AutoMapa 6.6.0 beta 2

• 523 Odpowiedzi
  • 136393 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
Odp: AutoMapa 6.6.0 beta 2
« Odpowiedź #240 dnia: Sierpień 01, 2010, 22:50:27 »
Same zdarzenia drogowe można sobie pobrać bez łapania fixa.

W moim przypadku nie mozna !

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #241 dnia: Sierpień 01, 2010, 22:54:05 »
Ja włączam sobie neta via WiFi, potem AM i pobieram.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #242 dnia: Sierpień 01, 2010, 22:56:09 »
A jaki jest sens pobierania tych zdarzeń w domu?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #243 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:02:43 »
Po pierwsze informuję tylko o technicznej możliwości.
Po drugie WiFi możesz mieć przed domem  :P
Wówczas łączysz się z netem via WiFi, odpalasz AM, łapiesz fixa, ustalasz trasę, pobierasz dane o "zdarzeniach drogowych", minimalizujesz AM, wyłączasz WiFi, wracasz do AM i w trasę...
A co ona z tymi zdarzeniami zrobi to już nie wiem - nie miałem okazji się przekonać.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #244 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:04:53 »
A co ona z tymi zdarzeniami zrobi to już nie wiem - nie miałem okazji się przekonać.

Nic nie robi. To znaczy informuje Ciebie o korku, jak już w nim stoisz :P

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #245 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:06:23 »

Czyli są to pobierane zdarzenia chwilowe np. wypadki, zamknięte odcinki, itd ?? Te same dane które można pobierać on-line ??

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #246 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:19:11 »
Ciekawostka APR.
Jadąc przez most Łazienkowski (Wawa) w kierunku centrum, APR pokazuje mi 3 zielone strzałki. Tyle że jedna z nich pokazuje skręt w prawo. To mogę tym pasem jechać chcąc jechać prosto ? :) Pomijając oczywiście fakt, że to BUS pas :)
Potem APR świeci się przez blisko kilometr (zrzut1)  :)
Czy na A4 APR pokazuje się cały czas ? (zrzut2) Mam zamiar za kilka dni wybrać się w trasę gdzie będę jechał ponad 300 km po A4 i nie bardzo mi się uśmiecha oglądać to przez większość trasy  :S Jeśli tak jest to chyba na razie to wyłączę.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #247 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:26:23 »
Na A4 od Wrocławia do zjazdu na Opole APR jest wyświetlany non-stop. To samo jest na A2 od węzła Piątek do węzła Stryków. Taki dodatek na ekranie :)

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #248 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:29:14 »
Dziękuję za taki dodatek :) Wyłączam to. No chyba, że do czwartku wyjdzie oficjalna wersja z poprawionym APR. Mamy ledwie kilka autostrad, a ja tu siostry widzę niezły burdel :E

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #249 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:29:36 »

Czyli są to pobierane zdarzenia chwilowe np. wypadki, zamknięte odcinki, itd ?? Te same dane które można pobierać on-line ??
W 99,9% przypadków są to informacje o robotach drogowych lub innych długotrwałych blokadach, o wypadkach jeszcze się z tego systemu nie dowiedziałem, IMHO ten system jak na razie niepotrzebnie dubluje w większości przypadków funkcje, którą spełnia już od dawna MIPLO.

« Odpowiedź #250 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:35:27 »
...Mam zamiar za kilka dni wybrać się w trasę gdzie będę jechał ponad 300 km po A4 i nie bardzo mi się uśmiecha oglądać to przez większość trasy...
A po co Ci nawigacja na A4? Boisz sie, że zabłądzisz?

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #251 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:42:49 »
Jadę nie tylko po A4, więc się przyda. Jak jedziesz długo po autostradzie to wyłączasz nawigację? Szkoda Ci prądu czy jak? Poza tym przynajmniej wiem ile mi zostało do celu i mniej więcej o której będę na miejscu :P
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2010, 23:44:41 wysłana przez iceneon »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #252 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:44:32 »

Nic nie robi. To znaczy informuje Ciebie o korku, jak już w nim stoisz :P

Zalezy od "ikonki". Jedne rzeczywiscie tylko informuja, nawet o tym ze droga jest zablokowana, a AM i tak prowadzi ta trasa (blokady z miplo usuniete na czas zrzutu ekranu), a drugie juz blokuje droge (rowniez bez blokad z miplo).

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #253 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:55:33 »
W 99,9% przypadków są to informacje o robotach drogowych lub innych długotrwałych blokadach, o wypadkach jeszcze się z tego systemu nie dowiedziałem, IMHO ten system jak na razie niepotrzebnie dubluje w większości przypadków funkcje, którą spełnia już od dawna MIPLO.

Czyli dubluje MiploTraffic ??
Jeżeli tak to przestaje się męczyć nad uruchomieniem tego.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
Odp: AutoMapa 6.6.0 beta 2 - ograniczenia prędkości
« Odpowiedź #254 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:59:36 »
Czy w 6.6 beta (albo moze już w nowszych 6.5.0x) AM nauczyła się wreszcie, że "zwykłe" ograniczenie prędkości obowiązuje w Polsce tylko do skrzyżowania? Moja wczesna 6.5.0 (mapa 1004) wciąż zazwyczaj wyłącza ograniczenie dopiero w miejscu, gdzie stoi znak 'w przeciwną stronę' co jest wysoce denerwujące i mylące, zwłaszcza na drogach, gdzie jest dużo ograniczeń (poza obszarami zabudowanymi).

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #255 dnia: Sierpień 02, 2010, 03:11:04 »
Czyli dubluje MiploTraffic ??
Jeżeli tak to przestaje się męczyć nad uruchomieniem tego.
Niestety dubluje tylko funkcję jaką spełnia MiploTraffic, ale nie wszystkie punkty które są widoczne w zdarzeniach są widoczne w Miplo i odwrotnie. Pozatym dokładność umiejscowienia informacji w zdarzeniach pozostawia wiele do życzenia, cała masa punktów jest umieszczona np, gdzieś na trawniku pomiędzy czterema ulicami czy też jak pokazywał wcześniej NocnyMarek nawet na środku jeziora :E.
Osobiście wolałbym aby informacje o robotach drogowych czy długoterminowych blokadach były przekazywane przez Aquart do Miplo a funkcja pokazywania zdarzeń obejmowała tylko zdarzenia nagłe, np. wypadki czy korki.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2010, 03:17:42 wysłana przez tomek1970 »

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #256 dnia: Sierpień 02, 2010, 09:41:41 »
Na A4 od Wrocławia do zjazdu na Opole APR jest wyświetlany non-stop. To samo jest na A2 od węzła Piątek do węzła Stryków. Taki dodatek na ekranie :)

Akurat na tym odcinku APR wyświetla  się tylko przy zjazdach z A4,wg mnie trochę za późno wyświetla się strzałeczka  zielona w prawo przy właściwym naszym zjeździe z przekreślonymi pasami na wprost.

*

Offline ochkarol

• 4813
Odp: AutoMapa 6.6.0 beta 2 - ograniczenia prędkości
« Odpowiedź #257 dnia: Sierpień 02, 2010, 09:49:48 »
Czy w 6.6 beta (albo moze już w nowszych 6.5.0x) AM nauczyła się wreszcie, że "zwykłe" ograniczenie prędkości obowiązuje w Polsce tylko do skrzyżowania? Moja wczesna 6.5.0 (mapa 1004) wciąż zazwyczaj wyłącza ograniczenie dopiero w miejscu, gdzie stoi znak 'w przeciwną stronę' co jest wysoce denerwujące i mylące, zwłaszcza na drogach, gdzie jest dużo ograniczeń (poza obszarami zabudowanymi).
Z tego co się zorientowałem, to dalej nie ma dla ograniczeń prędkości rozgraniczenia na kierunki ruchu.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #258 dnia: Sierpień 02, 2010, 11:58:09 »
Mam nadzieję, że LiveDrive  :grin:. Jak wyjeżdżałem z Ustki dzisiaj o 12.35, wg AM miałem wjechać na "jedynkę" koło Torunia, tymczasem Hołek ściągnął mnie z DK10 i drogami wojewódzkimi "wrzucił" na "jedynkę" w Kowalu.
Ja jechałem na AM6.5, ale efekt ten sam - za Toruniem ściągnęła mnie z DK10 na lokalne, przejechałem kawałek po lasach po czym kazała wrócić. Potem w radiowym Traffiku słyszałem o jakichś utrudnieniach na 10 w okolicach Torunia, więc może zadziałało?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #259 dnia: Sierpień 02, 2010, 12:11:59 »
A trasa była już tym "objazdem" wytyczona na początku, czy AM rekalkulowała trasę?

A to przypadkiem nie ten objazd?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2010, 12:15:13 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #260 dnia: Sierpień 02, 2010, 15:28:23 »

W moim przypadku to nie był ten objazd, zjechałem z DK10 na DK15, z której po kilku kilometrach trafiłem na DW 250, następnie 266, 252, 268 i 265 dojechałem do DK1 w Kowalu.

*

pliers

« Odpowiedź #261 dnia: Sierpień 02, 2010, 15:49:12 »

W moim przypadku to nie był ten objazd, zjechałem z DK10 na DK15, z której po kilku kilometrach trafiłem na DW 250, następnie 266, 252, 268 i 265 dojechałem do DK1 w Kowalu.

to dobrze że Cię nie puściło przez Włocławek :-)

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #262 dnia: Sierpień 02, 2010, 17:13:31 »
Czy na A4 APR pokazuje się cały czas ?
Wczoraj widziałem to samo na A1 i na obwodnicy Trójmiasta (S6).
Najwięcej zabawy miałem jak wjeżdżałem na obwodnicę z kierunku Gdańska Oliwy (węzeł Osowa) w stronę Lodzi.
I według asystenta nie powinienem skręcać we wjazd na obwodnicę, tylko jechać dalej prosto :-)
(Dobrze że wiedziałem gdzie mam jechać )

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #263 dnia: Sierpień 02, 2010, 20:49:29 »
Akurat na tym odcinku APR wyświetla  się tylko przy zjazdach z A4,wg mnie trochę za późno wyświetla się strzałeczka  zielona w prawo przy właściwym naszym zjeździe z przekreślonymi pasami na wprost.

To chyba mamy inny program :)) Wyświetla się praktycznie nonstop, gaśnie zaraz po zjeździe na jakiś parking, po minięciu wjazdu z parkingu na autostradę znowu się wyświetlają dwie zielone strzałki.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #264 dnia: Sierpień 02, 2010, 21:02:31 »

Bo AM liczy do zjazdu a nie do początku pasa do prawoskrętu.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline lucpo1

• *
  • 76
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #265 dnia: Sierpień 03, 2010, 09:06:26 »
Z Katowic do zjazdu na Wieliczkę też często są dwie strzałki.  Dodatkowo są pasy których nie ma  :grin:

*

Offline andi4444

• **
  • 101
  • Sprzęt: iPhone 6 plus 64GB + Samsung S6 Edge Plus
« Odpowiedź #266 dnia: Sierpień 03, 2010, 09:08:55 »
Parę spostrzeżeń ode mnie: Będąc na wakacjach pojawiła sie wersja 6.6.0 beta 1 i beta 2. Zastanawiałem sie czy instalować betę w perspektywie powrotu z wakacji do domu? No cóż postanowiłem to zrobić, co więcej postanowiłem wrócić nie po swojej ręcznie wytyczonej lecz zdałam się w pełni na urządzenie. dodam, że urządzenie to Samsung Omnia II (z włączonym am trafic) A więc po kolei: trasa Władysławowo-Poznań, pierwsze miłe zaskoczenie spotkało mnie na samym początku trasa została wytyczona z ominięciem 30 km mordęgi w korkach do obwodnicy trójmiejskiej (Ci co byli w Władku wiedzą o czym mówię) pojejachm przez Łebcz, Swięcino, do Wejcherowa, potem na Lębork, Bytów (przed Bytowem skręciłem w lewo i do Bytowa dojechałm inną trasą niż standardowa) Następnie w Bytowie na Chojnice ale po drodze skręt w prawo i znalazłem sie na drodze do Człuchowa, a potem dalej i dojechałem do Margonina, Budzynia i dostałem sie do trasy Piła-Poznań, pomyślałem masz tu człowieku teraz do Poznania auto za autem lecz tu kolejna niespodzianka przed Obornikami automapa dokonała przeliczenia i kazał skręcić w lewo na Rogoźno a potem nagle zamiast Rogoźno to skręciłem bezpośrednio na Murowaną Goślinę i prosto do Poznania.
Jestem b.mile zaskoczony!!! Po drodze mały ruch, były momenty że przez 5-10 inut nikt oprócz mnie nie pojawił sie na drodze, przyznam, że kilka razy drogi były dziurawe, łącznie może z 10 km, zdarzyło się kilkanaście kilometrów wąskej drogi.
APR bo na niego zwracałem szczególną uwagę pojawił się dopiero w ..... Poznaniu, ogólnie ok. ale w dwóch miejscach "babole" Na trasie w paru miejscach momentach (na mapie) pojawiały się informacje o przejazdach kolejowych, których faktycznie na "żywo" już nie ma. 2-3 razy sygnał zjeżdzał z trasy i gubił się
Miła niespodzianka spotkała mnie również w opcji dotrzesz do celu o: we Władysławowie a więc na początku trasy, AM pokazywała godzinę 22:45, na trasie często ten czas był modyfikowany od 22:40 do 23:05. Na miejscu byłem o 22:58 !!!!
Mam nadzieję,że finalna wersja 6.6.0 będzie bardziej stabilniejsza ale ogólnie ja jestem zadowolony
iAM 5.3 Polska 1604
AM'Traffic

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #267 dnia: Sierpień 03, 2010, 10:16:41 »
.....  ale w dwóch miejscach "babole" Na trasie w paru miejscach momentach (na mapie) pojawiały się informacje o przejazdach kolejowych, których faktycznie na "żywo" już nie ma. ....

Proponuję przestawić się za POI dostarczanych razem z mapą na te pochodzące z Miplo.
Wystarczy zaznaczyć kategorie przejazd kolejowy strzeżony i niestrzeżony do pobierania w Miplo. Przeprowadzić synchronizacje. Wejść do MENU/POI/WYŚWIETLANIE i odznaczyć kategorie przejazd kolejowy pozostałe a zaznaczyć te pobierane z Miplo.

Pozdrawiam,
PPepe

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #268 dnia: Sierpień 03, 2010, 10:34:22 »
Parę spostrzeżeń ode mnie: Będąc na wakacjach pojawiła sie wersja 6.6.0 beta 1 i beta 2. Zastanawiałem sie czy instalować betę w perspektywie powrotu z wakacji do domu? No cóż postanowiłem to zrobić, [...]

Widze, ze problem czesto sie tu przewija - wyjadacze zapewne o tym wiedza ;) - ale dla tych mniej zorientowanych podam, ze na wiekszosci urzadzen mozna miec kilka wersji AM (moze na niektorych dedykowanych sprzetach jest z tym gorzej). Jednym z najlatwiekszych mozliwosci, to chyba zmiana nazwy katalogu z programem. Podstawowy katalog Automapy to: AutoMapa EU, jesli mamy stabilna wersje, to mozemy zmienic ta nazwe katalogu np na Automapa EUstabilna i zainstalowac sobie wersje bete, ktora ponownie stworzy katalog AutoMapa EU. W takim wypadku bedziemy mieli na karcie/urzadzeniu dostepne 2 katalogi z AM. Gdyby w trasie cos sie nam nie podobalo z beta, to albo usuwamy caly katalog AutoMapy utworzony po zainstalowaniu wersji beta albo (zeby bylo szybciej) zmieniamy jego nazwe np na Automapa EUbeta, a poprzednia wersje, ktora nam dobrze dzialala z Automapa EUstabilna na AutoMapa EU i uruchamiamy ze skrotu, ktory utworzyla nam instalka AM. Skrot ten zawsze odnosi sie do katalogu AutoMapa EU dlatego mozna to tak wykorzystac. Zmiany w nazwach robimy dostepnym menadzerem plikow, np takim:
http://www.ghisler.com/ce.htm

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #269 dnia: Sierpień 03, 2010, 11:13:36 »
Ostatnia trasa na beta2 synchronizacja z Miploprzed wyjazdem i co 4h Poznan-Chojnice (sprzet HD2).

Poczatek trasy to ul. Obornicka w Poznaniu wyjazd po g.15 wiec troche aut bylo.
AM poczatek poprowadzila mnie standardowo i potem inaczej niz zwykle jezdzilem (Poznan-Pila-Zlotow-Lipka-Czluchow-Chojnice) odbicie na Margolin i praktycznie do Czluchowa drogami ze sladowym ruchem.

Inaczej bylo w drodze powrotnej ale tu na nawigacji BLOW GPS43YBT AM Beta1 synchronizacja z MIPLO przed wyjazdem i co 4h.
Trasa wyznaczona Chojnice-Kamien Krajenski-Sepolno Krajenskie-Wieckbork-Naklo nad Notecia-Kcynia-Wagrowiec-Murowana Goslina-Czerwonak-Poznan.

Wszystko ok gdyby nie to, ze w Murowanej Goslinie remont drogi (ruch wahadłowy) korek i ponad 40min w plecy. Zero oznaczenia / informacji z Miplo.