AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.

• 647 Odpowiedzi
  • 170123 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.
« Odpowiedź #480 dnia: Maj 09, 2010, 21:03:04 »
Na trochę leciwym sprzęcie Acer D100, Automapa 6.5 uruchamia sie normalnie, ale później nawigacja nie może znaleźć sygnału GPS. Na innym sprzęcie znajduje sygnał GPS po ustawieniu na port COM 4, natomiast Acer D100 nie znajduje sygnału, na trzech dostępnych portach COM 1, 2 i 3.
Dodam , że AM 6.2 działa na tym Acerku idealnie, GPS ustawiony na obojetnie jakim COMie.
Mam pytanie, czy jest możliwość dodania na tej nawigacji portu COM 4, system Win CE 4,2, lub ustawienia, lub innej zmiany w samej  AM 6.5, tak żeby zadziałała ?? 
Pozdr.
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 21:06:36 wysłana przez Sztefano »

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #481 dnia: Maj 10, 2010, 08:48:03 »
Wcześniej AM przełączała się w tryb nocny, jak zegar GPS + pozycja GPS wskazały, że jest noc. Do złapania fiksa była w trybie dziennym i waliła po oczach.

Teraz przełącza się na podstawie zegara systemowego.

Dawniej było faktycznie inaczej i zawsze po wznowieniu jazdy w nocy AM waliła po oczach przez jakiś czas, co powodowało oślepianie i dyskomfort. Sam to zgłaszałem do supportu i teraz się cieszę, że to uwzględnili i AM się uruchamia od razu w trybie nocnym.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #482 dnia: Maj 10, 2010, 09:17:37 »
również jestem za tym aby AM uruchamiała się od razu w trybie nocnym, jeśli jest już ciemno.
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #483 dnia: Maj 10, 2010, 09:38:59 »
Witajcie.

Przesledzilem watek, ale nie widze odpowoedzi.
1. Chodzi mi o POI, na PC synchronizuje cala baze, w AM robie tak: poi-zarzadzanie-biala karteczka-dodaj z...pokazuje plik i mam komunikat) zostaly znezione i usuniete punkty nie zgodne z obecna mapa. Ich laczna ilosc to 23529. Blad Am?
2. Czy w Lublinie znalazl ktos miejsce gdzie wyswietlany jest asystent pasa ruchu?

Dziekuje za odpowiedz i Pozdrawiam
Eldorado9
Pozdrawiam
Eldorado9

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #484 dnia: Maj 10, 2010, 09:56:50 »
... poi-zarzadzanie-biala karteczka-dodaj z...
A nie wczytaj plik?  :O
Przecież dodając dublujesz POI a AM duble usuwa.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #485 dnia: Maj 10, 2010, 10:02:52 »
Teraz nie ma takiej opcji jak "wczytaj plik". Jest tylko coś takiego jak "wczytaj standardowy plik".

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #486 dnia: Maj 10, 2010, 10:11:48 »
Teraz nie ma takiej opcji jak "wczytaj plik". Jest tylko coś takiego jak "wczytaj standardowy plik".
No dobra  :-| "Otwórz" czy jakoś tak (z pamięci piszę).
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #487 dnia: Maj 10, 2010, 10:13:32 »
Otwórz jest.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #488 dnia: Maj 10, 2010, 10:36:11 »
Nie czepiajmy się szczegółów  :wink: :ok: :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #489 dnia: Maj 10, 2010, 10:52:31 »
Jeśli chodzi o mnie to raczej chęć pomocy niż czepianie się szczegółów. Ale póki co zarządzanie POI w AM musi zostać naprawione w kolejnej becie bo coś delikatnie zepsuli :)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #490 dnia: Maj 10, 2010, 10:55:52 »
Jeśli chodzi o mnie to raczej chęć pomocy niż czepianie się szczegółów. ...
Miałem na myśli moje "wczytaj plik" zamiast "otwórz".
U mnie synchronizacja pełnej bazy działa.
Primo - synchronizacja do autonomicznego pliku z poziomu Miplosync z opcją "pobierz jednorazowo wszystko"
Secundo - Menu/POI/Zarządzanie/Otwórz..  :wink:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #491 dnia: Maj 10, 2010, 16:09:42 »
Jeśli chodzi o mnie to raczej chęć pomocy niż czepianie się szczegółów. Ale póki co zarządzanie POI w AM musi zostać naprawione w kolejnej becie bo coś delikatnie zepsuli :)

Masz coś konkretnego na myśli?  :mysli:

*

Offline yacoo

• 18
« Odpowiedź #492 dnia: Maj 10, 2010, 17:25:36 »
kwestia wysyłania smsa wypadek (funkcja Jan Kowalski potrzebuje pomocy...), fajna funkcja jednak dla mnie niedopracowana, brak możliwości ustawienia numeru telefonu w menu ustawienia (trzeba ręcznie wybrać numer i zapisać go jako domyślny, wysyłając sms kontrolny), brak możliwości wysłania smsa do kilku odbiorców, konieczność wysłania tego smsa ręcznie (powinien być wysyłany automatycznie w chwili gdy prędkość pojazdu spadnie z np od 60m/h+ do 0km/h w czasie 1-2 sec. przy jednoczesnym odbiorze sygnału GPS, w przypadku braku sygnału GPS tak jak jest tylko możliwość wysłania SMS ręcznie z ostatnią zapamiętaną pozycją), i teraz s-f w przypadku nagłego zatrzymania pojazdu wybranie numeru alarmowego 112 i komunikat głosowy z podaniem miejsca zdarzenia i danymi osoby na którą jst zarejestrowana AutoMapa.

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #493 dnia: Maj 10, 2010, 17:50:34 »

Masz coś konkretnego na myśli?  :mysli:

Chodzi chociażby o ostrzeganie o POI. Brak 3 kategorii fotoradarów. Ale o tym już była mowa wcześniej.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #494 dnia: Maj 10, 2010, 18:05:25 »
... Brak 3 kategorii fotoradarów. Ale o tym już była mowa wcześniej.
Wykonałeś synchronizację do nowego pliku (najlepiej w folderze Automapa EU) z poziomu Miplosynca (nie Automapy) z zaznaczeniem opcji "pobierz jednorazowo wszystko" a potem w AM menu/poi/zarządzanie/otwórz (i tu wskazanie tego nowego pliku *.amp)?

A może nie masz w nich żadnych punktów?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #495 dnia: Maj 10, 2010, 18:30:16 »
... Brak 3 kategorii fotoradarów. Ale o tym już była mowa wcześniej.
Wykonałeś synchronizację do nowego pliku (najlepiej w folderze Automapa EU) z poziomu Miplosynca (nie Automapy) z zaznaczeniem opcji "pobierz jednorazowo wszystko" a potem w AM menu/poi/zarządzanie/otwórz (i tu wskazanie tego nowego pliku *.amp)?

A może nie masz w nich żadnych punktów?

Jesli robie tak jak opisujesz to dostaje komunikat o tresci: "Zostaly znalezione i usuniete punkty nie zgodne z obecną mapą. Ich łączna ilosc to: 4321.

A jak utworze nowy plik *.amp w folderze AM to przy probie "wczytania" go dostaje komunikat o tresci: Zbior POI Miplo nie jest zgodny z wczytaną mapą. Prosze ponowic synchronizacje w MiploSync. Jakies sugestie jak ten problem rozwiazac ?
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2010, 18:38:26 wysłana przez kwojtow »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #496 dnia: Maj 10, 2010, 18:36:47 »
Chodzi chociażby o ostrzeganie o POI. Brak 3 kategorii fotoradarów. Ale o tym już była mowa wcześniej.

Jeżeli masz na myśli fotoradary 110km/h, 130km/h i może jeszce jakiś inny, to prawie na pewno są, tylko daleko od Polski. Piszę "prawie na pewno", bo akurat nie zainstalowałem Europy, tylko Polskę i nie mam jak sprawdzić.

Jesli robie tak jak opisujesz to dostaje komunikat o tresci: "Zostaly znalezione i usuniete punkty nie zgodne z obecną mapą. Ich łączna ilosc to: 4321.

Podejrzewam, że synchronizujesz stary plik POI, co musi dać komunikat jaki opisujesz. Zsynchronizuj ponownie i komunikatu nie będzie.

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #497 dnia: Maj 10, 2010, 18:40:37 »

Jeżeli masz na myśli fotoradary 110km/h, 130km/h i może jeszce jakiś inny, to prawie na pewno są, tylko daleko od Polski. Piszę "prawie na pewno", bo akurat nie zainstalowałem Europy, tylko Polskę i nie mam jak sprawdzić.

Podejrzewam, że synchronizujesz stary plik POI, co musi dać komunikat jaki opisujesz. Zsynchronizuj ponownie i komunikatu nie będzie.

Synchoronizuje nowy. Przed chwilą takowy nawet dla pewnosci utworzylem. Czyli rozumiem ze nie bedzie w zakladce ostrzeganie tych fotoradarow 110, 120, 130km/h ? To dlaczego w wersji 6.2 byly ?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #498 dnia: Maj 10, 2010, 18:41:55 »
Jeżeli masz na myśli fotoradary 110km/h, 130km/h i może jeszce jakiś inny, to prawie na pewno są, tylko daleko od Polski.
To nie rzutuje. Ja synchronizuję tylko POI z Polski a w ostrzeganiu te kategorie mam.

Edit: Sprawdziłem i faktycznie nie ma - wczesniej były. Sory za zamieszanie. :sleepy:

To może być to  :ok:
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2010, 18:45:59 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #499 dnia: Maj 10, 2010, 18:45:16 »
Niestety nie tu jest problem. A jesli chodzi o fotoradary to prawdzilem na Miplo i faktycznie nie ma na terytorium Polski fotoradarow dotyczacych ograniczen do: 110, 120, 130. Nie rozumiem tylko dlaczego w wersji 6.2 byly one wyswietlane w zakladce ostrzeganie.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #500 dnia: Maj 10, 2010, 18:47:32 »
Zmieniła się pewnie koncepcja.
Skoro nie ma POI - nie ma potrzeby konfigurowania (z takiego założenia ktoś wyszedł).
A co jeśli się pojawi?
Skąd o tym wiedzieć?
Jakie będzie miał ustawienia?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #501 dnia: Maj 10, 2010, 18:58:52 »
Niestety nie tu jest problem. A jesli chodzi o fotoradary to prawdzilem na Miplo i faktycznie nie ma na terytorium Polski fotoradarow dotyczacych ograniczen do: 110, 120, 130. Nie rozumiem tylko dlaczego w wersji 6.2 byly one wyswietlane w zakladce ostrzeganie.

Bo to jest inaczej. Jeżeli skasowałeś plik categories.data lub utworzył Ci się on w trakcie instalacji "na czysto", to tworzy się on na nowo, na podstawie zawartości wczytywanego pliku POI. Zatem, jeżeli w pliku tym nie ma jakiejś kategorii (oraz nie występują POI wbudowane na terenie Polski) to tworzy się drzewo bez niektórych kategorii. Natomiast jeśli plik categories.data zostaje ze starszej wersji, to są w nim wszystkie wcześniej zarejestrowane kategorie, plus wszystkie, które dodają się w wyniku wczytania nowego pliku POI.

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #502 dnia: Maj 10, 2010, 19:04:30 »

Bo to jest inaczej. Jeżeli skasowałeś plik categories.data lub utworzył Ci się on w trakcie instalacji "na czysto", to tworzy się on na nowo, na podstawie zawartości wczytywanego pliku POI. Zatem, jeżeli w pliku tym nie ma jakiejś kategorii (oraz nie występują POI wbudowane na terenie Polski) to tworzy się drzewo bez niektórych kategorii. Natomiast jeśli plik categories.data zostaje ze starszej wersji, to są w nim wszystkie wcześniej zarejestrowane kategorie, plus wszystkie, które dodają się w wyniku wczytania nowego pliku POI.

Zgadza się Akubit. Jest dokladnie tak jak piszesz. Dzieki za wyjasnienie.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #503 dnia: Maj 10, 2010, 20:38:19 »
kwestia wysyłania smsa wypadek (funkcja Jan Kowalski potrzebuje pomocy...), fajna funkcja jednak dla mnie niedopracowana, brak możliwości ustawienia numeru telefonu w menu ustawienia (trzeba ręcznie wybrać numer i zapisać go jako domyślny, wysyłając sms kontrolny)
Moim zdaniem chyba nie rozumiesz co to jest ICE i kiedy go wprowadzono.
Jeśli nie rozumiesz, w takim razie nie pojmiesz dlaczego Automapa kontaktuje się właśnie z takim a nie innym kontaktem.
U mnie zadziałało automatycznie, bo taki numer (In Case of Emergency) mam zapisany w książce telefonicznej, bo dużo podróżuje i słowo Rodzice czy Narzeczona, nic nie mówią w obcym kraju
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline _scooter

• **
  • 207
  • Sprzęt: SGS2 4.0.3
« Odpowiedź #504 dnia: Maj 11, 2010, 08:01:27 »
Czy beta 6.5 nadaje się do normalnej jazdy, czy raczej sobie odpuścić i korzystać z 6.2 ?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #505 dnia: Maj 11, 2010, 08:50:55 »
Czy beta 6.5 nadaje się do normalnej jazdy, czy raczej sobie odpuścić i korzystać z 6.2 ?
Jak dla mnie spoko. Oczywiście trzeba przyjrzeć się routingowi (są nieliczne głosy, że cos nie halo) ale poza tym jest ok.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #506 dnia: Maj 11, 2010, 09:54:04 »
Trochę tak na zakończenie tego tematu, ale mimo wszystko dorzucam swoje 3 grosze po testowaniu bety 6,5 na sumaryczny dystansie ponad 4 tys. km (głownie Polska wschodnia i centralna, w tym całkiem sporo po samej Warszawie). Test przeprowadziłem  naprzemiennie na dwóch urządzeniach jedno z ekranem 3,5” drugie z ekranem 5”.
Pierwsza rzecz jaka mi się nie podobała to zbyt mały  piktogram jaki generuje na ekranie asystent pasa ruchu. Co prawda mogłem go zobaczyć tylko w Wa-wie, ale dobre i to. Na mniejszym z ekranów asystent był praktycznie nieczytelny a przy dojeżdżaniu do skrzyżowania kiedy to zmienia się kąt widzenia i skala mapy następowało zlewanie się obrazu asystenta z obrazem samej mapy. Moim zdaniem asystent powinien być zdecydowanie większy i może nawet półprzezroczysty.
Niedopracowany jest algorytm wyświetlania nazw ulic w chmurkach. Rzeczywiście (jak ktoś już wspominał w tym wątku) można spotkać się z sytuacją kompletnego zaciemnienia obrazu samej mapy przez chmurki w obszarach miejskich, szczególnie że ja standardowo używam skali „drzewka”. Oczywiście pomaga kombinowanie ręcznym ustawieniami skali, ale przecież nie o to chodzi żeby użytkownik od tego zaczynał przygodę z tym programem.
Natomiast miło że poprawiono ostrzeganie o przejazdach kolejowych, AM nie krzyczy (ostrzega) już wielokrotnie a tylko jeden raz.
Nie będę już pisał o kilkunastu ewidentnych błędach które już zostały w tym wątku wytropione i opisane (typu nie znikająca tablica obszaru zabudowanego), mogę tylko potwierdzić że rzeczywiście te błędy są. Ogólne wrażenie jest całkiem przyzwoite, trasy wyznaczane były praktycznie bez zastrzeżeń, nie było problemów ze stabilnością programu. Jeżeli nie zmieni się rozwiązanie graficzne programu coraz mniej sensowne będzie używanie jej na ekranie 3.5”, gdyż już teraz na takim ekranie AM prezentuje się mało czytelnie a jednak tych urządzeń jest jeszcze b.dużo w użyciu. Liczba zmian i nowości w tej wersji jest imponująco duża, ale wiele z nich pozostaje praktycznie niezauważalne w codziennym korzystaniu z programu.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #507 dnia: Maj 11, 2010, 10:22:54 »
... Moim zdaniem asystent powinien być zdecydowanie większy i może nawet półprzezroczysty.
Tylko i wyłącznie!  :ok:
... Natomiast miło że poprawiono ostrzeganie o przejazdach kolejowych, AM nie krzyczy (ostrzega) już wielokrotnie a tylko jeden raz.
To akurat kwestia indywidualnych preferencji. Ja wolę wielokrotne.
... Jeżeli nie zmieni się rozwiązanie graficzne programu coraz mniej sensowne będzie używanie jej na ekranie 3.5”, gdyż już teraz na takim ekranie AM prezentuje się mało czytelnie a jednak tych urządzeń jest jeszcze b.dużo w użyciu. ...
To fakt. Przesiadłem sie teraz z Nokii 500 na Omnię i900. Na ekranie mnóstwo piktogramów.
Znak ograniczenia prędkości i terenu zabudowanego można przenieść na górę (np. jeden w lewy róg, drugi w prawy). Należy je rozdzielić i można spróbować wyświetlać zamiennie z np. asystentem. Dodatkowo stosując przeźroczystość można sytuację uratować.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #508 dnia: Maj 11, 2010, 11:14:28 »
Na trochę leciwym sprzęcie Acer D100, Automapa 6.5 uruchamia sie normalnie, ale później nawigacja nie może znaleźć sygnału GPS.
Ja mam podobnie na Diamondzie.
Ustawiłem w GPS port Auto i niby się łączy, ale nie widzi żadnych satelitów.
Oczywiście na AM 6.2 w tym samym miejscu wszystko działało OK.
Jakiś pomysł?
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 14:17:22 wysłana przez gbbsoft »

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #509 dnia: Maj 11, 2010, 12:11:38 »
Na HD2 trzeba ustawić com 4,wczoraj miałem prędkość odczytu 19200bps i jak zgubił mi sygnał w trasie tak już go nie odzyskał.Teraz ustawiłem na 115200bps i zobaczymy w trasie.