.

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
« Odpowiedź #312 dnia: Maj 01, 2012, 00:36:00 »
... Podsumowując: podałem dwa czynniki, które wpłynęły na problem z ładowaniem telefonu [sposób mocowania telefonu + temperatura w bliskich okolicach szyby], absolutnie niezwiązane z używaną aplikacją do nawigacji.

A ja się z Tobą nie zgodzę co do tych czynników! Kilka postów temu pisałem o moich testach na moim telefonie i ich efektach. Krótko mówiąc była kicha i telefon nadal się rozładowywał podczas pracy z nawigacją (puszczone demo trasy 50 km) i podłączoną ładowarką o temperaturze nie wspomnę.
Dlaczego się nie zgadzam z Twoją opinią? Bo testy przeprowadzałem w domu, gdzie nie miałem nasłonecznionego pokoju i telefon nie był w uchwycie, więc miał swobodny przepływ powietrza (był uniesiony na siatce aby miał dostęp powietrza). W pokoju było dość chłodno i ładowałem telefon ładowarką stacjonarną.
Podsumowując: Ta konkretna aplikacja ma wielki wpływ na ładowanie i przegrzewanie się telefonu! Na innych nawigacjach problemu nie było.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2012, 00:42:35 wysłana przez grzesk »

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #313 dnia: Maj 01, 2012, 11:59:09 »
Pełne poparcie dla kol. grzesk - Pisałem wyżej o trasie ponad 1 500 km do Niemiec na iGO - Leon był zimny jak Lech.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #314 dnia: Maj 01, 2012, 13:24:13 »
Pełne poparcie dla kol. grzesk - Pisałem wyżej o trasie ponad 1 500 km do Niemiec na iGO - Leon był zimny jak Lech.
U mnie, dla temeperatury baterii nie ma znaczenia czy aAM czy Igo
Dziś przyjrzałem się temperaturze baterii.
Po 3h jazdy na aAM bateria osiągnęła 45°C. Wyłączyłem ją, poczekałem aż temperatura baterii spadnie do 30°C i włączyłem Igo.
Po kilkunastu minutach jazdy z Igo bateria też osiągnęła 45°C...
Pozdrawiam
Karol

*

Offline xenium11

• 268
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #315 dnia: Maj 05, 2012, 17:42:34 »
Coś wiadomo kiedy następna beta albo pełna wersja AM na android.Jakieś przecieki może  :)

*

PapaD

« Odpowiedź #316 dnia: Maj 07, 2012, 18:59:08 »
Coś wiadomo kiedy następna beta albo pełna wersja AM na android.Jakieś przecieki może  :)
mi przecieka tylko zlew, ale to akurat pewna informacja :) Z resztą nie ma co do czego się śpieszyć.

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #317 dnia: Maj 07, 2012, 22:35:36 »
Z resztą nie ma co do czego się śpieszyć.
Nieprawda. MapaMap mnie wkurza  :mrgreen:

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #318 dnia: Maj 08, 2012, 21:14:29 »
Mamy miesiąc do pierwszego meczu EURO2012... To już chyba najwyższy czas na wydanie final  :worried:

Połączone: Maj 08, 2012, 21:15:00
Mamy miesiąc do pierwszego meczu EURO2012... To już chyba najwyższy czas na wydanie final  :worried:

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #319 dnia: Maj 08, 2012, 21:33:52 »
Może firma Aqurat ma Euro2012 tam gdzie ja? Czyli w... głębokim poważaniu :)

*

PapaD

« Odpowiedź #320 dnia: Maj 09, 2012, 11:00:34 »
No ale po co mają wydawać program na euro ? Przecież dróg nie będzie, więc nie ma pośpiechu prawda ? :E

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #321 dnia: Maj 09, 2012, 11:39:22 »
Solidaryzują się z naszymi drogowcami: oni nie zdążyli z drogami, więc Aqurat nie zdąży z Automapą :P

*

PapaD

« Odpowiedź #322 dnia: Maj 09, 2012, 13:15:29 »
dokładnie tak, nie ma pośpiechu, bo ludzie i tak to zakupią nawet jak się ukaże za pół roku. Wystarczy poczytać na facebooku jak się ludzie ślinią to tego przyszłego produktu, tak więc komfort do ślimaczego tempa producent ma niezakłócony :)

*

Offline mif4

• **
  • 208
« Odpowiedź #323 dnia: Maj 09, 2012, 13:27:11 »
"Solidaryzują się z naszymi drogowcami"

GDDKiA wspiera AutoMapę  :evil:
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2012, 13:35:46 wysłana przez mif4 »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #324 dnia: Maj 09, 2012, 15:36:35 »
Przecież AM już wspiera Euro. Omija polami nieistniejące drogi. A nawet więcej: omija istniejące główne opłotkami. :ok:

Zamiast chleba (nowej AM) mamy igrzyska - zgadnij czy dojedziesz.

*

PapaD

« Odpowiedź #325 dnia: Maj 09, 2012, 15:45:42 »
...A nawet więcej: omija istniejące główne opłotkami. :ok:
Dzięki takiemu routingowi na euro skorzysta też miejscowa ludność wsi i miasteczek jak skołowany kibic zatrzyma się gdzieś na czyjejś posesji, to może zakupi od miejscowego chłopa za ojro szklankę mleka lub jajka jakoweś albo kurę nioskę lub świnioka. Koko spoko :E

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #326 dnia: Maj 09, 2012, 17:01:42 »
Skołowanego kibica nie poprowadzi po naszym ojczystym kraju AutoMapa ale raczej TomTom do spółki z Sygicem  :mrgreen:
A tam są mapy TeleAtlasa, więc nie mo po co budować nowych dróg, bo i tak ich na tej mapie nie będzie  :grin:
Będą rok po Euro ;)
Pozdrawiam
Karol

*

PapaD

« Odpowiedź #327 dnia: Maj 09, 2012, 17:07:45 »
to też prawda, bo nie łudźmy się, że ktoś z za zachodniej granicy jeździ na automapie, no chyba, że Polak :)

*

Offline Ian

• *
  • 93
  • Sprzęt: TT VIA 62, Samsung Mega, Garmin 2460 L
« Odpowiedź #328 dnia: Maj 09, 2012, 21:43:41 »
Z resztą nie ma co do czego się śpieszyć.
Nieprawda. MapaMap mnie wkurza  :mrgreen:
Ale aMM działa a aAM nie!

*

Offline mif4

• **
  • 208
« Odpowiedź #329 dnia: Maj 09, 2012, 22:23:23 »
Ale aMM działa
Działa, czy nie działa... taka sama chwała  :P