OchKarol, ale ty wyciągasz wniosek winiąc androida za fakt, że tylko automapa ma na nim problemy. bez urazy, ale gratuluję ci analitycznego podejścia do problemu 
Nie. To Ty nadinterpretujesz moją wypowiedź albo nie czytasz dokładnie.

Jakbyś przeczytał z uwagą, zauważyłbyś, że nie tylko aAM ma problemy z pracą na Androidzie (np. u mnie MapaMap, źle działa na oryginalnym, nierootowanym, z oryginalnym kernelem sofcie).
I to finalny produkt! Nie jakaś tam wersja testowa!
A więc doprecyzuję.

Ze względu na te pińcet kerneli (a wiadomo - jest to rdzeń systemu, który rzutować może na wszystko w OSie), które występują w tysiącach wersji Androida (mogą mieć też różne sterowniki do tego samego nawet chipsetu GPS) napisanie softu, który będzie działał na wszytskich urządzeniach może byc nawet niewykonalne.
Jak już wcześniej napisałem- Android to jeden wielki bajzel, dla którego napisać dobrze działający na większości sprzętów soft nie będzie łatwo.
I może się skończyć tak, że na części platform sprzętowo-programowych aAM nie będzie działać dobrze. Może być tak, że na jakimś konkretnym sprzęcie (jednym egzemplarzu z wielu sprzedanych) też nie będzie działać, pomimo tego, że na innych będzie działać dobrze.
Oczywiście to kwestia wyboru producenta, nad którymi platformami sprzętowo-programowymi się skupi (jak widać postarali się w przypadku SGS2) aby ich produkt działał.
A czy warto spinać się, żeby aAM działała na HTC HD2? Roztrzygnie sam Aqurat (sam bym się zastanawiał).
Widać już, że w przypadku SGS2 im zależy (postarali się). Jeśli zasoby programistyczne mają ograniczone, to muszą dokonywać wyboru i pewne platformy sprzętowo-programowe sobie odpuszczać.
Czas pokaże.
I nie bronię tutaj Aquratu (najwyżej trochę ich rozumiem), bo jak się chce wypuszczać soft, to trzeba się postarać.