AutoMapa Android - beta 2 mapa 1110

• 390 Odpowiedzi
  • 166451 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: AutoMapa Android - beta 2 mapa 1110
« Odpowiedź #120 dnia: Marzec 24, 2012, 09:35:09 »
OchKarol, ale ty wyciągasz wniosek winiąc androida za fakt, że tylko automapa ma na nim problemy. bez urazy, ale gratuluję ci analitycznego podejścia do problemu :)
Nie. To Ty nadinterpretujesz moją wypowiedź albo nie czytasz dokładnie. :P
Jakbyś przeczytał z uwagą, zauważyłbyś, że nie tylko aAM ma problemy z pracą na Androidzie (np. u mnie MapaMap, źle działa na oryginalnym, nierootowanym, z oryginalnym kernelem sofcie).
I to finalny produkt! Nie jakaś tam wersja testowa!

A więc doprecyzuję. :)
Ze względu na te pińcet kerneli (a wiadomo - jest to rdzeń systemu, który rzutować może na wszystko w OSie), które występują w tysiącach wersji Androida (mogą mieć też różne sterowniki do tego samego nawet chipsetu GPS) napisanie softu, który będzie działał na wszytskich urządzeniach może byc nawet niewykonalne.
Jak już wcześniej napisałem- Android to jeden wielki bajzel, dla którego napisać dobrze działający na większości sprzętów soft nie będzie łatwo.

I może się skończyć tak, że na części platform sprzętowo-programowych aAM nie będzie działać dobrze. Może być tak, że na jakimś konkretnym sprzęcie (jednym egzemplarzu z wielu sprzedanych) też nie będzie działać, pomimo tego, że na innych będzie działać dobrze.

Oczywiście to kwestia wyboru producenta, nad którymi platformami sprzętowo-programowymi się skupi (jak widać postarali się w przypadku SGS2) aby ich produkt działał.

A czy warto spinać się, żeby aAM działała na HTC HD2? Roztrzygnie sam Aqurat (sam bym się zastanawiał).
Widać już, że w przypadku SGS2 im zależy (postarali się). Jeśli zasoby programistyczne mają ograniczone, to muszą dokonywać wyboru i pewne platformy sprzętowo-programowe sobie odpuszczać.
Czas pokaże.

I nie bronię tutaj Aquratu (najwyżej trochę ich rozumiem), bo jak się chce wypuszczać soft, to trzeba się postarać. :ok:
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2012, 09:39:16 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

PapaD

« Odpowiedź #121 dnia: Marzec 24, 2012, 09:57:23 »
Widać już, że w przypadku SGS2 im zależy (postarali się).
A nie zapomniałeś o cudach jaki czyni aAM z baterią w tym modelu ?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #122 dnia: Marzec 24, 2012, 10:20:54 »
Nie zapomniałem (przecież nie chodziło o to, żebym wypunktował każdego babola aAM - to beta i babole są niejako z definicji).
Po pierwsze nie na każdym egzemplarzu (ciekawe czemu?), nie tylko na SGS2 a po drugie jednak jakiś postęp jest (do tej pory nie działała wcale).
Coś się poprawia i trzeba liczyć na to, że i ten problem Aqurat jakoś zdiagnozuje i okiełzna.

A wracając do aAM beta na SGS2, to sam (ze względów marketingowych) wypuściłbym prawie dobrze działającą na tym sprzęcie AutoMapę testową, choćby po to, żeby sporej liczbie uzytkowników tego sprzętu (musisz przyznać) dać sygnał, że celem moim jest i ta grupa klientów.
Teraz użytkownicy SGS2 wiedzą, że Aqurat będzie się starał aby aAM działała na ich sprzętach.
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2012, 10:26:29 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

PapaD

« Odpowiedź #123 dnia: Marzec 24, 2012, 10:33:30 »
co prawda to prawda :) Okey to ich produkt, więc ich decyzje. Przecież wcale nie musimy tego kupować prawda ? ;-)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #124 dnia: Marzec 24, 2012, 10:41:20 »
No właśnie  :ok: :mrgreen:
Ale przyznaj, że dzięki ich mapom zniesiemy wiele  :E
Dla innych produktów tyle byśmy nie cierpieli  :grin: :lol: :forsa: :mad:
Pozdrawiam
Karol

*

PapaD

« Odpowiedź #125 dnia: Marzec 24, 2012, 11:03:33 »
oczywiście, przecież gdyby nie ich mapy, to bym nie marnował nerwów oraz paluchów nie ścierał na klawiaturze pisząc na forach na temat tego programu. Prawda jest taka, że my , okey JA często "jadę" na program i jego twórców, ale dlatego , że chciałbym patrz zależy mi, żeby działał jak najlepiej. Właśnie ściągam rom z androidem 4.0.3 (tego snadłicza) i zobaczę jak na tym romie zachowuje się automapa. Na cuda nie liczę, ale zawsze to jakieś nowe doświadczenie będzie.

Kończę już wypowiadanie się na temat skaczącego wskaźnika gps w HD2. Powiem tylko, że na androidzie 4.0.3 (ics sandwich) to skakanie jest troszkę mniej uciążliwe, aczkolwiek dalej występuje co bardzo utrudnia jazdę w mieście. Natomiast udało mi się problem wyeliminować całkowicie. zaprzęgając do współpracy zewnętrzny odbiornik gps skomunikowany by bloototh gps provider (aplikacja darmowa z marketu). aAM w takim zestawieniu działa idealnie, jeżeli chodzi o wskaźnik położenia gps. Dodatkowo jak ruszam ze skrzyżowania od razu pojawia się wskazanie prędkości, a nie jak do tej pory dopiero co najmniej po 50 metrach wskaźnik robił kangurzy skok i pojawiał się pierwszy odczyt prędkości na pilocie. Z mojej strony koniec tematu, no chyba, że będą jakieś pytania. :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2012, 13:57:46 wysłana przez PapaD »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #126 dnia: Marzec 25, 2012, 20:49:21 »
Pięknie, zabalowałem w weekend, siadam w niedzielę do kompa i się dowiaduję, że jestem programistą AQ  :mrgreen: Trzeba chyba spasować z alkoholem, bo po kolejnym weekendzie może się okazać, że np. posłem jestem :P

Ale do rzeczy:

Teodoryk chwali graficzną przewagę Sygica nad aAM, więc ja się pytam gdzie ta przewaga jest?

Wystarczy porównać oba ekrany side-by-side ;)
No i? Dochodzimy do momentu, gdzie próbujemy udowodnić wyższość Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Dla mnie Sygic absolutnie nie jest ani ładniejszy ani atrakcyjniejszy graficznie. Kwestia gustu i tyle.

I dopóki kod będzie szyty na miarę, a nie dla "przeciętniaka", to będą dyskusje o "niekompatybilności" sprzętu, niewspieraniu i w ogóle urządzeniach z klasy "be". Ja gdybym miał pisać kod pod konkretne urządzenia, a nie system to też bym się pociął i wypuszczał gniota. Kod ma działać na zdecydowanej większości sprzętu, a nie wybiórczo.

I dopóki na konkretnym sprzęcie działają inne programy (pomijam jakość map) a AM nie to jest to gniot i tyle. Nie widzę tu możliwości obrony.
No pięknie, tylko czemu znów w wątku o AM na Androida wałkujemy HD2, które nigdy nie było i nie będzie urządzeniem z Androidem? Jak są jakieś babole pod WM, to nie śmiećmy w tym wątku, tylko w miejscu do tego przeznaczonym. A skakanie nawigacji w HD2 wcale nie było domeną wyłącznie Automapy, bo na Tomtomie też wskaźnik latał jak żyd po pustym sklepie, dopóki Tomki tego nie naprawiły.

OchKarol, ale ty wyciągasz wniosek winiąc androida za fakt, że tylko automapa ma na nim problemy. bez urazy, ale gratuluję ci analitycznego podejścia do problemu :)
Bo Android też jest winny. Rozwarstwienie tego systemu jest tak ogromne, że mało komu się udaje nad tym zapanować.
Mam 3 urządzenia z robotem: SGS2, Note i Transformera. Na palcach jednej ręki policzę programy, które poprawnie i identycznie działają na wszystkich z nich. Np. część programów działa na Note w poprawnej rozdzielczości (1280x800), a na Asusie głupieje, mimo że ekran ma taką samą rozdzielczość. Czemu? A bo tu jest 2.2. a tu 3.2 i zupełnie inne bebechy (przynajmniej tak mi się wydaje).
Nie jestem ekspertem w dziedzinie programowania, ale wielokrotnie czytałem o developerach mających powyżej uszu pisania softu na cały ten bałagan sprzętowo- rozdzielczościowy...

Widać już, że w przypadku SGS2 im zależy (postarali się).
Jakich cudach? U mnie bateria się nie doładowuje, po godzinnej jeździe są różnice na poziomie 1-2%, więc żadnego dramatu nie ma. Naładować to się nie naładuje, ale też nie padnie w pół drogi. Póki jest to beta, to grzecznie zgłaszam do supportu i czekam na efekt w finalnym produkcie.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #127 dnia: Marzec 25, 2012, 21:38:42 »
(...)
I dopóki kod będzie szyty na miarę, a nie dla "przeciętniaka", to będą dyskusje o "niekompatybilności" sprzętu, niewspieraniu i w ogóle urządzeniach z klasy "be". Ja gdybym miał pisać kod pod konkretne urządzenia, a nie system to też bym się pociął i wypuszczał gniota. Kod ma działać na zdecydowanej większości sprzętu, a nie wybiórczo.

I dopóki na konkretnym sprzęcie działają inne programy (pomijam jakość map) a AM nie to jest to gniot i tyle. Nie widzę tu możliwości obrony.
No pięknie, tylko czemu znów w wątku o AM na Androida wałkujemy HD2, które nigdy nie było i nie będzie urządzeniem z Androidem? Jak są jakieś babole pod WM, to nie śmiećmy w tym wątku, tylko w miejscu do tego przeznaczonym. A skakanie nawigacji w HD2 wcale nie było domeną wyłącznie Automapy, bo na Tomtomie też wskaźnik latał jak żyd po pustym sklepie, dopóki Tomki tego nie naprawiły.
Ja nigdzie nie pisałem o konkretnym urządzeniu lub wersji. Tylko obśmiałem pisanie softu pod listę urządzeń. Nie wmawiaj mi swoich myśli.
(...)Bo Android też jest winny. Rozwarstwienie tego systemu jest tak ogromne, że mało komu się udaje nad tym zapanować.
Mam 3 urządzenia z robotem: SGS2, Note i Transformera. Na palcach jednej ręki policzę programy, które poprawnie i identycznie działają na wszystkich z nich. Np. część programów działa na Note w poprawnej rozdzielczości (1280x800), a na Asusie głupieje, mimo że ekran ma taką samą rozdzielczość. Czemu? A bo tu jest 2.2. a tu 3.2 i zupełnie inne bebechy (przynajmniej tak mi się wydaje).
Nie jestem ekspertem w dziedzinie programowania, ale wielokrotnie czytałem o developerach mających powyżej uszu pisania softu na cały ten bałagan sprzętowo- rozdzielczościowy...
Masz rację, tylko że dotyczy to wszystkich systemów. Np XP i Seven są również nie do końca kompatybilne. Normalka.
(...)
Jakich cudach? U mnie bateria się nie doładowuje, po godzinnej jeździe są różnice na poziomie 1-2%, więc żadnego dramatu nie ma. Naładować to się nie naładuje, ale też nie padnie w pół drogi. Póki jest to beta, to grzecznie zgłaszam do supportu i czekam na efekt w finalnym produkcie.
Jak uczy historia (a może to tylko tak się wydaje) AQ nigdy nie wprowadził poważniejszych zmian po becie. Jedynie kosmetyczne. I wg mnie ma ważniejsze problemy jak ładowanie sprzętu. A latem może się przydać do smażenia jajecznicy. Ładowanie to tylko objaw, problemem jest obciążenie procesora. Sprzęt mobilny ma poważną moc obliczeniową tylko, że pełną wydajność można wykorzystywać sporadycznie, do przyspieszenia pewnych operacji. Ciągłe pełne obciążenie na pewno znacząco obniża trwałość sprzętu, a może też prowadzić do uszkodzeń. Ale to tylko beta. I tak jak dla WM będzie to beta wieczna, tylko nieraz nieujawniona w nazwie.

A niepoprawnym optymistom życzę spełnienia oczekiwań.

Edit: poprawienie tagów.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2012, 22:22:42 wysłana przez izaw »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #128 dnia: Marzec 25, 2012, 21:45:36 »
Masz rację, tylko że dotyczy to wszystkich systemów. Np XP i Seven są również nie do końca kompatybilne. Normalka.
Tylko, że zarówno XP, jak i siódemka ma jedno jądro systemu (tzn Xp swoje a 7-ka swoje oczywiście :D ).
Ja do swojego SGS+ już znalazłem cztery.  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #129 dnia: Marzec 25, 2012, 21:58:47 »
Kolego "PapaD" podaj proszę który android 4.0.3 sprawdzałeś.
Z góry dziękuję

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #130 dnia: Marzec 25, 2012, 22:44:40 »
@ochkarol

XP miał trzy SP, zatem jakby cztery jądra.

Tylko, że tutaj nie są istotne "prywatne" kompilacje. Oficjalne mniej więcej są zgodne co do interfejsu. A do pracy nawigacji to wystarcza. Inne funkcje są nieistotne.

Problemem jest na pewno błąd projektowy(może kalka z windows?) powodująca zbędne obciążenie procesora. I najpewniej jest to zupełnie nieproduktywne. Zapomniano douczyć się podstawowej konfiguracji robota.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #131 dnia: Marzec 25, 2012, 22:55:41 »
XP miał trzy SP, zatem jakby cztery jądra.
W sumie racja.

Tylko, że tutaj nie są istotne "prywatne" kompilacje.
Tutaj właśnie może być najwięcej problemów (Windowsy nie miały nieoficjalnych kerneli i były kompatybilne).
A różnej maści jądra Androida ludzie używają i to może być problemem.

Oficjalne mniej więcej są zgodne co do interfejsu.
Rozumiem, że masz na myśli warstwę OSu oddzielającą wartstwę sprzętową od aplikacyjnej i pośredniczącą w komunikacji między nimi a nie interfejs graficzny  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

PapaD

« Odpowiedź #132 dnia: Marzec 25, 2012, 23:19:39 »
Kolego "PapaD" podaj proszę który android 4.0.3 sprawdzałeś.
Z góry dziękuję

proszę uprzejmie: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1434860  , oczywiście wersja odpalana z karty SD. Ale za wiele to sobie nie obiecuj po tej przesiadce. Jeżeli obecnie wskaźnik ci wariuje, to tu również będzie to robił, tylko może troszeczkę mniej, albo ja miałem trochę szczęścia i wydawało mi się, że ten rom lepiej współpracuje z aAM. Tak naprawdę zewnętrzny gps leczy temat całkowicie, raz, że zewnętrzny, a dwa , że to kultowy Sirf Star III i wszystko jasne :E , przez co finalnie pozostałem przy rom-ie z mojego opisu pod nickiem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2012, 23:27:10 wysłana przez PapaD »

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #133 dnia: Marzec 26, 2012, 19:01:37 »
Pisałem tutaj o małym problemie poprzedniej bety:
http://pdaclub.pl/forum/nawigacja-gps-android/am-na-androida-beta-do-pobrania/msg1558475/#msg1558475
Z dużą przyjemnościa donoszę, że aAM beta 2 działa poprawnie z wykorzystniem opcji pozorowanego położenia.  :ok:

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #134 dnia: Marzec 29, 2012, 14:13:00 »
Na SGS2 z CM9 działa jako tako. Prądu dalej mało, ale to już nie wina programu tylko Samsunga (ograniczony jest prąd ładowania do 450mA) - do tej pory nie sądziłem, że coś takiego jest możliwe, ale jak widać mam małą wyobraźnię.

Przy okazji, na mój guzik "ROUTE" jest w swoich 10% na niebiesko, reszta jest szara. Myślałem, że to jakis bug w poprzedniej becie, ale teraz widzę, że to ma sens jakiś - czy ktoś może wie jaki?

*

Offline arek1

• **
  • 105
  • Sprzęt: HTC D2
« Odpowiedź #135 dnia: Marzec 29, 2012, 14:31:04 »
Czy ktoś spotkał się z poniższym problemem w AutoMapie bate 2?

Mam program zainstalowany na Sony Xperia S. Po uruchomieniu szybko łapie fix'a. Klikam na 'lupkę' wybieram dowolny adres lub korzystam z historii. Pojawia się do wyboru "Prowadź do", "Pokaż na mapie" i kilka inny. Klikam "Prowadź do" i nic się nie dzieje. Co jakiś czas wyznaczy trasę i nawet nawiguje, ale jeśli tylko z niej zjadę (tak, że program powinien ją przeliczyć i wszystko powinno być OK) nawigacja ustaje. Jeśli z powrotem wrócę na trasę z powrotem trwa nawigacja.
Używałem przez kilka lat AM na Windows Mobile i wydawało mi się, że wiem jak korzystać z tego programu, ale tutaj albo coś jest przełączone w ustawieniach (chociaż sprawdzałem i nic nie znalazłem) albo jest to jakiś błąd w programie (ale nie widzę w żeby ktoś opisywał podobny problem na forum).
Jakieś pomysły co zrobić?

Pozdrawiam
ArekS
Pozdrawiam
ArekS
Sony Xperia S | Xperia Arc

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #136 dnia: Marzec 29, 2012, 15:53:25 »
....... na mój guzik "ROUTE" jest w swoich 10% na niebiesko, reszta jest szara. Myślałem, że to jakis bug w poprzedniej becie, ale teraz widzę, że to ma sens jakiś - czy ktoś może wie jaki?
To niebieskie tj. Traffic LD, czasem mignie na żółto (chyba wymiana danych) podejrzewam, że i na czerwono przy braku połączenia (ale się jeszcze nie spotkałem). Wyłącz LD to będziesz miał cały szary. 

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
« Odpowiedź #137 dnia: Marzec 29, 2012, 18:32:44 »
Na SGS2 z CM9 działa jako tako. Prądu dalej mało, ale to już nie wina programu tylko Samsunga (ograniczony jest prąd ładowania do 450mA) - do tej pory nie sądziłem, że coś takiego jest możliwe, ale jak widać mam małą wyobraźnię.

Taką wartość prądu masz ewentualnie przy ładowaniu z USB komputera. Przy ładowarce stacjonarnej i samochodowej jest to około 650 - 700 mA.
Jakoś innym produktom to wystarcza tylko nie AutoMapie więc nie zwalaj wszystkiego na SAMSUNGA choć tu mógłby być większy prąd ładowania.
Zresztą nie tylko na SAMSUNGACH tak się dzieje bo dochodzą tu i w innych miejscach głosy, że na innych telefonach gdzie prąd ładowania jest 1A też są problemy.
Z tego co wiem Galaxy Note ma większy prąd ładowania i też jest problem z AutoMapą.
Oby to była tylko przypadłość wersji Beta.

Pozdrawiam

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #138 dnia: Marzec 29, 2012, 20:28:20 »
Zresztą nie tylko na SAMSUNGACH tak się dzieje...
I nie na wszystkich Samsungach (na moje szczęście).
Ja osobiście nie mam pomysłu, co może być na rzeczy.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #139 dnia: Marzec 29, 2012, 21:35:01 »
.....
Jakoś innym produktom to wystarcza tylko nie AutoMapie więc nie zwalaj wszystkiego na SAMSUNGA choć tu mógłby być większy prąd ładowania.
........

Zgoda że AM ma spory apetyt ale.... To jest coś nie "halo" żeby sprzęt nie mógł pracować z maksymalnym obciążeniem . Jeśli nie może to producent powinien to zaznaczyć np: dopuszczalne maksymalne obciążenie przez 15% czasu pracy   B)    .  To tak jakby samochód miał 200KM ale przez 15 sekund bo pompa paliwowa nie nadąża pompować paliwo :S
Na prądożerność AM powinno się narzekać w kontekście czasu pracy na baterii a nie wydolności ładowania

ps. Na HD2 ładowanie wyrabia :ok:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #140 dnia: Marzec 29, 2012, 23:50:31 »
Ależ to rzecz normalna w urządzeniach mobilnych. Maksymalna moc obliczeniowa zbliżona do laptopa, a chłodzenie, to inna bajka. Aby zapewnić płynność działania sprzęt ma taką moc. Ale tylko chwilowo. Przy stałym obciążeniu sprzęt zagotuje się, lub dobrze ustawiony zmniejszy taktowanie procesora.

Efekty przeciążenia sprzętu ujawnią się latem. Problem rozładowania będzie małym pikusiem.

I nie dotyczy to tylko telefonów. Popracuj sobie non stop typową wiertarką. Zobaczysz efekt dość szybko.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #141 dnia: Marzec 30, 2012, 06:42:26 »
............Popracuj sobie non stop typową wiertarką. Zobaczysz efekt dość szybko.

Tak tak , niejedną typową wiertarkę  "zajeździłem" :E  Ale nie mam pretensji bo każda miała w instrukcji wpisane coś w rodzaju : Sprzęt amatorski ,nie przewidziany do pracy ciągłej :ohreally:  W moim przykładzie też można powiedzieć : Daj gaz do dechy i zobaczymy jak długo silnik wytrzyma i się rozpadnie OK tylko ten silnik nie powinien być  ograniczany wydajnością pompy paliwowej .

Tak jak pisałem w moim HD2 ładowanie nadąża za aAM   więc myślę że problem ładowania leży jednak  po stronie sprzętowej  (co nie oznacza że Aqrat nie powinien dopasować swojego produktu do możliwości popularnych urządzeń )
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2012, 06:56:16 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #142 dnia: Marzec 30, 2012, 08:36:39 »
myślę że problem ładowania leży jednak  po stronie sprzętowej ...
Tylko dlaczego na jednych egzemplarzach tego samego sprzętu z aAMnie ma problemu baterii i ładowania a na innym jest?
Sam się zastanawiam o co może chodzić (choć mnie problem - pomimo posiadania Samsunga :) - nie dotyczy).

Żeby to dokładnie przeanalizować, trzeba byłoby zebrać dokładne dane o platformach sprzętowo-programowych na których pracuje aAM. Potem trzeba byłoby z tych platform, na których występuje problem spróbować wydzielic jakieś elementy wspólne i zobaczyć czy występują one na platformach, na których problemu nie ma.
Tylko czy to jest w ogóle wykonalne, bo (jak już tu pisałem) Androidów pińcet, kerneli następnych pińcet (z czego połowa kręconych).
Pisząc do Aquratu zapewne mało kto się przyzna, że korzysta z nieoficjalnego i do tego kręconego kernela, żeby Aqurat nie poradził powrotu do oficjalnego oprogramowania.  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

PapaD

« Odpowiedź #143 dnia: Marzec 30, 2012, 09:21:58 »
Sam się zastanawiam o co może chodzić (choć mnie problem - pomimo posiadania Samsunga :) - nie dotyczy).
nie bój nie bój, poczekaj na betę 3, może dołączysz do tego grona :E Co ty akuku nie znasz po takim czasie ? Jedno naprawiają inne spier...ą . Za to ich przecież kochamy, bo dostarczają nam pożywki i rozrywki na forach :P
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2012, 09:24:19 wysłana przez PapaD »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #144 dnia: Marzec 31, 2012, 20:25:25 »
Przejechałem trasę Wawa - Szczecin dzisiaj na jakiejś losowej pożyczonej ładowarce microUSB i bateria się delikatnie ładowała (ok. 1% na godzinę). Nie robiłem żadnych optymalizacji, dużo danych wymienianych z netem (maila, FB, trochę przeglądarki) i livedrive włączony.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #145 dnia: Marzec 31, 2012, 23:01:18 »
A zwracaliście uwagę na poziom jasności ekranu podczas tego "zżerania" baterii?
Może tutaj tkwi problem  :ohreally:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
« Odpowiedź #146 dnia: Marzec 31, 2012, 23:54:27 »
A zwracaliście uwagę na poziom jasności ekranu podczas tego "zżerania" baterii?
Może tutaj tkwi problem  :ohreally:

Ja u siebie to sprawdzałem na kilka sposobów. Przy maks jasności i przy min jasności nadal się rozładowywuje. Ostatecznie mam automatyczną regulację włączoną.
Co do opisu sytuacji kolegi kocurq'a z postu nad Twoim muszę przyznać, że też osiągnąłem taki efekt, że bateria w końcu zaczęła iść do góry ale podczas takiego użytkowania telefonu jak kocureq napisał. Takie użytkowanie, czy chociażby rozmowa telefoniczna w trybie głośnomówiącym powoduje, że AutoMapa nadal działa i podąża za ruchem samochodu ale pracuje w tle i jej nie widzimy. Już miałem tak w kilku dłuższych trasach, że ktoś do mnie zadzwonił, AutoMapa się schowała a po skończonej rozmowie nie pojawia się automatycznie na pierwszym planie a, że ten konkretny odcinek drogi znalem to jej nie "wyciągałem" z powrotem na pierwszy plan. Jak już miałem system na wierzchu po pewnym czasie zanim znów aktywowałem AutoMapę sprawdziłem poziom naładowania baterii (bo AutoMapa na androida nie ma wskaźnika :() i okazało się, że nagle telefon zaczął się ładować i procenty poszły w górę. Sprawdziłem, ponownie przełączyłem na pierwszy plan nawigację a Marzenka dalej mnie prowadziła jakby nic się nie wydarzyło, nikt do mnie nie dzwonił. Wszystko fajnie ale nie potrzebny mi program, który działa w tle i nie widzę mapy.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2012, 23:57:34 wysłana przez grzesk »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #147 dnia: Kwiecień 01, 2012, 21:49:10 »
Dziś (do celów testowych), jadąc w trasę ustawiłem jasność wyświetlacza na maksa (na sztywno).
Przez blisko 3h z AM mój SGS+ naładował się ładowarką samochodową o blisko 20%.
Także moja teoria upadła.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #148 dnia: Kwiecień 01, 2012, 22:28:35 »
 Sony Erixon Neo V
Bez problemu zainstalował betę, wyznaczył trasę, złapał fixa w mieszkaniu i.... zabrali mi zabawkę  :P

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #149 dnia: Kwiecień 01, 2012, 23:03:09 »
Próbował ktoś aktualizować dane SR?
Bo ETA (jak dla mnie) dość mocno optymistyczne ;)
Pozdrawiam
Karol