Super rozwiązaniem na rozsądne ETA, byłoby obcinanie przez system zbieranych danych traffikowych tak, by max wartością były realne ograniczenia drogowe na poszczególnych odcinkach.
Co wy na to?
Była juz o tym dyskusja w "starym" dziale Automapy.
Ja uważam, że mimo wszytsko to nie jest dobry pomysł.
Jest dużo dróg w miastach (szczególnie dwupasmowych) i odcinków poza terenem zabudowanym (np. krótkie odcinki ograniczeń predkości przed skrzyżowaniami czy wyjazdami ze stacji benzynowych), które rzutowałyby znacząco na ETA i routing a w rzeczywistości, nawet osoby jeżdżące po ludzku nie jeżdżą tamtędy zgodnie z ograniczeniami prędkości.
Poza tym w ten sposób zrównalibyśmy dla routingu drogi jednojezdniowe z dwujezdniowymi (na których nie jest podniesiona prędkośc) w miastach.
Nie wiem skąd się biorą te różnice w danych SR skutkujące różnicą w ETA sięgające nieraz 30 minut na 180km trasie, bo na pewno nie z życia.
Na trasie, którą pokonuję w tę i z powrotem przez okrągły rok, o tej samej porze, cztery razy w miesiącu nie zauważam aby kierowcy jeździli specjalnie inaczej.
Wyjątkiem są sytuacje, gdy pogorszą się znacząco warunki pogodowe.
Połączone: [time]Kwiecień 03, 2012, 13:27:40[/time]
Też uważam, że system powinien wycinać "rajdowców" ze statystyk. Pewnie z +10 km/h do ograniczeń i byłoby ok, ale uważam, że nikt, albo prawie nikt nie będzie takim rozwiązaniem zainteresowany.Przecież Rodacy uwielbiają wojnę i wyścigi na drogach. Takie mam zdanie 
Nie w tym rzecz - opisałem powyżej dlaczego ja jestem przeciwny.
Jak najbardziej uważam, że dane powinny byc realne. Tylko, że właśnie realne a nie z kosmosu.
Wariatów na drogach nie ma wcale tak dużo, zeby aż tak spieprzyć dane o ruchu a poza tym im dłużej dane są zbierane, tym mniejszy powinny zawierać błąd statystyczny.
A tu widzę, że zamiast do starych danych "dokleić" nowe (wtedy czasokres, z którego pochodziłyby dane byłby wiekszy i przez to wiarygodniejszy) wrzuca się dane z jakiegoś odcinka czasowego wstecz (do tego rozróżnia się, bezsensownie moim zdaniem pory roku), który niekoniecznie musi być wiarygodny.
Takie działanie ma sens jedynie w przypadku zmian w siatce drogowej, która rzutuje na prędkośc przejadu czy obłożenie ruchem danej drogi (np. okolice czy centra miast nowo otwieranych obwodnic).
Połączone: [time]Kwiecień 03, 2012, 13:28:23[/time]
Czy można powiększyć wielkość liter w wyskakujących okienkach POI i jeśli tak to w jakim pliku?
Z tego co pamiętam, to nie znana jest jeszcze metoda poprawienia tego.