AutoMapa Android - beta 2 mapa 1110

• 390 Odpowiedzi
  • 166452 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
Odp: AutoMapa Android - beta 2 mapa 1110
« Odpowiedź #150 dnia: Kwiecień 02, 2012, 08:44:15 »
Witam,
Czy ktoś z Was używał aAM na HTC Sensation XE.
Planuję zakup tego smartfonu i chciałem się dowiedzieć odnośnie GPSu na tym fonie.
Mam przykre doświadczenia z HD2 (wszystkim wiadoma jakość zastosowanego GPS w nim) i nie chciałbym wdepnąć w to samo ... :)

Jak się sprawuje ten telefon z aAM (dużo jeżdżę i będę jeździł z produktem Aqurat'u, już się przyzwyczaiłem i odpowiada mi), jaka jakość zastosowanego GPS ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2012, 08:46:26 wysłana przez cichyq »
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #151 dnia: Kwiecień 02, 2012, 17:19:52 »
Wiem, że było ale ja trochę dokładniej chciałbym opisać problemy bety na HTC Sensation z ICS

- sense 3.6 - jakoś działało chociaż często uruchamiało się i nie łapało fixa
- sense 4.0 łapie fixa raz zaraz po zanstalowaniu. Następnie jedynym ratunkiem jest kasowanie data w titanium, a i to niekoniecznie. W każdym razie po clear data jest chociaż sygnał że złapało fixa. W każdym kolejnym uruchomieniu programu "szuka sygnału"

ICS z dnia na dzień robi się więcej więc warto by było to poprawić - zapewne to jakiś drobiazg.
sgs III

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #152 dnia: Kwiecień 02, 2012, 23:06:05 »
@ochkarol

A da się aktualizować dane SmartRoutes w becie 2 Android? Jak?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #153 dnia: Kwiecień 02, 2012, 23:16:38 »
No na bezczelnego przekopiować pliki z wersji na Windowsa  :mrgreen:
Tylko pewnie trzeba byłoby na Windowsie aktualizować mapy 1110. :mysli:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2012, 23:18:13 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Smerfik

« Odpowiedź #154 dnia: Kwiecień 03, 2012, 08:52:37 »
ETA (jak dla mnie) dość mocno optymistyczne ;)
Tak było, jest i chyba tak już pozostanie :)
... pora zmienić samochód na szybszy :proud: , by nadążał za traffikiem :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2012, 09:14:18 wysłana przez Smerfik »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #155 dnia: Kwiecień 03, 2012, 10:09:31 »
Mój samochód potrafi szybciej jeździć lecz ja życie ludzkie (swoje  i innych uzytkowników dróg publicznych) cenię sobie bardziej niż ETA w AutoMapie. ;)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #156 dnia: Kwiecień 03, 2012, 10:10:17 »
Albo trzeba "źródełkom" wlepić parę mandatów żeby wolniej śmigały  :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Smerfik

« Odpowiedź #157 dnia: Kwiecień 03, 2012, 10:32:12 »
Może panowie z suszarkami zaczną monitorować "szczególnie optymistyczne miejsca".
... a tak poważniej.
Super rozwiązaniem na rozsądne ETA, byłoby obcinanie przez system zbieranych danych traffikowych tak, by max wartością były realne ograniczenia drogowe na poszczególnych odcinkach.
Co wy na to?

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #158 dnia: Kwiecień 03, 2012, 11:50:27 »
Super rozwiązaniem na rozsądne ETA, byłoby obcinanie przez system zbieranych danych traffikowych tak, by max wartością były realne ograniczenia drogowe na poszczególnych odcinkach.
Też uważam, że system powinien wycinać "rajdowców" ze statystyk. Pewnie z  +10 km/h do ograniczeń i byłoby ok, ale uważam, że nikt, albo prawie nikt  nie będzie takim rozwiązaniem zainteresowany.
Przecież Rodacy uwielbiają wojnę i wyścigi na drogach. Takie mam zdanie :)

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #159 dnia: Kwiecień 03, 2012, 12:00:14 »
Jeśli było takie pytanie to przepraszam. Czy można powiększyć wielkość liter w wyskakujących okienkach POI i jeśli tak to w jakim pliku?
Wszystkim uczestnikom forum życzę dużo zdrowia i cierpliwości we wszelakich okolicznościach z okazji nadchodzących świąt.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #160 dnia: Kwiecień 03, 2012, 13:25:55 »
Co wy na to?
Była juz o tym dyskusja w "starym" dziale Automapy.
Ja uważam, że mimo wszytsko to nie jest dobry pomysł.
Jest dużo dróg w miastach (szczególnie dwupasmowych) i odcinków poza terenem zabudowanym (np. krótkie odcinki ograniczeń predkości przed skrzyżowaniami czy wyjazdami ze stacji benzynowych), które rzutowałyby znacząco na ETA i routing a w rzeczywistości, nawet osoby jeżdżące po ludzku nie jeżdżą tamtędy zgodnie z ograniczeniami prędkości.
Poza tym w ten sposób zrównalibyśmy dla routingu drogi jednojezdniowe z dwujezdniowymi (na których nie jest podniesiona prędkośc) w miastach.

Nie wiem skąd się biorą te różnice w danych SR skutkujące różnicą w ETA sięgające nieraz 30 minut na 180km trasie, bo na pewno nie z życia.
Na trasie, którą pokonuję w tę i z powrotem przez okrągły rok, o tej samej porze, cztery razy w miesiącu nie zauważam aby kierowcy jeździli specjalnie inaczej.
Wyjątkiem są sytuacje, gdy pogorszą się znacząco warunki pogodowe.

Połączone: [time]Kwiecień 03, 2012, 13:27:40[/time]
Też uważam, że system powinien wycinać "rajdowców" ze statystyk. Pewnie z  +10 km/h do ograniczeń i byłoby ok, ale uważam, że nikt, albo prawie nikt  nie będzie takim rozwiązaniem zainteresowany.Przecież Rodacy uwielbiają wojnę i wyścigi na drogach. Takie mam zdanie :)
Nie w tym rzecz - opisałem powyżej dlaczego ja jestem przeciwny.

Jak najbardziej uważam, że dane powinny byc realne. Tylko, że właśnie realne a nie z kosmosu.
Wariatów na drogach nie ma wcale tak dużo, zeby aż tak spieprzyć dane o ruchu a poza tym im dłużej dane są zbierane, tym mniejszy powinny zawierać błąd statystyczny.
A tu widzę, że zamiast do starych danych "dokleić" nowe (wtedy czasokres, z którego pochodziłyby dane byłby wiekszy i przez to wiarygodniejszy) wrzuca się dane z jakiegoś odcinka czasowego wstecz (do tego rozróżnia się, bezsensownie moim zdaniem pory roku), który niekoniecznie musi być wiarygodny.
Takie działanie ma sens jedynie w przypadku zmian w siatce drogowej, która rzutuje na prędkośc przejadu czy obłożenie ruchem danej drogi (np. okolice czy centra miast nowo otwieranych obwodnic).

Połączone: [time]Kwiecień 03, 2012, 13:28:23[/time]
Czy można powiększyć wielkość liter w wyskakujących okienkach POI i jeśli tak to w jakim pliku?
Z tego co pamiętam, to nie znana jest jeszcze metoda poprawienia tego.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2012, 13:34:02 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #161 dnia: Kwiecień 03, 2012, 17:24:53 »
@ochkarol masz rację. Dziwne są te dane, przynajmniej niektóre. Nieraz dane są kosmiczne jak prędkość samochodu (600km/h), nieosiągalne w praktyce nawet przez wariatów.

I chyba nie ma sensu powtarzać użytych wtedy argumentów. Wystarczy poczytać tamte. Chyba nic nowego nie da się dodać.

Edit.

Ten dziwaczny podział programu na sprzęt powoduje, że te same dyskusje, jak np. o SR można prowadzić równolegle. Ale administracja ma zawsze rację.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2012, 17:27:19 wysłana przez izaw »

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #162 dnia: Kwiecień 03, 2012, 18:44:41 »
Ja u siebie to sprawdzałem na kilka sposobów. Przy maks jasności i przy min jasności nadal się rozładowywuje. Ostatecznie mam automatyczną regulację włączoną.
Pozdrawiam
A próbowaliście użyć jakiegoś Battery Savera, który ingeruje w częstotliwość pracy procka (np. antutu battery saver)?

PS. Dziś swojego Blade zostawiłem na noc włączonego jako Access Point. Rano miał 65st. (można było się oparzyć), ale był naładowany.

Połączone: [time]Kwiecień 03, 2012, 18:47:16[/time]

Pojawia się do wyboru "Prowadź do", "Pokaż na mapie" i kilka inny. Klikam "Prowadź do" i nic się nie dzieje.

Tak, mam to wiele razy. Jakbym nacisnął Cancel, zamiast Prowadź do. Nie ma punktu (wybieram POI) ani w historii, ani trasa nie jest wyznaczana.

Co jakiś czas wyznaczy trasę i nawet nawiguje, ale jeśli tylko z niej zjadę (tak, że program powinien ją przeliczyć i wszystko powinno być OK) nawigacja ustaje. Jeśli z powrotem wrócę na trasę z powrotem trwa nawigacja.
Też to miewam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2012, 18:47:54 wysłana przez rgr »
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #163 dnia: Kwiecień 03, 2012, 20:01:26 »
Mam ładowarkę belkin http://www.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=489767

Właśnie zrobiłem sobie moda w nim zlutowałem 2 i 3 pin. Zaraz ide sprawdzić jak działa ładowanie na niej. Jak okej to będę modował pozostałe.

Rozebranie tej ładowarki jest bardo proste, na tych odstających blaszkach podważamy małym płaskim śrubokrętem i całość się rozchodzi.
Na płytce małymi cążkami (np. do paznoksci) zwieramy piny 2 i 3 i lutujemy.

Efekty za chwile ale na HTC HD2

Co ciekawe mam też ładowarkę 2x2A i też prąd ładowania jest mały więc pewnie też trzeba będze zrobić takie oszustwo
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #164 dnia: Kwiecień 03, 2012, 20:14:58 »
Mam od wczoraj HTC One X. Dziś przejechałem się na AM. Musze przyznać, że chodzi o wiele płynniej niż na HD2 z WM. Szkoda, że jeszcze nie działa wiele opcji, ale na tym już da się jeździć!

Jutro jadę w dalszą trasę, to zobaczę jak z tą baterią.

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #165 dnia: Kwiecień 03, 2012, 21:33:15 »
Gratuluję sprzęciku :) Choć quadrand i tak pokazuje przewagę SGSII to i tak fajna zabawka :)

Wracając do tematu:

Przeprowadziłem test 15 minutowy i zmiany są kolosalne. 15 min nawigowania na AM naładowało telefon z 53% do 68% :)

Więc polecam rozwiązanie ze zwarciem pinu 2 i 3 z tym że najlepiej na ładowarce to zrobić, bo komuś kiedyś wpadnie do głowy włożyć taki kabel ze zwarciem do kompa to może się źle skończyć.

Pozdrawiam
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #166 dnia: Kwiecień 03, 2012, 22:34:44 »
Nic się źle nie skończy    :ohreally:  po prostu nie będzie transmisji danych   B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline arek1

• **
  • 105
  • Sprzęt: HTC D2
« Odpowiedź #167 dnia: Kwiecień 04, 2012, 13:56:48 »

Połączone: [time]Kwiecień 03, 2012, 18:47:16[/time]

Pojawia się do wyboru "Prowadź do", "Pokaż na mapie" i kilka inny. Klikam "Prowadź do" i nic się nie dzieje.

Tak, mam to wiele razy. Jakbym nacisnął Cancel, zamiast Prowadź do. Nie ma punktu (wybieram POI) ani w historii, ani trasa nie jest wyznaczana.

Co jakiś czas wyznaczy trasę i nawet nawiguje, ale jeśli tylko z niej zjadę (tak, że program powinien ją przeliczyć i wszystko powinno być OK) nawigacja ustaje. Jeśli z powrotem wrócę na trasę z powrotem trwa nawigacja.
Też to miewam.

Zgłosiłem to do suportu AutoMapy, ciekawe czy poprawią w problem becie 3. Swoją drogą zastanawiam się czy też używasz Xperii S czy podobne objawy występują również w innych telefonach?
Pozdrawiam
ArekS
Sony Xperia S | Xperia Arc

*

Offline kris61

• 44
  • Sprzęt: Clarion MAP 780 AutoMapa5.2.0 MobileMap
« Odpowiedź #168 dnia: Kwiecień 04, 2012, 14:56:50 »
W Galaxy SII mapa działała do pierwszego zatrzymania na światłach :-|. Komunikaty i w zasadzie nawigowanie od tego momentu się zakończyło. Podczas każdego (krótkotrwałego) postoju pojawiał się komunikat- "brak szczegółowych map" i po ruszeniu system informował jedynie o aktualnej pozycji od czasu do czasu zmieniając tryb dzienny na nocny i na odwrót. Trasę na szczęście znałem na pamięć i nawigację załączyłem w "celach testowych", a gdyby było inaczej..... Jednym słowem stara nawigacja choć jak wiadomo AM i na tym urządzeniu potrafi ciekawie pokierować musi pozostać a wersja na andka idzie do kosza.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #169 dnia: Kwiecień 04, 2012, 15:37:21 »
Standardowa Odpowiedź Admistratora nr 1: dziwne, u mnie dziala ;)

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #170 dnia: Kwiecień 06, 2012, 08:16:02 »
W Galaxy SII mapa działała do pierwszego zatrzymania na światłach :-|. Komunikaty i w zasadzie nawigowanie od tego momentu się zakończyło. Podczas każdego (krótkotrwałego) postoju pojawiał się komunikat- "brak szczegółowych map" i po ruszeniu system informował jedynie o aktualnej pozycji od czasu do czasu zmieniając tryb dzienny na nocny i na odwrót.

U mnie komunikat "brak szczegolowych map" pojawial sie jak wlaczylem nawigowanie AM podczas jazdy autostrada (A4 - Krakow - Szarow)  i telefon nie mogl zlapac porzadnego fixa. Niby pokazywal ze ma odczyt GPS (a moze byla to pozycja z A-GPS) ale pozycje pokazywal gdzies w okolicach Budapesztu (tam nie ma szczegolowych map) i nawet przesuwala sie pozycja podczas jazdy.
Problem zniknal po dojechaniu do Szarowa i zmniejszeniu predkosci z autostradowej na lokalna. Telefon zlapal dobrego fixa i zaczal poprawnie nawigowac.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #171 dnia: Kwiecień 06, 2012, 08:33:32 »
Standardowa Odpowiedź Admistratora nr 1: dziwne, u mnie dziala ;)
Porównajcie może z krisem61 romy, kernele. Może jakieś dodatkowe oprogramowanie?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #172 dnia: Kwiecień 06, 2012, 09:47:35 »
Co więcej: u mnie działa na każdym ROMie z każdym kernelem. W zasadzie AM to pierwsza rzecz jaką instaluję i sprawdzam na nowym ROMie :)

*

PapaD

« Odpowiedź #173 dnia: Kwiecień 06, 2012, 11:09:13 »
Ciekawy jestem czy jak wejdzie final androida, czy zrobią tak jak każda szanująca klientów firma i dadzą w markecie tygodniowego triala z pełną funkcjonalnością za free, żebyśmy mogli zdecydować czy kupimy czy nie, czy pójdą bezczelnie na całość po bandzie pod hasłem "kupujesz kota w worku" . Przy andku trial jest bardzo ważny, bo nie na wszystkich konfiguracjach to będzie działało i nie ma co się łudzić - za dużo tych mutacji androida, a i na stockowych romach przecież też ludzie zgłaszali problemy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2012, 11:10:47 wysłana przez PapaD »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #174 dnia: Kwiecień 06, 2012, 11:13:45 »
Na Xperii S Automapa niepoprawnie się skaluje- nad ekranem zostaje niewykorzystany pasek. Rozdzielczość HD- 1280x720. Ma ktoś jakieś inne urządzenie z tą rozdzielczością, żeby sprawdzić?

*

Offline Marcellus

• **
  • 110
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #175 dnia: Kwiecień 06, 2012, 11:58:02 »
Tak z ciekawosci... jakie masz Radio? AM na Androida na HD2 testowalem tylko na krotkiej trasie (80km), ale wiekszych problemow nie odnotowalem. Natomiast kiedys przez przypadek zauwazylem, ze na wersji 2.15.50.14 Radia, GPS w AM (wersja WM) strasznie glupial. Natomiast na wersji 2.14.50.04 nie ma wiekszych problemow - choc czasami wyskakuje komunikat "Brak sygnalu GPS", za to nie ma problemow nierealnych predkosci czy tez sygnalu przesunietego o kilkaset metrow.
Wrócę do tematu "zwiedzania okolicy" na postoju, kolega Miedzio napisał to co zacytowałem powyżej, czy ktoś używa tego radia i może potwierdzić stabilność położenia ?
T10s->T65->V300->MDA Compact2->MDA Pro->HD2->Galaxy S3

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #176 dnia: Kwiecień 06, 2012, 13:05:41 »
Niestety, na radiu 2.14.50.04 tez czasami zdarzaja sie problemy i wskaznik potrafi byc przesuniety w stosunku do rzeczywistosci :/ Co dziwne, sciagniecie wtedy swiezych danych z QuickGPS zazwyczaj poprawia sytuacje - mimo, ze wczesniejsze dane nie byly jeszcze "przeterminowane".

*

Offline Paniki

• 337
  • [...] Jestem Ja i nie ma lepszych [...]
    • Audio SPA
  • Sprzęt: Chwilowo Spica :)... już po uff ;)
« Odpowiedź #177 dnia: Kwiecień 06, 2012, 14:34:43 »
A ma ktoś pomysł na nieznajdowaniu sygnału GPS na Desire Z + CM7?
Mapy Googla nie mają problemu. A nad napisem "Wyszukiwanie GPS" te szare pola nie zmieniają koloru (No chyba, że to w becie nie działa jeszcze ;))
Typhon > G500 > Wizard > Trinity > 5300 XM (Przejściowo) > Blue Angel > G900 > TyTN II > Diamond > Hero > Diamond 2 > Wildfire S > Milestone > Desire > Desire Z > HD2 > Desire HD > V970 > Evo 3D > Evo 3D > Galaxy S II > Galaxy Spica :E > Galaxy S II >

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #178 dnia: Kwiecień 06, 2012, 19:15:32 »
Mam ładowarkę belkin http://www.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=489767

Właśnie zrobiłem sobie moda w nim zlutowałem 2 i 3 pin. Zaraz ide sprawdzić jak działa ładowanie na niej. Jak okej to będę modował pozostałe.
Ale wypadałoby chyba najpierw sprawdzić czy ładowarka jest AC Power czy USB Power w telefonie? :>
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #179 dnia: Kwiecień 07, 2012, 01:56:59 »
Na nawigacji MODECOM FreeWAY AX beta zainstalowała się bez problemu. złapała fixa w mieszkaniu w nie całe pół minuty na zimnym starcie. Przejechałem na baterii ( 1500 mAh ) około 40 min. i nawigacja zaczęła krzyczeć o podłączeniu zasilania. Kolejne 40 min, już na zasilaniu, przejechała z włączonym transmiterem, odtwarzaczem mp3 i oczywiście odpaloną aAM.
Kursor ładnie trzyma się drogi. Prędkość ma odchyłki nieproporcjonalne w stosunku do prędkościomierza, tzn raz odchyłka jest +3 km/h, a innym razem +7  :-?
Przekłamuje  pozycją kursora w stosunku do mapy - skrzyżowanie fizycznie minąłem i po przejechaniu około 20 m kursor w nawigacji zrównał się ze skrzyżowaniem.  :grin: