AutoMapa 6.9 beta 2 juz na serwerze

• 368 Odpowiedzi
  • 128345 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
Odp: AutoMapa 6.9 beta 2 juz na serwerze
« Odpowiedź #180 dnia: Sierpień 29, 2011, 21:17:45 »
Mam dziwne wrażenie, że Automapa 6.9 final nie wyjdzie... Będzie to po prostu AM 7.0 bo coś strasznie długie te betatesty.
Paweł

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #181 dnia: Sierpień 29, 2011, 21:32:47 »
Odpowiem Ci abstrakcyjnym dowcipem: "Automapa 6,9 już wyszła ale się powiesiła"  :E

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #182 dnia: Sierpień 29, 2011, 21:44:46 »
ciekawe jak do Waszych extra ośmieszających jakość Miplo spostrzeżeń ustosunkuje się tutejszy miplo moderator  :P :E

@Konrad4x - widzę że udziela ci się czarny pijar - trzeba chyba zapoznać się co to jest Miplo i do czego służy.
Domniemywam że tak jak wyłączyłeś LD tak i nie korzystasz też z Miplo z tego taki wywód jak powyżej.
Ja z tych kilu postów powyżej nie widzę nic ośmieszającego Miplo.
Pomijam kwestię skąd Aqurat będą szybciej wiedzieć, że droga przejezdna (niekoniecznie z pompą otwarta) - z Miplo czy oficjalnych newsów GDDKiA?
Posty takie jak te świadczą o tym jaka ludzie maja wiedzę w tym temacie.
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #183 dnia: Sierpień 29, 2011, 21:47:42 »
Witam, widzę, że cisza zapadła w temacie beta2 i w sumie chyba nie ma się co dziwić, bo temat wyczerpany. Ja jednak postanowiłem napisać jeszcze kilka słów. Posta tego dedykuję OchKarolowi , który mnie zainspirował do przetestowania "na żywo" różnic w komforcie użytkowania AM z LD vs bez LD. Pojeździłem sobie sporo w weekend oraz dziś rano jadąc do pracy. Jeżeli chodzi o komfort użytkowania z LD, to już tego nie oceniałem przez ostatnie 2 dni, gdyż z LD jeżdżę (iłem) od dłuższego czasu i po poście OchKarola postanowiłem wyłączyć LD i porównać doznania estetyczne  :P. Słuchajcie Koledzy, różnica jest kolosalna na plus:

- zero skakania kursora, stoi jak za przeproszeniem.....
- ani razu nie miałem w trakcie postoju na skrzyżowaniu komunikatu " czekam na ruch"
- ani razu nie zmieniło mi punktu START, aż do dojechania do celu i tu uwaga, odkryłem, choć pewnie Wy zauważyliście to wcześniej ode mnie, że punkt START zmienia się na aktualne położenie w momencie gdy olejemy sugestię AM i pojedziemy np prosto zamiast skręcić w lewo. Co się wtedy dzieje, wiadomo, przeliczenie trasy i nawigowanie dalej. Tylko po jakiego grzyba zmienia się wtedy punkt START  :mad: Przecież ja jadę z DOM-u np , a nie z ulicy Wawelskiej, w którą skręciłem, bo nie chciałem jechać prosto tak jak mi kazała AM. Jeżeli potwierdzicie moje spostrzeżenie w tej kwestii, to jak dla mnie mamy babola prze duże B. Nawet nie chce mi się myśleć co waściwie bierze komputer pokładowy wtedy do wyliczania naszych średnich, czy od faktycznego punktu START, czy od tego "nowego".

- ani razu nie miałem w trakcie jazdy "rozglądam się" i przeliczenia trasy nie wiadomo z jakiego powodu, bo trasa się nie zmieniała po przeliczeniu (tak miałem z LD on)

Mój wniosek: Live Drive pomimo swoich ewentualnych zalet /wad routingowych wprowadza bardzo złą rzecz, a mianowicie zaburza funkcjonowanie fundamentalnych funkcjonalności programu oraz negatywnie ingeruje w stabilność tego softu. Po tych doświadczeniach prawdopodobnie zakończę używanie LD sprowadzając wykorzystanie tego bajeru do włączenia tego przed jazdą na chwilę, zaktualizowanie się wówczas tego co ma się zaktualizować (zdarzenia itp) i wyłączenie usługi. Sprawdźcie sami, pojeździjcie sobie jeden dzień bez LD, a zobaczycie ogromną różnicę w podstawowym funkcjonowaniu AM (pomijam omijanie lub pakowanie w  korki i inne utrudnienia dodawane poprzez LD)
Niestety i ze smutkiem ale w 100% potwierdzam to co napisał kolega Konrad4x. Zrobiłem dzisiaj trase Siedlce – Wysokie Mazowieckie i spowrotem. Faktycznie LD wprowadza ogromny zamet w stabilnosci i nawigowaniu AM. Jadac do Wysokiego miałem wlaczony LD i kursorowi zdarzalo się jechac obok wyznaczonej trasy. Pojawial się zwiazany z tym komunikat: jestes poza trasą ... Działy się tez inne „cuda”.
Sugerujac się tym co można przeczytac na forum w drodze powrotnej wylaczylem LD i co się okazuje, ze AM działała prawidlowo, od samego poczatku trasy az do jej konca niemalze bez zarzutu !
Wiec wniosek z tego jest dosc oczywisty: LD trasznie destabilizuje działanie AM. A czasami nawet az do tego stopnia ze uniemozliwia normalne nawigowanie – czego doswiadczylem wlasnie dzisiaj.

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #184 dnia: Sierpień 29, 2011, 22:05:11 »
Pomijam kwestię skąd Aqurat będą szybciej wiedzieć, że droga przejezdna (niekoniecznie z pompą otwarta) - z Miplo czy oficjalnych newsów GDDKiA?

morette: wywołałeś mnie do tablicy zatem: ludzie nie muszą mieć tej wiedzy, ale jeśli zechcą i tak będzie to ciężkie. Tym bardziej, że ona jest solidnie często ukryta i "niedostępna"... Jeśli mógłbyś uchylić rąbka tajemnej wiedzy, proszę wyjaśnij mi i prawdopodobnie grupce wariatów na tym forum skąd tę wiedzę czerpią autorzy AM (nie piszę o moderatorach - podziw i szacunek dla działań na miplo).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2011, 22:08:38 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #185 dnia: Sierpień 29, 2011, 22:08:05 »
kwojtow, dodam do tego co napisałeś, że jazda na AM z wyłączonym live drive to przyjemność .program tak stabilnie działa, że aż miło spoglądać na ekran nawigacji. Uważam, że do czasu wyeliminowania w/w problemów, producent nie powinien wydać wersji finalnej !!! Z tego co piszę ja, ty, ochkarol można spokojnie wnioskować, że te problemy to nie wina naszych sprzętów, tylko problem kodu programu odpowiedzialnego za live drive. Ja bez większych oporów wróciłbym do LD, gdyby korzystanie z tego pod względem stabilności programu niczym nie różniłoby się od stabilności programu z wyłączonym LD. Czy ja tak wiele oczekuję i czy moje oczekiwania są chore ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2011, 22:15:01 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #186 dnia: Sierpień 29, 2011, 22:11:17 »
kwojtow, dodam do tego co napisałeś, że jazda na AM z wyłączonym live drive to przyjemność .program tak stabilnie działa, że aż miło spoglądać na ekran nawigacji. Uważam, że do czasu wyeliminowania w/w problemów, producent nie powinien wydać wersji finalnej !!! Z tego co piszę ja, ty, ochkarol można spokojnie wnioskować, że te problemy to nie wina naszych sprzętów, tylko problem kodu programu odpowiedzialnego za live drive.

ale nieprzypadkiem wszyscy mamy HTC... Wy HD2, ja używam HD (na HD2 jest zupełna tragedia z AM) i te same objawy :(

ps. sork ochkarol w opisie ma omnie2 :/ czyli już nic nie kumam z tego..
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2011, 22:15:00 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #187 dnia: Sierpień 29, 2011, 22:12:13 »
Zgadza sie. Jestem tego samego zdania. Dopoki LD bedzie tak destabilizowalo dzialanie AM jak to ma miejsce teraz - AM 6.9 uwazam ze wersja final powinna ukazac sie dopiero po calkowitym wyeliminowaniu tego problemu z LD.     PS. Ja np mam Asus'a.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2011, 22:14:55 wysłana przez kwojtow »

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #188 dnia: Sierpień 29, 2011, 22:24:19 »
AM 6.9 będzie zapewne z mapkami 1108. Właśnie zostały pobrane z Miplo.
To co mnie jednak zastanawia, to fakt, że żaden z ostatnio dodanych POI, nawet tych z przed miesiąca (zatwierdzonych), nie są wbudowane w 1108.
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #189 dnia: Sierpień 29, 2011, 22:26:47 »
To co mnie jednak zastanawia, to fakt, że żaden z ostatnio dodanych POI, nawet tych z przed miesiąca (zatwierdzonych), nie są wbudowane w 1108.

właśnie trwa aktualizacja serwisu miplo.pl, być może wskazany bug zostanie usunięty.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #190 dnia: Sierpień 29, 2011, 22:27:02 »

morette: wywołałeś mnie do tablicy zatem: ludzie nie muszą mieć tej wiedzy, ale jeśli zechcą i tak będzie to ciężkie. Tym bardziej, że ona jest solidnie często ukryta i "niedostępna"... Jeśli mógłbyś uchylić rąbka tajemnej wiedzy, proszę wyjaśnij mi i prawdopodobnie grupce wariatów na tym forum skąd tę wiedzę czerpią autorzy AM (nie piszę o moderatorach - podziw i szacunek dla działań na miplo).
Mogą wiedzieć z różnych źródeł, nie ma to znaczenia, najważniejsze które źródło będzie wiarygodne i pierwsze??
może np. Ty? a Miplo daje ci tą możliwość żeby to zmienić (zablokować/odblokować) bo do kolejnej wersji AM może minąć trochę czasu.
Tym bardziej, że ona jest solidnie często ukryta i "niedostępna"
jest dostępna i jasna wystarczy przeczytać: instrukcję AM + przewodnik Miplo + szczegółowe wytyczne do danej kategorii ( jeśli takie dana kategoria posiada)
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #191 dnia: Sierpień 29, 2011, 22:57:09 »

http://www.miplo.pl/point.php?p=i095B0vV
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #192 dnia: Sierpień 29, 2011, 22:58:59 »
Po tej przerwie technicznej faktycznie punkty są w mapie 1108 :)
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #193 dnia: Sierpień 29, 2011, 22:59:51 »
właśnie jerzu mnie ubiegł :)

już widać co jest wbudowane, co nie...

BTW niebawem można się spodziewać nowych SR, bo zdarzeń jest ok 100kB... ograniczy to ilość pobieranych danych LD

a final można chyba oczekiwać na pierwszy dzień szkoły (mam nadzieję)  :proud:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2011, 23:05:28 wysłana przez jachraniak »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #194 dnia: Sierpień 29, 2011, 23:29:38 »
Cytat: jachraniak
a final można chyba oczekiwać na pierwszy dzień szkoły (mam nadzieję)  :proud:
tfu tfu wypluj te proroctwo :P Z takimi podstawowymi babolami o jakich jest dziś mowa,a do których jakoś nie masz chęci się ustosunkować wersja finalna będzie tylko fatalnym świadectwem dla jej twórców. To się nie może ukazać w takim stanie jak wygląda to dziś. Tylko proszę nie pisz nam, że u ciebie opisywane problemy z włączonym LD nie występują, bo chyba niewiele osób w to uwierzy.Opisywane kłopoty ze stabilnością na włączonym LD zgłaszają ludzie z różnymi sprzętami,a nie tylko z HTCHD2. Wznieś się na wyżyny i wyłącz jutro na jeden dzień live drive i przejedź się częściej zerkając na ekran,a wieczorem opisz swoje wrażenia.Tylko prośba nie pisz, że stałeś przez to w korkach, bo test ten nie to ma udowodnić, bo to że live drive jest niezastąpiony w omijaniu korków, to już wiemy od dawna  :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 06:58:22 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline Samosia

• 18
  • Sprzęt: NavRoad 430BT, VIVO PLUS
« Odpowiedź #195 dnia: Sierpień 30, 2011, 07:32:09 »
Mam dziwne wrażenie, że Automapa 6.9 final nie wyjdzie... Będzie to po prostu AM 7.0 bo coś strasznie długie te betatesty.

Powiedziano mi wczoraj, że finalna wyjdzie za dwa tygodnie  :(

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #196 dnia: Sierpień 30, 2011, 09:06:42 »
[quote ]
Tylko prośba nie pisz, że stałeś przez to w korkach, bo test ten nie to ma udowodnić, bo to że live drive jest niezastąpiony w omijaniu korków, to już wiemy od dawna  :ok:

Szukasz dziury w całym żeby wypisywać te bzdety, wszystko jest be lub cacy. :S
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #197 dnia: Sierpień 30, 2011, 09:40:46 »
Jeśli uważasz, że narzekanie na praktycznie w ogóle niedziałający poza Warszawą LiveDrive (pomijam jego wpływ na działanie urządzenia) to szukanie dziury w całym to tylko takich klientów życzyć polskim firmom.  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Konrad4x

« Odpowiedź #198 dnia: Sierpień 30, 2011, 09:51:59 »
Jeśli uważasz, że narzekanie na praktycznie w ogóle niedziałający poza Warszawą LiveDrive (pomijam jego wpływ na działanie urządzenia) to szukanie dziury w całym to tylko takich klientów życzyć polskim firmom.  :mrgreen:
OchKarol nie warto się denerwować. Jak koledze wszystko pasuje to niech napisze i będzie git, jego prawo. Natomiast, jeżeli go zdenerowało, to moje zdanie, to wyczuł w nim ironię i słusznie. EdwardzieK forum nie tylko służy do albo pisania pieśni pochwalnych albo nie pisania niczego, służy też do dzielenia się negatywnymi odczuciami. Zobacz, że ja nie narzekam wcale non stop. Przeczytaj wyżej kilka postów jak chwalę AM w momencie kiedy wyłączę LD za stabilność . Napisałem nawet, że jak przyjemnie jest wtedy spoglądać na ekran. Dlaczego wtedy nie dodałeś swoich pochwalnych trzech groszy, tylko czepiłeś się tego jednego zdania. Ja ci powiem dlaczego się czepiłeś, bo wiesz doskonale jak ja, że LD działa źle ( w sensie destabilizacji podstawowych zagadnień w programie, omijanie korków mnie nie interesuje teraz ) i wkurzyła cię tam moja zakamuflowana ironia. Ja ci się wytłumaczę dlaczego użyłem ironii, a to dlatego iż uznałem, że lepiej tak napisać niż nie zostawić na usłudze LD suchej nitki. Jak widzisz wybrałem bardziej humanitarne rozwiązanie, doceń to  :P
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 09:57:44 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #199 dnia: Sierpień 30, 2011, 10:10:01 »
Myślę że konkluzją dla problemów z ogólnie mówiąc "skakaniem kursora" jest stwierdzenie że problem najprawdopodobniej dotyczy urządzeń z systemem Windows Mobile.

Ma na niego udowodniony wpływ mechanizm omijania utrudnień drogowych AM Traffic (LiveDrive!).  Widocznie jest coś "nie tak" w programie dla tego systemu operacyjnego.

Producent oprogramowania winien w trybie pilnym usunąć problem wraz z wersją final 6.9.  :grin:  Do roboty leniwy Producencie!

Swojego czasu ochKarol popełnił ankietę o działaniu GPS w AM. Zabrakło tam niestety rozróżnienia na system operacyjny.

Pod WinCE z włączonym LD! kursor w moim urządzeniu grzecznie "stoi" w miejscu. 

« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 10:17:23 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #200 dnia: Sierpień 30, 2011, 10:20:43 »
Pod WinCE z włączonym LD! kursor w moim urządzeniu grzecznie "stoi" w miejscu. 
Zgadza się. Jednakże testowe wyłączenie LD  (trasa 76 km) zdecydowanie zmniejszyło "rozglądanie się" programu. Zauważyłem to tylko raz, a do tej pory często przejeżdzałem z tym komunikatem nawet kilkanaście kilometrów.

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #201 dnia: Sierpień 30, 2011, 10:50:28 »
Przetestuję i dam odpowiedź!

Jednak po zaciągnięciu nowych danych LD! system musi przeliczyć od nowa trasę (rozglądam się).

U mnie kluczową sprawą jest odpowiednie przydzielenie pamięci!

Np. trasa Nysa(Cenrtum) ---> Wołomin(Centum) - szybka

1.Dla limitów pamięci POI -100 KB i 10MB na dane  trasa przeliczana jest płynnie

2. Dla limitów pamięci POI -100 KB i 7.5MB na dane  trasa przeliczana zatrzymuje się na 19% i tak sobie przelicza w nieskończoność!

Jak do konfiguracji 2 dodasz LiveDrive! przy przeliczaniu trasy co 2 min  to efekty mogą być nieciekawe włącznie z zawieszeniem urządzenia!

Może ktoś przetestować na swoim sprzęcie podaną wyżej trasę z parametrami pamięci jak podałem?

« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 11:06:55 wysłana przez JR.Nysa »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #202 dnia: Sierpień 30, 2011, 11:19:27 »
Jednak po zaciągnięciu nowych danych LD! system musi przeliczyć od nowa trasę (rozglądam się).
Zgoda  :ok: Tylko ja bym algorytm lekko zmodyfikował, żeby zminimalizować to przeliczanie trasy, bo czasami to "rozglądam się" wypada w najmniej oczekiwanym momencie. Moim zdaniem powinno to działać tak: system pobiera dane LD co 2 minuty okey niech pobiera, tylko potem program "w tle" powinien sprawdzić, czy "nowa trasa" się różni od aktualnej np , żeby było szybciej to niech sprawdzi po długości całej tej trasy, a nie wertuje ulica po ulicy. Jeżeli trasa się różni, to wtedy jak już musi , to niech się rozejrzy i wczyta trasę ale ZMIENIONĄ, natomiast jak po pobraniu nowych danych LD trasa wychodzi taka sama, to ekran powinien się zachowywać tak jakby nic się nie działo, czyli żadnego rozglądania się, skakania kursora itd.

No i przypomnę o czymś co przy tej okazji powinno być, jeżeli trasa jest ZMIENIONA , to dostaję bip w głośniczku, że trasa się zmieniła i dodatkowe jakieś informacje,które sobie tam producent zaplanował - nie wnikam na tym etapie abstrakcji  :mrgreen:

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #203 dnia: Sierpień 30, 2011, 11:34:41 »
morette: przeczytałem niejedną instrukcję, kilka  zasad opisów i szczegółów kategorii w miplo... i są pewne sprzeczności. Codziennie uczę się czegoś nowego na miplo. Uważam je za coś wyjątkowego dlatego się w nie angażuję, ale nie o tym wątek. Beta 2 ma swoje kiszki, a pisanie o nich na forum pozwala m.in. zweryfikować czy dana przypadłość to jednostkowy przypadek czy może "epidemia". Używam AM, chcę jej używać, a jeszcze bardziej chcę, żeby była najlepsza na rynku pod każdym względem. Jak nie będziemy wymagać skutecznie to doprowadzimy do już mającej miejsce sytuacji na niektórych rynkach, w której będziemy płacić coraz więcej za coraz niższej jakości produkty czy usługi.

jr.nysa: przeliczanie trasy Nysa-Wołomin przy 100kb/7,5MB trwa "milion" sekund i na 19% freeze... Przy ustawieniach 100kb/10MB na 19% chwila zawahania i leci dalej, ale do płynności jak dla mnie jeszcze brakuje. Przy 8MB/15MB żadnej różnicy w stosunku do poprzednich ustawień.

A ciekawostką jest, że gdy zmienię limity pamięci włącza mi się samoczynnie dźwięk w AM (wcześniej wyciszony).

*

Konrad4x

« Odpowiedź #204 dnia: Sierpień 30, 2011, 11:42:22 »
...Używam AM, chcę jej używać, a jeszcze bardziej chcę, żeby była najlepsza na rynku pod każdym względem. Jak nie będziemy wymagać skutecznie to doprowadzimy do już mającej miejsce sytuacji na niektórych rynkach, w której będziemy płacić coraz więcej za coraz niższej jakości produkty czy usługi.
podpisuję sie pod tym co piszesz. Ja dużo narzekam, ale właśnie z tych powodów , o których Ty piszesz. Ja jeżdżę tylko na AM i chcę jeździć cały czas i nigdy nie zostać zmuszony do przesiadki na coś innego.

Połączone: Sierpień 30, 2011, 11:48:35
A ciekawostką jest, że gdy zmienię limity pamięci włącza mi się samoczynnie dźwięk w AM (wcześniej wyciszony).
To akurat w tym programie jest chyba normalne, gdyż wtedy chyba następuje całkowite przeładowanie aktualnego ekranu, a jako default jest głośniczek włączony. Wtedy nawet, jeżeli dobrze pamiętam, to po zmianie wielkości pamięci na program i zatwierdzeniu tego ustawienia następuje przeliczenie (wczytanie) trasy od nowa (jeżeli jakaś była ustawiona przed zmianami pamięci), ale to pewnie jest skutkiem tego co napisałem wcześniej.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 11:48:35 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline statler

• **
  • 209
« Odpowiedź #205 dnia: Sierpień 30, 2011, 12:00:33 »
Zgoda  :ok: Tylko ja bym algorytm lekko zmodyfikował, żeby zminimalizować to przeliczanie trasy, bo czasami to "rozglądam się" wypada w najmniej oczekiwanym momencie.
Z dedykacją dla Ciebie Konrad  :ok: Spójrz na datę posta, w tym samym czasie poszło zgłoszenie do supportu...
Wczoraj jechałem trasą Łódź - Gdańsk Sobieszewo - Łódź. Sprzęt GC 5066FMBT z aktywnym LiveDrive, AM 6.5c.
Dane wysyłane i odbierane co 10 minut (w drodze powrotnej zmieniłem na 15 minut). AM po każdym połączeniu na nowo kalkuluje trasę, przerywając nawigację, żaden problem jeśli robi to na autostradzie, ale w rozkopanym Pruszczu Gdańskim, czy na obwodnicy Torunia jechałem wg drogowskazów, bo AM właśnie sobie na nowo coś przeliczała.
W drodze powrotnej sprawdzałem trasy proponowane przez program, wszystkie były takie same !! IMHO powinien być algorytm porównujący w tle aktualną trasę z trasą po pobraniu danych z LiveDrive i jeśli są znaczące różnice, dopiero wtedy przeliczać.
Inną sprawą jest dość idiotyczne proponowanie ok. północy trasy wiodącej od Ozorkowa do Łodzi b. lokalnymi drogami, zamiast pustą o tej porze krajową "jedynką". Tym bardziej, że długość proponowanej trasy i czas były dłuższe od trasy kalkulowanej ponownie, gdy dalej jechałem "jedynką". Parametry - trasa szybka.

Niedawno przedłużyłem subskrypcję i kupiłem urządzenie umożliwiające korzystanie z LiveDrive. Po wczorajszej trasie mam mieszane uczucia...

*

Konrad4x

« Odpowiedź #206 dnia: Sierpień 30, 2011, 12:06:51 »
Z dedykacją dla Ciebie Konrad  :ok: Spójrz na datę posta, w tym samym czasie poszło zgłoszenie do supportu...
No to jest już nas dwóch  :mrgreen: A pochwal się co ci support odpisał, bo widząc jak działa algorytm w betach 6.9 , to chyba bardzo się zaangażowali w Twoją propozycję  :ok: :P
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 12:08:54 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline statler

• **
  • 209
« Odpowiedź #207 dnia: Sierpień 30, 2011, 12:13:53 »
A pochwal się co ci support odpisał, bo widząc jak działa algorytm w betach 6.9 , to chyba bardzo się zaangażowali w Twoją propozycję  :ok: :P
Nie narzekaj  :P, przez ponad rok dokonali znaczących postępów, nie ma już wnerwiającego komunikatu o trasie po każdym przeliczeniu... Chciałbyś dalej słuchać co kilka minut ile kilometrów i czasu masz do celu ?  :evil:
Opowiedź była w stylu "Uwagi przekazano do działu...", dokładnie już nie pamiętam.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 12:16:13 wysłana przez statler »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #208 dnia: Sierpień 30, 2011, 12:15:38 »
Zgoda  :ok: Tylko ja bym algorytm lekko zmodyfikował, żeby zminimalizować to przeliczanie trasy, bo czasami to "rozglądam się" wypada w najmniej oczekiwanym momencie.

Czasami wychodzą z tego niezłe kwiatki. Stoimy na pasie do skrętu w lewo, AM pobiera dane LD i stwierdza, że jednak optymalniej będzie skręcić w prawo.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Konrad4x

« Odpowiedź #209 dnia: Sierpień 30, 2011, 12:27:51 »
Czasami wychodzą z tego niezłe kwiatki. Stoimy na pasie do skrętu w lewo, AM pobiera dane LD i stwierdza, że jednak optymalniej będzie skręcić w prawo.

Jerzu odpowiem na to kolegą Statlerem, bo tutaj idealnie się komponuje mając nadzieję, że kolega ma poczucie humoru i nie zareaguje zaraz nerwowo  :ok:

Nie narzekaj  :P, przez ponad rok dokonali znaczących postępów, nie ma już wnerwiającego komunikatu o trasie po każdym przeliczeniu... Chciałbyś dalej słuchać co kilka minut ile kilometrów i czasu masz do celu ?  :evil:

:ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 12:29:28 wysłana przez Konrad4x »