AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.

• 647 Odpowiedzi
  • 170154 Wyświetleń

*

Offline mickey

• **
  • 114
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
Odp: AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.
« Odpowiedź #390 dnia: Maj 07, 2010, 10:41:56 »
Po HR mojego HD-ka AM jakby zaczęła chodzić lepiej, ale nie wyznacza trasy, ma ktoś pomysł, dlaczego tak się dzieje? Fix jest, pokazuje pozycję, przesuwa mapę, co chwilę bieżącą pozycję oznacza jako START, ale nie nawiguje.

*

Offline clawis

• 9
  • Sprzęt: NOKIA 500 ,MIO 550
« Odpowiedź #391 dnia: Maj 07, 2010, 11:02:42 »
Gdzie wyłączyć POI ikonkę wiadukt i denerwujący dźwięk do niej .Chyba źle szukam.

« Odpowiedź #392 dnia: Maj 07, 2010, 11:06:02 »
Po HR mojego HD-ka AM jakby zaczęła chodzić lepiej, ale nie wyznacza trasy, ma ktoś pomysł, dlaczego tak się dzieje? Fix jest, pokazuje pozycję, przesuwa mapę, co chwilę bieżącą pozycję oznacza jako START, ale nie nawiguje.

Spróbuj może zrobić format karty i jeszcze raz zainstalować AM.

Ja ogólnie byłem sceptycznie nastawiony do formatowania ale ostatnio kumpel miał problem ze swoją AM, wieszała się podczas wyznaczania trasy. Przeniosłem zawartość karty na PC, sformatowałem kartę, z powrotem przekopiowałem pliki na kartę i ku mojemu zaskoczeniu AM chodzi do dzisiaj.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #393 dnia: Maj 07, 2010, 11:39:14 »
ja tam zawsze przy instalacji nowej wersji robie HR urzadzenia i format karty i nigdy nic z AM mi sie nie dzialo i nie mialem problemow Co jakis czas SR i gra gra gitara AM zawsze chodzi poprawnie
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline proot

• **
  • 127
  • Sprzęt: iPhone4 + Navigon, TomTom GO950
« Odpowiedź #394 dnia: Maj 07, 2010, 12:06:25 »
ja tam zawsze przy instalacji nowej wersji robie HR urzadzenia i format karty i nigdy nic z AM mi sie nie dzialo i nie mialem problemow Co jakis czas SR i gra gra gitara AM zawsze chodzi poprawnie

To dobrze, że nie wymieniasz telefonu/pda na nowy przy każdej aktualizacji.
Money does not make you happy but it quiets the nerves. /Sean O'Casey/

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #395 dnia: Maj 07, 2010, 12:34:12 »
Myślę że wypisywanie błędów bety 6.5 jest bez sensu, bo jeśli producent nie widzi co jest spieprzone w tej wersji a co było dobre w poprzedniej to niech walczy z piratami bo jeśli tak będzie w wersji finalnej to będzie to jedyna słuszna wersja tego dzieła.
W Warszawie po wybraniu adresów trasę z pętli na Okęciu na Tarchomin wytycza poprawnie, pseudo obwodnicą (ul. Prymasa 1000-lecia), jeżeli te same punktu są zapisane w ulubionych to obwodnica nie jest brana pod uwagę we wszystkich możliwych trasach i trasa biegnie przez centrum.
Czytałem wyżej o problemach z sygnałem GPS w niektórych miejscach, też mi się to zdarzyło i natychmiast wyłączyłem AutoMape i uruchomiłem zainstalowaną org. na urządzeniu MapeMap – sygnał cudownie powrócił a pogoda i zachmurzenie niestety się nie zmieniło.

*

Offline Samosia

• 18
  • Sprzęt: NavRoad 430BT, VIVO PLUS
« Odpowiedź #396 dnia: Maj 07, 2010, 15:45:00 »
Czy może ktoś sprawdzał wyznaczanie trasy przez punkty lub okolicę punktu nie wiem może ktoś wcześniej pisał ale nie czytałam o tym.
Wczoraj wyznaczyłam trase (prowadz do Łódż itd) przez  punktu Łowicz(okolice)  i AM przeliczyła trasę i wyznaczyła czas dotarcia ale tylko do punktu (łowicz okolice) pamiętam że w 6,2 był czas i kilometry całej trasy do celu (prowadz do).
Po osiągnięciu punktu Łowicz (okolice) dopiero przeliczyła i pokazała ile km jest do osiągnięcia celu i o której godzinie dojadę do do Łodzi.
Następna sprawa to wyznaczyłam kilka punktów ABC właściwie były po trasie. Nawigacja kazała mi jechać do punktu np A ale nie uwzględniła B (ten punkt mijałam po drodze 1 metr od tego punktu) potem kazała jechać do punktu C aby potem zrobić nawrotke i jechać do punktu B (który mijałam wcześniej po tej samej drodze metr od miejsca). Oczywiście uwzględniłam w opcjach po najbliższych i potem nie uwzględniałam i tak za każdym razem było to samo błądzenie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #397 dnia: Maj 07, 2010, 16:08:54 »
Poczytaj w instrukcji do czego służy ikona z napisem via, znajdziesz ją pod ikoną głośnika.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #398 dnia: Maj 07, 2010, 16:41:21 »
Zauważyłem, że podczas pierwszej synchronizacji, 30 kwietnia (tuż po wypuszczeniu bety) MiploSync skasował mi wszystkie prywatne POI. No i d...
Napisałem do supportu. Ciekawe, czy można będzie je przywrócić.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #399 dnia: Maj 07, 2010, 16:45:30 »
Profile pomimo skasowania nadal są przywracane. Wykasowałem i terenowy i ciężarowy, po ponownym uruchomieniu programu mam je od nowa.
Ale przynajmniej program jakoś zapamiętał że domyślnym jest profil osobowy i już nie pyta za każdym razem.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #400 dnia: Maj 07, 2010, 17:00:33 »
30 kwietnia (tuż po wypuszczeniu bety) MiploSync skasował mi wszystkie prywatne POI. No i d...

Na pewno można je było przywrócić po tej synchronizacji,
bo miplosync zapisuje automatycznie pliki sprzed synchronizacji jako kopie zapasową.
Jeśli jednak ponowiłeś synchronizację to zapomnij o tamtych POI,
bo kolejna synchronizacja zamienia stare pliki kopii na nowe.

*

Bilunia

« Odpowiedź #401 dnia: Maj 07, 2010, 17:15:07 »
Myślę że wypisywanie błędów bety 6.5 jest bez sensu, bo jeśli producent nie widzi co jest spieprzone ......
Czytałem wyżej o problemach z sygnałem GPS w niektórych miejscach, też mi się to zdarzyło i natychmiast wyłączyłem AutoMape i uruchomiłem zainstalowaną org. na urządzeniu MapeMap – sygnał cudownie powrócił a pogoda i zachmurzenie niestety się nie zmieniło.
Biorąc pod uwagę to, co czytam w tym temacie, to wersja finalna napawa niepokojem.
Widać, że AM poszła w gadżety, zamiast w niezawodność. Specyficzne jest również to, że np. MapaMap nie ma gadżetów, wodotrysków, pomimo całej swojej "prostoty", jak wynika z opinii często się powtarzających - po prostu nie zawodzi.
Ileż to już razy były powtarzane sugestie, by program wrócił do fazy v.5.5.3 i umożliwić jedynie aktualizację map. Ale jak widać są ważniejsze rzeczy niż funkcjonalność, czy bezawaryjność. Napakowano nam dodatków, których działanie i wiarygodność informacji w nich zawartych, jest co najmniej wątpliwa. Mnóstwo użytkowników poszukuje informacji, jak te gadżety wyłączyć. I wcale mnie to nie dziwi, bo z okiełznaniem tego wszystkiego mają już problem nawet "nagminni" użytkownicy tego forum.
Dodam jeszcze, że nie wszyscy mają chęć i wiedzę, by grzebać w plikach konfiguracyjnych, by sobie to, lub tamto włączyć, wyłączyć, lub zmienić. Co do celowości odsłonięcia info zawartego w dolnym pasku na całą szerokość ekranu, chyba nikt z użytkowników AM nie ma wątpliwości. Ile razy już te kwestie były poruszane. I co ? AM nasze postulaty ma głęboko w d.... .
AM może się w ostatnim czasie poszczycić ściganiem piratów. Super. Tylko, że niedługo nie będzie chyba kogo ścigać, bo zainteresowanie AutoMapą może diametralnie się zmniejszyć. Może już nie pomóc uśmiechnięta buźka Hołka.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #402 dnia: Maj 07, 2010, 17:25:47 »
Zauważyłem, że podczas pierwszej synchronizacji, 30 kwietnia (tuż po wypuszczeniu bety) MiploSync skasował mi wszystkie prywatne POI. No i d...

A to dziwne, bo mam sporo prywatnych POI i również synchronizowałem tego samego dnia i wszystkie pozostały. Może miałeś jakiś błąd w pliku POI  :mysli: Tak, czy inaczej zawsze mam kopię wszystkich plików - tworzę ją jakby automatycznie, przy okazji formatowania karty po instalacji nowej wersji. Do tego od czasu do czasu kopia plików POI.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #403 dnia: Maj 07, 2010, 17:46:29 »

A to dziwne, bo mam sporo prywatnych POI i również synchronizowałem tego samego dnia i wszystkie pozostały.

Potwierdzam, mam dwie prywatne kategorie - służbową i osobistą i cały czas są dostępne punkty.

Akubit, mam do Ciebie jako zwolennika synchronizacji przyrostowej pytanie  :mrgreen:
Możesz sprawdzić ile punktów na ten moment przyrostowych jest pobieranych w AM6.2 na ogólną liczbę punktów ??

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #404 dnia: Maj 07, 2010, 18:17:45 »
Poniewaź subskrybuję tylko 119 kategorii z Miplo, to ilości punktów nie są miarodajne. Niemniej jednak wyniki są następujące:
AM 6.2 - ok 1030 punktów POI
AM 6.5 - ok 380 punktów POI

Co dziwne, w logu synchronizacji jest informacja: ilość punktów prywatnych: 0  :O A punkty prywatne są  :ok:

edit:

Pomyliłem punkty prywatne z punktami użytkownika. Wszystko jest OK.
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2010, 18:39:37 wysłana przez akubit »

*

MarkNavi

« Odpowiedź #405 dnia: Maj 07, 2010, 18:21:58 »

Jakbyś je miał w ulubionych jak ja to by przetrwały :P
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2010, 18:25:52 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #406 dnia: Maj 07, 2010, 18:40:06 »
Poniewaź subskrybuję tylko 119 kategorii z Miplo, to ilości punktów nie są miarodajne. Niemniej jednak wyniki są następujące:
AM 6.2 - ok 1030 punktów POI
AM 6.5 - ok 380 punktów POI

Dzięki. Ciekawy jestem jaki procent stanowią punkty przyrostowe w stosunku do całej bazy.

Może ktoś pobiera punkty z wszystkich kategorii i może napisać ile takich punktów jest pobieranych obecnie ale dla AM6.2

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #407 dnia: Maj 07, 2010, 18:50:05 »
Jeszcze jedna korekta: te dane, które podałem to ilości punktów do pobrania. Doczytałem jednak w logu, że POI w pliku:
AM 6.2 - ok 14600 punktów POI
AM 6.5 - ok 1350 punktów POI
przy 324 POI użytkownika.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #408 dnia: Maj 07, 2010, 19:09:59 »
Coś jednak jest nie tak. Dzisiaj trasa Jelenia G. - Wrocław, traffic włączony, trasa szybka, wyznaczona przez Jawor, ale w Dziwiszowie są jakieś zawody i policja zamknęła przejazd. Wracam na trasę przez Strzegom, po chwili namawiania do zawrócenia AM wylicza nową nawiguje. Za Strzegomiem nawiguje (w lewo) do wjazdu na autostradę w Budziszowie?? Pojechałem do wjazdu w Kostomłotach bo trasę znam, ale dziękuję za taką nawigację.

Druga sprawa. Po włączeniu AM -> prowadź do -> dom trasa jest kalkulowana i następnie przechodzi do ekranu mapy bez trasy (jakby nie była wyznaczona). Parę prób i to samo przy czym bardzo "muli" menu. Wyłączam AM i ponownie włączam -> po złapaniu fix'a trasa jest wyznaczona do domu ??

Wyznaczanie tras też mi się nie podoba. Często prowadzi przez centrum miejscowości pomijając obwodnice. Dla mnie AM 6.2 jest O.K.
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2010, 19:12:50 wysłana przez altroch »

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #409 dnia: Maj 07, 2010, 19:16:51 »
Druga sprawa. Po włączeniu AM -> prowadź do -> dom trasa jest kalkulowana i następnie przechodzi do ekranu mapy bez trasy (jakby nie była wyznaczona). Parę prób i to samo przy czym bardzo "muli" menu. Wyłączam AM i ponownie włączam -> po złapaniu fix'a trasa jest wyznaczona do domu ??

Podobnie miałem, tylko że wybierałem albo punkt POI (prywatne kategorie) lub punkt z historii.

Punkt Start przesuwa się ciągle wzdłuż trasy jaką jadę, ale nie wyznacza trasy. Menu i całą AM zaczyna mulić i stanowczo spowalniać. Nawet Trasa-->Skasuj nie kasuje i cały czas zmienia się ten punkt start i koniec również jest zaznaczony na mapie.
tylko wyłączenie i ponowne włączenie pomaga.

Nie zgłaszałem bo myślałem ze to może problem z moim urządzeniem, ale wygląda na to że błąd pojawia się też i u innych.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #410 dnia: Maj 07, 2010, 19:22:13 »

Potwierdzam. Również tak miałem.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #411 dnia: Maj 07, 2010, 19:32:58 »
A ja miałenm taki numer, że jadę z betą wszystko okey, a tu nagle po jakimś kolejnym manewrze, program przestał nawigować, tzn efekt był taki jakbym na właczonym gps-ie wykasował trasę. Pomogło zrestartowanie AM, bo bez tego trasa nie chciała się wyznaczyć ponownie. Sprzęt HD2. Oczywiście nie wspomnę, że na każdym prawie postoju obraca mi mapę lub czasami jest komunikat, którego w am nienawidzę tzn "czekam na ruch" . Po jaką cholerę ten komunikat zrobili ?
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2010, 19:38:36 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #412 dnia: Maj 07, 2010, 20:17:17 »
A ja miałenm taki numer, że jadę z betą wszystko okey, a tu nagle po jakimś kolejnym manewrze, program przestał nawigować, tzn efekt był taki jakbym na właczonym gps-ie wykasował trasę. Pomogło zrestartowanie AM, bo bez tego trasa nie chciała się wyznaczyć ponownie. Sprzęt HD2.

Miałem tak 2x. Ale nie powtórzyło się po reinstalacji AM, więc nie zgłaszałem do supportu. Sprzęt też HD2. Dodam, że po skasowaniu trasy AM zachowywała się dziwnie, tzn. jakby jakiś proces został w pamięci - wszystko działało bardzo wolno.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #413 dnia: Maj 07, 2010, 20:38:59 »
Ale przynajmniej program jakoś zapamiętał że domyślnym jest profil osobowy i już nie pyta za każdym razem.
Właśnie mi uswiadomiłeś, że u mnie też. Po tygodniu prawie  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #414 dnia: Maj 07, 2010, 21:22:58 »
Właśnie mi uswiadomiłeś, że u mnie też. Po tygodniu prawie  :mrgreen:

Bardziej mnie wkurzyło że wystarczy jedno niechcące kliknięcie i straciłem wszystkie ustawienia kasując profil  :kill:
Do tego stopnia się wkurzyłem ze od razu odpaliłem laptopa i napisałem im maila w tej sprawie  :mrgreen:

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #415 dnia: Maj 07, 2010, 21:54:55 »

Biorąc pod uwagę to, co czytam w tym temacie, to wersja finalna napawa niepokojem.
Widać, że AM poszła w gadżety, zamiast w niezawodność. Ileż to już razy były powtarzane sugestie, by program wrócił do fazy v.5.5.3 i umożliwić jedynie aktualizację map. Ale jak widać są ważniejsze rzeczy niż funkcjonalność, czy bezawaryjność. Napakowano nam dodatków, których działanie i wiarygodność informacji w nich zawartych, jest co najmniej wątpliwa. Mnóstwo użytkowników poszukuje informacji, jak te gadżety wyłączyć. I wcale mnie to nie dziwi, bo z okiełznaniem tego wszystkiego mają już problem nawet "nagminni" użytkownicy tego forum.

no wlasnie AM chce zdobyc nowych uzytkownikow na chwyty reklamowe typu "jakie gadzety to juz maja zastosowanie w ich programie" (mijajace sie z celowoscia ich zastosowania) tym samym tracac starych urzytkownikow ktorzy zmieniaja AM po swojemu albo mysla na co sie przesiasc a to nie na tym polega

AutoMapa 6.10.0

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #416 dnia: Maj 07, 2010, 22:48:37 »
Mam pytanie z innej beczki
Czy mi się wydaje czy w poprzednich wersjach AM niezależnie od pory dnia odpalała się w trybie dziennym co bardzo ułatwiało planowanie trasy i wieczorem przechodziła w tryb nocny dopiero po rozpoczęciu nawigacji, w 6.5 wieczorem odpala się od razu w trybie nocnym i aby zaplanować trasę muszę ręcznie wyłączyć ten tryb.
Czy możecie to potwierdzić?

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #417 dnia: Maj 07, 2010, 22:50:47 »
sparawdz czy masz dobrze ustawiona godz w urzadzeniu

AutoMapa 6.10.0

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #418 dnia: Maj 07, 2010, 23:05:38 »
Godzina jest dobrze ustawiona i AM wchodzi w tryb nocny o prawidłowej porze, chodzi o to że wcześniej uruchomienie AM następowało zawsze w trybie dziennym a dopiero po rozpoczęciu nawigacji przechodziło w nocny, w tej chwili start AM wieczorem następuje od razu w trybie nocnym.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #419 dnia: Maj 07, 2010, 23:19:01 »
Nie potwierdzam, a przynajmniej nie do końca potwierdzam. Tryb nocny włącza mi się sam
tylko przy zmianie profilu, albo po wcześniejszym zamknięciu programu w tym trybie.