AutoMapa 6.9 beta 2 juz na serwerze

• 368 Odpowiedzi
  • 128309 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.9 beta 2 juz na serwerze
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpień 22, 2011, 17:20:04 »
To co napisał spinnek można śmiało odnieść do błędów aplikacji.
Błędy mapy (przynajmniej jeśli chodzi o duet Aqurat/Geosystems)
rządzą się nieco innymi prawami.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpień 22, 2011, 18:31:07 »
@nocnymarek

jak najbardziej - w przypadku błędów mapy wystarczy pewnie jedno zgłoszenie, w rodzaju takim, że do Warszawy już prowadzi autostrada, która ma zostać oddana dopiero w 2027 roku ;), [chodzi mi o duży błąd] i reakcja będzie pewnie niezwłoczna już po tym jednym zgłoszeniu.

@all
BTW: Swoje uwagi opisałem w oparciu o znajomość serwisu kilku największych firm informatycznych na rynku (ale nie w branży GPS) i w oparciu o maile z serwisu Automapy, w których były informacje, że jestem pierwszym (=jedynym) zgłaszającym. Z tego wywnioskowałem, że taki system, jak mi się poprzednio wydawał dobry, że jeden zgłasza problem, a reszta kibicuje, wydaje się nie mieć racji bytu.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #122 dnia: Sierpień 22, 2011, 23:32:45 »
Szukałem przebiegu DK79 i chyba na mapie w AM jest błąd, bo z tego co udało mi się znaleźć to i owszem DK79 jest w pobliżu, ale dopiero na Puławskiej od skrzyżowania z DK7.

Początek DK79 jest na Puławskiej na wiadukcie nad Rzymowskiego. W AM jest błąd w oznaczeniu 79, bo pikietaż na tej drodze jest OK.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #123 dnia: Sierpień 23, 2011, 00:05:41 »
Jeśli jest coś do zrobienia na teraz i są możliwości techniczne to Aqurat to zrobi to już po jednym zgłoszeniu...
I dzięki Tobie pójdę spać z uśmiechem na ustach, wytarłszy uprzednio opluty monitor  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #124 dnia: Sierpień 23, 2011, 07:51:57 »
tak... tak... ja wiem... przerabialiśmy to już...

zaczynasz być podobny do "wielkiego nieobecnego" wszystko co jest inne niż Twoje wyobrażenie sprawy, jest śmieszne i głupawe...

« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2011, 08:51:10 wysłana przez jachraniak »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #125 dnia: Sierpień 23, 2011, 09:37:14 »
Jeśli jest coś do zrobienia na teraz i są możliwości techniczne to Aqurat to zrobi to już po jednym zgłoszeniu...

Jachraniak, ale nie dziw się reakcji OchKarola. Widzisz gdybyś w cytowanym fragmencie napisał tak, "......., że jest duża szansa , ża Aqurat zrobi to już po jednym zgloszeniu", to pewnie takiej reakcji kolegi by nie było, a tak to z całym szacunkiem do Ciebie powiem, że wypadłeś trochę groteskowo i mało wiarygodnie  :)

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpień 23, 2011, 09:42:54 »
ok... chyba masz rację z tą dużą szansą...  :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2011, 09:54:45 wysłana przez jachraniak »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #127 dnia: Sierpień 23, 2011, 10:07:01 »
Koledzy pytanie z innej beczki. Pamiętacie, że wczoraj w wątku dot. LD ( post #700) pisałem, że LD pokierowało mnie parkingiem wzdłuż Alej Niepodległosci, a nie samymi alejami. Zapomniałem wtedy o jednej istotnej kwestii i proszę o ewentualnie jej zweryfikowanie, bo wg mnie to jest istotny błąd programu. Jeżeli LD zmieniło mi trasę wcześniej zaplanowaną , to czemu po przyjechaniu na miejsce jak wszedłem w opję trasa-informacje, tam gdzie są wymienione po kolei manewry nie znalazłem tam tej "nowej" zmienionej trasy. Trasa była w tym miejscu taka jak początkowo przeze mnie wprowadzona, gdy ruszałem spod domu. Z tej między innymi przyczyny screen jaki załączyłem Wam w tamtym poście miał przeze mnie dorysowaną zieloną strzałkę, a nie oryginalną. Czy ja dobrze to zauważyłem, czy popełniam gdzieś błąd i jednak trasa zmieniana przez LD również odpisuje się na bieżąco w opcji trasa-informacje. Bo jeżeli nie odpisuje się, to chyba nie jest to okey.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #128 dnia: Sierpień 23, 2011, 18:13:08 »
Klusek, dokładnie też tak uważam. Ciekawe, czy więcej jest takich kwiatków na mapie Polski  :worried:

Tak, DK4.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #129 dnia: Sierpień 23, 2011, 19:16:39 »
I dzięki Tobie pójdę spać z uśmiechem na ustach, wytarłszy uprzednio opluty monitor  :mrgreen:

Nie rozumiem twojej reakcji. Ja też zgłaszałem nbp błąd nazwy ulicy na której mieszkam i zrobili to bardzo szybko (aktualizacja była bodajże miesiąc później z uwzględnioną poprawką). Nie sądzę, że ktokolwiek inny to zgłaszał. To nie jest główna droga miasta...
piona

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #130 dnia: Sierpień 23, 2011, 19:47:52 »
Witajcie,

Poza problemem z profilem "osobowy" o którym pisałem wcześniej, ale chyba nikt go nie ma bo nie było odpowiedzi mam 2 kolejne z wersją beta 2:

1. Droga po której jadę jest zaznaczona bardzo grubą niebieską kreską - podobnie żółte strzałki określające manewr - trochę to nieładne:)
2. Dźwięk ostrzegania o fotoradarach jest znacznie cichszy niż w wersjach poprzednich - mimo że cały czas używam tych samych, swoich własnych wav'ów.

Za wszelkie sugestie wielkie dziękuję!!!
Pozdrawiam
Eldorado9

*

Konrad4x

« Odpowiedź #131 dnia: Sierpień 23, 2011, 20:05:41 »
1. Droga po której jadę jest zaznaczona bardzo grubą niebieską kreską - podobnie żółte strzałki określające manewr - trochę to nieładne:)
Kolego chyba nie przeglądałeś wątku o testach bety2, bo gdybyś przeglądał, to w pierwszym punkcie byś napisał, że potwierdzasz , że u ciebie też jest problem ze strzałką i szerokością ścieżki (polecam ci np 3 moje posty #2; #30 oraz #71) oraz post NocnegoMarka z działu modyfikacje - pierwszy wątek od góry (post#2881) dotyczący szerokości ścieżki. Co do punktu dwa, to nic nie mogę powiedzieć, bo nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2011, 20:09:37 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #132 dnia: Sierpień 23, 2011, 20:20:15 »
Niestety cały czas AM nie pamięta włączenia Traffica. Co 2-3 wyłączenia traffic się wyłącza. Muszą od nowa włączać go i wymianę przez PC.
Ktoś to również zaobserwował ??

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #133 dnia: Sierpień 23, 2011, 20:37:03 »
Nie wspomne ze nadal nie działa tak jak powinno przypisywanie klawiszy sprzetowych. Ale to juz sie ciagnie od kilku wersji i nadal jest nie tak jak byc powinno.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #134 dnia: Sierpień 23, 2011, 21:22:55 »
Nie rozumiem twojej reakcji. Ja też zgłaszałem na błąd nazwy ulicy na której mieszkam i zrobili to bardzo szybko...
Jachraniak nie pisał o poprawkach map tylko o programie - diametralnie inna bajka.
A uśmiałem się dlatego, bo ufność jachraniaka w szczere chęci Aquratu do sumiennej pracy jest tak naiwna, że aż zabawna.
Pozdrawiam
Karol

*

Konrad4x

« Odpowiedź #135 dnia: Sierpień 24, 2011, 00:13:22 »
Dzis beta2 wylaczyla mi sie zaraz po wyznaczeniu trasy i rozpoczeciu nawigowania. Ponowne uruchomienie nic nie dalo, bo zaraz po zlapaniu fixa AM wypiela sie na mnie i wylaczyla nawet bez komunikatu o zamykaniu. Reset dopiero naprawil temat. Na poprzednich wersjach tego nie mialem. Czy ktos z Was tez doswiadczyl na becie2 takiej przykrej niespodzianki ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2011, 00:15:09 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #136 dnia: Sierpień 24, 2011, 00:39:36 »
Ja jestem po niecałych 500km z AM 6.9 Beta2 (jazda z Lublina na Mazury i po Mazurach na razie).
Oprócz szerokiej trasy (którą jeszcze można byłoby zdzierżyć) standardowe już skakanie kursora, połączone z rekalkulacją trasy
(w Beta1 było ciut lepiej, bo kursor skakał rzadziej a i w ok. 50% przypadków nowa trasa nie była wyznaczana).
Poza tym dziwne czasami komunikaty o słabym sygnale GPS, których nie powinno być (dobre warunki atmosferyczne, duża widoczność nieba itd).
Pozdrawiam
Karol

*

Offline andi4444

• **
  • 101
  • Sprzęt: iPhone 6 plus 64GB + Samsung S6 Edge Plus
« Odpowiedź #137 dnia: Sierpień 24, 2011, 08:04:07 »
Och Karol potwierdzam dziwne zachowanie sygnału GPS, często zanika, pojawia się ...słaby sygnał.... w pewnej chwili byłem zmuszony wyłączyć moje urządzenie, ponieważ wyjście i wejście w AM nic nie dało.
iAM 5.3 Polska 1604
AM'Traffic

*

Konrad4x

« Odpowiedź #138 dnia: Sierpień 24, 2011, 08:23:43 »
potwierdzam dziwne zachowanie sygnału GPS, często zanika, pojawia się ...słaby sygnał....
to niesamowite jak ten program roznie sie zachowuje na w sumie takich samych sprzetach. Ja tak samo jak Ty mam hd2 i takich objawow nie pamietam u siebie od bardzo dawna, a jezeli sledzisz forum, to wiesz, ze jak uwazam ze cos zle dziala, to nie zostawiam na forum suchej nitki na tej przypadlosci  :wink:

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #139 dnia: Sierpień 24, 2011, 08:32:20 »
Na BLOW50YBT ostano wracając do domu jechałem początkowo po drodze , później 50m obok drogi( odcinek ok 4km) po czym znowu wskoczyłem na drogę i do domu powróciłem już normalnie!

Pogoda - jak marzenie czyste niebo słońce a jednak GPS się pogubił.  Dlaczego tak się dzieje ??? Tego chyba nawet Aqurat nie wie.

Dla dociekliwych dodam ,że na tej trasie był to pierwszy taki przypadek , droga pomimo niskiej kategorii jest w AM odwzorowana w sposób zbliżony do przebiegu w naturze.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #140 dnia: Sierpień 24, 2011, 09:40:39 »
Na BLOW50YBT ostano wracając do domu jechałem początkowo po drodze , później 50m obok drogi( odcinek ok 4km) po czym znowu wskoczyłem na drogę i do domu powróciłem już normalnie!

Pogoda - jak marzenie czyste niebo słońce a jednak GPS się pogubił.  Dlaczego tak się dzieje ??? Tego chyba nawet Aqurat nie wie.

Dla dociekliwych dodam ,że na tej trasie był to pierwszy taki przypadek , droga pomimo niskiej kategorii jest w AM odwzorowana w sposób zbliżony do przebiegu w naturze.

Ja na 50Ybt nie mam takich problemów choć kiedyś tam się pojawiło i to nie tylko na 50Ybt ale zaraz po włączeniu - w takim przypadku należy wyłączyć urządzenie (nie usypiać ale wyłączyć) i ponownie włączyć...
ISTQB Certified Tester

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpień 24, 2011, 09:55:38 »
to niesamowite jak ten program roznie sie zachowuje na w sumie takich samych sprzetach. Ja tak samo jak Ty mam hd2 i takich objawow nie pamietam u siebie od bardzo dawna...
Analogicznie jest z moją Omnią i jachraniaka. U niego wszystko gra - u mnie nie.  :(
Wolałbym odwrotnie  ;) :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #142 dnia: Sierpień 24, 2011, 10:27:03 »
Cytat: JR.Nysa
Za ten przypadek to ja bym Aquratu nie winił, ślad dobitnie wskazuje że to GPS
pokazywał błędną pozycję. W pliku śladu gps zapisane jest dokładnie to,
co zostało odczytane z portu GPS, te dane nie podlegają żadnej obróbce.
To przesunięcie rzędu 50m, które widać na zrzucie, to mniej więcej tak,
jakby zamiast współrzednej 50.287838 odczytano 50.287316
Nie potrafię sobie wyobrazić jak AM mogłaby dokonać takiego przekłamania.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2011, 10:31:50 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Konrad4x

« Odpowiedź #143 dnia: Sierpień 24, 2011, 11:33:16 »
Za ten przypadek to ja bym Aquratu nie winił, ślad dobitnie wskazuje że to GPS
pokazywał błędną pozycję. W pliku śladu gps zapisane jest dokładnie to,
co zostało odczytane z portu GPS, te dane nie podlegają żadnej obróbce.
NM to co teraz napiszę zabrzmi lamersko, ale pamietajmy ze opcja zapisuj slad gps jest to również jakiś kod napisany przez producenta AutoMapy do "wiernego" patrz "oryginalnego" zapisu z gps-a. Ja oczywiście wierzę , że ta opcja pokazuje wiernie ślad gps-a, ale, no właśnie, czy na pewno, czy mozna za to ręczyć ? Tutaj przydałby się podobny zapis śladu, ale z innego niezależnego softu i wtedy mozna byłoby jednoznacznie stwierdzić, że jeżeli obrazki się w miarę pokryją to znaczy, że wina odbiornika gps, a jak w tym niezależnym byłoby okey,  a spod AM to co pokazał nam kolega z Nysy, to wtedy wiadomo - wina AM . Ot takie moje rozważania  :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2011, 11:35:35 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpień 24, 2011, 14:24:36 »
Algorytm zapisu śladu nie robi nic co mogłoby powodować tę odchyłkę. To ewidentnie zasługa odbiornika (a może i całego systemu) GPS. To że jest idealna pogoda to nie jest żaden argument, specyficzny układ satelitów na nieboskłonie w stosunku do danej lokalizacji na dany moment może jak najbardziej powodować takie zakłamania, tym bardziej że odbiornik jest w ruchu. Jest to bardzo powszechne zjawisko, jednak zazwyczaj sprawę załatwia "przyciąganie do drogi", choć jak widać nie zawsze. Od odbiorników wbudowanych w nawigacje lub telefon trudno więcej wymagać.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #145 dnia: Sierpień 24, 2011, 16:41:36 »
Odbiornik w HTC HD2 jest dobry, a chrzanienie Aquratu o nie najlepszej jakości to zwykły krzyk rozpaczy i bezradności.
Testowałem na moim Leonie wszystkie programy nawigacyjne które na nim działają (MapaMap, iGO8, Primo, TomTom, MioMap, CoPilot) na wszystkich marker stoi na trasie jak przysłowiowy **** a AutoMapie przeszkadza odbiornik lub brak umiejętności podpatrzenia jak inni sobie radzą.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpień 24, 2011, 21:42:03 »
Co do "zwalania" na odbiornik, to przy moich uwagach do obsługi GPS w Omni SGH-i900 (notabene certyfikowanej przez Aqurat) też się na tym w końcu skończyła korespondencja.
A co do śladu (co de facto odzwierciedla) to sam nie wiem.
Opisywałem onegdaj jazdy mojego kursora z prędkościami ponad 200km/h pomiędzy blokami i polem-lasem.
Tych anomalii w zapisie śladu nie było - ślad urywał się w miejscu, gdzie za chwilę AM zaczynała świrować.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpień 25, 2011, 08:53:40 »
Przy próbie potwierdzenia przeterminowanego POI (kontrola drogowa, radar) pojawia się komunikat jak na screenie.

Brak możliwości potwierdzenia POI !!!

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpień 25, 2011, 19:46:33 »
potwierdzam, błąd też wcześniej zgłosiłem do supportu
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Konrad4x

« Odpowiedź #149 dnia: Sierpień 26, 2011, 08:33:38 »
Panowie producenci przy okazji bety2 zróbcie coś do ........... (autocenzura) z tym bałaganem w słowniku ulic, który wyświetla nam informacje na dolnej belce. Temat wałkowany prawie przy każdej wersji 6.x i cały czas bajzel. Nie może być tak, że przykładowo dziś : jadę w Warszawie Aleją NIepodległości, mam ustawione wyświetlanie "ulica/droga oraz miejscowość" i na mniej więcej wysokości skrzyżowania z Rakowiecką spoglądam na ekran i widzę  "Al.Niepodległości, Górny Mokotów " , jade dalej prosto i na wysokości skrętu w ulicę Wawelską patrze na ekran i co mamy "Al. Niepodległości , Latawiec . Dopiero jak jechałem Koszykową to na ekranie było "ul.Koszykowa, Warszawa . Kiedy to wreszcie zostanie poprawione ?  :kill: :kill: :kill: :kill: :kill: :kill: :mad: :mad:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2011, 08:35:34 wysłana przez Konrad4x »