AutoMapa Android - beta 2 mapa 1110

• 390 Odpowiedzi
  • 166645 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: AutoMapa Android - beta 2 mapa 1110
« Odpowiedź #90 dnia: Marzec 23, 2012, 12:47:35 »
Tak więc na pewno nie dostaniemy nic co mogłoby konkurować graficznie z Sygicem
A co takiego pięknego jest w Sygicu?  :ohreally: Nie mam nic do tego oprogramowania, ale swoją grafiką bynajmniej mnie nie powalił. A już na pewno nie jest to jakaś super przewaga nad AM.

Działa dlatego że MapaMap instaluje się w innym miejscu (w kat. Data na pamięci wewnętrznej) a aAM na karcie SD.
AM na karcie? Mi na wszystskich urządzeniach zainstalowała się w pamięci wewnętrznej...

*

PapaD

« Odpowiedź #91 dnia: Marzec 23, 2012, 13:12:07 »
A co takiego pięknego jest w Sygicu?  :ohreally:
Co ? A to, że bardzo stabilnie pracuje , nawet przeniesiony na kartę SD. Fixa łapie błyskawicznie, wskaźnik gps prowadzi się jak po sznurku, tzn zero biegania na boki, a zwłaszcza na postojach. Testowałem ten program u siebie i AM w tej materii , jeżeli chodzi o współpracę z tym nieszczęsnym gps-em w moim urządzeniu jest o lata świetlne w d.... w stosunku do innych navi androidowych. Żadna nawigacja nie odp..... takich cyrków z kursorem co beta AM. Nawet kupiłem sobie zewnętrzny odbiornik gps oparty na SirfStar III. I co ? Taki sygic połączył mi się z tym odbiornikiem, a beta AM nie. Napisałem o tym już przy becie 1 do supportu zadając proste pytanie pt Czy aAM  będzie współpracowała z zewnętrznym odbiornikiem gps. I co ? Zero odpowiedzi przyszło. Przy takim stanie tej aplikacji i wsparcia złotówki nie zapłacę za wersję finalną. Wiem z waszych postów, że na innych smartphonach program prowadzi przyzwoicie bez wariactw kursora, ale musiałbym na głowę upaść, żeby tak dobre urządzenie jak HD2 z powodu nieudacznictwa programistów zamienić na jakiegoś Samsunga np SII z tylnią klapka chyba wyciętą z kartonu za cenę 2k pln-ów. :E Liczę naiwnie na to, że ktoś tam się w końcu opamięta jednak i weźmie się porządnie do roboty, a nie tylko miętosi tego samego kotleta od lat jak to innymi słowami opisał słusznie Teodoryk.
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2012, 13:32:23 wysłana przez PapaD »

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #92 dnia: Marzec 23, 2012, 13:57:22 »
Sygic ma tu przewagę  , albowiem znacznik jest animowanym filmikiem który tylko jest porównywany ze wkazaniem GPS. i na tej podstawie estymuje twoją pozycję. Natomiast w AM znacznik pokazuje bieżacą pozycję . Co jest lepszym rozwiązaniem to sami osądźcię ;) Bo przecież może się zdarzyć że wskażnik animowany pojedzie prosto gdy my skręcimy w boczną uliczkę a sygnał GPS w tym momencie będzie słaby.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #93 dnia: Marzec 23, 2012, 14:04:33 »
Widzę, że obydwaj panowie macie problem z czytaniem.
Teodoryk chwali graficzną przewagę Sygica nad aAM, więc ja się pytam gdzie ta przewaga jest? O samym programie czy też jego działaniu się nie wypowiadam.

Co do wariowania aAM na postoju w HD2 to, jak już pisałem przy poprzedniej becie, wcale nie winię Aquratu za ten błąd. HD2 to urządzenie z WM, a wszelkie Androidy, nieważne jak bardzo (nie)dopracowane, będą na nim zawsze nieoficjalną samoróbką.

*

PapaD

« Odpowiedź #94 dnia: Marzec 23, 2012, 14:07:06 »
Co do wariowania aAM na postoju w HD2 to, jak już pisałem przy poprzedniej becie, wcale nie winię Aquratu za ten błąd. HD2 to urządzenie z WM, a wszelkie Androidy, nieważne jak bardzo (nie)dopracowane, będą na nim zawsze nieoficjalną samoróbką.
fakt, kończmy z tym biciem piany, skoro to nie wina programu. Widocznie inne softy działają okey tylko przez przypadek :E
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2012, 14:09:49 wysłana przez PapaD »

*

Offline _scooter

• **
  • 207
  • Sprzęt: SGS2 4.0.3
« Odpowiedź #95 dnia: Marzec 23, 2012, 14:26:23 »
w hd2 problem ze znacznikiem gps w AutoMapie był również w wm .... i dopiero jakaś samoróbka chłopaków z xda poprawiała sytuację
Jak przenieść dane z sygica na sd z pamięci telefonu ??

*

PapaD

« Odpowiedź #96 dnia: Marzec 23, 2012, 14:31:36 »
programikiem link2SD z marketu

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #97 dnia: Marzec 23, 2012, 14:42:01 »
w hd2 problem ze znacznikiem gps w AutoMapie był również w wm .... i dopiero jakaś samoróbka chłopaków z xda poprawiała sytuację
Gwoli ścisłości: nie z XDA, tylko od naszego forumowicza Mayka. Jeśli i pod WM i pod Androidem coś świruje, to może wina leży leży po stronie HTC a nie tylko aAM?

*

PapaD

« Odpowiedź #98 dnia: Marzec 23, 2012, 14:53:04 »
Jeśli i pod WM i pod Androidem coś świruje, to może wina leży leży po stronie HTC a nie tylko aAM?
Czy ty tak specjalnie zamiatasz pod publiczny dywan fakt, że na WM oraz na androidzie problem ma TYLKO Automapa, a inne nawigacje NIE. Bądź proszę uczciwy w wypowiedziach na ten temat. Ale widzę postęp, bo napisałeś "a nie TYLKO aAM" , czyli jednak tez czujesz, że nasze cudeńko nie jest tutaj bez winy :) Ja tez uważam, że odbiornik gps, to najsłabszy element modelu HD2, ale kurcze jakoś inni sobie z tym jednak radzą. Nie wiem, moze niech producent napisze jakiś oddzielny patch pod ten model, który poprawi tę sytuację, fajnie by było i pewnie ucieszyłoby to sporą grupę potencjalnych klientów.
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2012, 14:57:57 wysłana przez PapaD »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #99 dnia: Marzec 23, 2012, 15:41:50 »
Jestem daleki od gloryfikowania i bronienia Aquratu, bo jakoś specjalnie fanem ich polityki nie jestem. Ale w tym przypadku nie dziwi mnie, że mają w 4 literach sprzęt, który wg producenta posiada inny system operacyjny. A napisanie patcha na model, którego nie ma już w produkcji i sprzedaży możesz spokojnie włożyć między bajki.

Poza tym sam miałem HD2 bardzo długo i to 3 różne sztuki, a wspomniany problem "skakania" dotyczył tylko jednej. Moim zdaniem poszczególne egzemplarze Leo różniły się również modułem GPS (bo np. różne ekrany udowodniono) i problem dotyczył wybranych partii. Wystarczy, że koleś siedzący w Aqurat ma na biurku HD2, które mu nie świruje i już nie ma tematu.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #100 dnia: Marzec 23, 2012, 16:18:00 »
Tak w ogóle to skakanie GPS na postoju było załatwiane specjalnym ustawieniem, StaticGPS o ile dobrze pamiętam.
W urządzeniach z Sirf III to się dało włączyć/wyłączyć specjalnym programikiem. HD2 ma zintegrowany chipset Qualcomma, może warto poszukać odpowiedniego softu? Inna rzecz, ze to oprogramowanie (w tym przypadku Automapa) powinno zadbać o odpowiednie ustawienia.

Ale z trzeciej strony, w tym popapranym Androidzie nie ma bezpośredniego dostępu do sprzetu, wiec być może i do GPS nie da się nic wysłać. Zapewne wszystko można wyczytać w czeluściach dokumentacji, tyle, że ta firma nigdy nie była w tym specjalnie dobra.
Problemy z odbiorem wydają się to potwierdzać, najwyraźniej AM korzysta wyłącznie z danych GPS a nie AGPS

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #101 dnia: Marzec 23, 2012, 18:51:43 »
Ludzie... Ja jestem BetaTesterem a nie BetaPieniaczem...
Zauważyłem problem, zgłosiłem do Aqurat-a i omawiam go z Wami na forum...
Dla mnie wniosek jest prosty - skoro na moim sprzęcie działa MapaMap, to ma działać i AutoMapa, tym bardziej, że preferuję i z własnej nieprzymuszonej woli promuję właśnie produkt Aqurat-a...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

« Odpowiedź #102 dnia: Marzec 23, 2012, 20:00:03 »

A kogo winić jak nie Aqurat?
Też miałem HD2 z "samoróbką z microsofta zwaną WM6.1".
Obie samoróbki WM i Android skaczą więc chyba coś tu nieteges.

Problem nie leży w module GPS bo inne programy nie skaczą.
Automapa coś spieprzyła i nie umie naprawić a akurat HD2 unaocznił ten problem zawrowno w WM6.1 jak i w "samoróbce"

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #103 dnia: Marzec 23, 2012, 20:00:26 »
... w tym popapranym Androidzie nie ma bezpośredniego dostępu do sprzetu...
W każdym, porządnym systemie operacyjnym wartwę sprzętową oddziela się od warstwy oprpgramowania.
Ostatnim systemem, który tego nie robił był Windows 98 i Millenium.

Jak macie włączony LiveDrive to może spróbujcie wyłączyć.  :mysli:
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2012, 20:05:14 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

PapaD

« Odpowiedź #104 dnia: Marzec 23, 2012, 20:26:25 »
W urządzeniach z Sirf III to się dało włączyć/wyłączyć specjalnym programikiem. HD2 ma zintegrowany chipset Qualcomma, może warto poszukać odpowiedniego softu?
Waldek myslisz, że nie szukałem takiego softu ? Niestety niczego nie znalazłem. Na windows mobile mamy cab-a zrobionego przez kolegę Mayeka, a na androida nie mogę niczego znaleźć niestety. Jestem przekonany, że przy odrobinie dobrej woli producent AM mógłby takiego apk wyprodukować, który by ten problem zminimalizował. Ale tu z Vonskim się zgodzę, moge te marzenie między bajki wsadzić.

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #105 dnia: Marzec 23, 2012, 20:28:43 »
Witam,

Gwoli ścisłości: nie z XDA, tylko od naszego forumowicza Mayka. Jeśli i pod WM i pod Androidem coś świruje, to może wina leży leży po stronie HTC a nie tylko aAM?

I tak i nie
Na moim HD2 znacznik w AM skacze zarówno na WinMo (z dodatkiem problem prawie rozwiązany) i na Androidzie.
Ale skakanie ma miejsce tylko w przypadku AM. W innych programach nawigacyjnych tego "efektu" nie ma.

Z drugiej strony AM na innym urządzeniu zachowuje się prawidłowo.

W/g to wina leży po stronie Aquartu, który nie dopracował współpracy swojego urządzenia z HD2 (jego chipsetem GPS)

« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2012, 20:30:44 wysłana przez Eldorado9 »
Pozdrawiam
Eldorado9

*

PapaD

« Odpowiedź #106 dnia: Marzec 23, 2012, 20:47:32 »
cieszę się, że są osoby myślące o problemie współpracy AM z modelem HD2 podobnie jak ja. Pozostaje tylko nadzieja, że producent poczyta sobie nasze wypowiedzi, a na pewno to robi, jestem o tym przekonany i dzięki tej lekturze wreszcie stawi czoło wyzwaniu, żeby w becie3 można już było tylko czepiać się kosmetycznych problemów, a nie fundamentalnych.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #107 dnia: Marzec 23, 2012, 21:28:43 »
vonski

Mówisz jak programista AQ.

To AQ wprowadził rewolucję w programowaniu, projektując kod na urządzenie X z systemem Y w wersji Z i wariancie Ż. Lista wspieranych urządzeń dumnie wypełnia stronę AM.

Normalni programiści piszą kod pod dany system w wersji nie starszej niż.. i działa na wszystkich (lub niemal wszystkich) urządzeniach. Ewentualnie dodają ograniczenia odnośnie mocy procesora, pamięci, ekranu.

I dopóki kod będzie szyty na miarę, a nie dla "przeciętniaka", to będą dyskusje o "niekompatybilności" sprzętu, niewspieraniu i w ogóle urządzeniach z klasy "be". Ja gdybym miał pisać kod pod konkretne urządzenia, a nie system to też bym się pociął i wypuszczał gniota. Kod ma działać na zdecydowanej większości sprzętu, a nie wybiórczo.

I dopóki na konkretnym sprzęcie działają inne programy (pomijam jakość map) a AM nie to jest to gniot i tyle. Nie widzę tu możliwości obrony.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #108 dnia: Marzec 23, 2012, 21:39:22 »

I dopóki na konkretnym sprzęcie działają inne programy (pomijam jakość map) a AM nie to jest to gniot i tyle. Nie widzę tu możliwości obrony.
Z jednej strony masz dużo racji ale z drugiej taka MapaMap u mnie też gubiła sygnał (bo ja na więcej usterek nie narzekam).
I to żadna beta - tylko finalny produkt.

Działał dobrze tylko NE ale kursor skakał tak niemiłosiernie, menu tak spieprzone, interface tak beznadziejny, że na pewno go nie kupię.
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2012, 21:42:40 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline lola

• 1240
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
« Odpowiedź #109 dnia: Marzec 23, 2012, 21:46:38 »
cieszę się, że są osoby myślące o problemie współpracy AM z modelem HD2 podobnie jak ja. Pozostaje tylko nadzieja, że producent poczyta sobie nasze wypowiedzi, a na pewno to robi, jestem o tym przekonany i dzięki tej lekturze wreszcie stawi czoło wyzwaniu, żeby w becie3 można już było tylko czepiać się kosmetycznych problemów, a nie fundamentalnych.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktokolwiek będzie zabiegał o kompatybilność swojego produktu na sprzęcie, który najlepszy czas ma już dawno za sobą, i do tego producent nie wspiera Androida na nim.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #110 dnia: Marzec 23, 2012, 21:51:46 »
Teodoryk chwali graficzną przewagę Sygica nad aAM, więc ja się pytam gdzie ta przewaga jest?

Wystarczy porównać oba ekrany side-by-side ;)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #111 dnia: Marzec 23, 2012, 21:59:32 »
Mi nawet interface aAM zaczął się podobać.
W szczególności, jak porównałem go do MapyMap czy NE (tam to tragedia).

A pomysł na APR w Sygicu jest koszmarny.
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2012, 22:01:21 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline mkursor

• **
  • 139
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #112 dnia: Marzec 23, 2012, 22:04:34 »
Teodoryk chwali graficzną przewagę Sygica nad aAM, więc ja się pytam gdzie ta przewaga jest?

Wystarczy porównać oba ekrany side-by-side ;)

AM ładniejsza. Mimo, że to tylko beta.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #113 dnia: Marzec 23, 2012, 22:49:43 »
A ja spytam - dlaczego AM na Androida nie wygląda graficznie identycznie jak ta na WM? Człowiek się przyzwyczai,
a tu taki zonk... Może DarekFoto coś poradzi, jak już wyjdzie wesja finalna...
--
twinsen

*

PapaD

« Odpowiedź #114 dnia: Marzec 24, 2012, 03:38:04 »
Twinsen , zauważ, że wersja andkowa nawet różni się od wersji iphone. To tez ciekawostka prawda ?

*

Offline abderyta

• 303
  • Sprzęt: takie tam
« Odpowiedź #115 dnia: Marzec 24, 2012, 03:54:28 »
I znów głównym problemem AM na Androida jest skakanie wskaźnika na nieprodukowanym urządzeniu z WM.

*

PapaD

« Odpowiedź #116 dnia: Marzec 24, 2012, 08:17:45 »
I znów głównym problemem AM na Androida jest skakanie wskaźnika na nieprodukowanym urządzeniu z WM.
a sprzęt "takie tam" jest produkowany ? Masz rację czytając to można odnieść wrażenie, że te posty to strata dla oczu, ale zrozum tez kolego, że może są osoby, które z powodu jednego programu nawigacyjnego, nie chcą lub nie mają możliwości np z powodów ekonomicznych zmieniać od razu dobrego sprzętu na coś produkowanego i tylko z powodu niewiedzy lub niechęci kogoś po tamtej stronie do zajęcia się tematem. Przypomnę ci, że temat skakania wskaźnika na HD2 również występuje w wersji AM na windows mobile, a ten model HTC(looknij na stronę producenta) jest wymieniony jako wspierany (kompatybilny) z ich produktem. Czy teraz troszkę zrozumiałeś intencję moją i jeszcze kilku innych rozmówców ?

Ja tym postem proponuję zakończyć rozważania nad tym tematem, bo tak jak napisał Vonski - temat możemy między bajki włożyć. Coś mi się tak wydaje, że po wejściu finala na rynek tematem głównym będą posty, które pewnie mnie będą bawiły przez długi czas, a mianowicie lament nad wyładowującą się baterią u samsungowców. Na moim nieprodukowanym sprzęcie (archaicznym bo już 2 letnim) problemu z baterią nie ma w ogóle :P
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2012, 08:35:30 wysłana przez PapaD »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #117 dnia: Marzec 24, 2012, 08:31:55 »
Z jednej strony masz dużo racji ale z drugiej taka MapaMap u mnie też gubiła sygnał (bo ja na więcej usterek nie narzekam).
I to żadna beta - tylko finalny produkt.

Działał dobrze tylko NE ale kursor skakał tak niemiłosiernie, menu tak spieprzone, interface tak beznadziejny, że na pewno go nie kupię.

U mnie na HTC Touch HD tylko AM ma tendencję do gubienia sygnału GPS czy skakania obok trasy. Ani MapaMap, ani NE takich cudów nie robią.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #118 dnia: Marzec 24, 2012, 08:59:48 »
U mnie na HTC Touch HD tylko AM ma tendencję do gubienia sygnału GPS czy skakania obok trasy. Ani MapaMap, ani NE takich cudów nie robią.
To tylko kolejny dowód na poparcie mojej tezy:
Jak czytam ten wątek i zgłębiam się w wiedzę o Androidzie, to dochodzę do wniosku, że jest to jeszcze bardziej chimeryczny i kapryśny system niż WM 6.x
Wersji jednego Androida sto, kerneli pińcet  :-|
Bajzel na sto dwa
Pozdrawiam
Karol

*

PapaD

« Odpowiedź #119 dnia: Marzec 24, 2012, 09:11:29 »
OchKarol, ale ty wyciągasz wniosek winiąc androida za fakt, że tylko automapa ma na nim problemy. bez urazy, ale gratuluję ci analitycznego podejścia do problemu :)