@Konrad4x
Dla KAŻDEGO serwisu na świecie, w tym zapewne i Automapy, jest istotne nie tylko zgłoszenie, ale i ILOŚĆ ZGŁOSZEŃ na dany temat. To rzutuje na ważność biznesową problemu, a to z kolei na hierachię ważności usuwania problemów, które usuwamy w pierszej kolejności, a które w wolnej chwili (=być może nigdy, bo w firmach komercyjnych w zasadzie nie ma wolnych chwil). Mało tego, sorry, za oczywistość, każdy producent często podejmuje decyzje biznesowe o nienaprawianiu pewnych błędów (patrz np. błąd dotyczący GPS na HD2) - jest to ich wilcze prawo, niestety, zawsze się można przenieść do konkurencji. Takie decyzje są podejmowane m.in. w opraciu o ilość zgłoszeń.
Innymi słowy, jedno zgłoszenie w jednej sprawie daje tylko informację producentowi, że problem jest, ale nie palący. 100-1000 zgłoszeń w jednej sprawie - jednak trzeba się tym zająć.
Kolejna sprawa - przy całym szacunku, ale sądzenie, że ktoś od producenta nas czyta... Może czyta, może i nie. W firmach liczą się przede wszystkim systemy zgłoszeń, tam są statystyki, ile wpadło zgłoszeń, jak długo trwała praca nad zgłoszeniem, od ilości zgłoszeń np. zależy, ile ludzi będzie pracować w supporcie, a Ty sobie spokojnie zakłądasz, że nas czytają....

Nawet jeśli czyta, to wydajność tego podejścia może być słaba. Ile razy ja zgłąszałem poważny problem i byłem później proszony o dodatkowe dane - jak to zrobić, kiedy ktoś o problemie przeczytał?
Krótko mówiąc, moja rada jest krótka - ZAWSZE NAJPIERW ZGŁASZAĆ, a na tym forum MOŻNA, ale nie jest to niezbędne z punktu widzenia rozwiązywania problemu przez producenta, O TYM SWOIM ZGŁOSZENIU sobie podyskutować.