AutoMapa 6.9 beta 2 juz na serwerze

• 368 Odpowiedzi
  • 128368 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
Odp: AutoMapa 6.9 beta 2 juz na serwerze
« Odpowiedź #90 dnia: Sierpień 21, 2011, 19:42:52 »
Po przeprowadzeniu testów stwierdzam iż nie działa synchronizacja AM z Miplo a dokładnie:
- zrobiłem w AM kilkanaście propozycji zmian danych w punktach oraz przemieszczenia punktów w nowe miejsca
- przeprowadzałem synchronizację z poziomu AM do Miplo niestety zmiany nie zostały przeniesione
- przeprowadzałem synchronizację z poziomu MiploSync do Miplo  i tu też niestety próby z negatywnym skutkiem
- nanoszenie nowych  POI do AM i synchronizacje przez AM zakończona powodzeniem
- dodanie danych do nowo naniesionego POI i synchronizacja przez AM i MiploSync zakończone niepowodzeniem
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2011, 20:06:29 wysłana przez morette »
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Konrad4x

« Odpowiedź #91 dnia: Sierpień 21, 2011, 20:09:25 »
... a co mnie drażni, to szerokość oznaczenia ścieżki po której sie poruszam ( u mnie chodzi o szerokośc tej zieleni), może ktoś podpowie  :wink:
Mnie też to wkurza  :-|
Ja tę grubość ścieżki na razie , mam nadzieję tymczasowo rozwiązałem w ten sposób, że zmieniłem w opcjach skalowania jeden parametr, który spowodował, że widzę obraz mapy w trakcie nawigowania jakby bardziej z góry, czyli poprzez oddalenie się od ścieżki , ścieżka automatycznie staje się węższa, co jest naturalne jak to zwykle "z perspektywy lotu ptaka" się dzieje  :wink:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpień 21, 2011, 23:58:49 »
Skoro już mamy kolorowe numery dróg ma belkach, to czy kolejnym krokiem
nie powinna być analogiczna zmiana w asystencie? Co powiecie na to?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Konrad4x

« Odpowiedź #93 dnia: Sierpień 22, 2011, 00:44:03 »
NM fajny pomysl. Przy tej okazji moze glupie pytanie, dlaczego jezeli skret ma byc na droge E75, to po co na gornej belce wyswietlaja sie dodatkowo drogi 72 i ta druga krajowa, a nie sama E75. Czy to nie zaciemnia obrazu najblizszego manewru ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #94 dnia: Sierpień 22, 2011, 00:58:17 »
Tym odcinkiem biegną 2 DK, z czego jedna jest również międzynarodowa
i stąd ma dodatkowe oznaczenie EXX.
Jeśli np. podróżujesz DK72 i wiesz, że masz nią jechać jeszcze 100 km,
to chyba chciałbyś wiedzieć, że nadal po niej pojedziesz, a nie zjeżdżasz na E75?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 01:00:51 wysłana przez nocnyMarek »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #95 dnia: Sierpień 22, 2011, 06:47:04 »
NocnyMarku rozumiem i dzieki za wyjasnienie, choc mam pewien niedosyt, bo skoro jade DK72 i mam jechac nia dalej np 100 km, a tamtedy akurat biegnie tez E75, to czemu navi nie pokazuje ze najblizszy manewr kieruje mnie dalej na droge DK72, po co wrzuca nagle E75, troche to nieintuicyjne. Nie pamietam w tej chwili, ale chyba Igo wlasnie tak podpowiadalo nr drogi jak ja sugeruje, pozniej to sprawdze. Nie wiem może te problemy ze zrozumieniem mam na po  lekturze tego przypadku w Warszawie. Jeżdżę tędy często i zawsze mam tu wątpliwość. Wg Igo8 i wg mnie jadąc ulicą Rzymowskiego w stronę Wołoskiej poruszam się w tym miejscu (jak na obrazku) po drodze E77 (przy okazji tu plus dla AM za tabliczkę na dolnej belce) , natomiast chyba AM uważa, że tez dodatkowo na tym odcinku po drodze krajowej 79, co chyba nie jest prawdą, bo 79-ka biegnie chyba inaczej, ale może się mylimy ja oraz igo  :wink:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 07:21:04 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #96 dnia: Sierpień 22, 2011, 09:14:48 »
Nie spotkałem się z tym wcześniej i dlatego myślę, że to nieopisana w czenczlogu nowa rzecz która pojawiła się wraz z beta2

wskaźnik pozycji GPS gdy ma słaby sygnał pokazuje coś jakby szare kółko z kropką po środku. Za cholerę nie mogę wywołać, co by pokazać zrzut... Albo mam fixa, a jak zasłonię żeby troszkę zgubił, to gubi całkowicie, a musi być słaby... Potwierdzi ktoś?

spotkaliście wcześniej ten znacznik?

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #97 dnia: Sierpień 22, 2011, 09:35:19 »
Podobnie wygląda jak na OVI maps kiedy GPS jest wspomagany siecią telefonii komórkowej.

Udało mi się przed chwilą coś takiego zaobserwować jednak nie zdążyłem zrobić zrzutu ekranu!

Połączone: Sierpień 22, 2011, 09:52:41
Kolejna nowość!

Przeciążenie serwera!
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 09:52:42 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #98 dnia: Sierpień 22, 2011, 10:07:30 »
...bo skoro jade DK72 i mam jechac nia dalej np 100 km, a tamtedy akurat biegnie tez E75, to czemu navi nie pokazuje ze najblizszy manewr kieruje mnie dalej na droge DK72, po co wrzuca nagle E75, troche to nieintuicyjne...

Zasada przy numeracji dróg i ich oznakowaniu jest taka, że jeżeli danym odcinkiem wspólny przebieg mają dwie lub więcej dróg krajowych to taki wspólny odcinek na numer drogi z numerem najwyższym. Może więc dojść do sytuacji, że kiedy jedziemy drogą o danym numerze i musimy włączyć się do drogi z innym, ale wyższym (wyższy=bliżej 1) numerem to pomimo tego, że dalej jedziemy "swoją" drogą to będzie miała ona numer wyższy.

Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #99 dnia: Sierpień 22, 2011, 10:19:51 »
Cytat: Klusek
(wyższy=bliżej 1)
Aha, czyli im niższa liczba tym wyższy numer  :mrgreen:

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #100 dnia: Sierpień 22, 2011, 10:29:19 »
(wyższy=bliżej 1)
Aha, czyli im niższa liczba tym wyższy numer  :mrgreen:

Jak by nie patrzeć to tak, bo niższa liczba to wyższy (w sensie ważniejszy) numer.
FXP208 - CM10

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #101 dnia: Sierpień 22, 2011, 10:35:42 »
Witam!
Trasa szybka: Warszawa,  Emilii Plater => Osmańczyka dzisiaj rano. Po skręcie z ul. Maczka w Obrońców Tobruku o 7:28 AM bez powodu się wyłączyła. Po włączeniu działa nadal prawidłowo.
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #102 dnia: Sierpień 22, 2011, 10:35:44 »
No tak, szkoda że skończyłem 8 klas podstawówki, a nie tylko jedną  :E

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #103 dnia: Sierpień 22, 2011, 10:43:23 »
No tak, szkoda że skończyłem 8 klas podstawówki, a nie tylko jedną  :E

Gdybyś w niemieckiej szkole dostawał jedynki to byś się z nich cieszył, bo dostał byś wyższą ocenę niż ten co dostał 6  :P
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 10:46:52 wysłana przez Klusek »
FXP208 - CM10

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #104 dnia: Sierpień 22, 2011, 10:46:19 »
A największa radość byłaby z najwyższej wypłaty: 1 zł   :ok: :mrgreen:

*

Konrad4x

« Odpowiedź #105 dnia: Sierpień 22, 2011, 11:06:19 »
...bo skoro jade DK72 i mam jechac nia dalej np 100 km, a tamtedy akurat biegnie tez E75, to czemu navi nie pokazuje ze najblizszy manewr kieruje mnie dalej na droge DK72, po co wrzuca nagle E75, troche to nieintuicyjne...
Zasada przy numeracji dróg i ich oznakowaniu jest taka, że jeżeli danym odcinkiem wspólny przebieg mają dwie lub więcej dróg krajowych to taki wspólny odcinek na numer drogi z numerem najwyższym. Może więc dojść do sytuacji, że kiedy jedziemy drogą o danym numerze i musimy włączyć się do drogi z innym, ale wyższym (wyższy=bliżej 1) numerem to pomimo tego, że dalej jedziemy "swoją" drogą to będzie miała ona numer wyższy.
Okey, a możesz mi Ty lub inny forumowicz podpowiedzieć, co do tych obrazków,które załączyłem w swoim poście wyżej, o co tu kaman, czy AM się nie myli wrzucając na tym konkretnym miejscu, że droga jest też 79, bo w g mnie i chyba w Igo to nieprawda  :O
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 11:08:42 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #106 dnia: Sierpień 22, 2011, 11:18:36 »
Okey, a możesz mi powiedzieć, co do tych obrazków,które załączyłem w swoim poście wyżej, o co tu kaman, czy AM się nie myli wrzucając na tym konkretnym miejscu, że droga jest też 79, bo w g mnie i chyba w Igo to nieprawda  :O

Szukałem przebiegu DK79 i chyba na mapie w AM jest błąd, bo z tego co udało mi się znaleźć to i owszem DK79 jest w pobliżu, ale dopiero na Puławskiej od skrzyżowania z DK7.
FXP208 - CM10

*

Konrad4x

« Odpowiedź #107 dnia: Sierpień 22, 2011, 11:40:37 »
Klusek, dokładnie też tak uważam. Ciekawe, czy więcej jest takich kwiatków na mapie Polski  :worried:

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpień 22, 2011, 12:11:43 »
Po przeprowadzeniu testów stwierdzam iż nie działa synchronizacja AM z Miplo a dokładnie:
- zrobiłem w AM kilkanaście propozycji zmian danych w punktach oraz przemieszczenia punktów w nowe miejsca
- przeprowadzałem synchronizację z poziomu AM do Miplo niestety zmiany nie zostały przeniesione
- przeprowadzałem synchronizację z poziomu MiploSync do Miplo  i tu też niestety próby z negatywnym skutkiem
- nanoszenie nowych  POI do AM i synchronizacje przez AM zakończona powodzeniem
- dodanie danych do nowo naniesionego POI i synchronizacja przez AM i MiploSync zakończone niepowodzeniem

Z moich testów wynika że:

1. Utworzenie nowego punktu w AM  - dane wysyłane na serwer i punkt widoczny w Miplo
2. Modyfikacja punktu ( zmiana kategorii, opisu) utworzonego w AM - zmainy wysyłane na serwer i zmainy widoczne w Miplo
3. Przesunięcie punktu w AM metodą wytnij/wstaw nie wysyła zmian na serwer Miplo

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpień 22, 2011, 12:12:53 »
Szukałem przebiegu DK79 i chyba na mapie w AM jest błąd, bo z tego co udało mi się znaleźć to i owszem DK79 jest w pobliżu, ale dopiero na Puławskiej od skrzyżowania z DK7.
Pikietaż z DK79 startuje właśnie od tego skrzyżowania (Puławska/Rzymowskiego)
Wydaje się więc logiczne, że tam jest początek DK79, a 2,2 km drogi E77 od tego miejsca aż do skrzyżowania z Postępu oznaczonej na mapie jako E77;7;79
powinno mieć tylko oznaczenie E77;7. Zgłoś babolka do supportu.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #110 dnia: Sierpień 22, 2011, 12:15:12 »

To jest bardzo dobra koncepcja :ok:

(...) Zgłoś babolka do supportu.
Ostatnio zgłoszenia obrabiają bardzo na bieżąco, nawet w niedzielę  :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 12:19:08 wysłana przez jachraniak »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #111 dnia: Sierpień 22, 2011, 12:31:56 »
To jest bardzo dobra koncepcja :ok:
Tylko, żeby takie udogodnienie działało też w skórce pionowej, to tak tylko na marginesie  :P

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpień 22, 2011, 12:46:39 »
...Zgłoś babolka do supportu.

Zgłoszone, teraz czekamy na reakcję.
FXP208 - CM10

*

Konrad4x

« Odpowiedź #113 dnia: Sierpień 22, 2011, 12:59:37 »
dzięki Kolego  :ok: Ja oczywiście też mogłem to zgłosić, ale tak jak kiedyś pisałem nie robię tego, bo traktuję to forum jako medium do przekazywania sugestii producentowi. Co prawda zauważyłem, że producent bardziej się uaktywnia na facebooku, zgodnie z filozofią nie ma cię na fejsie , to nie istniejesz  :mrgreen: , ale tutaj też na pewno zaglądają, o czym wszyscy jesteśmy przekonani.  :)

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpień 22, 2011, 13:54:16 »
chyba dadzą radę zmienić to via LD :) jeśli tak to pewnie jeszcze dziś będzie naprawione :ok:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpień 22, 2011, 14:01:24 »
Nie sądzę by taka funkcjonalność jak zmiana numeru drogi
w ogóle była brana pod uwagę przy projektowaniu LD.
IMO poprawione będzie najwcześniej na mapie 0811.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpień 22, 2011, 15:13:09 »
a co było brane?  :mrgreen: :proud:

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #117 dnia: Sierpień 22, 2011, 15:38:07 »
@Konrad4x

Dla KAŻDEGO serwisu na świecie, w tym zapewne i Automapy, jest istotne nie tylko zgłoszenie, ale i ILOŚĆ ZGŁOSZEŃ na dany temat. To rzutuje na ważność biznesową problemu, a to z kolei na hierachię ważności usuwania problemów, które usuwamy w pierszej kolejności, a które w wolnej chwili (=być może nigdy, bo w firmach komercyjnych w zasadzie nie ma wolnych chwil). Mało tego, sorry, za oczywistość, każdy producent często podejmuje decyzje biznesowe o nienaprawianiu pewnych błędów (patrz np. błąd dotyczący GPS na HD2) - jest to ich wilcze prawo, niestety, zawsze się można przenieść do konkurencji. Takie decyzje są podejmowane m.in. w opraciu o ilość zgłoszeń.

Innymi słowy, jedno zgłoszenie w jednej sprawie daje tylko informację producentowi, że problem jest, ale nie palący. 100-1000 zgłoszeń w jednej sprawie - jednak trzeba się tym zająć.

Kolejna sprawa - przy całym szacunku, ale sądzenie, że ktoś od producenta nas czyta... Może czyta, może i nie. W firmach liczą się przede wszystkim systemy zgłoszeń, tam są statystyki, ile wpadło zgłoszeń, jak długo trwała praca nad zgłoszeniem, od ilości zgłoszeń np. zależy, ile ludzi będzie pracować w supporcie, a Ty sobie spokojnie zakłądasz, że nas czytają.... ;)

Nawet jeśli czyta, to wydajność tego podejścia może być słaba. Ile razy ja zgłąszałem poważny problem i byłem później proszony o dodatkowe dane - jak to zrobić, kiedy ktoś o problemie przeczytał?

Krótko mówiąc, moja rada jest krótka - ZAWSZE NAJPIERW ZGŁASZAĆ, a na tym forum MOŻNA, ale nie jest to niezbędne z punktu widzenia rozwiązywania problemu przez producenta,  O TYM SWOIM ZGŁOSZENIU sobie podyskutować.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #118 dnia: Sierpień 22, 2011, 15:46:14 »
spinnek, no nie można się z Tobą nie zgodzić, ruszyłeś moje sumienie, co nie jest łatwe, a zwłaszcza na odległość - zgłoszone do supportu i przez mnie  :wink:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 15:57:27 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #119 dnia: Sierpień 22, 2011, 17:00:40 »
Nie zgodzę z kolegą spinnek.

Jeśli jest coś do zrobienia na teraz i są możliwości techniczne to Aqurat to zrobi to już po jednym zgłoszeniu... No ale żeby nie było tak słodko to trzeba spełnić pewien warunek. Zgłoszenie musi być dobrze zrobione, najlepiej gdy jest jakieś potwierdzenie z netu - link te rzeczy...

Uważam tak, gdyż zgłosiłem kilka zmian, (a jestem święcie przekonany, że byłem tym jedynym) i zmiany zostały wprowadzone.  :ok: