AutoMapa 6.9 Beta 1 - Czas zacząć testy!

• 331 Odpowiedzi
  • 137520 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
Odp: AutoMapa 6.9 Beta 1 - Czas zacząć testy!
« Odpowiedź #120 dnia: Lipiec 29, 2011, 22:55:15 »
Czyli nie jestem sam jednak. Drobnych bledow jest kilka. I wcale ta wersja nie jest taka idealna jak niektorzy tu piszą. Wyslalem swoje spostrzezenia do supportu z nadzieją ze w finalnej to poprawią.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #121 dnia: Lipiec 29, 2011, 23:06:57 »
W końcu to beta wiec nie ma się czemu dziwić.

Nie ma tak żeby każdemu dogodził więc są głosy pozytywne i negatywne.
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #122 dnia: Lipiec 29, 2011, 23:15:04 »
Zauważył. W Lublinie np. Al. Sikorskiego nie występuje na belkach (w kierunku na pólnoc) oraz odcinek Al.Solidarności od Sikorskiego do węzła ze Smorawińskiego.
U mnie się wyświetlają obie.
Za to dla odmiany nie mam na belkach numerów dróg tylko puste żółte pola
(na wersji dla WM2003) a też nikt o tym jeszczt tu nie meldował.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2011, 23:21:37 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #123 dnia: Lipiec 29, 2011, 23:33:04 »
Zauważył. W Lublinie np. Al. Sikorskiego nie występuje na belkach (w kierunku na pólnoc) oraz odcinek Al.Solidarności od Sikorskiego do węzła ze Smorawińskiego.
U mnie się wyświetlają obie.
A u mnie nie. Jadąc Al. Kraśnicką w kierunku na Zamość nie mam na belkach Al.Sikorskiego i początku Al.Solidarności.
Wracając nie miałem Al.Tysiąclecia (od Al.Unii Lubelskiej), Al. Solidarności i Al.Sikorskiego.
W trybie 3D
Za to dla odmiany nie mam na belkach numerów dróg tylko puste żółte pola
(na wersji dla WM2003) a też nikt o tym jeszczt tu nie meldował.
Bo kto jeszcze ba WM2003 jeździ ;)

Połączone: Sierpień 02, 2011, 11:33:19
AM 6.9 Beta1

I Al.Kraśnickiej nie ma na odcinku od Al.Warszawskiej do ul.Nałęczowskiej.

Sory za jakość ale MyMobiler nie jest miszczem świata w zgrywaniu materiału video z PDA.

Połączone: Lipiec 30, 2011, 01:08:37
... szkoda, że nadal występuje w trakcie jazdy to "rozglądam się" i dalsza nawigacja...
Mam nadzieję, że wspomniałeś o tym do zespołu betateam?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2011, 11:33:19 wysłana przez nocnyMarek »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #124 dnia: Lipiec 30, 2011, 01:10:47 »
Nie widzę tu żadnej różnicy między v6.8.1 a betą.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #125 dnia: Lipiec 30, 2011, 01:38:38 »
Tzn czego nie widzisz? Że brakuje nazw ulic (rond) na belkach?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2011, 01:44:13 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #126 dnia: Lipiec 30, 2011, 02:33:17 »
Nie widzę różnic, przecież wyraźnie piszę.
Tam gdzie 6.9 nie pokazuje nazwy, tam 6.8.1 też nie pokazuje.
A na dolnej może Ci nie wyświetlać, bo się nie mieszczą.

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #127 dnia: Lipiec 30, 2011, 03:38:56 »
Jestem świeżo po powrocie znad morza.
Jazda na becie ok 550km.
Kilka uwag.
1. Podawane przez program symbole dróg w żółtych polach są słabo widoczne na belkach górnych i dolnych. W zasadzie z odległości standardowej fotel kierowcy-szyba dla mnie na 5 calowej nawigacji nie były widoczne a co za tym idzie również mało przydatne. Konieczne jest właściwe kolorystyczne oznaczenie dróg krajowych ,autostrad, ekspresówek,, wojewódzkich oraz międzynarodowych i oczywiście zwíększenie wielkości czcionki przy  tych oznaczeniach.
2. Działanie systemu LiveDrive! - zrobiłem kilka zrzutów ekranu - to już historia do innego wątku o tym cudownym dziecku f.Aqurat.
3. Menu - mało ergonomiczne i zbyt absorbujące w czasie jazdy- stare było lepsze.
4. Brak dźwięku wysyłania lokalizacji dla MiploLoc.
5. Jaki cel jest ukryty w funkcjonalości raportowania błędu- po wykonaniu raportu błędu program łączy się z internetem i coś tam wysyła. Pytam co i w jakim celu?     

« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2011, 03:46:29 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #128 dnia: Lipiec 30, 2011, 06:33:20 »
Panowie, a ja mam takie pytanie:
Jaki parametr odpowiada za obrys wytyczonej trasy w widoku 2D ?

Chcialbym zmniejszyć grubość tych lini gdyż uważam że obecnie przysłaniają one w znacznej części drogę przy większych oddaleniach i nie widać wyraźnie danych traffikowych tylko obwódkę wytyczonej trasy. (bląd - nie można ukryć wytyczonej trasy w 2D)
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline kukcio

• *
  • 59
  • Sprzęt: CarPC
« Odpowiedź #129 dnia: Lipiec 30, 2011, 08:41:31 »
Witam.
Ja mam taki problem, że jak chcę wybrać "prowadź do" z "ulubionych" to po kliknięciu na punkt w oknie z listą podświetla mi całe okno i koniec, nie można wybrać. W wersji poprzedniej było to samo, czy u Was jest dobrze?
Tablet/pc, winxp, ekran 800x480.

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
« Odpowiedź #130 dnia: Lipiec 30, 2011, 10:48:27 »
Pojeździłem dziś na becie około 100 km . Jak dla mnie działa dobrze, szkoda, że nadal występuje w trakcie jazdy to "rozglądam się" i dalsza nawigacja i tak co kilka kilometrów. Nie rozumiem tego zjawiska za diabła. Koniecznie do poprawki wyświetlanie odległości do punktu POI. Obecnie tak jak pisza inni działa to tylko w parze z wyświetlaniem opisu punktu, co jest nie do zaakceptowania. Opis nawiasem g.... potrzebny w trakcie jazdy zasłania drogę, dlatego prośba do programistów o poprawienie tego błędu. A tak poza tym to super jak na razie.  :ok:

Myślę, że jest to związane z pobieraniem danych LD i z ewentualną korektą trasy. U mnie też występuje "Rozglądam się" i przeliczenie co jakiś czas, ale nie zwracam na to uwagi dopóki nie usłyszę jakiegoś komunikatu.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #131 dnia: Lipiec 30, 2011, 11:41:27 »
Rozglądam się , wystepuje też przy wyłączonym LD.  pozdr

*

Offline pogar

• 266
  • Sprzęt: HTC HD7, HTC Touch HD2
« Odpowiedź #132 dnia: Lipiec 30, 2011, 15:37:36 »
dzis na trasie gliwice - warszawa AM 8.9 b1 mi lekko zgłupia : na 45 km do Warszawy napisała mi iż mam jechać 76 km prosto...

Dodatkowo , na wylotówce był remont i zarabisty korek. Gdy zajechałem do domu kaząłem AM wytyczyć trase powrotną i kierowała mnie ono wprost ten korek.. :-(

*

Offline benezis

• **
  • 225
    • ajiSUSHI
  • Sprzęt: Smailo HD, HTC Desire Z
« Odpowiedź #133 dnia: Lipiec 30, 2011, 16:01:54 »
A czy z tym szumem zamiast podania odległości do POI na obecną chwilę da się coś zrobić? :S
AM 610 PL

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #134 dnia: Lipiec 30, 2011, 16:39:13 »
dzis na trasie gliwice - warszawa AM 8.9 b1 mi lekko zgłupia : na 45 km do Warszawy napisała mi iż mam jechać 76 km prosto...
Też chciałbym mieć wersję 8.9, ale widać, że ta dostępna jest dla wybrańców :)
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline klasyczny

• *
  • 71
  • Sprzęt: Galaxy Note, aAM 1.4.1 (1209 PL)
« Odpowiedź #135 dnia: Lipiec 30, 2011, 18:06:35 »
Jestem po ok. 4 godzinach jazdy po Łodzi. Odcinki pokonane to od 2 do 10 km. AutoMapa z włączonymi wszystkimi dodatkami(LiveDrive!, Miplo). Nie mogę napisać nic złego. Trasy wyznaczane są poprawnie. Owszem, po celowym zjechaniu z wytyczonego przez AM toru jazdy , pojawiała się na bardzo krótko sekwencja komunikatów ROZGLĄDAM SIĘ i WYTYCZAM TRASĘ i była wyznaczona nowa droga. Cala ta operacja praktycznie niezauważalna. Skórka Darek Foto-Panorama. Jak dla mnie jest extra.

Przy okazji będąc przy głosie zapytam: ulica Limanowskiego w Łodzi jest remontowana. Są w związku z tym założone blokady. I one blokują ruch.  :ok: Ale dziś nastąpiło dopuszczenie do ruchu pewnego odcinka tej ulicy od Włókniarzy do Klonowa/Hipoteczna.

http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,10032158,Drogowcy_otworza_ul__Limanowskiego_dla_kierowcow.html

Pozwoliłem sobie na Miplo do wstawionych tam punktów blokujących ten fragment ulicy wstawić anulację tych punktów. Czekam na potwierdzenie. Czy to wystarczy to do tego aby zdjąć funkcjonującą blokadę na tym odcinku przejezdnej już ulicy? Czy muszę wykonać coś innego? Proszę o sugestie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2011, 18:08:06 wysłana przez klasyczny »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #136 dnia: Lipiec 30, 2011, 19:54:41 »
Plik AM6.9EU w stosunku do AM6.8.1EU urósł o jakieś 200MB czyżby aż tak porawiły się mapy?

Mam wersję PL, ale zastanawiam się nad upgrade'm do EU, jednak opinie o mapach Navteq'a nie zachęcają.

Może coś się poprawiło, chociażby w temacie wyszukiwania opisywanym tu:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/automapa-za-granica-rp/

W changelog'u żadnej wzmianki o poprawkach dla EU...

ktoś sprawdzi i opisze?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2011, 19:57:41 wysłana przez jachraniak »

*

Offline klasyczny

• *
  • 71
  • Sprzęt: Galaxy Note, aAM 1.4.1 (1209 PL)
« Odpowiedź #137 dnia: Lipiec 30, 2011, 20:40:54 »
Nic się nie zmieniło.  Obwodnica Trsteny (zaraz za Chyżnem) i Obwodnica w Oravskim Podzamku jest omijana i trasa nadal prowadzi przez centrum.

Mostar ma jedną droge o dwóch nazwach: Marsala Tita która przechodzi w Bulevar, ma tez E-73 i M-17.

Ateny znazłem po zmianie klawiatury na łacińską, wpisałem wtedy bez probkemu nazwę "ateny".

To tyle tak na goraco w kwestiach które były podnoszone w  http://pdaclub.pl/forum/automapa/automapa-za-granica-rp/[/url]
Czy to chciałeś się dowiedzieć?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2011, 20:45:23 wysłana przez klasyczny »

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #138 dnia: Lipiec 30, 2011, 20:54:19 »
Dzisiaj przejechalem trase sopot-torun.

bledy:
-irytujacy szum przy ostrzeganiu o fotoradarach
-brak ostrzegania glosowego i graficznego na niektorych fotoradarach nie wiem od czego to zalezy
-symbole numerów i kategorii drog na zoltych polach sa nieczytelne (mala grafika/czcionka) na dolnej i gornej belce. Do tego pola z kodami drog powinny byc rozroznione kolorystycznie odpowiednio do kategorii.
-tez wystepuje "rozgladam sie" i przeliczenie trasy z wyznaczeniem nowego punktu startu.
-MiploLoc nie slychac "pykania" (wczoraj pykalo) i wydaje mi sie, ze ta funkcjonalnosc raz dziala/nie dziala podobnie jak na oficjalnych Miplosync 1.9.1.1+AM 6.8.1x. (testowane na Omnia II i HTC HD2)
-w trybie demo pojawil sie ekran "Blad ( 8 ) pobierania danych z AM'Traffic - dopuszczalny dzienny limit czasu w trybie demo zostal przekroczony"  ?? Po wyjsciu z trybu demo ciagle pojawialo sie okno "Blad ( 8 ) ..."
-"krecac" sie po Sopocie i Gdansku na gornej belce czesto mialem opis "bez nazwy"

« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2011, 21:45:39 wysłana przez tesbor »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #139 dnia: Lipiec 30, 2011, 21:04:01 »
Witam, dzis zrobiłem trasę Karwia - Warszawa (460km) . W moim odczuciu beta sprawuje się bardzo dobrze. Jedynie co dzis mi wpadło w ucho, to przy ostrzeganiu o fotoradarze 50km/h pojawiał sie po komunikacie jadzi jakis przydźwięk. Mialem to tylko dla fotopstryków 50km/h. I na koniec mojej krótkiej recenzji kwiatek jaki zaobserwowałem dziś ze 3 razy. Nie robię teraz zarzutu do bety, bo uważam , że jest okey, natomiast obrazek , który wklejam jest chyba dowodem i potwierdzeniem balaganu panującego w samym słowniku ulic, numerów dróg itd. Podejrzewam, że w tym przypadku program w kolumnie słownika numer drogi znalazł nazwe ulicy, a raczej brak tej nazwy, co czasami się zdarza przy malutkich uliczkach, zakrętach itd i potraktował jako droge o numerze "bez nazwy"  :mrgreen:.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2011, 22:30:09 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline andi4444

• **
  • 101
  • Sprzęt: iPhone 6 plus 64GB + Samsung S6 Edge Plus
« Odpowiedź #140 dnia: Lipiec 30, 2011, 21:35:17 »
Ja dzisiaj jechałem trasę Poznań - Władysławowo (trasa wytyczona przeze mnie) poznań-murowana goślina-wągrowiec-kcynia-nakło-.....-lębork-wejherowo-świecino-kłanino-łebcz-władysławowo
niestety zauważyłem kilka błędów:
- charakterystyczne harczenie przy ostrzeganiu o fotoradarze
- podczas jazdy pomimo iż trasa prowadziła prosto pojawiały się komunikaty, że mam skręcić w lewo  :shock:
- dwukrotnie zgubił sygnał GPS, niestety trzeba było zrobić SR ponieważ nie chciał znaleźć zagubionego sygnału, po resecie sygnał złapany w kilka sekund
- pod koniec trasy (kilkanaście kilometrów do Władysławowa, pojawiło się, iż do celu pozostaje 35 km, natomiast czas dotarcia był poprawny czyli 10 minut. Na 1 km przed metą pojawiła się prawidłowa odległość "1,1 km do celu"

Na wakacjach będę 2 tyg. mam nadzieję, że zdążę pobrać wersję final 6.9 aby wrócić do Poznania bez problemów opisanych powyżej, tymbardziej, że chcę pojechać na wyznaczonej automatycznie trasie (sprawdzić LD i inne udogodnienia)
iAM 5.3 Polska 1604
AM'Traffic

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #141 dnia: Lipiec 30, 2011, 22:23:18 »
słownika numer drogi znalazł nazwe ulicy, a raczej brak tej nazwy, co czasami się zdarza przy malutkich uliczkach, zakrętach itd i potraktował jajko numer drogi "bez nazwy"  :mrgreen:.
"bez nazwy" miałem od węzła tynieckiego do węzła mirowskiego. Po zjechaniu z autostrady zabrał się za studiowanie słownika.
Poza tym, żadnej numeracji drogi, żadnego prostokącika... zresztą bez znaczenia, bo tak małej czcionki trudno odczytać  :O

*

Konrad4x

« Odpowiedź #142 dnia: Lipiec 30, 2011, 22:27:33 »
ja dzis mialem jeszcze taki kwiatek, ze na gornej belce mialem kompletnie pusto, dopiero po manewrze slownik sie obudzil i pokazal na belce co mnie tam czeka za kilka kilometrow. Niestety obrazka nie zrobilem  :(

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #143 dnia: Lipiec 30, 2011, 23:05:33 »
ja dzis mialem jeszcze taki kwiatek, ze na gornej belce mialem kompletnie pusto
Brak informacji jest lepsza od dezinformacji  :ok:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #144 dnia: Lipiec 30, 2011, 23:18:03 »
Nie widzę różnic, przecież wyraźnie piszę.
Tam gdzie 6.9 nie pokazuje nazwy, tam 6.8.1 też nie pokazuje.
To może masz inną AM 6.8.1
A na dolnej może Ci nie wyświetlać, bo się nie mieszczą.
Na górnej też...
To w końcu widzisz różnicę czy nie?
Bo AM 6.8.1 obcina nazwy ulic/rond a AM 6.9 nie pokazuje wcale.
AM 6 8 1

Połączone: [time]Lipiec 30, 2011, 23:27:46[/time]
ja dzis mialem jeszcze taki kwiatek, ze na gornej belce mialem kompletnie pusto, dopiero po manewrze slownik sie obudzil i pokazal na belce co mnie tam czeka za kilka kilometrow. Niestety obrazka nie zrobilem  :(
Bo jeśli np. manewr jest na rondzie to AM w nazwie manewru poikazuje nazwę ronda (nie wiem po co) zamiast nazwę ulicy za rondem (przykład na moim filmiku wyżej ronda im.Honorowych Krwiodawców).
Może trafiło Ci się  rondo bez nazwy.
Podobnie jest, jeśli za manewrem jest kilkumetrowy odcinek drogi, który jest rozdzielony wysepką między zjazdem w prawo ze strony przeciwpołożnej. Dla AM to jeszcze nie jest następna ulica i pokazuje tylko np. nr drogi zamiast nazwy ulicy.
Na moim filmiku tak jest przy skręcie w lewo z Al.Solidarności w Al.Sikorskiego.
Jeśli ten kilkumetrowy odcinek nie był numerowaną drogą, to na górnej belce miałeś pusto.

Ciekawe jest, jak się jedzie od centrum Al.Kraśnicką i skręca się w Boh.Monte Cassino (podobny układ dróg z wysepkami).
Zamiast komunikat być jedynie "w lewo" to jest "w lewo i za 10 metrów prosto". Pomijając bezsensowność tak drobiazgowego rozkładania układu dróg to niby gdzie miałbym pojechać po skręceniu w lewo?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2011, 23:35:31 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #145 dnia: Lipiec 30, 2011, 23:32:28 »
Nie znalazłem różnic u siebie na oryginalnych skórkach.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #146 dnia: Lipiec 30, 2011, 23:53:05 »
No to jeśli nie widzisz, że po skręcie z Al.Solidarności w lewo w Al.Sikorskiego w AM 6.8.1 na górnej belce pojawia się nazwa ronda (Honorowych Krwiodawców) a w AM 6.9 tylko numer drogi to ja przepraszam.
Skórki oryginalne (nocne).
W tym temacie z mojej strony EOT.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #147 dnia: Lipiec 31, 2011, 00:22:09 »
-brak ostrzegania glosowego i graficznego na niektorych fotoradarach nie wiem od czego to zalezy
Brak ostrzegania glosowego wystepuje juz od kilkunastu wersji i nadal nie jest to poprawione. Raz ostrzega, raz nie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #148 dnia: Lipiec 31, 2011, 00:24:01 »
Ale ja tam nam nazwę ronda i w 6.8.1 i w 6.9, być może dlatego że mi się ta cała nazwa mieści.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #149 dnia: Lipiec 31, 2011, 00:25:59 »
W AM 6.8.1 też mi się cała nazwa ronda mieści (o ile dobrze pamiętam).
Abstrahując - uważam, że lepsza jest obcięta nazwa niż żadna.

Połączone: [time]Lipiec 31, 2011, 00:27:35[/time]
Jak Wam się widzą nowe blokady?
Mam na myśli odejście od MiploTrafficu?
Bo docelowo będą tylko przez AM.
Np. w Lublinie MipoloTraffic ma blokadę na Młyńskiej (zamknięta ulica na 10 dni) a w AM'Traffic cisza.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2011, 00:32:56 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol