AutoMapa 6.9 beta 2 juz na serwerze

• 368 Odpowiedzi
  • 128169 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
Odp: AutoMapa 6.9 beta 2 juz na serwerze
« Odpowiedź #150 dnia: Sierpień 26, 2011, 08:52:02 »
Konrad 4x - Pisz do działu betatestów!

*

Konrad4x

« Odpowiedź #151 dnia: Sierpień 26, 2011, 08:55:36 »
Konrad 4x - Pisz do działu betatestów!
A myślisz, że tego nie robiłem ? Robiłem to przy jednej z poprzednich wersji i co ? Nic. Kolorowe tabliczki super, ale to nie załatwia tematu danych na dolnej belce.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #152 dnia: Sierpień 26, 2011, 09:27:00 »
Panowie producenci  zróbcie coś do ...... (autocenzura)
z tym bałaganem ... na dolnej belce.
Al.Niepodległości, Górny Mokotów ...
Al.Niepodległości , Latawiec ...
Dopiero jak jechałem Koszykową to na ekranie było ul.Koszykowa, Warszawa
Kiedy to wreszcie zostanie poprawione ?  :kill: :kill: :kill: :kill: :kill: :kill: :mad: :mad:

IMO nigdy, nawet gdybyś dokonał samospalenia przed siedzibą Aquratu,
albo ich wieszał za pięty na 8 godzin dziennie
w celu poprawienia ukrwienia mózgu, to nie poprawią bo ich to przerasta.
Prędzej zlikwidują dolną belkę, albo zostawią tam tylko ulicę żeby pozbyć się problemu.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #153 dnia: Sierpień 26, 2011, 09:30:07 »
Konrad4x - ja też nie mieszkam w Nysie tylko jak się okazuje na Górnej Wsi - i co .....i nic .

Mam ważniejsze sprawy niż jakaś tam dolna belka w programie....

Da się z tym żyć ....chyba  że inaczej nie potrafisz to zadręczaj się nadal a wtedy twój problem urośnie do astronomicznych rozmiarów...

Pozdro z Górnej Wsi!

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #154 dnia: Sierpień 26, 2011, 09:40:17 »
Panowie producenci  zróbcie coś do ...... (autocenzura)
z tym bałaganem ... na dolnej belce.
Al.Niepodległości, Górny Mokotów ...
Al.Niepodległości , Latawiec ...
Dopiero jak jechałem Koszykową to na ekranie było ul.Koszykowa, Warszawa
Kiedy to wreszcie zostanie poprawione ?  :kill: :kill: :kill: :kill: :kill: :kill: :mad: :mad:

Potwierdzam... ja na Osmańczyka mam Piaski choć wszyscy wiedzą, ze to Bemowo a Piaski są 2 km dalej.....a na Oławskiej pisze, ze to Chomiczówka choć ta jest ze 3 km dalej....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2011, 09:43:27 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Konrad4x

« Odpowiedź #155 dnia: Sierpień 26, 2011, 10:06:52 »
Konrad4x - ja też nie mieszkam w Nysie tylko jak się okazuje na Górnej Wsi - i co .....i nic .
Mam ważniejsze sprawy niż jakaś tam dolna belka w programie....

:O Nie spodziewałem się takiej reakcji po TOBIE  :) Przecież takie wypowiedzi zachęcają producenta do olania tematu. Oczywiście, że można z tym żyć, ale jeżeli coś jest nie tak to chyba warto o tym mówić, pisać itp.

A tak z innej beczki, czy Wy też zauważacie, że ten program po przejechaniu na żywo trasy raz zamyka się dość sprawnie, a innym razem, nie wiadomo z jakiego powodu przy zamykaniu się mieli mieli mieli , kółeczko się kręci i po jakimś czasie następuje zamknięcie programu. Czemu to tak się dzieje ? Jak dla mnie to coś jest nie tak z wykorzystaniem pamięci, ale tu nie chcę pisać, bo nie wiem. Oczywiście zamykanie TT, czy IGo trwa zawsze u mnie mniej więcej tyle samo czasu , tzn ja gołym okiem nie zauważam róznicy, a przy AM zauważam.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2011, 12:54:01 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #156 dnia: Sierpień 26, 2011, 12:57:29 »
A tak z innej beczki, czy Wy też zauważacie, że ten program po przejechaniu na żywo trasy raz zamyka się dość sprawnie, a innym razem, nie wiadomo z jakiego powodu przy zamykaniu się mieli mieli mieli , kółeczko się kręci i po jakimś czasie następuje zamknięcie programu. Czemu to tak się dzieje ? Jak dla mnie to coś jest nie tak z wykorzystaniem pamięci, ale tu nie chcę pisać, bo nie wiem. Oczywiście zamykanie TT, czy IGo trwa zawsze u mnie mniej więcej tyle samo czasu , tzn ja gołym okiem nie zauważam róznicy, a przy AM zauważam.
Potwierdzam. Czasem to zamykanie trwa bardzooo długo ! We wczesniejszych wersjach było o wiele lepiej.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #157 dnia: Sierpień 26, 2011, 13:06:14 »
również potwierdzam anomalie przy zamykaniu programu...

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #158 dnia: Sierpień 26, 2011, 14:25:08 »
Potwierdzam, z tym że u mnie wystarczy jedynie sama włączona AM przez kilka godzin bez włączonego GPSu (nie poruszam się wcale, HD leży na biurku), ale jest z "włączonym" LD... Jakby to co zaczytuje muliło ją strasznie.

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #159 dnia: Sierpień 26, 2011, 14:42:52 »
..albo ich wieszał za pięty na 8 godzin dziennie
w celu poprawienia ukrwienia mózgu, to nie poprawią bo ich to przerasta.
Prędzej zlikwidują dolną belkę, albo zostawią tam tylko ulicę żeby pozbyć się problemu.

Święte słowa, zresztą zaczynam się poważnie zastanawiać czy cała AM nie przerosła właśnie jej twórców, popatrzcie ile lat dodają do starego dobrego silnika coraz to nowe nie zawsze przydatne bajery, Einstein by się już w tym bałaganie nie połapał,
silnik już ledwie rzęzi, a tu nam się serwuje nowe  paskudne i małointuicyjne menu i na osłodę tabliczki.
Jutro będzie miesiąc betatestów, mistrzostwo i rekord świata,  oj chyba naprawdę sami nie ogarniają tego co z tej biednej kiedyś dobrej Automapy zrobili.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #160 dnia: Sierpień 26, 2011, 17:43:25 »
Witam!
Dzisiaj wracając z działki w Białołęce do domu na Bemowie doszło do całkowitego zawieszenia urządzenia Blow 50Ybt z LD online podczas nawigacji na AM 6.9 beta2.
Nie mogłem wyłączyć urządzenia ani AM, urządzenie przestało odpowiadać a jedyną rzeczą, którą mogłem zrobić to zrobić reset rysikiem w dziurze "Reset".
ISTQB Certified Tester

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #161 dnia: Sierpień 26, 2011, 20:19:03 »
@puniek, all

A w jakich warunkach? Nie szukałeś przypadkiem POI? Bo mi się już przy szukaniu POI trzy razy Automapa 6.9 beta 2 zawiesiła razem z HTC HD2 na amen - zgłoszone do serwisu, już dostałem specjalny plik, generujący dodatkowe dane i podesłałem te dodatkowe dane do serwisu.

Czy to był jedyny raz? Sądzę, że po drugim wystąpieniu problemu (dlatego ja czekałem na drugie wystąpienie, a trzecie już było z tym specjalnym programem) powinieneś zgłasić problem do producenta - w przypadku bety na beta@automapa.pl.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #162 dnia: Sierpień 26, 2011, 21:18:22 »
@puniek, all

A w jakich warunkach? Nie szukałeś przypadkiem POI?
Nie... było to normalnie w czasie jazdy w rejonie ronda pomiędzy Trasą Toruńską a ul.Broniewskiego w Warszawie.
ISTQB Certified Tester

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #163 dnia: Sierpień 27, 2011, 16:38:05 »
@puniek, all
A w jakich warunkach?

W moim przypadku dotyczy to każdych warunków (takie mam spostrzeżenia), w których AM "działa" nonstop przez kilka godzin. Dwukrotnie nawigowała mnie przez kilka(naście) kilometrów - stwierdziła że dotarła do celu na liczącej 800km trasie - i z powodu olewki oraz ostrzeżeń jej nie wyłączyłem. Zapis śladu GPS mam domyślnie włączony, LD również cały czas online. Jutro poćwiczę ją nieco na liczącej 1000km trasie ;) Może wystarczy mi nerwów i cierpliwości.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #164 dnia: Sierpień 27, 2011, 18:31:19 »
U mnie kilka dni temu bez problemu spisywała się w trasie ponad 1600 km, 25 godzin ciągłej jazdy  :ok:

A mam pytanie o automatyczny zapis śladu GPS - w becie pojawia się komunikat, że maksymalna wielkość pliku została osiągnięta. Np. mam ustawiony plik 5mb i po około 200 km dostałem taki komunikat że koniec zapisu.
Czy w poprzednich wersjach nie było tak że kończył się jeden plik i od razu zaczynał się zapis do nowego pliku ??
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2011, 18:32:55 wysłana przez Dolek »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #165 dnia: Sierpień 27, 2011, 18:56:19 »
@puniek, all
A w jakich warunkach?

W moim przypadku dotyczy to każdych warunków (takie mam spostrzeżenia), w których AM "działa" nonstop przez kilka godzin. Dwukrotnie nawigowała mnie przez kilka(naście) kilometrów - stwierdziła że dotarła do celu na liczącej 800km trasie - i z powodu olewki oraz ostrzeżeń jej nie wyłączyłem. Zapis śladu GPS mam domyślnie włączony, LD również cały czas online. Jutro poćwiczę ją nieco na liczącej 1000km trasie ;) Może wystarczy mi nerwów i cierpliwości.
Ale u mnie nie stwierdziła, ze dotarła do celu ale po prostu wyłączył się program.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #166 dnia: Sierpień 27, 2011, 19:13:43 »
 @Dolek W opcji zapisu śladu można wybrać "bez limitu" i problem znika.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2011, 19:15:51 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
« Odpowiedź #167 dnia: Sierpień 27, 2011, 20:29:39 »
U mnie kilka dni temu bez problemu spisywała się w trasie ponad 1600 km, 25 godzin ciągłej jazdy  :ok:

A mam pytanie o automatyczny zapis śladu GPS - w becie pojawia się komunikat, że maksymalna wielkość pliku została osiągnięta. Np. mam ustawiony plik 5mb i po około 200 km dostałem taki komunikat że koniec zapisu.
Czy w poprzednich wersjach nie było tak że kończył się jeden plik i od razu zaczynał się zapis do nowego pliku ??

Możesz zmienić zapis na "bez limitu". Wówczas będzie zapisywać całą trasę w jednym pliku ale o tym chyba wiesz. Tylko czy starczy miejsca w pamięci. W moim przypadku po zapełnieniu pliku 5MB zapis się skończył bez otwarcia nowego. Zmieniłem na "bez limitu" i folder "Zapis trasy" na karcie z plikami tras ma już ok 150MB.

Połączone: Sierpień 27, 2011, 20:33:49
Kolega JR.Nysa podał sposób trochę wcześniej.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2011, 20:33:49 wysłana przez maryszek »
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #168 dnia: Sierpień 27, 2011, 20:41:11 »
1150 km z betą2.
Skakanie kursora, skutkujące wytyczaniem trasy co kilka minut tak mnie wkurzyło, że jakieś 200-300km przed metą wyłączyłem LiveDrive i od tamtej pory nie było ani jednego skoku kursora:O
Dwa razy jedynie na pilocie na chwilę pojawiły się we wszystkich polach znaczk "--" ale wytyczania trasy, ani nowego punktu strart nie było.  :mrgreen:

I tak mi ten LiveDrive w Lubinie się do niczego nie przydaje -więc...
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #169 dnia: Sierpień 27, 2011, 20:43:36 »
@Dolek W opcji zapisu śladu można wybrać "bez limitu" i problem znika.

To wiem. Ale wolałbym aby zapisywał krótsze pliki, np. po 2 lub 5 mb. Kończy się jeden i automatycznie zaczyna zapisywać kolejny.
Wydaje mi się że tak było w którejś z poprzednich wersji.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #170 dnia: Sierpień 27, 2011, 21:12:43 »
I tak mi ten LiveDrive w Lubinie się do niczego nie przydaje -więc...
ze mną jest podobnie,w Warszawie live drive nie jest mi do niczego potrzebny, ponieważ i tak zawszę jeżdżę swoimi utartymi ścieżkami, więc i tak w mieście rzadko korzystałem z propozycji zmian tras proponowanych, a raczej narzucanych przez ten system wbrew mojej woli.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2011, 21:15:55 wysłana przez Konrad4x »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #171 dnia: Sierpień 29, 2011, 10:18:37 »
Witam, widzę, że cisza zapadła w temacie beta2 i w sumie chyba nie ma się co dziwić, bo temat wyczerpany. Ja jednak postanowiłem napisać jeszcze kilka słów. Posta tego dedykuję OchKarolowi , który mnie zainspirował do przetestowania "na żywo" różnic w komforcie użytkowania AM z LD vs bez LD. Pojeździłem sobie sporo w weekend oraz dziś rano jadąc do pracy. Jeżeli chodzi o komfort użytkowania z LD, to już tego nie oceniałem przez ostatnie 2 dni, gdyż z LD jeżdżę (iłem) od dłuższego czasu i po poście OchKarola postanowiłem wyłączyć LD i porównać doznania estetyczne  :P. Słuchajcie Koledzy, różnica jest kolosalna na plus:

- zero skakania kursora, stoi jak za przeproszeniem.....
- ani razu nie miałem w trakcie postoju na skrzyżowaniu komunikatu " czekam na ruch"
- ani razu nie zmieniło mi punktu START, aż do dojechania do celu i tu uwaga, odkryłem, choć pewnie Wy zauważyliście to wcześniej ode mnie, że punkt START zmienia się na aktualne położenie w momencie gdy olejemy sugestię AM i pojedziemy np prosto zamiast skręcić w lewo. Co się wtedy dzieje, wiadomo, przeliczenie trasy i nawigowanie dalej. Tylko po jakiego grzyba zmienia się wtedy punkt START  :mad: Przecież ja jadę z DOM-u np , a nie z ulicy Wawelskiej, w którą skręciłem, bo nie chciałem jechać prosto tak jak mi kazała AM. Jeżeli potwierdzicie moje spostrzeżenie w tej kwestii, to jak dla mnie mamy babola prze duże B. Nawet nie chce mi się myśleć co waściwie bierze komputer pokładowy wtedy do wyliczania naszych średnich, czy od faktycznego punktu START, czy od tego "nowego".

- ani razu nie miałem w trakcie jazdy "rozglądam się" i przeliczenia trasy nie wiadomo z jakiego powodu, bo trasa się nie zmieniała po przeliczeniu (tak miałem z LD on)

Mój wniosek: Live Drive pomimo swoich ewentualnych zalet /wad routingowych wprowadza bardzo złą rzecz, a mianowicie zaburza funkcjonowanie fundamentalnych funkcjonalności programu oraz negatywnie ingeruje w stabilność tego softu. Po tych doświadczeniach prawdopodobnie zakończę używanie LD sprowadzając wykorzystanie tego bajeru do włączenia tego przed jazdą na chwilę, zaktualizowanie się wówczas tego co ma się zaktualizować (zdarzenia itp) i wyłączenie usługi. Sprawdźcie sami, pojeździjcie sobie jeden dzień bez LD, a zobaczycie ogromną różnicę w podstawowym funkcjonowaniu AM (pomijam omijanie lub pakowanie w  korki i inne utrudnienia dodawane poprzez LD)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2011, 10:41:21 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline pR0SiAczek

• 286
« Odpowiedź #172 dnia: Sierpień 29, 2011, 14:17:58 »
Ja też zakończyłem męki z AM beta2. W piątek wieczorem QuickGPS sciągnął nowe fixy i znowu zgubiłem GPS na parę godzin. Trasa Gorzów-Poznań-Wrocław bez nawigacji, ale z włączoną AM i ciągłym szukaniem sygnału (czyli bez LD). Przez noc obchodziło mnie to wogóle. Ale droga na lotnisko w rozkopanym Wrocławiu już mnie rano interesowała z LD mocno. Niestety próba uleczenia fixa przez włączenie VisualGPS nic nie dawała. Jakoś dojechałem... i na parkingu zadziałała! W końcu. Dwie godziny później w Świnoujściu fix złapany w mgnieniu oka - rewelka. LD zupełnie zbędny (bo prom w Świnoujściu jest jako zablokowany na stałe - mimo że w weekendy dostępny dla każdego). Brak otwartych obwodnic na DK3 wszystko kiełbasi w drodze Bałtyk-Gorzów. Do tego moje antyblokady z lipca zostały usunięte, bo "obwodnice nie są połączone z DK3 w AM". Pomijam kwestię skąd Aqurat będą szybciej wiedzieć, że droga przejezdna (niekoniecznie z pompą otwarta) - z Miplo czy oficjalnych newsów GDDKiA?
Jak się jeszcze potem okazało MiploLoc do tego nawalił :( Odzyskał formę na promie w Świnoujściu, na chwilę w Międzyzdrojach. Z ciekawostek to według niego Świnoujście i Międzyzdroje to "NIEMCY" :( http://www.miplo.pl/users.php?u=NExxxxx
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2011, 14:22:02 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #173 dnia: Sierpień 29, 2011, 14:38:41 »
LD mam wyłączone od dawna i nie muszę pisać o problemach, przestałem używać wulgarnych zwrotów.

Świnoujście i Międzyzdroje to "NIEMCY" - tak było kiedyś to po co to zmieniać, teraz i tak nie ma to wielkiego znaczenia.

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #174 dnia: Sierpień 29, 2011, 14:54:38 »
Nysa - to natomiast Czechy - tego jeszcze w historii nie było!

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #175 dnia: Sierpień 29, 2011, 15:01:37 »
Te dziwności na Miplo świdczą tylko o tym że jesteśmy różni i każdy pali inny towar a głowa reaguje raz tak a raz inaczej.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #176 dnia: Sierpień 29, 2011, 15:12:02 »
ciekawe jak do Waszych extra ośmieszających jakość Miplo spostrzeżeń ustosunkuje się tutejszy miplo moderator  :P :E

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #177 dnia: Sierpień 29, 2011, 15:34:41 »
A co ma pisać w tej sytuacji - niech zmieni wyświetlaną nazwę kraju na "Ziemia" i będzie bez wstydu.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #178 dnia: Sierpień 29, 2011, 18:09:34 »
Nysa - to natomiast Czechy - tego jeszcze w historii nie było!

Już o tym pisałem. Mieszkam na Jarach, od pewnego czasu AM twierdzi, że to Grabów. Firma moja mieści w Starych Włochach, AM twierdzi że to Karolin.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #179 dnia: Sierpień 29, 2011, 18:25:20 »
... punkt START zmienia się na aktualne położenie w momencie gdy olejemy sugestię AM i pojedziemy np prosto zamiast skręcić w lewo.
To akurat logiczne (z tego miejsca AM oblicza nową trasę) i tego bym się nie czepiał. Ten nowy punkt start nie rzutuje na pasek postępu itp.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .