AutoMapa 6.6.0 beta 2

• 523 Odpowiedzi
  • 136557 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: AutoMapa 6.6.0 beta 2
« Odpowiedź #330 dnia: Sierpień 08, 2010, 13:47:12 »
Powiedzcie mi, czy poprawiło się coś w tej wersji z paskiem postępu trasy?
Dokładnie chodzi mi o to, że podczas nawigacji, jeśli mapa przeliczyła sobie trasę (co zdarzało się dość często) to pasek postępu zaczynał biec od nowa - nie uwzględniając pierwotnego punktu startu trasy.
Nic się nie zmieniło... co gorsza... jadąc z traffickiem przeliczanie całej trasy następuje co kilka minut  i za każdym razem pasek startuje od nowa - nawet jeśli jedzie się po wyznaczonej trasie......

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #331 dnia: Sierpień 08, 2010, 14:29:36 »
Zauważyłem błąd podczas włączania / wyłączania wyświetlania POI na mapie.
Przy włączonej opcji "zawierające punkty" (pod ikoną lornetki)- nie da się wyświetlić sklepów REAL , które oczywiście istnieją i można je wyszukać używając opcji szukania POI.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2010, 14:36:27 wysłana przez Darkph »

*

Bilunia

« Odpowiedź #332 dnia: Sierpień 08, 2010, 14:56:31 »

Nic się nie zmieniło... co gorsza... jadąc z traffickiem przeliczanie całej trasy następuje co kilka minut  i za każdym razem pasek startuje od nowa - nawet jeśli jedzie się po wyznaczonej trasie......

Pozdr
Jeżeli trasa jest wyznaczona z pozycji GPS do "Prowadź do", to tak chyba powinno być.
Gorzej, jeżeli wyznaczysz trasę pomiędzy np. dwoma zapisanymi punktami i po przeliczeniu przez Traffic, zapomni o dotychczas pokonanym odcinku. Jak wtedy skorzystać z funkcji "Odwróć trasę" ?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #333 dnia: Sierpień 08, 2010, 15:02:04 »
Jeżeli trasa jest wyznaczona z pozycji GPS do "Prowadź do", to tak chyba powinno być. ...
Będę oponował.
Funkcja "Prowadź do" po prostu automatycznie ustawia punkt "Start" w aktualnej pozycji GPS, zamiast wybierania jej z menu/prowadź do.
Ponadto pasek postępu ma graficznie pokazać na jakim etapie trasy się znajdujemy, co przy obecnym stanie nie jest możliwe.
Przeliczenie trasy po uzyskaniu nowych danych LD jest tylko korektą trasy a nie jej wyznaczeniem od nowa.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #334 dnia: Sierpień 08, 2010, 15:27:38 »
Przeliczenie trasy po uzyskaniu nowych danych LD jest tylko korektą trasy a nie jej wyznaczeniem od nowa.
Tylko po co korygować całą trasą skoro napływają te same dane co 5, 10, 15 czy 20 minut temu... czyli gdy nic sie nie zmienia???
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2010, 15:31:00 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #335 dnia: Sierpień 08, 2010, 15:38:34 »
Przecież nie koryguje całej trasy tylko pozostałą. Zresztą nie o tym mowa.
Pisałem to a pro pos paska postępu.
Pasek postępu ma pokazać na jakim etapie całej podróży jesteś. Jeśli po korekcie trasy (i tu nieważne czy całej czy od bieżącego punktu) pasek "startuje" od nowa to nie pokazuje już na jakim etapie podróży jesteś tylko ile Ci pozostało do końca.
A te parametry masz w pilocie (km, czas).
Pozdrawiam
Karol

*

Bilunia

« Odpowiedź #336 dnia: Sierpień 08, 2010, 15:38:34 »

Jeżeli start był wyznaczony z punktu GPS, to przeliczenie jest praktycznie wyznaczeniem trasy od nowa, tyle że z aktualnej pozycji GPS. Przecież nie będzie Ci wyznaczało poprawek na odcinku, który jest już za tobą. Można by dyskutować, czy pasek postępu powinien pamiętać całą pierwotną trasę w odniesieniu do naszej aktualnej pozycji na niej. Ciekawe, jak to będzie wyglądało, jeżeli wyznaczysz trasę pomiędzy dwoma wskazanymi z mapy punktami (lub zapisanymi, czy adresami) i na dodatek będziesz miał już za sobą pokonany punkt Przez. Żeby się nie okazało, że każe Ci go zaliczyć ponownie. :worried:

« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2010, 15:42:06 wysłana przez Bilunia »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #337 dnia: Sierpień 08, 2010, 15:46:50 »
Jeżeli start był wyznaczony z punktu GPS, to przeliczenie jest praktycznie wyznaczeniem trasy od nowa, tyle że z aktualnej pozycji GPS. ...
Fizycznie być, może program to tak robi. Ale to już jest inna bajka.

Ale jaka jest idea paska postępu?
Jak dla mnie (to co już pisałem) pasek ma pokazać na jakim etapie całej, pierwotnie zaplanowanej podróży jestem.
Jeśli jest tak jak piszą ludzie, że pasek "startuje" od nowa to jest zdublowaniem graficznym dwóch okienek z pilota (pozostało km, pozostało [czas]). Wówczas, jak dla mnie byłby on zbędny.
A takiej informacji (czy jestem w połowie podróży, czy może większość mam za sobą) - jak ja rozumuję ideę paska postępu - w pilocie nie ma. I wówczas stanowi on jakąś kolejną informację dla użytkownika.

A tak na marginesie, to może program, po otrzymaniu nowych danych LD przeliczyłby trasę w ten sposób:
1. pierwotny punkt "Start"
2. wyznaczenie nowej, całej trasy gdzie:
a) start pozostaje bez zmian
b) bieżąca pozycja GPS staje się "wirtualnym" punktem "przez punkt" (bez zaznaczania na mapie itp).
c) punkt "Koniec" bez zmian.  :mrgreen:

Wtedy pasek miałby szanse pokazywać, to co ma pokazywać.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2010, 15:48:49 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Bilunia

« Odpowiedź #338 dnia: Sierpień 08, 2010, 15:54:38 »
Tu się zgadzam z Tobą w każdej kropce.
Niestety pragnienia, a rzeczywistość, to inna bajka.
Dlatego nie korzystam z Traffica, by sobie na trasie nie komplikować życia. Co prawda, ostatnio w Białogardzie byłem gotów zmienić zdanie (zamknęli mi most, gdy wracałem), ale wolę skorzystać z pewnych objazdów, niż z niepewnych blokad etc.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #339 dnia: Sierpień 08, 2010, 15:56:44 »
Raz tylko to sprawdzalem, ale mam wrazenie ze pasek postepu dziala prawidlowo w komputerze pokladowym. W pilocie po otrzymaniu danych i ponownej rekalkulacji pasek startuje od nowa, a w komputerze bylo ok.

*

Bilunia

« Odpowiedź #340 dnia: Sierpień 08, 2010, 16:02:14 »
Raz tylko to sprawdzalem, ale mam wrazenie ze pasek postepu dziala prawidlowo w komputerze pokladowym. W pilocie po otrzymaniu danych i ponownej rekalkulacji pasek startuje od nowa, a w komputerze bylo ok.
Tylko, że wszyscy jeździmy mając przed oczami Pilota, a nie komputer  :O~

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #341 dnia: Sierpień 08, 2010, 16:05:54 »
Tylko, że wszyscy jeździmy mając przed oczami Pilota, a nie komputer  :O~

Dlatego tylko raz to sprawdzilem ;P

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #342 dnia: Sierpień 08, 2010, 16:25:55 »
Może mi ktoś powiedzieć czemu ten pasek służy oprócz bajeru zajmującego miejsce na ekranie? Przecież w pilocie wyraźnie jest napisane ile jest do celu.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #343 dnia: Sierpień 08, 2010, 16:39:12 »
Może mi ktoś powiedzieć czemu ten pasek służy oprócz bajeru zajmującego miejsce na ekranie? Przecież w pilocie wyraźnie jest napisane ile jest do celu.

W powyższych postach jest kilka razy napisane.
Że zacytuje kolegę Karola
Jak dla mnie (to co już pisałem) pasek ma pokazać na jakim etapie całej, pierwotnie zaplanowanej podróży jestem.
Bardzo przydatna funkcja, pod warunkiem oczywiście że działa prawidłowo - czyli nie tak jak w obecnej wersji.

Jak nie potrzebny - można wyłączyć w ustawieniach.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #344 dnia: Sierpień 08, 2010, 17:53:50 »
O tym że można go wyłączyć doskonale wiem. I jako dodatkowy bajer który można włączyć i wyłączyć całkowicie akceptuje. Natomiast dziwi mnie że spora część tematu skupia się na tym bajerze. Ja mam wyłączony i wystarczy że spojrzę na pilota na początku trasy (mam 200km do celu) potem w którymkolwiek miejscu trasy i wiem jaki procent przejechałem i na jakim etapie jestem. Ale każdy ma swoje preferencje i niech tak zostanie.                 

*

Bilunia

« Odpowiedź #345 dnia: Sierpień 08, 2010, 18:17:24 »
Ja mam wyłączony i wystarczy że spojrzę na pilota na początku trasy (mam 200km do celu) potem w którymkolwiek miejscu trasy ...             
Ty wyłączyłeś, ja wyłączyłem i pewnie wielu innych użytkowników z tego paseczka nie korzysta.
Co nie oznacza, że nie zauważamy jego specyfiki wskazań, przy korzystaniu jednocześnie z Traffica. Ktoś ten niuans przeoczył, ktoś uważa, że to nieistotne, bo z tego nie korzysta ...
Idąc tym tokiem myślenia, można domniemywać, że jeszcze w kilku kolejnych wersjach zostanie ten element niedostosowany do Traffica - bo chyba w tym rzecz.

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #346 dnia: Sierpień 08, 2010, 20:34:56 »
Na weekend została zablokowana Prymasa Tysiąclecia w Wawie (od ul. Armatniej do ronda Zesłańców Syberyjskich)  - weekendowy remont nawierzchni. Pobrałem informacje o utrudnieniach drogowych, najnowsze blokady Miplo i co? i dupa zbita, żadne z nich nie uwzględniło zamknięcie największej przelotówki PN-PD w Warszawie, które wygenerowało od razu korki w innych miejscach. To po co to wszystko? Dla zabawy? PRu?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2010, 20:37:07 wysłana przez MarioM74 »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #347 dnia: Sierpień 08, 2010, 20:40:56 »
Na weekend została zablokowana Prymasa Tysiąclecia w Wawie (od ul. Armatniej do ronda Zesłańców Syberyjskich)  - weekendowy remont nawierzchni. Pobrałem informacje o utrudnieniach drogowych, najnowsze blokady Miplo i co? i dupa zbita, żadne z nich nie uwzględniło zamknięcie największej przelotówki PN-PD w Warszawie, które wygenerowało od razu korki w innych miejscach. To po co to wszystko? Dla zabawy? PRu?

A zadałeś sobie trud ich wstawienia do Miplo? Pewnie nie. Jak liczysz na tzw. drapane a sam nic lub niewiele wnosisz to takie są skutki.
Bardzo dużo takich blokad w Warszawie wstawiam ja. W tym tygodniu od piątku akurat byłem poza domem, bez dostępu do netu (tak, są w tym kraju takie miejsca, gdzie nie ma zasięgu EDGE/GPRS), dlatego też ich nie wstawiłem, chociaż informacje o nich miałem w piątek ok. godziny 10.00.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #348 dnia: Sierpień 08, 2010, 20:42:32 »
Na weekend została zablokowana Prymasa Tysiąclecia w Wawie (od ul. Armatniej do ronda Zesłańców Syberyjskich)  - weekendowy remont nawierzchni. ...
A zadałeś sobie trud ich wstawienia do Miplo?...
Teraz to po ptokach...
Pozdrawiam
Karol

*

Zachu

« Odpowiedź #349 dnia: Sierpień 08, 2010, 21:32:42 »
Informacja o weekendowych frezowaniach nie jest tajna, mało tego można dostawać powiadomienie sms o utrudnieniach.
Proszę, zakładka sms: http://inwestmapa.um.warszawa.pl/ dodatkowo http://siskom.waw.pl/aktualnosci.htm. To chyba producent powinien się bawić w dodawanie tego do inteligentnych traffików a nie społeczne dzióbanie.

ochkarol tryb ADHD wiecznie włączony ;)

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #350 dnia: Sierpień 08, 2010, 21:44:52 »
A zadałeś sobie trud ich wstawienia do Miplo? Pewnie nie. Jak liczysz na tzw. drapane a sam nic lub niewiele wnosisz to takie są skutki.

Gdybym o nich wiedział wcześniej to bym wstawił. A wstawienie ich o w niedzielę  wieczorem, gdy się o nich dowiedziałem jadąc tamtędy, to jest raczej bez sensu.
Ale miplo to tylko jedno źródło. Dlaczego nie ma o tym informacji w pobieranych "na żywo" utrudnieniach w ruchu?

Po??czone: Sierpień 08, 2010, 21:46:38
Informacja o weekendowych frezowaniach nie jest tajna, mało tego można dostawać powiadomienie sms o utrudnieniach.

Dzięki. Chyba sobie strzelę subskrypcję :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2010, 21:46:38 wysłana przez MarioM74 »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #351 dnia: Sierpień 08, 2010, 22:13:50 »
... To chyba producent powinien się bawić w dodawanie tego do inteligentnych traffików a nie społeczne dzióbanie. ...
Może kiedyś Aquart/Miplo dojrzeją do tego...

Po??czone: Sierpień 08, 2010, 22:15:40
... Dlaczego nie ma o tym informacji w pobieranych "na żywo" utrudnieniach w ruchu?
Też dobre pytanie ...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2010, 22:15:40 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #352 dnia: Sierpień 08, 2010, 22:59:58 »
Może zatem wyślijmy petycję do AM z prośbą o usunięcie tej funkcji skoro nie potrafią sobie z tym poradzić -  przynajmniej żenady dałoby się uniknąć...

Połączone: [time]Sierpień 08, 2010, 23:02:25[/time]

A zadałeś sobie trud ich wstawienia do Miplo?
Czy traffic nie powinien tego uwzględnić, to po cholerę płacimy z bity by ci od traffica pierdzili w stołki?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2010, 23:07:01 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #353 dnia: Sierpień 08, 2010, 23:24:40 »
Czy traffic nie powinien tego uwzględnić, to po cholerę płacimy z bity by ci od traffica pierdzili w stołki?

AM Traffic aka Live Drive nie uwzględnia wielu rzeczy. Na razie jest to IMHO bardziej zabawka marketingowa, niż produkt finalny.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #354 dnia: Sierpień 08, 2010, 23:36:21 »

AM Traffic aka Live Drive nie uwzględnia wielu rzeczy. Na razie jest to IMHO bardziej zabawka marketingowa, niż produkt finalny.
A o czym ja pisałem jak nie o tym by wzięli się do roboty i to co reklamują od miesięcy było tym o czym ludziom mówią.....!
Przez tyle miesięcy działało to w trybie zbierania danych a teraz okazuje się, ze nawet nie mają przemyślanej koncepcji działania ... bo jak nazwać te ciągłe rekalkulacje calej trasy, białe ekrany z potwierdzaniem dróg czy promow w czasie jazdy czy problemy z paskiem.....!
Ja ze względu na LD zmieniłem sprzęt a jedynym efektem jaki z tego mam to kalkulację całej trasy co 5 minut i biały ekran i konieczność  potwierdzania dróg płatnych i promów..... w czasie jazdy z narażeniem życia!!!
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2010, 23:54:52 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
  • Sprzęt: N560, i600, i900, HD2
« Odpowiedź #355 dnia: Sierpień 09, 2010, 00:37:02 »
Mnie ostatnio beta2 zawiodła trochę. Wracałem z urlopu, prosta trasa z Katowic do Warszawy:

1. Traffic wpakował mnie w z........y korek przed Częstochową.
2. Objazdu program nie potrafił stworzyć, musiałem sam wypatrzeć drogi i nimi jechać na 2D.
3. W Częstochowie zamiast na wiadukt kieruje dołem przez skrzyżowanie (robi też tak w Warszawie na trasie Ł. kierując na rondo Jazdy Polskiej zamiast dołem na Pragę).
4. Najciekawsze w Mszczonowie - program kazał zjechać zjazdem na Sochaczew i na samym zjezdzie zawrócić i wjechać spoworotem na katowiczankę.

No masakra!  :E
Pozdrawiam,
                              Montrala

*

Offline Matthius

• *
  • 62
  • Sprzęt: Navroad 780H & Asus A632
« Odpowiedź #356 dnia: Sierpień 09, 2010, 08:24:05 »
Mnie ostatnio beta2 zawiodła trochę.

Punkty 3 i 4 to żadna nowość, mam to samo w wersji 6.5.
Problem pojawia się również na skrzyżowaniu Alei Krakowskiej z Hynka i na trasie Warszawa - Radom.

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #357 dnia: Sierpień 09, 2010, 09:01:42 »
2. Objazdu program nie potrafił stworzyć, musiałem sam wypatrzeć drogi i nimi jechać na 2D.

Nawet gdy ręcznie założyłeś blokadę odcinka?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #358 dnia: Sierpień 09, 2010, 09:02:20 »
Punkty 3 i 4 to żadna nowość, mam to samo w wersji 6.5.
Problem pojawia się również na skrzyżowaniu Alei Krakowskiej z Hynka i na trasie Warszawa - Radom.
Przy trasie szybkiej????
Pytam bo zauważyłem wcześniej, ze na optymalnej tak bywało ale na szybkiej już nie....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Matthius

• *
  • 62
  • Sprzęt: Navroad 780H & Asus A632
« Odpowiedź #359 dnia: Sierpień 09, 2010, 10:27:01 »
Przy trasie szybkiej????
Pytam bo zauważyłem wcześniej, ze na optymalnej tak bywało ale na szybkiej już nie....

Tak, trasa szybka to jedyny typ jakiego używam w mieście.