AutoMapa Android - beta 2 mapa 1110

• 390 Odpowiedzi
  • 166357 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

PapaD

Odp: AutoMapa Android - beta 2 mapa 1110
« Odpowiedź #180 dnia: Kwiecień 07, 2012, 08:20:30 »
.
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2012, 18:54:23 wysłana przez PapaD »

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #181 dnia: Kwiecień 07, 2012, 11:01:24 »
Zacytuje sam siebie, aby mieć punkt odniesienia do tematu...
Zainstalowałem 7-dniową wersję MapaMap i działa...
Tym samym wykluczyłem problem po stronie XPERII, bo skoro MapaMap działa, to czemu nie miała by działać AutoMapa?
Odpowiedź: Bo to Beta... OK... I to jest jedyne usprawiedliwienie...
Dla mnie żadne pocieszenie... :(

I ponownie cytuje sam siebie, ale moja dociekliwość nie dała mi spokoju i po wielu kombinacjach oto wynik:

Spieszę wyjasnić, że problem nie dotyczy XPERIA X10 mini pro.
Problem wynikał z problemów z moim Routerem - okazuje się, że Wi-Fi w routerze LinkSys WAG54GC się po prostu zawieszało przy pobieraniu dużej ilości danych w pojedynczym pliku. Po wymianie Routera na WAG120N AutoMapa zainstalowała się prawidłowo.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

PapaD

« Odpowiedź #182 dnia: Kwiecień 07, 2012, 13:08:28 »
.
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2012, 18:54:35 wysłana przez PapaD »

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #183 dnia: Kwiecień 07, 2012, 13:18:04 »
Po wymianie Routera na WAG120N AutoMapa zainstalowała się prawidłowo.
No to się wyrobiłeś rzutem na taśmę, bo za 4 dni koniec licencji na betę2. Szerokiej drogi  :)

Dziękuję... :)
Dokładnie 3 dni się wyświetliło... :)
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #184 dnia: Kwiecień 07, 2012, 16:13:09 »
I jeśli będzie tak jak z Beta1 to przez najbliższy miesiąc będzie się wyświetlało "0 dni".
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #185 dnia: Kwiecień 07, 2012, 19:06:38 »
HTC Wildfire S - bezproblemowa instalacja, znajduje GPS, nawiguje. Co prawda krótko testowałem (brak ładowarki samochodowej), ale nie zauważyłem problemów znanych z wersji WinMobile, tzn. skakania kursora czy problemów z brakiem sygnału GPS.

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #186 dnia: Kwiecień 07, 2012, 20:19:00 »
Co prawda krótko testowałem (brak ładowarki samochodowej), ale nie zauważyłem problemów ... z brakiem sygnału GPS.
Może właśnie za krótko.
U mnie dziwne zaniki sygnału pojawiły się po ponad dwóch godzinach jazdy i podczas codziennych, półgodzinnych kursów też czasem występują (a czasem nie).
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #187 dnia: Kwiecień 07, 2012, 23:11:57 »
Ale wypadałoby chyba najpierw sprawdzić czy ładowarka jest AC Power czy USB Power w telefonie? :>
Właśnie w ten sposób są rozpoznawane, zwarcie na pinach data jest rozpoznawane jako fabryczna ładowarka.

Moja porada szczególnie dla posiadaczy htc, sprawdzić napięcie przy pełnym obciążeniu czyli ładowanie baterii blisko 0 i odpalona AM. Jeśli spada poniżej 5V to niestety trzeba kupić przyzwoitszą ładowarkę. Były dawno temu tematy dlaczego zwora pomiędzy 2-3 nie działa, wyszło na to że sprzęty htc są wybredne i potrzebują źródła zasilania o stałym napięciu.

Co do bety to wreszcie działa na xdandroid 2.3.7@TP  jak do tej pory nic niepokojącego nie zauważyłem, choć niewiele jeździłem. Raz mi się telefon zresetował podczas pracy ale dlaczego to nie mam pojęcia.

Aha jak zresetować błędy w LD bo zostały mi błędy komunikacji. Tak jak ktoś pisał, przy braku komunikacji znacznik LD robi się czerwony.

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #188 dnia: Kwiecień 09, 2012, 18:28:17 »
Beta jest na starych mapach... można zrozumieć, że nie chcą upowszechniać najnowszych. Ale mogli by zdjąć blokady nieistniejących robót drogowych. Gdybym nie znał drogi i sytuacji na niej, to przeciągnęła by mnie o dodatkowe 12 km, albo po bezdrożach z placu budowy supermarketu.
Na trasie Kraków 29-Listopada - Węzeł Modlniczka (w miejscowości Czcie  :grin:), za wszelką cenę chcąc ominąć Rondo O. Katynia  :O

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #189 dnia: Kwiecień 09, 2012, 18:58:41 »
Beta jest na starych mapach... można zrozumieć, że nie chcą upowszechniać najnowszych...
A ja nie rozumiem. Zawsze się trafi część osób, które będą chciały mieć najnowsze mapy i będą rzeźbić. Jeśli to ma generować dodatkowe błędy to nikt się w tym nie połapie.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline mif4

• **
  • 208
« Odpowiedź #190 dnia: Kwiecień 09, 2012, 19:23:34 »
Właściwą betą będzie  aAM2   :E

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #191 dnia: Kwiecień 09, 2012, 19:42:34 »
Jeszcze w temacie prądu, nie mówcie mi, że samsung fantastyczny tylko am do kitu bo powtarzam, co z tego, że telefon ma X mocy obliczeniowej, jak można z tego używać 0,5X bo inaczej zabraknie prądu. Samsung zrobił userów w wała dokładnie tak samo, jak teraz apple z ipadem.

Zgoda, AM ma jakiś problem bo używa za dużo zasobów ale no ludzie, co to ma wspólnego z ładowarką?! Rację miał ktoś przede mną, że dopiero się okaże, jakie fantastyczne są te sgs2 jak trzeba ich będzie używać z nawigacją w lecie w samochodzie.

Jeśli zaś chodzi o różnice "mi ładuje a mi nie ładuje" to wynika to z poziomu początkowego baterii - jak zacznę ze 100%, to po 3 godzinach mam 85% (w tle jeszcze audible i parę innych pierdółek). Jak zacznę z 10% to po 10 minutach telefon kończy żywot.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #192 dnia: Kwiecień 09, 2012, 19:47:36 »
Jeśli zaś chodzi o różnice "mi ładuje a mi nie ładuje" to wynika to z poziomu początkowego baterii - jak zacznę ze 100%, to po 3 godzinach mam 85% (w tle jeszcze audible i parę innych pierdółek). Jak zacznę z 10% to po 10 minutach telefon kończy żywot.
A u mnie bateria się nawet ładuje!  :mrgreen:
Na Samsungu! ;)  :mrgreen: :proud:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #193 dnia: Kwiecień 09, 2012, 19:57:48 »
Rację miał ktoś przede mną, że dopiero się okaże, jakie fantastyczne są te sgs2 jak trzeba ich będzie używać z nawigacją w lecie w samochodzie.
Używałem. W lecie zrobiłem ponad 3kkm i to po Lazurowym Wybrzeżu i Włoszech w naprawdę wielkich upałach. Oczywiście grzał się, ale wystarczyło powiesić go na kratce klimy i po problemie. Identycznie zresztą jak jego poprzednik (w moim przypadku), czyli HD2.

Ale jeździłem z Sygicem a nie z AM :P

*

Offline mif4

• **
  • 208
« Odpowiedź #194 dnia: Kwiecień 09, 2012, 20:43:16 »
Wyświetlacz zżera dużo
Pisałem kiedyś, że jechałem z nawigacją, transmiterem, odtwarzaczem i ładował.
Dzisiaj z pełnej baterii, tylko nawigacja: godzina tam i godzina  z powrotem. Tam sprawdziłem tylko zasięg wifi. Bateria naładowana w 99%.
Poprzednio jechałem z lekko przyciemnionym wyświetlaczem, dzisiaj świecił na maxa.

*

Offline Marcellus

• **
  • 110
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #195 dnia: Kwiecień 09, 2012, 21:44:15 »
na święta zrobiłem trasę do rodziny jakieś niecałe 200km w jedną stronę, w aucie mam zestaw głośnomówiący bluetooth więc w telefonie był cały czas włączony, dodatkowo synchronizacja facebook-a, gmail i konto firmowe M$ exchange, działająca automapa, ekran na automatyczną jasność i jestem zaskoczony, moja ładowarka to jakiś noname kupiony na stacji benzynowej za 30zł, prąd ładowania jeśli wierzyć temu co jest napisane na obudowie to 200-500mA i za każdym razem, tj. droga w jedną jak i w drugą stronę telefon się za każdym razem naładował do 100%, tył obudowy lekko ciepły, jazda w trybie 3D z rysowaniem budynków. Ale co mnie cieszy najbardziej, to fakt, że po wyłączeniu pozorowania lokalizacji (Ustawienia systemu->Opcje programistyczne->Pozorowanie lokalizacji) i ustawieniu kompensowania opóźnienia na 0.6s (to już w automapie) tylko 2x program odwrócił kierunek jazdy na postoju (po ruszeniu wróciło wszystko do normy), prędkość na postoju spadała do 0km/h i nie zaobserwowałem myszkowania wskaźnika po okolicy, jak dla mnie to całkiem udana ta beta :)
T10s->T65->V300->MDA Compact2->MDA Pro->HD2->Galaxy S3

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #196 dnia: Kwiecień 09, 2012, 23:04:48 »
Identycznie zresztą jak jego poprzednik (w moim przypadku), czyli HD2.

Ale jeździłem z Sygicem a nie z AM :P

A ja miałem w hd2 to samo - jak bateria się wyładowała do 0 (bo mi wypadła ładowarka i nie zwróciłem uwagi) to telefon nie dawał rady pociągnąć naraz Sygica i Audible via BT. Wtedy myślałem, że to przez to że to Android na telefonie do WM i nie ma prawa działać poprawnie.

*

PapaD

« Odpowiedź #197 dnia: Kwiecień 10, 2012, 07:23:51 »
.
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2012, 18:54:52 wysłana przez PapaD »

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #198 dnia: Kwiecień 10, 2012, 08:44:30 »
Od kilku dni AMTraffic nie pobiera danych dla mapy 1112! - błąd pliku speeds.a

Poza tym - dzisiaj ostatni dzień (chyba) działania wersji na androida.

Czas na RC1

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #199 dnia: Kwiecień 10, 2012, 09:09:25 »
Od kilku dni AMTraffic nie pobiera danych dla mapy 1112! - błąd pliku speeds.a
Przejechałem dziś z włączonym LD 15km do pracy i nie miałem żadnego komunikatu o błędzie.
Może speeds.a wziąłeś z mapy 1110?

Poza tym - dzisiaj ostatni dzień (chyba) działania wersji na androida.
Jeśli będzie tak samo, jak z Betą 1 to nie ostatni  :mrgreen:

Czas na RC1
To byłby wielki krok, żeby z tak niedoskonałego (że się tak wyrażę) programu zrobic wersję RC.
Moim zdaniem raczej Beta3.
I osobiście wolałbym Betę3 (lepiej dłużej potestować i wypuścić dobry soft na rynek niz się spieszyć) za to z aktualnymi mapami.
A dlaczego powinna być z aktualnymi to Twój błąd już dowiódł mojej tezy z tego posta
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2012, 09:11:17 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #200 dnia: Kwiecień 10, 2012, 10:47:02 »
Zestaw:
  - HTC Sensation XE
  - Ładowarka samochodowa HTC (z MediaMarkt lub Saturna, nie pamiętam, bo kupowałem do HD2 już dawno temu, taka do podłączenia kabla USB)
  - aAM 1.3.1

Podczas nawigacji ładuje baterię +30%/h

Pozdrawiam.
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
« Odpowiedź #201 dnia: Kwiecień 10, 2012, 11:36:16 »
Ciekawe od czego zależy, że na niektórych sprzętach ładuje a na innych nie.
HTC Sensation XE jest porównywalny do SGS2 a na nim jak widać nie ma problemu z ładowaniem.

Patrzyłem przed momentem jeszcze jedną rzecz. SGS2 faktycznie grzeje się podczas nawigowania czy prezentacji trasy DEMO co by świadczyło o działaniu telefonu na pełnych obrotach i stąd problemy z ładowaniem. Sprawdziłem na na 54 km trasy demo jak to wygląda i okazuje się, że procesor rozkręca się podczas pracy z automapą do maksymalnej prędkości 1200 MHz mniej wiecej przez połowę czasu pracy nawigacji, reszta czasu to 800 MHz i 500 MHz czyli telefon nie chodzi na pełnych obrotach przez cały czas. To powoduje takie nagrzewanie i problemy z ładowaniem?

Pytanie mam jeszcze czym jest opcja AUTOFIXING w ustawieniach AutoMapy na Androida, można to włączyć i wyłączyć ale do czego to służy?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2012, 12:43:42 wysłana przez grzesk »

*

Offline wsz

• 294
  • Sprzęt: Eten X800-->Sony Xperia SP-->Xperia XZ1 Compact
« Odpowiedź #202 dnia: Kwiecień 10, 2012, 15:45:55 »
Nie mam Androida, więc nie mogę sam sprawdzić. W wersji AM dla WM można ustawić częstotliwość odpytywania GPS klikając najpierw w menu proste (by przestało być proste - chociaż o tym nie napisze), a potem w ustawieniach GPS pojawia się trzecia zakładka, gdzie domyślnie tryb jest ustawiony na "Auto". Może w Androidzie jest tak samo i gdy aAM znajdzie szybki procesor, to nakręca odpytywanie GPS i obliczanie pozycji na maxa - co wymaga prądu. Ewentualne zmniejszenie częstotliwości być może pomogłoby. Jeśli nie ma tej nastawy, to może pytanie do Aquratu na  temat strategii obsługi próbkowania GPS?

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #203 dnia: Kwiecień 10, 2012, 16:17:31 »
Zapytałem tam gdzie należy zapytać o AUTOFIXING, Państwo muszą się naradzić i odpowiedzą, albo nie.

Dziekujemy za zgloszenie.

Zostalo przekazane do zespolu beta testow.

---
AutoMapa Android Beta Team
aam.beta@automapa.pl

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #204 dnia: Kwiecień 10, 2012, 16:20:52 »
O ile pamiętam ideologie tej funkcji automatycznej częstotliwości odczytu portu GPS (w wersji na Windowsa), to chodziło o to aby tam gdzie nie ma potrzeby zbyt częstego odczytu (np. długi, prosty odcinek na trasie poza miastem) nie odczytywać sygnału zbyt często.
Także funkcja raczej miała na celu oszczędzanie niż żyłowanie sprzętu.

Ale mogę sie mylić.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline wsz

• 294
  • Sprzęt: Eten X800-->Sony Xperia SP-->Xperia XZ1 Compact
« Odpowiedź #205 dnia: Kwiecień 10, 2012, 16:50:53 »
Pewnie masz rację. Ale w pierwszej wersji AM z tą opcją musiałem wyłaczać tryb "auto" bo AM strasznie się zamulała w większych miastach. Widocznie źle dobierała maksymalną częstotliwość dla mojego sprzętu. Potem to poprawili i od kilku wersji zostawiam "auto". Nie bardzo widzę inny powód wykorzystania na maxa mocy procesora. Zbyt częste odczyty GPS, obliczanie pozycji i aktualizacja grafiki mogą wspaniale konsumować prąd.

Oczywiście jest też możliwy błąd programowania np. aktywne ciągle sprawdzanie warunku w pętli bez usypiania wątku - ale to już byłby gruby błąd.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2012, 16:52:38 wysłana przez wsz »

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #206 dnia: Kwiecień 11, 2012, 07:45:45 »
Testy Beta 2 mozna uznac za zamkniete. Po uruchomieniu komunikat "przeterminowana licencja" konczy uruchamianie progamu i zamyka go.

Moje wrazenia z nawigowania jak najbardziej pozytywne, kilka bledow i uwag zgloszonych do supportu, zobaczymy co bedzie dalej.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #207 dnia: Kwiecień 11, 2012, 08:31:22 »
Żeby nie gubienie sygnału i ustawiczne komunikaty "X kilometrów prosto" po każdym pobraniu danych LD to też mógłbym odtrąbić full zadowolenie.
Ale szkoda, że nie działa, szkoda :(

Najlepsze jest to, że aAM beta2 mozna sobie dalej pobrać ze stron Aquratu :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2012, 08:39:58 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline mif4

• **
  • 208
« Odpowiedź #208 dnia: Kwiecień 11, 2012, 09:10:19 »
Testy Beta 2 mozna uznac za zamkniete. Po uruchomieniu komunikat "przeterminowana licencja" konczy uruchamianie progamu i zamyka go.
Świństwo. Myślałem, że pojeżdżę na niej do następnej bety  :mrgreen:
MapaMap, NaviExpert i inni wykorzystują spóźnianie się Aqurata i wciskają gratis swoje produkty z nowo-zakupionym sprzętem. Będzie ciężko nadrobić...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2012, 09:12:34 wysłana przez mif4 »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #209 dnia: Kwiecień 11, 2012, 09:21:33 »
To fakt. Aqurat przesypia kolejny czas.
Jak ktoś już kupi inny soft, to prędko nie wróci (o i le wróci w ogóle).
Pozdrawiam
Karol