AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.

• 647 Odpowiedzi
  • 170085 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jozwa

• 10
  • Sprzęt: clarion 770
Odp: AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.
« Odpowiedź #510 dnia: Maj 11, 2010, 12:29:53 »
A w Clarionie 770 port GPS com 2 a szybkość sygnału tylko 4800 . Na innych ustawieniach nie chodzi :S

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #511 dnia: Maj 11, 2010, 12:42:56 »
A skąd ta niezadowolona mina?
Jeśli wydaje Ci się, że na 4800 bedzie działać gorzej niż na 115200 to jesteś w błędzie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jozwa

• 10
  • Sprzęt: clarion 770
« Odpowiedź #512 dnia: Maj 11, 2010, 12:51:11 »
Poprzednia wersja chodziła na porcie auto i predkości 9600 stad minka ( znalezienie właściwych ustawień zajeło troooche czasu )

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #513 dnia: Maj 11, 2010, 13:50:43 »
Na HD2 trzeba ustawić com 4,wczoraj miałem prędkość odczytu 19200bps i jak zgubił mi sygnał w trasie tak już go nie odzyskał.Teraz ustawiłem na 115200bps i zobaczymy w trasie.
a nie 9600?  :O

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #514 dnia: Maj 11, 2010, 14:09:02 »
.................. ale nie widzi żadnych satelit..................
Sam jestem ortograficzny inaczej  :mrgreen:    (o dzięki Ci firefoxie  :ok: )      ale to akurat nawet mnie razi  :evil:

Pisze się     tych satelitów  bo to są chłopaki
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #515 dnia: Maj 11, 2010, 16:52:26 »
Na 115200 nic po drodze nie gubił (akurat po A4),a nawet w mieście na skrzyżowaniu gdzie mi poprzednio zawsze  sygnał fiksował  teraz stał jak należy gdy auto stało czekając w korku na zielone.Więc OK.Jeszcze jedno ustawienie zmieniłem,mianowicie "ilość odczytów portu GPS/s" mam teraz  2.Zobaczymy czy tak będzie  się zachowywał zawsze.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #516 dnia: Maj 11, 2010, 16:58:38 »
Jak dla mnie spoko. Oczywiście trzeba przyjrzeć się routingowi (są nieliczne głosy, że cos nie halo) ale poza tym jest ok.

Jak dla mnie, to ewidentnie skopany jest routing w Łodzi. Na siłę pcha do centrum miasta.
Druga sprawa - mam cały czas problem z traffic online, dane wysyłane są losowo.
Trzecia sprawa - już to pisałem - problem z wyznaczeniem trasy po rekalkulacji. Otóż zauważyłem że ma to miejsce podczas działania (a właściwie udawania że działa) traffic online. Jak mam wyłączoną tę funkcję to AM może sobie chodzić cały dzień, błąd wtedy nie występuje.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #517 dnia: Maj 11, 2010, 17:21:56 »
Jak dla mnie, to ewidentnie skopany jest routing w Łodzi. Na siłę pcha do centrum miasta.
A może jakiś przykład?
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #518 dnia: Maj 11, 2010, 17:37:57 »
A może jakiś przykład?

Start - Lodowa, koniec - Brukowa. Start - jutro, godzina 11.00.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #519 dnia: Maj 11, 2010, 18:00:29 »
Dziś na trasie 350 km AM beta trzy razy przestała mi nawigować tzna gps chodził, pilot znikł i trasa również. Dopiero restart AM pomógł, żeby wyznaczyć trasę od nowa. MI sie wydaje, że to musi mieć coś wspólnego z przliczaniem trasy po pobraniu aktualnych danych traffic on line. Jak zablokowałem gprs to AM się nie wywalała, tylko oczywiście dioda traffica świeciła na czerwono.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #520 dnia: Maj 11, 2010, 18:19:24 »
Dziś na trasie 350 km AM beta trzy razy przestała mi nawigować tzna gps chodził, pilot znikł i trasa również. Dopiero restart AM pomógł, żeby wyznaczyć trasę od nowa. MI sie wydaje, że to musi mieć coś wspólnego z przliczaniem trasy po pobraniu aktualnych danych traffic on line. Jak zablokowałem gprs to AM się nie wywalała, tylko oczywiście dioda traffica świeciła na czerwono.

Mam podobnie ale dla mnie to błąd z pamięcią, gdyż cała AM zaczyna się slimaczyć...
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #521 dnia: Maj 11, 2010, 18:25:50 »

Mam podobnie ale dla mnie to błąd z pamięcią, gdyż cała AM zaczyna się slimaczyć...
Dzisiaj na 400 km trasie miałem dokładnie to samo chyba ze trzy albo cztery razy.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline yacoo

• 18
« Odpowiedź #522 dnia: Maj 11, 2010, 19:02:20 »
kwestia wysyłania smsa wypadek (funkcja Jan Kowalski potrzebuje pomocy...), fajna funkcja jednak dla mnie niedopracowana, brak możliwości ustawienia numeru telefonu w menu ustawienia (trzeba ręcznie wybrać numer i zapisać go jako domyślny, wysyłając sms kontrolny)
Moim zdaniem chyba nie rozumiesz co to jest ICE i kiedy go wprowadzono.
Jeśli nie rozumiesz, w takim razie nie pojmiesz dlaczego Automapa kontaktuje się właśnie z takim a nie innym kontaktem.
U mnie zadziałało automatycznie, bo taki numer (In Case of Emergency) mam zapisany w książce telefonicznej, bo dużo podróżuje i słowo Rodzice czy Narzeczona, nic nie mówią w obcym kraju
chyba się nie zrozumieliśmy, bardziej chodziło mi o automatyczne wysyłanie smsa na numer ICE w razie nagłego zatrzymania pojazdu i możliwość ustawienia tego numeru w opcjach AM jeżeli kontakt nie istnieje w książce adresowej. Po co funkcja umożliwiająca wysłanie prośby o pomoc w sytuacji gdy uczestnikiem wypadku jest posiadacz AM i w wyniku wypadku ma na przykład połamane ręce. Wzrokiem nie wystuka menu>wypadek>SMS o pomoc. W takiej sytuacji funkcja ta traci swoją wartość jeżeli nie jest automatyczna. W sytuacji gdy użytkownik jest świadkiem wypadku treść smsa jest myląca bo to nie użytkownik jest poszkodowany. Zamiast smsa do rodziny raczej należałoby zadzwonić na numer ratunkowy i wezwać odpowiednie służby, tu wystarczy informacja o lokalizacji. W chwili obecnej funkacja SMS o pomoc sprawdza się w sytuacji gdy zepsuje się samochód i jestem w niedalekiej odległości od osoby do której go wysyłam i to też nie do końca bo przecież zawsze mogę zadzwonić.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem to w miarę jasno.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #523 dnia: Maj 11, 2010, 20:04:24 »
Dzisiaj na 400 km trasie miałem dokładnie to samo chyba ze trzy albo cztery razy.
Czy przypadkiem nie macie ustawionej "pamięci na dane mapy" na 100%?

Miałem takie zwiechy (+ komunikat o braku pamięci) dwukrotnie na trasie 30 km po Warszawie, bez Traffika Live (urządzenie bez netu).

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #524 dnia: Maj 11, 2010, 20:20:41 »

A żebyś wiedział, że tak miałem ustawione. Po powrocie do domu sam zmniejszyłem ilość pamięci dla mapy, bo też miałem takie podejrzenie, że to może być powodem. Niestety testy będę mógł zrobić dopiero w najbliższy weekend.
FXP208 - CM10

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #525 dnia: Maj 11, 2010, 20:51:09 »
Ja mam ustawione jak na obrazku.
Miałem takie zwiechy (+ komunikat o braku pamięci) dwukrotnie na trasie 30 km po Warszawie, bez Traffika Live (urządzenie bez netu).

U mnie zwiecha występuje ale bez komunikatu o braku pamięci. Mało tego, zamykam AM, uruchamiam ją znowu i działa OK. Z tego co zauważyłem to błąd ten pojawia się po przejechaniu około 200-300 kilometrów bez wyłączania programu.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 21:47:14 wysłana przez jerzu »

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #526 dnia: Maj 11, 2010, 21:01:03 »
U mnie zwiecha występuje ale bez komunikatu o braku pamięci. Mało tego, zamykam AN, uruchamiam ją znowu i działa OK. Z tego co zauważyłem to błąd ten pojawia się po przejechaniu około 200-300 kilometrów bez wyłączania programu.
Ja również nie mam komunikatu o braku pamięci i tak samo jak u Ciebie po ponownym włączeniu AM wyznaczona wcześniej trasa jest kontynuowana. Co do częstotliwości występowania tego błędu to pierwszy raz zdarzył mi się on po przejechaniu ok 170 km trasy następnie po ok 130 i po raz kolejny po ok 30-40 km.
FXP208 - CM10

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #527 dnia: Maj 11, 2010, 21:20:34 »
U mnie zwiecha występuje ale bez komunikatu o braku pamięci. Mało tego, zamykam AN, uruchamiam ją znowu i działa OK. Z tego co zauważyłem to błąd ten pojawia się po przejechaniu około 200-300 kilometrów bez wyłączania programu.
Ja również nie mam komunikatu o braku pamięci i tak samo jak u Ciebie po ponownym włączeniu AM wyznaczona wcześniej trasa jest kontynuowana. Co do częstotliwości występowania tego błędu to pierwszy raz zdarzył mi się on po przejechaniu ok 170 km trasy następnie po ok 130 i po raz kolejny po ok 30-40 km.

U mnie nie ma reguły... W większości przypadków AM zamula się po ok 300-400 km, bywa że częściej. Komunikatu żadnego nie ma... Wykorzystanie pamięci mam na max. Jutro zmienię i po testuję.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline jasza

• 7
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #528 dnia: Maj 11, 2010, 21:31:33 »
A mi nie pozwala przejechać przez granicę przez Chyżne. Komunikat: "Cel nie został osiągnięty pomimo zbadania wszystkich możliwości".

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #529 dnia: Maj 11, 2010, 21:45:32 »

a mowilem, pisalem juz o tym wczesniej ze Lodz jest zje...ana totalnie Mnie kazala zjezdzac z DK 1 na 14 i dalej na centrum poczym spowrotem na DK 1 na Torun Wycieczka krajoznawcza  :ok:
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #530 dnia: Maj 11, 2010, 22:28:09 »
Znalazłem błąd w znakach w pomocy Automapy. W znakach informacyjnych lub ostrzegawczych pojawia się wiele razy ten sam znak z różnymi opisami (zabrakło gifów czy jpgów :D) przekazane do supportu
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #531 dnia: Maj 11, 2010, 23:36:19 »
Start - Lodowa, koniec - Brukowa. Start - jutro, godzina 11.00.

Dziś kręciłem się po Łodzi w tych godzinach. Wyznaczenie trasy o tej porze przez centrum wcale nie jest pozbawione sensu. Co innego po 13.00-14.00 kiedy powoli zaczynają się korki, ale o 11.00 jedzie się zupełnie bezproblemowo.

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #532 dnia: Maj 12, 2010, 01:57:01 »
Znalazłem błąd w znakach w pomocy Automapy. W znakach informacyjnych lub ostrzegawczych pojawia się wiele razy ten sam znak z różnymi opisami (zabrakło gifów czy jpgów :D) przekazane do supportu

Gdzie Ty widzisz ten błąd? Przykład. Czy trzeba jakoś specjalnie patrzeć?
U mnie taki problem nie występuje. Jedynie jest zastosowane złe sortowanie tzw. alfabetyczne a powinno być według numeracji. Problem opisany i zgłoszony.
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2010, 02:01:23 wysłana przez Miami »
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

« Odpowiedź #533 dnia: Maj 12, 2010, 07:43:21 »
w moim przypadku przy łączeniu się z traffic od dwóch dni wyskakuje że problem z komunikacją i znowu się łączy i ponownie pokazuje to samo macie tak samo

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #534 dnia: Maj 12, 2010, 10:47:18 »
Menu Znaki uzupełniające
"tabliczka wskazująca długość odcinka drogi, na którym powtarza się lub występuje"
po czym kilka razy mamy ten sam znak ale różne opisy... Nie wiem czy to błąd, czy też w kodeksie dr. faktycznie tak jest opisany wiele razy ten sam znak (zamiast jednego dłuższego opisu)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #535 dnia: Maj 12, 2010, 11:52:34 »
Wtam

w moim przypadku przy łączeniu się z traffic od dwóch dni wyskakuje że problem z komunikacją i znowu się łączy i ponownie pokazuje to samo macie tak samo

U mnie od kilku dni też jest coś nie tak z traffickiem cały czas mam komunikat że błąd w połączeniu.

Tak to wygląda w statystykach:

Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #536 dnia: Maj 12, 2010, 12:27:31 »
Cytat: edmun
Menu Znaki uzupełniające ...

Ech, ale poszli po bandzie, ktoś ma chyba jakąś wydumaną 'misję' do spełnienia ...  :O
Na co komu znaki dla tramwajów i trolejbusów?  :mad:
W dodatku poobcinali opisy i wymieszali grafiki w efekcie mamy:
-znak 'blokada zwrotnicy' i tabliczkę z napisem 'koniec', a znak naprawdę wygląda tak:

-znak 'stop - zwrotnica eksploatowana jednostronnie' i tabliczkę z liczbą zakrętów zamiast znaku:

albo znak:

z opisem: 'tabliczka informująca o miejscu przeznaczonym dla pojazdu samochodowego'
bez dalszego ciągu tekstu:
'uprawnionej osoby niepełnosprawnej o obniżonej sprawności ruchowej'
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #537 dnia: Maj 12, 2010, 13:49:28 »
U mnie od kilku dni też jest coś nie tak z traffickiem cały czas mam komunikat że błąd w połączeniu.
Tak to wygląda w statystykach:

Mam to samo od 3 dni traffic cały czas na pomarańczowo i błąd w połączeniu.
Paweł

*

Offline maglo18

• *
  • 53
  • Sprzęt: SG NOTE
« Odpowiedź #538 dnia: Maj 12, 2010, 14:02:49 »
Jak wyłączyć dźwięki klikania w ekran w Automapie 6.5? W poprzednich wersjach tego nie było. Teraz jeżeli włączony mam dźwięk nawigacji to słychać dźwięk klikania w ekran.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #539 dnia: Maj 12, 2010, 14:13:52 »
Jak wyłączyć dźwięki klikania w ekran w Automapie 6.5? W poprzednich wersjach tego nie było. ...
Było, było...
To nie Automapa klika tylko system operacyjny...
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .