AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.

• 647 Odpowiedzi
  • 172501 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.
« Odpowiedź #450 dnia: Maj 08, 2010, 22:17:49 »
Ta trasa była z użyciem tylko trafiku offline, do tego wystarczy go włączyć, pakiety nie są potrzebne.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #451 dnia: Maj 08, 2010, 22:45:34 »
Tak z ciekawości czy ktoś mógłby sprawdzić jak 6.5 wyznaczy trasę z Sulechowa (lubuskie) do Karpacza? Jechałem w piątek 30 kwietnia na 6.2 to myślałem że palpitacji dostanę (przez centrum Legnicy i Jeleniej Góry)

ja mam bzika na tym punkcie Bo nawet jak zaznacze profil predkosci ustawiony wg mojego uznania to i tak czasem trase wyznaczy przez centrum miasta drogami nizszej kategorii gdzie tego zupelnie nie chce Chociaz juz zauwazylem znaczna poprawe w tym kierunku przy zastosowaniu profilu predkosci W 6.5 skopnana jest Lodz zawsze prowadzi przez centrum
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #452 dnia: Maj 08, 2010, 23:09:19 »
Czyżby? :ohreally:  Jakoś mam inne wrażenia:

*

Bilunia

« Odpowiedź #453 dnia: Maj 09, 2010, 00:58:16 »
Mam nieodparte wrażenie, że niektórzy koledzy ciągle jako przykłady, podają trasy wyznaczane na 6.2. :worried:
Te rozbieżności skądś się biorą.
Marku.
Na jakich ustawieniach trasy robiłeś te zrzuty ?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #454 dnia: Maj 09, 2010, 01:04:46 »
Mam nieodparte wrażenie, że niektórzy koledzy ciągle jako przykłady, podają trasy wyznaczane na 6.2....
Albo na bardzo specyficznych konfiguracjach prędkości tras (np. miejska lokalna 70km/h  :wink:)
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #455 dnia: Maj 09, 2010, 01:14:18 »
Na jakich ustawieniach trasy robiłeś te zrzuty ?
Szybka w poniedziałek przed południem, oczywiście z traffikiem.

*

Bilunia

« Odpowiedź #456 dnia: Maj 09, 2010, 01:16:01 »
Ochkarol  :ok:
Na trasce opisanej niżej, wszystkie wartości obniżyłem o 10 i ledwo się zmieściłem w czasie.

..... i nie wiem jakim cudem 6.2 prowadziła przez Legnicę, nie potrafię uzyskać takiej trasy w żaden sposób.

Co prawda nie mnie pytasz, ale chyba znam odpowiedź.
AM 6.2 Traffic wyłączony.
Poznań - Karpacz i dodaj jeden Przez (okolicę) Kórnik. Przeciągnie Cię przez całą Legnicę. Na dodatek dalej robi się "malowniczo" i trochę ręce bolą od kręcenia (Złotoryja-Świerzawa->Jelenia Góra)
PS. Dziękuję za odpowiedź  :)
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 01:28:21 wysłana przez Bilunia »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #457 dnia: Maj 09, 2010, 02:53:29 »
AM 6.2 Traffic wyłączony.
Poznań - Karpacz i dodaj jeden Przez (okolicę) Kórnik. Przeciągnie Cię przez całą Legnicę. Na dodatek dalej robi się "malowniczo" i trochę ręce bolą od kręcenia (Złotoryja-Świerzawa->Jelenia Góra)

Z Legnicy do Jeleniej Gory w zasadzie sa 2 trasy, droga krajowa lub wojewodzka. Ta ktora opisujesz prowadzi droga wojewodzka, wiec nie sa to jakies boczne drogi, a to ze akurat wyrosla tam gora, to chyba ciezko obwiniac AM, ze akurat tak prowadzi ;) Poza tym ta trasa jest krotsza, a dla mnie wlasnie dzieki tym "wadom", znacznie ciekawsza ;)

Oczywiscie mozna by sie zastanowic nad tym, zeby w przyszlosci w AM na kretych gorskich drogach, byla obnizona srednia predkosc przejazdu, a nie jak jest teraz (przynajmniej takie mam spostrzezenie) niewazne czy droga ma same odcinki proste czy zakret w zakret, predkosc przejazdu bedzie uzalezniona tylko od kategorii drogi. Jakby sie tak zastanowic, to takie miejsca mozna by tez podczepic pod traffic, ot wieczne obnizenie sredniej predkosci przejazdu, ze wzgledu na przebieg drogi.

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #458 dnia: Maj 09, 2010, 07:29:36 »
Czy może ktoś sprawdzić, czy w 6.5 występuje błąd nawigowania do punktu "przez okolicę" po .

Trenowałem dziś ten wariant na kolka sposobów,
..
wygląda na to że obecnie AM kasuje punkt przelotowy po zaliczeniu go.
Mnie 6.5 taki numer zrobiła. Może miało to znaczenie, że punkty pośrednie były blisko początku trasy (Rzeszów) potem długo nic, a pod Poznaniem, po obiedzie na parkingu, zamiast jechać dalej, Jadzia kazała mi zawrócić na najbliższym węźle i jechać z powrotem. Jutro czeka mnie długa trasa powrotna do domku, potestuję, może to był tylko jakiś wyjątkowy przypadek.

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #459 dnia: Maj 09, 2010, 09:38:48 »
Czyżby? :ohreally:  Jakoś mam inne wrażenia:

wyznaczalem trase Ruda Slaska Naklo nad Notecia przez Lodz w AM 6.5 i prowadzila przez centrum Trasa szybka Trafic Off Profil predkosci autostrady 140 Miedzynarodowe 100 Glowne 100 Drugorzedne 50 Miejskie Gl 40 Miejskie 30

AutoMapa 6.10.0

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #460 dnia: Maj 09, 2010, 09:50:19 »
mozna by sie zastanowic nad tym, zeby w przyszlosci w AM na kretych gorskich drogach, byla obnizona srednia predkosc przejazdu, a nie jak jest teraz (przynajmniej takie mam spostrzezenie) niewazne czy droga ma same odcinki proste czy zakret w zakret, predkosc przejazdu bedzie uzalezniona tylko od kategorii drogi. Jakby sie tak zastanowic, to takie miejsca mozna by tez podczepic pod traffic, ot wieczne obnizenie sredniej predkosci przejazdu, ze wzgledu na przebieg drogi.
Tym to chyba zajmie się traffic, ludzie tamtędy pojeżdżą z niższą prędkością i obniży się średnia.

Chyba, że będą zap... bo "mała droga, nie ma radarów" ;)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #461 dnia: Maj 09, 2010, 10:10:03 »
Co dzis zauwazylem Po wejsciu w Opcje i Profile chcac wybrac profil np. osobowy pokazuje mi sie komunikat ze, wczytuje punkty uzytecznosci publicznej, po czym ekran robi sie caly niebieski i powraca do mapki, po malym zwisie A po wyborze profilu ciezarowego, mam komunikat wczytuje mape, znowu niebieski ekran, maly zwis i wszystkie ustawienia mam ustawione domyslnie jak po instalacji

Połączone: [time]Maj 09, 2010, 10:14:03[/time]
po wczytaniu profilu terenowego zalaczyl sie Trafic, kompas i pozycja gps Oczywiscie po wczesniejszym wczytaniu mapy, niebieskim ekranem i zwisem

Połączone: [time]Maj 09, 2010, 10:29:17[/time]
nie dziala rowniez przelaczanie skali widoku na trzeci rodzaj skali, najwieksza w plaszczyznie Zarowno w 2D jak i 3D

Połączone: Maj 09, 2010, 10:35:54
nawet po wyborze nnego profilu po starcie AM powraca do ustawien domyslnych, fabrycznych Do Kitu
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 10:35:54 wysłana przez Wookash82 »

AutoMapa 6.10.0

*

Bilunia

« Odpowiedź #462 dnia: Maj 09, 2010, 10:54:29 »
kol. Miedzio
Zwróć uwagę, że moja wypowiedź, do której się ustosunkowałeś, była wyłącznie podpowiedzią dla nocnegoMarka. Co do jakości dróg, na odcinku który tam opisuję, to najpierw się tamtędy przejedź, a później komentuj. Droga w tym rejonie ma więcej dziur niż ser szwajcarski. Ja nie mam żalu do AM, że tamtędy prowadzi - zawsze można sobie postawić "Przez" Bolków (tak też zrobiłem w drodze powrotnej). !0 km dalej, ale zapewniam Cię, że o wiele szybciej i ekonomiczniej. Mam natomiast żal do AM (przynajmniej do 6.2), że niezależnie od tego, jaki wariant trasy wybierzesz, żadnej (dla omawianego przykładu) nie wyznaczy przez Bolków. Natomiast profile prędkości są zdecydowanie ustawione za wysoko. Nie uwzględniają terenu zabudowanego, tego, że na drogach są ograniczenia prędkości, na zakrętach trzeba zwalniać, a na światłach trzeba się zatrzymać. Dopiero gdy w profilach obniżyłem sobie prędkości o 10 km/h, czasy przejazdów zaczęły być realne.

Zapewniam Cię, że tam się nie da zap... , pomimo że nie ma tam radarów.
Na tych drogach nawet wąż może sobie złamać kręgosłup  :), a chodniki bywają częścią ulicy :shock:.
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 11:07:45 wysłana przez Bilunia »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #463 dnia: Maj 09, 2010, 12:33:58 »
...

Połączone: [time]Maj 09, 2010, 10:29:17[/time]
nie dziala rowniez przelaczanie skali widoku na trzeci rodzaj skali, najwieksza w plaszczyznie Zarowno w 2D jak i 3D
Mam dostępne wszystkie trzy skale.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #464 dnia: Maj 09, 2010, 12:35:22 »
kol. Miedzio
Zwróć uwagę, że moja wypowiedź, do której się ustosunkowałeś, była wyłącznie podpowiedzią dla nocnegoMarka. Co do jakości dróg, na odcinku który tam opisuję, to najpierw się tamtędy przejedź, a później komentuj. Droga w tym rejonie ma więcej dziur niż ser szwajcarski.

Ciezko zeby AM uwzgledniala czy dana droga ma dziury czy nie, to juz by sie trzeba bylo zglosic do zarzadcy tych drog, zeby cos z tym zrobili, bo niestety zyjemy w takim kraju, ze mamy same dziury po zimach... :/ Trase znam doskonale choc rzeczywiscie nie bylem tam kila miesiecy, wiec odnosnie samych dziur sie nie wypowiem... Jednak:

Zapewniam Cię, że tam się nie da zap... , pomimo że nie ma tam radarów.
Na tych drogach nawet wąż może sobie złamać kręgosłup  :), a chodniki bywają częścią ulicy :shock:.

Jak polataja dziury, to sie da, ale to juz zalezy kto co lubi :) Przejazd przez Kapele jest bardzo ciekawy, choc z jednym sie zgodze, nie bedzie wtedy ekonomicznie ;)

Ogolnie chcialem tylko zaznaczyc, ze ta droga jest droga wojewodzka, a ze chyba wiekszosc programow na tej podstawie kategoryzuje i wyznacza trasy, to chyba ciezko obwiniac za to AM. Moze cos w tym temacie sie zmieni, jesli beda brane tez pod uwage srednie predkosci przejazdu z traffica.

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #465 dnia: Maj 09, 2010, 12:37:46 »

Mam dostępne wszystkie trzy skale.

zresetowalem i tez juz mi normalnie dziala :)

AutoMapa 6.10.0

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #466 dnia: Maj 09, 2010, 12:43:55 »
...  Natomiast profile prędkości są zdecydowanie ustawione za wysoko. Nie uwzględniają terenu zabudowanego, tego, że na drogach są ograniczenia prędkości, na zakrętach trzeba zwalniać, a na światłach trzeba się zatrzymać. ...
Ten problem w ruchu miejskim powinien załatwić AMTraffic.
Ja konfigurowane prędkości dla każdej kategorii drogi traktuję jako średnie.

Fakt, że aby ETA była mniej więcej prawidłowa musiałem skonfigurować wartości dla dróg międzynarodowych i głównych wyższe niż osiągalne przez moją włoszczyznę (Autostrada 150, międzyn. 85, głowne 80, drugorzędne i miejskie głowne 50, miejskie 40) + "uwzględniaj profil prędkości w trasach".

Te ustawienia + AmTraffic sprawdził mi się w Toruniu, z Lublina do Poznania nie jeździłem przez Łódź (fakt, ze między Strykowem a Grójcem było trochę dziurawej drogi ale było warto).
Ja nie mogę zarzucic AM, że pcha mnie zawsze przez centrum miast zamiast je omijać.
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 12:45:31 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #467 dnia: Maj 09, 2010, 12:47:24 »
Chcesz powiedzieć, że po trasie jeździsz w Demo, a w realu nie korzystasz z nawigacji ? :wink:
[/quote]

:ohreally:!
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #468 dnia: Maj 09, 2010, 12:48:42 »
wyznaczalem trase Ruda Slaska Naklo nad Notecia przez Lodz...
Może narysuj trasę swoich marzeń :), chciałbym wiedzieć jaka Twoim zdaniem byłaby odpowiednia.

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #469 dnia: Maj 09, 2010, 13:07:59 »
Może narysuj trasę swoich marzeń :), chciałbym wiedzieć jaka Twoim zdaniem byłaby odpowiednia.

tu nie chodzi o trase marzen :-| Tylko ze wczesniej bylo dobrze A teraz nawet profil predkosci nie pomaga Chyba od czegos on tu jest i powinien dzialac zgodnie ze swoim przeznaczeniem A nadal nie prowadzi wg kategoryzacji drog  :] tylko jak sie AM spodoba

AutoMapa 6.10.0

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #470 dnia: Maj 09, 2010, 13:11:44 »
Pokażże co Twoim zdaniem znaczy dobrze.
Czyżbyś liczył, że bez trafiku, z profilem prędkości praktycznie dyskwalifikującym drogi
niższej kategorii niż krajowe uzyskasz trqasę jak na tym screenie niżej?
Swoją drogą to ciekawe, że ta trasa z użyciem 'przez okolicę' wcale nie przebiega przez punkt przez :mysli:
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 13:25:21 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #471 dnia: Maj 09, 2010, 14:45:21 »
czy tak ma wygladac trasa Ruda SLaska - Torun - Bydgosz prowadzaca przez Lodz zjezdzajac z krajowej 1 na DK14 dalej przez srodmiescie jak znaki prowadza ciagle  DK1 na Torun Zbedne kolo i szkoda czasu o to mi chodzi

AutoMapa 6.10.0

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: Automapa 6.5 beta , test już zacząć
« Odpowiedź #472 dnia: Maj 09, 2010, 14:52:52 »
No i miałem po części rację, nie zmienił się wprawdzie format ani nazwy plików, ale ich lokalizacja.
Żeby przenieść swoje ustawienia z v6.2 wystarczy skpiować pliki settings do jednego z folderów
Settings files zlokalizowanych w AutoMapa EU\Profiles\nazwaprofilu\
Po skopiowaniu plików i wybraniu właściwego profilu mamy od razu wszystkie swoje ustawienia.  :ok:

Ale bezpośrednio do katalogu ........\nazwa_profilu\ czy głębiej ?? Bo w nazwie profilu jest jeszcze katalog settings files i tam chyba są przechowywane pliki.

Choć u mnie po wgraniu tam plików z 6.2 AM się nie uruchamia w ogóle program  :-|

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #473 dnia: Maj 09, 2010, 15:35:53 »
Pobawilem sie troche profilem predkosci i uzyskalem to czego chcialem Wkoncu prowadzi drogami wyzszej kategorii Mam bzika na tym punkcie Jzdze po kraju 16 tonowym autkiem i wiem ze w miescie zawsze sa jakies niespodzianki tonazowe dlatego wole nadrobic troche km w trasie i sie nie wkurzac po miescie Predkosci sporo zawyzone Ale prowadzi jak nalezy Sprawdzalem na wszystkich trasach ktore wczesniej zawiodly :)

AutoMapa 6.10.0

*

Offline mickey

• **
  • 114
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
« Odpowiedź #474 dnia: Maj 09, 2010, 18:07:15 »
Jeśli to komuś pomoże, to rozwiązaniem na powolne działanie AM, lub inne niespodzianki związane z nawigacją na HTC HD rozwiązuje instalacja na sformatowanej karcie pamięci. Nawet przy pamięciożernym ROMie opartym o Sense 2.5, wszystko działa dobrze.
Pozdrawiam

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #475 dnia: Maj 09, 2010, 18:37:50 »
Mam bzika na tym punkcie Jzdze po kraju 16 tonowym autkiem i wiem ze w miescie zawsze sa jakies niespodzianki tonazowe dlatego wole nadrobic troche km w trasie i sie nie wkurzac po miescie
To zauważ, że to jednak nie jest normalna sytuacja.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #476 dnia: Maj 09, 2010, 18:48:35 »
To zauważ, że to jednak nie jest normalna sytuacja.

A co w tym jest nie normalne Ze nie mam ochoty wjezdzac do centrum miasta jak moge przejechac szybsza droga

AutoMapa 6.10.0

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #477 dnia: Maj 09, 2010, 19:11:48 »
Że za wszelką cenę unikasz dróg o niższej kategorii. Nie chodzi Ci o szybszą, tylko wygodniejszą dla 16-tonowego auta.

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #478 dnia: Maj 09, 2010, 19:26:49 »
no to tez ale chyba szybciej sie jezdzi 80-100 km/h niz 40 po centrum :) Ale sie juz z tym uporalem Wiec szkoda pisania bo przestaje dotyczy AM 6.5 Beta tylko co kto woli :D

AutoMapa 6.10.0

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #479 dnia: Maj 09, 2010, 20:14:14 »
Ja okiełznałem trochę "chmurki"   B)

Zbawienny okazuje się suwak, o którym zapomniałem, dot. ukrywania podrzędnych dróg w ustalonym przez siebie zbliżeniu.

I teraz już jest fajno :D
--
Pozdrawiam
Maciej