AutoMapa 6.6.0 beta 2

• 523 Odpowiedzi
  • 136343 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
Odp: AutoMapa 6.6.0 beta 2
« Odpowiedź #180 dnia: Lipiec 29, 2010, 18:58:32 »
Mam pytanie... jechałem dzisiaj po Warszawie i co jakiś czas słyszałem "utrudnienia w ruchu" (czy jakość tak) ale nie było żadnego opisu czy ikonki więc nie wiedziałem czy tu, czy za kilometr czy za 10... więc czy nie powinna być jakaś ikonka bo taki komunikat sam w sobie nic nie daje i nic nie oznacza...?

Ja za to mialem komunikat iz utrudnienia w rucu mam za 6km, a do konca trasy mailem 1,5 km :D
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #181 dnia: Lipiec 29, 2010, 19:31:17 »
Ale co mialem rozwiazywac? Ja tylko narzekalem, ze nie mam tej ikonki w menu. Po zmianie w pliku juz mam i glebiej moge kliknac Pobierz.

Rozumiem. A u mnie problem jest tego typu ze "pobierz" jest nieaktywne.

« Odpowiedź #182 dnia: Lipiec 29, 2010, 19:39:50 »
nie wiedziec czemu ale po wpisaniu nazwy miasta automapa 6.6 beta 2 zawiesza sie. zauwazylem ze po czystej instalacji działało ok, ale po update poi z miplo zaczelo sie wieszac przy wyznaczaniu adresu... dziwne... reset di ustawien fabrycznych nie pomogl a poi fotoradarow przyadaja sie ... :(

*

Offline inek1

• *
  • 69
  • Sprzęt: Garmin/ MIO A701/HTC Diamond/Lark 7/Blow 7
« Odpowiedź #183 dnia: Lipiec 29, 2010, 19:42:58 »
Mam pytanie... jechałem dzisiaj po Warszawie i co jakiś czas słyszałem "utrudnienia w ruchu" (czy jakość tak) ale nie było żadnego opisu czy ikonki więc nie wiedziałem czy tu, czy za kilometr czy za 10... więc czy nie powinna być jakaś ikonka bo taki komunikat sam w sobie nic nie daje i nic nie oznacza...?

Ja za to mialem komunikat iz utrudnienia w rucu mam za 6km, a do konca trasy mailem 1,5 km :D

Boże...................
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2010, 19:45:12 wysłana przez inek1 »
Miłego dnia :)

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #184 dnia: Lipiec 29, 2010, 20:40:21 »
Witam

A ja mam podstawowe pytanie dotyczące Zdarzeń AM Traffic
1. Skąd są pobierane dane?
2. Czy punkty są odzwierciedleniem jakiegoś punktu POI  z Miplo - jakie kategorie wchodzą w skład systemu?
3. Czy dane są pobierane z Targeo/ GDDKA?

4. Czy zdarzenia wpływają na routing?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #185 dnia: Lipiec 29, 2010, 21:10:58 »
Możliwe, że to PND nie nawiązuje w ogóle połączenia ActiveSync z komputerem, a podpina się jako USB mass storage (pendrive). Sprawdź to.
Mój Lark 50.2 nawiązuje połączenie ActiveSync i jest to widoczne zarówno na Larku jak i na laptopie - nowe powiązanie do synchronizacji. Oczywiście też mam możliwość przestawienia Larka, żeby zgłaszał się jako mass storage.
Jednak AM nie widzi tego połączenia.
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

« Odpowiedź #186 dnia: Lipiec 29, 2010, 21:21:51 »
nie wiedziec czemu ale po wpisaniu nazwy miasta automapa 6.6 beta 2 zawiesza sie. zauwazylem ze po czystej instalacji działało ok, ale po update poi z miplo zaczelo sie wieszac przy wyznaczaniu adresu... dziwne... reset di ustawien fabrycznych nie pomogl a poi fotoradarow przyadaja sie ... :(

Okazało się ,że taki efekt jest w beta2 jeśli przypisze się za dużo pamięci na punkty POI :) działą na ustawieniu 4MB na pentagram nomad p5210

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #187 dnia: Lipiec 29, 2010, 21:37:52 »
Ciekawostka APR.
Jadąc przez most Łazienkowski (Wawa) w kierunku centrum, APR pokazuje mi 3 zielone strzałki. Tyle że jedna z nich pokazuje skręt w prawo. To mogę tym pasem jechać chcąc jechać prosto ? :) Pomijając oczywiście fakt, że to BUS pas :)

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #188 dnia: Lipiec 29, 2010, 21:39:00 »
sp4jkk - myślę że to iż nie możesz ściągnąć tych danych jest celowo zrobione przez Aquart, zdaje się że zamysłem producenta jest to aby dane o zdarzeniach drogowych były ściągane via GSM i to że np mi udało się je ściągnąć jest kwestią zastosowania tzw. "sposobu", tzn. skonfigurowania AM tak jak do współpracy z mobilnym netem. Potwierdzeniem mojej tezy może być to że dane o zdarzeniach znikają z AM natychmiast po wyjściu z programu, o czym było w tym wątku wcześniej pisane.
P.S.
Wyślę dziś zapytanie do supportu odnośnie sposobu działania tej funkcji, przydałaby się jakaś konkretna informacja czy to że tak działa jest wg. nich ok. czy jest to jakiś bug.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #189 dnia: Lipiec 29, 2010, 21:46:35 »
... zdaje się że zamysłem producenta jest to aby dane o zdarzeniach drogowych były ściągane via GSM...
Nie. Pobierają się też via WiFi.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
« Odpowiedź #190 dnia: Lipiec 29, 2010, 21:52:59 »
Ściągają się przez wifi, ale przy skonfigurowaniu AM do współpracy z mobilnym netem.

*

pliers

« Odpowiedź #191 dnia: Lipiec 29, 2010, 22:04:11 »
sprawdzi ktoś czy ma w AM tą stację ?

http://www.miplo.pl/point.php?p=vpr6J5np

kilka wersji temu był z nią problem, była niewidoczna, w tej problem powrócił???

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #192 dnia: Lipiec 29, 2010, 22:22:33 »
POI dla tej stacji istnieje, jak najbardziej :wink:

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
« Odpowiedź #193 dnia: Lipiec 29, 2010, 22:33:29 »
Witam

A ja mam podstawowe pytanie dotyczące Zdarzeń AM Traffic
1. Skąd są pobierane dane?
2. Czy punkty są odzwierciedleniem jakiegoś punktu POI  z Miplo - jakie kategorie wchodzą w skład systemu?
3. Czy dane są pobierane z Targeo/ GDDKA?

4. Czy zdarzenia wpływają na routing?
Morette, Jerzu - pozwoliłem sobie dołączyć wasze pytania do swoich w mailu do supportu, mam nadzieję że się nie obrazicie :ok:, obiecuję opublikować odpowiedzi jeżeli je otrzymam.

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
« Odpowiedź #194 dnia: Lipiec 29, 2010, 22:37:12 »
A ja miałem komunikat "utrudnienia w ruchu teraz, zjedź w prawo" na środku pustej obwodnicy Wyszkowa.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #195 dnia: Lipiec 29, 2010, 23:39:37 »
Wydaje mi się, że Automapa sprawdza rodzaj urządzenia i jeśli to jest PND bez bluetooth i wifi to już na starcie skreśla z możliwości on-line. Mimo, że taka istnieje właśnie poprzez ActiveSync.

Póki co, to AM działa online tylko z urzadzeniami PNA z procesorem MTK (Navroad NR560, Blow 50 itp). Z Larkami i np z moim GoCleverem 5010 mimo pełnej obsługi połączeń internetowych via bluetooth, nie działa.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #196 dnia: Lipiec 29, 2010, 23:55:36 »
hardcorowo prowadzi ta beta - jadąc z Olkusza do Krakowa - (w ramach omijania korków jak sądzę) poprowadziła mnie przez Prądnik Korzkiewski potem kazała skręcić w Zielonkach po to żeby mnie wrzucić w Bibice/Węgrzce na drogę z Kielc,
i nawet bym to przeżył - ale w taki potężny korek mnie wkopała że zwątpiłem :/  30 minut stałem dodatkowo na wjeździe do Krakowa

lata świetlne dzielą automapę do prawidłowej nawigacji jak to ma tak wyglądać
ustawienia optymalne bez żadnych wynalazków  nie wymyślałem - instalowałem betę2 rano na czysto

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #197 dnia: Lipiec 30, 2010, 09:37:02 »
Pomimo wyłączenia w Ustawieniach->Komunikaty opcji "informuj o odległości do celu"  - zarówno po wyznaczeniu trasy oraz co jakiś czas mam ustawione na "nie informuj", to po rekalkulacji trasy zarówno po zjechaniu z trasy jak i przeliczeniu przez LiveDrive otrzymuję ten komunikat. Sprzęt HTC Diamond2, instalacja AM6.6b2 na czysto.

Możecie potwierdzić lub zaprzeczyć?

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #198 dnia: Lipiec 30, 2010, 10:22:48 »
Nic nie kumam - trasa ta co zwykle, grzegórzecka-wrocławska w Krakowie, do dziś nie miałem asystenta. Dziś się pojawił na rondzie mogilskim :O Kompletnie nic nie kombinowałem, zawsze staruję z tego samego miejsca /+-10m/. O co kaman? :)

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
  • Sprzęt: N560, i600, i900, HD2
« Odpowiedź #199 dnia: Lipiec 30, 2010, 11:05:02 »
Ciekawostka APR.
Jadąc przez most Łazienkowski (Wawa) w kierunku centrum, APR pokazuje mi 3 zielone strzałki. Tyle że jedna z nich pokazuje skręt w prawo. To mogę tym pasem jechać chcąc jechać prosto ? :) Pomijając oczywiście fakt, że to BUS pas :)

Fizycznie możesz tam pojechać prosto (bus pasem). Ale pokazywanie dla jazdy prosto dwóch strzałek prosto i jednej w prawo jest hardcorowe ;)

Zresztą APR na Trasie Łazienkowskiej to kompletna masakra w obie strony. Wskazania są na maksa mylące, na "bezzjazdowym" odcinku są cały czas, a jak zaczyna się komplikacja to APR znika na dobre. Pisałem już do AM o tym.
Pozdrawiam,
                              Montrala

*

Offline spinnek

• 396
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab (GT-P1000)
« Odpowiedź #200 dnia: Lipiec 30, 2010, 19:36:16 »
Właśnie się zorientowałem, że nie mam aktualnego Miplotraffic.

Pewnie bym tego długo nie zauważył, bo mi się wszystko ładnie od dłuższego czasu update'owało, gdyby nie to, że nie zauważyłem dodanych przez siebie samego blokad w Poznaniu (ul. Dolna Wilda - w ten sposób można to szybko sprawdzić).

Ciekawe, przy której aktualizacji tak się stało - 6.6 beta? 6.6 beta 2? Może wcześniej?

Dość powiedzieć, że po godzinie dziś spędzonej na próbie odzyskania blokad (kasowanie default.sgm, przenoszenie tego pliku itp itd) dałem sobie luz.

Wywaliłem Miplosynca 1.8.0.1, zdeinstalowałem całą Automapę, zainstalowałęm ją ponownie (6.6 beta 2), zaprogramowałem, a potem zainstalowałem Miplosynca i - wszystko gra, odzyskałem blokady. Uff. Przy całym szacunku do blokad zawartych w AM Traffic, to one dopiero raczkują.

Podsumowując: rekomenduję wszystkim, którzy dotychczas robili upgrade'y do kolejnych wersji, a nie instalowali na czysto, weryfikację, czy ich Miplotraffic ma jeszcze coś wspólnego z aktualnymi danymi.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #201 dnia: Lipiec 30, 2010, 19:52:16 »
Dlatego właśnie przy każdej nowej wersji robię co następuje:
- format karty na PC
- hard reset PDA
- instalacja w czytniku kart
- odpalenie na PDA i rejestracja już w sieci stamtąd, na PC zamknięcie instalatora ("nie powiodło się")
- doinstalowanie Miplosync'a, synchronizacja
- odpalenie AM i odczekanie aż sobie wszystko poukłada

i dopiero to można testować. Brakuje czegoś, co wczytywałoby ulubione np. z serwera Automapy, zamiast
wrzucać ciągle ten sam plik :/
--
twinsen

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #202 dnia: Lipiec 30, 2010, 22:10:07 »
Ja też przejechałem dziś kilkaset km z naciskiem na APR i wiem jedno...
Fajnie że jest, ale duuuuużo przed nami...

Jak obrobię pliki z katalogu error wyśle sugestie.. Hitem miałem jadąc z ul Staszica przez Sulechowską na obwodnicę Zielonej Góry cały czas miałem dwa pasy z dwiema zielonymi strzałkami do jazdy prosto cały czas... tylko w okolicach Makro zmienił się nr drogi z 32 na E65, ale APR cały czas twardo dwa pasy prosto na zielono.

Dla nie wtajemniczonych to przejechałem skrzyżowanie skręcając na nim w lewo, dwa ronda skręcając w prawo, ale APR ich nie uwzględniał.

--
Pozdrawiam
Maciej

*

Zachu

« Odpowiedź #203 dnia: Lipiec 30, 2010, 22:34:13 »
Nie wiem czy większość z użytkowników zdaje sobie sprawę ale APR nie da się zrobią za biurka. Znowu ktoś czeka na łosia co mu poprawki podeśle ;)

*

Offline jagga68

• **
  • 187
« Odpowiedź #204 dnia: Lipiec 30, 2010, 22:47:05 »
Oczywiście zdajemy sobie sprawę :wink: i dlatego krytykujemy. MZ Aquart potraktował APR "po łebkach", wydawałoby się że zaszyć informacje o pasach w konkretnym miejscu na mapie załatwi sprawę, potem dodać algorytm "wyświetlania czasowego informacji przed manewrem" i jest git... bułka z masłem. A tu się okazuję że APR nie uwzględnia manewrów w "międzyczasie", bądź wyświetla liczbę pasów nieadekwatną do tego "po czym akurat jedziemy". Trochę lipa....

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #205 dnia: Lipiec 30, 2010, 22:48:44 »
Ja wczoraj przejechałem w Warszawie trasę ulicami:
Osmańczyka, Piastów śląskich, Powstańców Śląskich, Generała Maczka, Powązkowska, Rondo Radosława, Jana Pawła II, Rondo ONZ, Chałubińskiego, Al Niepodległości, Batorego, Wołoska, Cybernetyki, Obrzeżna, Jadźwingów, Rzymowskiego, Marynarka, Sasanki, Hynka, Grójecka, Bitwy warszawskiej, Al. Jerozolimskie (CH Reduta), Prymasa Tysiąclecia, Armii Krajowej (aż do krasnobrodzkiej) i znów do Maczka, Powstańców Śląskich, Piastów Śląskich, Osmańczyka

... i tylko w dwóch miejscach pojawił się APR: przed rondem przy Galerii Mokotów (zresztą na 2-5 sekund bo przed samym skrzyżowaniem zniknął) oraz na Sasanki przed skrzyżowaniem z Grójecką.... a w całej tej trasie APR ni ma  :-|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 22:52:44 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #206 dnia: Lipiec 30, 2010, 23:34:26 »
To się przejdź Grochowską - tam APR świeci się cały czas - od Płowieckiej do Zielenieckiej (ba, mi nawet 3 strzałki pokazał na Jordanowskiej, jednojezdniowej dwukierunkowej dojazdówce do Płowieckiej:)  - IMO całkowicie bez sensu. Pojawia się też na Wisłostradzie w okolicach mostu Poniatowskiego (rondo na dole) i w tunelu, ale w kierunku Czerniakowskiej. No i na moście Łazienkowskim, ale tam to porażka :) Ale zauważyłem, że im bardziej skomplikowane skrzyżowanie tym go mniej :)

Jeszcze z dwie-trzy wersje i będzie się nadawał do używania :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 23:36:06 wysłana przez MarioM74 »

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #207 dnia: Lipiec 31, 2010, 00:03:40 »
Pozostaje mieć nadzieję że ktoś z Aqurqt'u czyta to forum :)

*

Offline jagga68

• **
  • 187
« Odpowiedź #208 dnia: Lipiec 31, 2010, 00:08:30 »
Pozostaje mieć nadzieję że wszyscy nasze żale i zgloszenia błędów wysyłamy do Aqartu....

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #209 dnia: Lipiec 31, 2010, 00:49:47 »
... wydawałoby się że zaszyć informacje o pasach w konkretnym miejscu na mapie załatwi sprawę
Chyba to jedak nie jest takie proste. Do tej pory nie było na mapie żadnych informacji o żadnych pasach (widać to po danych trafficowych, gdzie korki są np. tylko przy skręcie a wg tych danych (po uśrednieniu) prędkość statystyczna wynosi kilkadziesiąt km/h).
Pewnie jest to jakaś dodatkowa informacja.
... potem dodać algorytm "wyświetlania czasowego informacji przed manewrem" i jest git... bułka z masłem.
Też nie takie proste, nie zrobisz czasu/odległości wyprzedzenia pokazania APR na sztywno bo może być gęsza niż to wyprzedzenie sieć skrzyżowań/rozjazdów.
A tu się okazuję że APR nie uwzględnia manewrów w "międzyczasie", bądź wyświetla liczbę pasów nieadekwatną do tego "po czym akurat jedziemy". Trochę lipa....
Tu akurat mogli się postarać.
Choćby takie błędy ja tu:

Z lewego pasa nie można jechać prosto (jak słusznie pokazuje strzałka). Prosto można pojechać ze skrajnego, lewego pasa dopiero na rondzie.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .