AutoMapa Android - beta 2 mapa 1110

• 390 Odpowiedzi
  • 167933 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: AutoMapa Android - beta 2 mapa 1110
« Odpowiedź #330 dnia: Maj 09, 2012, 23:21:14 »
To potestujcie za friko NE 8 beta 3
http://getne.pl/beta-ota/
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #331 dnia: Maj 10, 2012, 09:51:27 »
ochKarol dzięki za link - NE w wersji 8 b3 -  testy wkrótce!

Edit:

Trasa ok. 30 km - odłączenie ładowania z uwagi na zbyt wysoką temp. baterii!

Niestety chyba mój tel. nie będzie mi służył jako podręczna nawigacja , póki co jeżdżę z AM na BLOW-ie i nie narzekam.
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2012, 11:47:36 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #332 dnia: Maj 10, 2012, 15:07:19 »
...
Trasa ok. 30 km - odłączenie ładowania z uwagi na zbyt wysoką temp. baterii!
....
Czyżby NE8 miał silnik od AQQ  :E :E     

A może jednak nasze super diwajsy są fabrycznie przetaktowane  B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #333 dnia: Maj 10, 2012, 15:19:39 »
Z dużą dozą prawdopodobieństwa przegrzewanie to wina niestety sprzętu!

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #334 dnia: Maj 10, 2012, 21:06:23 »
@JR.Nysa

Nie wiem, czy widziałeś mój wcześniejszy wpis w tym wątku, dotyczący przegrzewania się mojego smartfona podczas ciepłych dni, czyli takich, jak teraz - czy mógłbyś poświęcić się dla ludzkości i zamontować swojego smartfone'a na kratce nawiewu i sprawdzić, jak działa owiewany powietrzem nawet bez klimy, a jak działa z klimą?

U mnie montaż na kratce telefonu całkowicie rozwiązał problemy z nieładowaniem telefonu ze względu na zbyt wysoką temp. baterii/telefonu, zwykły nawiew wystarczył, nawet bez klimy.

Stawiam roboczą hipotezę, że większość smartfonów nie jest przygotowanych do pracy w samochodzie w cieplejsze dni z aplikacjami nawigacyjnymi, działającymi w sposób ciągły i wymagającymi więcej  niż te kilka % mocy obliczeniowej procesora, jeśli nie zapewnimy im dodatkowego chłodzenia, właśnie przez nawiew, nawet nie klimę.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #335 dnia: Maj 10, 2012, 21:07:52 »
No tylko jest taki problem, że np. 180gramowy Note (a z etui to ponad 200g) to na kratce średnie chce wisieć...

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #336 dnia: Maj 10, 2012, 21:17:24 »
Powiem tak.
Z Omniami (i900 oraz i8000) nie miałem nigdy takiego problemu.
Czy system był taki, ze "zlewał" temperaturę baterii, czy te modele się tak nie grzały (O2 takiego słabego procka nie ma) - nie wiem.
Grzały się podczas ładowania te telefony ale nie aż tak bardzo.

Teraz w moim SGS+ jest procek 1400 a telefon jest w uchwycie, pod szybą.
Jeśli system odłącza mi ładowanie ze względu na temperaturę baterii, to odłączam ładowanie na jakieś 10 minut, włączam klimatyzację z nawiewem na szybę (zimne powietrze nie dmucha bezpośrednio na telefon) i po tym czasie podpinam znów ładowarkę i nie ma juz problemu.

Spróbowac można jeszcze obniżyć taktowanie procka...  :mysli:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #337 dnia: Maj 10, 2012, 23:22:47 »
@JR.Nysa
Stawiam roboczą hipotezę, że większość smartfonów nie jest przygotowanych do pracy w samochodzie w cieplejsze dni z aplikacjami nawigacyjnymi, działającymi w sposób ciągły i wymagającymi więcej  niż te kilka % mocy obliczeniowej procesora, jeśli nie zapewnimy im dodatkowego chłodzenia, właśnie przez nawiew, nawet nie klimę.
Ja też postawię roboczą hipotezę, że pomysł nawigacji na androida padnie zarówno w AM, jak też w konkurencji.
W smartfonach  wspierane są multimedia, internet, grafika, ale nie drastycznie zwiększana moc obliczeniowa do pracy ciągłej,  potrzebna w nawigacji. MM, NE i pozostałe konkurentki nie mają rozbudowanych map, POI, a i tak prowadzą dziwnymi trasami, z komunikatami "że można zgłupieć", a co dopiero,  jak będą musiały uwzględnić nowo powstające i już istniejące drogi, które jeszcze nie dostąpiły zaszczytu znaleźć się na mapach. Szereg platform, szereg wersji i modyfikacji androida, nawet w śród tego samego producenta, wcale nie ułatwia zadania. Jeszcze, jak pozazdroszczą AM i wprowadzą swoje wodotryski....
Jakoś nie widzę rozwoju smartonów pod kątem nawigacji, bo większe pieniądze są z multimediów i programów społecznościowych.
Powracając do AM. To była tylko beta z okrojonymi możliwościami konfiguracji. Jak wszystkie wodotryski zostaną uruchomione w programie, to smartfony przemienią się w expresy do kawy.  :E
Może... gdyby... AM wypuściła program bez SR, LD i innych trafików (koniecznie z trasą bezpieczną)...

Pokazały się tablety (np. mój Modecom i innych producentów 5", 6", czy 7" z TV i bez). Czy ich ilość będzie na tyle duża, że opłacalne będzie rozwijanie programów i map na androida?
Kupiłem Modecoma AX,  oprócz nawigacji mam przyzwoite, kieszonkowe radio internetowe, dostępne w całym ogrodzie, a trudno łazić z laptopem.
W AX nic się nie grzało przy becie, kursor chodził płynnie (jedynie wyprzedzał o 15m faktyczne położenie samochodu).

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #338 dnia: Maj 11, 2012, 02:08:01 »
Problemem aAM jest obsługa podsystemu multimediów. Inne nawigacje mają tutaj znikomą moc. aAM kręci tutaj pełną mocą.

Uruchomienie innej nawigacji + yanosik + radio daje niezauważalny pobór mocy przez ten podsystem. aAM bierze około 300mW, czyli około 75mA.

Może coś poprawią, ale raczej pracują nad uruchomieniem reszty opcji. Obym się mylił.

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #339 dnia: Maj 11, 2012, 09:39:28 »
@JR.Nysa

Nie wiem, czy widziałeś mój wcześniejszy wpis w tym wątku, dotyczący przegrzewania się mojego smartfona podczas ciepłych dni, czyli takich, jak teraz - czy mógłbyś poświęcić się dla ludzkości i zamontować swojego smartfone'a na kratce nawiewu i sprawdzić, jak działa owiewany powietrzem nawet bez klimy, a jak działa z klimą?

U mnie montaż na kratce telefonu całkowicie rozwiązał problemy z nieładowaniem telefonu ze względu na zbyt wysoką temp. baterii/telefonu, zwykły nawiew wystarczył, nawet bez klimy.

Ok, spróbuję.....o wynikach poinformuję!

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #340 dnia: Maj 11, 2012, 10:05:48 »
Niech AQ daje następną betę albo finala, bo zrobimy z nudów doktorat o temperaturach smartfonów :)

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #341 dnia: Maj 11, 2012, 10:55:41 »
Niech AQ daje następną betę albo finala, bo zrobimy z nudów doktorat o temperaturach smartfonów :)
Ale co by nie mówić, to jak latem woziłem HD2 na szybie z przodu, to też się ładowanie wyłączało z przegrzania. Dopiero jak się klimą dmuchało na tel, to wszystko szło jak trzeba.

*

Offline Marcellus

• **
  • 110
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #342 dnia: Maj 11, 2012, 11:44:42 »
Ale co by nie mówić, to jak latem woziłem HD2 na szybie z przodu, to też się ładowanie wyłączało z przegrzania. Dopiero jak się klimą dmuchało na tel, to wszystko szło jak trzeba.

Zapewne większość z Was wie, gdzie Niemcy mają zamontowane uchwyty na telefony do zestawów głośnomówiących w samochodach, i jak się okazuje nie bez powodu, ja w tym samym miejscu mam swoje HD2, jeszcze się nie zdarzyło aby odmówił ładowania.
T10s->T65->V300->MDA Compact2->MDA Pro->HD2->Galaxy S3

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #343 dnia: Maj 11, 2012, 13:52:20 »
W związku z powyższym zrobiłem dziś test.
Bez ładowania, mój SGS+ w uchwycie na przedniej szybie i włączona AM.
Nadmuch włączyłem "do kabiny" i po półgodzinnej jeździe bateria osiągnęła 60 st C.
Bez ładowania!

Nie miałem czasu sprawdzać jak inne programy ale może jeszcze będzie okazja.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #344 dnia: Maj 11, 2012, 16:13:51 »
Całodniowy test - trochę z NE , trochę z AM

Usytuowanie telefonu przy kratce nawiewu klimatyzacji (nadmuch na telefon) powoduje spadek temp. baterii i to znaczący :

-temp. początkowa baterii (po zostawieniu w samochodzie telefonu) +45st C

-temp.  baterii (po 10 min. nawiewu klimatyzacji) podczas ładowania +42st C

-temp.  baterii (po 30 min. nawiewu klimatyzacji) podczas ładowania+37st C

-temp.  baterii (po 60 min. nawiewu klimatyzacji) podczas ładowania +35st C

Myślę że telefon z systemem Android z GPS nie jest (i pewnie nie będzie nigdy) dobrym sprzętem do nawigacji zawodowej chyba że wymyślą wydajny system chłodzenia! 

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #345 dnia: Maj 11, 2012, 16:50:57 »
W jaki sposób lub czym mierzycie tę temperaturę.?

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #346 dnia: Maj 11, 2012, 17:28:17 »
Ja korzystam z Bateria HD - sprawdź na Google Play
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2012, 17:32:17 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #347 dnia: Maj 11, 2012, 20:35:28 »
Bardzo dziękuję, po kalibracji podskoczyły czasy używania.

*

PapaD

« Odpowiedź #348 dnia: Maj 12, 2012, 09:49:40 »
Krótka informacja dla chętnych za zakup telefonu Sony Ericsson Live. Jestem w posiadaniu tego modelu i beta2 chodzi na nim bardzo dobrze. Fix szybciutki, prowadzenie kursora stabilne. Czasami sporadycznie na ułamek sekundy zgubi sygnał gps, ale trudno mi na razie określić z jakiego powodu. Tak jak mówię sporadycznie to się zdarza, ale zapewne zdarza się to na wielu sprzętach z AM. Co do temperatury, to jeszcze się nie wypowiem, choć obudowa cieplutka była jak wczoraj wróciłem z kilkunasto kilometrowej jazdy. Widżet bateryjki pokazywał 47 stopni. Jechałem oczywiście z ładowarką samochodową (oryginalną HTC).

Dziś zrobiłem 200 km z tym SE i temp bateryjki na mecie wynosiła 44 stopnie (nie było słońca na trasie, tego dnia co miałem 47 stopni było słonecznie, a telefon mam zawieszony pod szybą). W każdym razie chyba beta2 nie robi "krzywdy" temu smartphonowi co mnie osobiście cieszy.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2012, 18:15:20 wysłana przez PapaD »

« Odpowiedź #349 dnia: Maj 12, 2012, 13:12:59 »
W związku z powyższym zrobiłem dziś test.
Bez ładowania, mój SGS+ w uchwycie na przedniej szybie i włączona AM.

Możesz napisać dlaczego u Ciebie chodzi automapa a u mnie wyskakuje przeterminowana licencja?

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #350 dnia: Maj 12, 2012, 15:20:25 »
Zainstaluj beta1.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #351 dnia: Maj 12, 2012, 17:17:57 »
Możesz napisać dlaczego u Ciebie chodzi automapa a u mnie wyskakuje przeterminowana licencja?
Bo mam datę w urządzeniu ustawioną na wcześniejszą niż 10-ty kwietnia 2012 (wyłączona automatyczna aktualizacja daty i godziny w systemie) i zablokowane połączenie z internetem.
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #352 dnia: Maj 13, 2012, 13:20:25 »
Bo mam datę w urządzeniu ustawioną na wcześniejszą niż 10-ty kwietnia 2012 (wyłączona automatyczna aktualizacja daty i godziny w systemie) i zablokowane połączenie z internetem.

Niestety ten myk u mnie nie działa, mimo zrobienia tego co wyżej nadal komunikat licencja przeterminowana. Beta 1 u mnie nie łapie sygnału.

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #353 dnia: Maj 13, 2012, 15:44:16 »
« Odpowiedź #222, #223, #224 : Kwiecień 12, 2012, 20:21:12 »

Chodziło cudnie do 30 kwietnia.
Nie zablokowałem internetu, zegar ustawił się na aktualną datę i wywaliło mi betę. Teraz męczę się z MapąMap.
Powtórnie wgrać się nie udało  :(

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #354 dnia: Maj 13, 2012, 16:31:52 »
Może firma Aqurat ma Euro2012 tam gdzie ja? Czyli w... głębokim poważaniu :)

Ja też mam Euro w głębokim poważaniu. Ale Aqurat powinien mieć go na uwadze. Bo mogą stracić parę groszy. Nawet Imagis to zrozumiał, wydając wersję z mapami PL-Ukraina.

Połączone: Maj 13, 2012, 16:37:15
Powiem tak.
Z Omniami (i900 oraz i8000) nie miałem nigdy takiego problemu.
Czy system był taki, ze "zlewał" temperaturę baterii, czy te modele się tak nie grzały (O2 takiego słabego procka nie ma) - nie wiem.
Grzały się podczas ładowania te telefony ale nie aż tak bardzo.

Ty nie miałeś, a ja miałem. Omnia i900 + oryginalna ładowarka Samsunga - gdy słońce padało na urządzenie nie trzeba było długo czekać.
Z HTC Touch HD nie miałem takiego problemu aż do tego roku. Nie działa mi obecnie w aucie klimatyzacja, i po pewnym czasie urządzenie przestaje się ładować.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2012, 16:37:15 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #355 dnia: Maj 13, 2012, 22:54:17 »
« Odpowiedź #222, #223, #224 : Kwiecień 12, 2012, 20:21:12 »

Chodziło cudnie do 30 kwietnia.
Nie zablokowałem internetu, zegar ustawił się na aktualną datę i wywaliło mi betę.
Też tak miałem ale od czego backup aplikacji i danych ;)

Połączone: [time]Maj 13, 2012, 22:58:27[/time]
Niestety ten myk u mnie nie działa, mimo zrobienia tego co wyżej nadal komunikat licencja przeterminowana. Beta 1 u mnie nie łapie sygnału.
Może spróbuj od nowa zainstalować?
Ja (chyba - nie pamiętam) zrobiłem tak, że:
1. wyczyściłem dane aplikacji
2. odinstalowałem aAM
3. restart
4. w systemie cofnąłem datę i zainstalowałem aAM (pobrać musiało mapy z netu).
5. odłączyłem internet
6. i dopiero wtedy uruchomiłem aAM.
Ale nie pamiętam czy pomogło mi to czy dopiero przywrócenie aAM z backupu.

Połączone: Maj 13, 2012, 23:00:03
Omnia i900 + oryginalna ładowarka Samsunga - gdy słońce padało na urządzenie nie trzeba było długo czekać.
Tak, tak - wiem. Sporo ludzi narzekało na grzejące się Omnie.
Ale wiem, że nie wszyscy - co jest znowu zastanawiające.  :mysli:
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2012, 23:00:03 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

PapaD

« Odpowiedź #356 dnia: Maj 14, 2012, 07:44:23 »
he he już ponad miesiąc upłynął od zamknięcia testów bety2, a prodcent milczy w temacie. Tempo prac nad powstawaniem tego programu jest skandalicznie żenujące. Szkoda gadać. Pewnie jak się kiedyś pojawi to zakładam, że po takim czasie powali nas na kolana funkcjonalnością i stabilnością. Po tak długim okresie oczekiwania i tworzenia (chyba ostatnia firma co wypuści produkt na androida nie licząc TT) to chyba program "kawę będzie parzył" w trakcie jazdy, a i prowadząca Marzenka zaproponuje zjechanie do lasu na kwadransik na krótki relaks, o ile ustawimy to sobie w opcjach włącznie z interwałami czasowymi  :E :E :grin:
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2012, 07:46:31 wysłana przez PapaD »

*

Offline Ian

• *
  • 93
  • Sprzęt: TT VIA 62, Samsung Mega, Garmin 2460 L
« Odpowiedź #357 dnia: Maj 14, 2012, 11:33:51 »
he he już ponad miesiąc upłynął od zamknięcia testów bety2, a prodcent milczy w temacie. Tempo prac nad powstawaniem tego programu jest skandalicznie żenujące. Szkoda gadać. Pewnie jak się kiedyś pojawi to zakładam, że po takim czasie powali nas na kolana funkcjonalnością i stabilnością. Po tak długim okresie oczekiwania i tworzenia (chyba ostatnia firma co wypuści produkt na androida nie licząc TT) to chyba program "kawę będzie parzył" w trakcie jazdy, a i prowadząca Marzenka zaproponuje zjechanie do lasu na kwadransik na krótki relaks, o ile ustawimy to sobie w opcjach włącznie z interwałami czasowymi  :E :E :grin:
A co jak prowadzi Hołowczyc ? :P

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #358 dnia: Maj 14, 2012, 11:38:53 »
Hołek zaproponuje OS po szutrze :)

*

Smerfik

« Odpowiedź #359 dnia: Maj 18, 2012, 19:08:07 »
Hołek zaproponuje OS po szutrze :)
... i jak przewiduje kolega wcześniej - po Marzence (a raczej na :ok:)