AutoMapa 6.9 beta 2 juz na serwerze

• 368 Odpowiedzi
  • 128261 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ererce

• **
  • 175
Odp: AutoMapa 6.9 beta 2 juz na serwerze
« Odpowiedź #330 dnia: Wrzesień 16, 2011, 22:13:58 »
W tym tygodniu na trasie Warszawa - Gdansk postanowilem dodac punkt przez Rypin 530. Efektem bylo przeliczenie trasy, ktore skonczylo sie komunikatem o braku mozliwosci zaladowania danych mapy.
Skonczylo sie na zawieszeniu AM i resecie urzadzenia.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #331 dnia: Wrzesień 16, 2011, 22:57:02 »
Dziś (moja ulubiona trasa  :wink:).
  • Trzy razy słaby sygnał GPS w miejscach i warunkach, gdzie nie miało prawa się to zdarzyć.
  • Dwa razy (kilka minut po starcie - a było ich dwa) kursor zjechał sobie na prawo i "jeździł" bez sensu, ładu i składu po polach, tudzież między blokami. Pomagało wyłączenie AM i włączenie (bez resetu urządzenia).
  • Po przeliczeniu trasy na skutek danych LD popup żółty owszem i był ale komunikatu audio to już nie.
  • Oczywiście kursor sobie skakał wzdłuż i w poprzek trasy. Przy tym krótkie komunikaty "jesteś poza trasą" lub/i "rozglądam się", nowy punkt start i nowa trasa niekoniecznie taka sama.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #332 dnia: Wrzesień 18, 2011, 21:28:22 »
Dziś (moja ulubiona trasa  :wink:).
  • Trzy razy słaby sygnał GPS w miejscach i warunkach, gdzie nie miało prawa się to zdarzyć.
  • Dwa razy (kilka minut po starcie - a było ich dwa) kursor zjechał sobie na prawo i "jeździł" bez sensu, ładu i składu po polach, tudzież między blokami. Pomagało wyłączenie AM i włączenie (bez resetu urządzenia).
  • Po przeliczeniu trasy na skutek danych LD popup żółty owszem i był ale komunikatu audio to już nie.
  • Oczywiście kursor sobie skakał wzdłuż i w poprzek trasy. Przy tym krótkie komunikaty "jesteś poza trasą" lub/i "rozglądam się", nowy punkt start i nowa trasa niekoniecznie taka sama.

Czyli chyba nic nowego... U mnie dosłownie 5 minut temu "brak możliwości załadowania danych mapy" się pojawił na trasie Warszawa-Toruń :( Dopiero resey poprzez wyjęcie baterii z zawieszonego HTC pomógł... A wczoraj jak ok. 1 w nocy zgubił sygnał tak odnajdowanie zajęło jakieś 35h (w desperacji braku możliwości złapania fixa w polu zostawiłem nawet urządzenie na noc pod prądem na włączonej navi przylepione do okna).. Ale to też nic nowego jeśli chodzi o mnie. Te zjeżdżanie z trasy i ciągłe rozglądanie się połączone z wyznaczaniem trasy zdążyło mnie przyzwyczaić do siebie - ale w miastach krew mnie zalewa, bo gdyby nie znał tras wyznaczanych przez AM naprawdę nakręciłbym od groma kilometrów wokół celu podróży... I to jest nadal dyskwalifikujące niedociągnięcie...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2011, 21:30:55 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #333 dnia: Wrzesień 18, 2011, 22:16:28 »
Prosiaczku wyłącz to .......... pt live drive, a zobaczysz ogromną różnicę w jakości funkcjonowania programu. Ulga niesamowita.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #334 dnia: Wrzesień 18, 2011, 23:48:27 »
Dziś podobnie.
  • "Słaby sygnał GPS", zjechanie kursora w bok od trasy i jazda ni to równoległa, ni na ukos. Jako, że kursor nie chciał wrócić na trasę zresetowałem AM i potem już było ok.
  • 20 km przed metą AM stwierdziła, że już dojechałem.  :mrgreen: (zapomniałem wcześniej napisać, że w piątek dobrze jeszcze z Kielc nie wyjechałem a AM stwierdziła, że już jestem "u celu".  :-|
  • W trakcie podróży uśpiłem Omnię i po wybudzeniu jej AM nie zapisała śladu dalszej trasy
Pozdrawiam
Karol

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #335 dnia: Wrzesień 19, 2011, 10:13:00 »
Ja wreszcie odkryłem czemu Miploloc raz mi działa a raz nie... Otóż jeśli wyłączę ekran przyciskiem w AM (nie piszę o przycisku na HTC) AM nawiguje, komunikaty głosowe mają mniej opóźnień ale... Miploloc się wyłącza :O

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #336 dnia: Wrzesień 19, 2011, 10:15:33 »
Przez weekend (Piątek-Niedziela) przjechałem z automapą 868KM i w tym czasie prócz dosłownie chwilowych zaników sygnału gps przez chmury i wyznaczenia objazdu przez budowe wiaduktu w grudziądzu wszystko rewelacyjnie a jechałem z Warszawy do Szymbarku oraz tam sie na miejscu troche po kręciłem. W Gołubiu, Szymbarku, Stężycy oraz w  Węsiorach niestety tam jeszcze kuleje oznaczenie numeracji budynków. Dodam że sprzęt to była tylko O2.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #337 dnia: Wrzesień 19, 2011, 13:29:03 »
... prócz dosłownie chwilowych zaników sygnału gps przez chmury...
Uważam, ze takie zaniki sygnały nie powinny się zdarzać. Nawet jeśli są chmury.
No chyba, że zachmurzenie jest ogromne, choć jeszcze nie spotkałem takiego, przez które miałbym problemy z odbiorem sygnału GPS.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #338 dnia: Wrzesień 19, 2011, 13:33:25 »
Niestety korespondencja z supportem AM nie przynosi dobrych wiadomości:

"Prawdopodobnie w tym, albo w przyszlym tygodniu pojawi sie kolejna wersja testowa." - czyli beta 3

Takie są najnowsze informacje - chyba że macie coś bardziej optymistycznego.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #339 dnia: Wrzesień 19, 2011, 13:45:08 »
Niestety korespondencja z supportem AM nie przynosi dobrych wiadomości:

"Prawdopodobnie w tym, albo w przyszlym tygodniu pojawi sie kolejna wersja testowa." - czyli beta 3

Takie są najnowsze informacje - chyba że macie coś bardziej optymistycznego.

Ale ta wiadomość wcale nie jest zła. Oznacza to, że prace trwają i chyba sporo robią skoro tyle to trwa i pojawić ma się kolejna beta. Daje to nadzieję na to, że wersja finalna powinna być wersją pozbawioną ogromnej ilości błędów.
Wolałbyś, żeby betę 3 wydali jako finalną a po dwóch tygodniach wypuszczali wersję 6.9.1? ;)
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #340 dnia: Wrzesień 19, 2011, 13:57:17 »
Klusek - chciałbym podzielić twój optymizm jednak niestety jakoś ciężko uwierzyć w to ,że 6.9 final będzie tą najlepszą z najlepszych pozbawioną ogromnej ilości błędów!

Przydługie betatesty pokazują że zespół odpowiedzialny na rozwój programu albo mocno przeszarżował z możliwościami programu albo po drodze wyszła cała masa "błędów rykoszetowych" trudnych do poprawy!

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #341 dnia: Wrzesień 19, 2011, 14:00:58 »
Klusek - chciałbym podzielić twój optymizm jednak niestety jakoś ciężko uwierzyć w to ,że 6.9 final będzie tą najlepszą z najlepszych pozbawioną ogromnej ilości błędów!

Przydługie betatesty pokazują że zespół odpowiedzialny na rozwój programu albo mocno przeszarżował z możliwościami programu albo po drodze wyszła cała masa "błędów rykoszetowych" trudnych do poprawy!

Ja wiem, że nadzieja matką głupich, ale matka kocha wszystkie swoje dzieci :)
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #342 dnia: Wrzesień 19, 2011, 14:35:30 »
Wolałbyś, żeby betę 3 wydali jako finalną a po dwóch tygodniach wypuszczali wersję 6.9.1? ;)
Ja wolałbym, zeby wydali betę3 (może i potem 4), potem RC a potem finalną.
Wiadomo byłoby, ze coś się dzieje, w którym kierunku a Aqurat miałby lepsze (bo duzo szersze) środowisko testowe, w którym mozna sprawdzić czy poprawki w kodzie nie pogorszyły innych funkcjonalnosci programu.
Pisałem już o tym, że jak na mój gust mało jest wersji beta (mogą sobie w międzyczasie wydawać AM 6.8.x z nowszymi mapami aby utrzymać czykl aktualizacji map)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #343 dnia: Wrzesień 19, 2011, 16:38:16 »
Cytat: JR.Nysa

Albo, że jest sezon urlopowy, albo że sprężali się nad iAM2.0 która wyszła wczoraj ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #344 dnia: Wrzesień 19, 2011, 16:46:12 »
Marku czy to możliwe że ten sam zespół pracuje nad AM (WinCe, WM ) i iAM ?

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #345 dnia: Wrzesień 19, 2011, 16:48:54 »
Mam podobne zdanie co ochkarol. Też jestem zdania że lepiej wydawać co jakiś czas kolejne wersje beta, aż do wyeliminowania błędów. Powiem więcej, wydaje mi się, że powinny się częściej pojawiać, aby Ci co podejmują się testów czy poprawki działają ok oraz czy nie powodują one błędów we wcześniej działających funkcjach.

Tak swoją drogą to ciekawe czy Ci sami ludzie pracują nad AM 6.9 i nad iAM 2.0. Mam nadzieję że są 2 zespoły programistów, których działanie spina jeden koordynator i określa w jaki sposób mają działać poszczególne funkcje programu niezależnie od platformy na jakiej ma działać AM

Połączone: Wrzesień 19, 2011, 16:50:14
JR.Nysa - uprzedziłeś mnie :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #346 dnia: Wrzesień 19, 2011, 18:18:41 »
Marku czy to możliwe że ten sam zespół pracuje nad AM (WinCe, WM ) i iAM ?
Wątpię żeby cały zespół, wystarczy jedna osoba decyzyjna zaangażowana w oba projekty ...
A z pewnością wersja iAM miała znaczne wyższy priorytet, bo na windowsa mają
pełnowartościową wersję 6.8.1 i nic się nie stanie jak wypuszczą do niej mapy 1108.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Konrad4x

« Odpowiedź #347 dnia: Wrzesień 19, 2011, 18:27:10 »
bo na windowsa mają pełnowartościową wersję 6.8.1

niezłe jaja, no comments  :evil: :grin:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #348 dnia: Wrzesień 19, 2011, 18:35:33 »
No zapomniał nocnyMarek dodać, że teoretycznie pełnowartościową.
Nie czepiajmy się szczegółów ;)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #349 dnia: Wrzesień 19, 2011, 18:46:37 »
Z prowadzonej korespondencji z Supportem AM wynika ,że największe komplikacje w 6.9 b2 powoduje mechanizm odpowiedzialny za szeroko pojętą integrację programu z Miplo.pl

I to wg moich obserwacji jest faktycznie problemem aktualnej wersji .....chociaż nie jedynym.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2011, 18:51:03 wysłana przez JR.Nysa »

« Odpowiedź #350 dnia: Wrzesień 19, 2011, 19:17:43 »
A "załoga miplo" jest na urlopie ...

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #351 dnia: Wrzesień 19, 2011, 22:15:47 »
Dzisiaj trasa Hel - Warszawa w srodku dnia zapewnila mi jak zwykle przezycia:
1. Slaby sygnal GPS NA otwartym terenie, ale tylko w AM. Inny GPS oraz monitor na Omni wyzwan nie mial
2. Dodanie punktu posredniego Rypin, Radzyn, Sierpc (jednego z nich) konczyla sie przeliczaniem trasy i bledem braku mozliwosci zaladowania danych mapy
3. Na odcinku Grudziadz - Sierpc AM pokazywala kursor na trasie, ale komunikat w gornym pasku caly czas pokazywal komunikat "Jestes poza trasa".
4. W dwoch miejscach AM probowala mnie przeciagnac do punktu posredniego dookola, zamiast najprostsza droga lub dojazdem. Typu skrec w prawo jedz 200 metrow zawroc i jedz 400 metrow prosto.
5. Na autostradzie kilkakrotnie probowala mnie przekonac, ze mam zawrocic pojechac sto metrow pod prad, zawrocic i jechac dalej tak jak jechalem.
6. Sciagala mnie z autostrady przed koncem w Nowej Marzy na wczesniejszych zjazdach i ciagnela do Grudziadza droga boczna, zamiast Nowe Marzy -> Grudziadz

To tyle. Przy okazji ostatnia mapa na nuvi cit navigator ma dosc dobre mapy i prowadzila mnie tak jak chcialem przy dokladnie tych samych punktach posrednich.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #352 dnia: Wrzesień 19, 2011, 23:33:34 »
Ja wolałbym, zeby wydali betę3 (może i potem 4), potem RC a potem finalną.
Wiadomo byłoby, ze coś się dzieje, w którym kierunku a Aqurat miałby lepsze (bo duzo szersze) środowisko testowe, w którym mozna sprawdzić czy poprawki w kodzie nie pogorszyły innych funkcjonalnosci programu.
Pisałem już o tym, że jak na mój gust mało jest wersji beta (mogą sobie w międzyczasie wydawać AM 6.8.x z nowszymi mapami aby utrzymać czykl aktualizacji map)
Tak, tylko że wtedy powinni skończyć z przywiązaniem mapy do wersji programu. A tego nie zrobią z powodów merkantylnych.

*

q1w2

« Odpowiedź #353 dnia: Wrzesień 20, 2011, 02:55:30 »
Tak, tylko że wtedy powinni skończyć z przywiązaniem mapy do wersji programu. A tego nie zrobią z powodów merkantylnych.
To akurat mogłoby wszystkim wyjść na zdrowie :wink:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #354 dnia: Wrzesień 20, 2011, 09:10:43 »
Ale też i programistycznych. Bo trzeba byłoby w mapach zachowywać kompatybilność wsteczną ze starszymi wersjami programu. A i bez tego nie bardzo sobie radzą.  :-|
Pozdrawiam
Karol

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #355 dnia: Wrzesień 20, 2011, 12:29:14 »
A moze w koncu wprowadzili by zarzadzanie zmiana i ograniczyli liczbe poprawek, zmian i zmianek, wodotryskow etc i ktos niech zacznie panowac nad produktem.
Typu 4 wydania w roku np. kwartalnie i wtedy moga sobie wyliczyc czas - liczba dni do uzgodnienia listy zmian, zakodowania testow etc. Jak cos nie dziala to wylatuje do nastepnej wersji kwartalnej albo do wersji produktowej. Na dzien dzisiejszy to i produkcyjna wersja i beta lapia sie w kategorie testowa :)

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #356 dnia: Wrzesień 20, 2011, 13:01:45 »
ochkarol
Masz tu rację. Ale można zostawić na początek zgodność wersji głównych. Wersje główne powinny zmieniać się nie częściej niż raz do roku. Podwersje mogą częściej.

Obecna biegunka wersji, podwersji, literek powoduje tylko zamieszanie. Typowy użytkownik byłby zadowolony aktualizując i konfigurując program nie częściej niż raz w roku aktualizując tylko mapy, POI, SR itp.

Testerzy mogliby instalować podwersje, testować je i pomagać AQ w rozwoju programu. Obecnie 90% wersji to faktycznie bety i powinny być tylko dla zainteresowanych. Dla typowych użytkowników to tylko zbędny kłopot.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #357 dnia: Wrzesień 20, 2011, 13:14:02 »
Tak wracając do tematyki watku :)
Dziś znowu kilka kilometrów przed dojechaniem do pracy AM stwierdziłe, że już dojechałem...  :-|
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #358 dnia: Wrzesień 20, 2011, 13:38:58 »
Witam,ja jeżdżę z betą2 od początku i nie stwierdziłem żadnych problemów.NavRoad 460 ani nie gubi sygnału ani nie jeździ opłotkami.Wyłączyłem wszystkie bajery i jest ok.Jeżdżę po Polsce bardzo dużo i nie stwierdzam poważniejszych uchybień.Trasę wyznacza szybko i dokładnie,ewentualnie daję jeden punkt prowadź przez i wszystko działa.Jest parę błędów w mapach ale która nawigacja ich nie ma.Przyłączam się do opinii że program powinni dopracować a częściej aktualizować mapy.  :ok:

*

q1w2

« Odpowiedź #359 dnia: Wrzesień 20, 2011, 14:13:23 »

Obecna biegunka wersji, podwersji, literek powoduje tylko zamieszanie. Typowy użytkownik byłby zadowolony aktualizując i konfigurując program nie częściej niż raz w roku aktualizując tylko mapy, POI, SR itp.

Testerzy mogliby instalować podwersje, testować je i pomagać AQ w rozwoju programu. Obecnie 90% wersji to faktycznie bety i powinny być tylko dla zainteresowanych. Dla typowych użytkowników to tylko zbędny kłopot.
Dawno nie widziałem równie logicznego i uzasadnionego przesłania.
Gdybyś wpadł na pomysł przedstawienia tego w formie ankiety, to jestem czterema łapami "ZA" :ok:
Pozwolę sobie nawet na przypuszczenie, że mogło by się okazać, że byłaby to pierwsza forumowa ankieta, ze 100% poparciem :D
Sądzę, że nawet producent by się pod tym pomysłem podpisał :wink:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2011, 14:18:16 wysłana przez q1w2 »