AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.

• 647 Odpowiedzi
  • 170376 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
Odp: AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.
« Odpowiedź #360 dnia: Maj 06, 2010, 12:07:30 »
Wazna jest informacja, że u jednych chodzi animacja płynnie a u innych niekoniecznie
U mnie chodzi płynnie. Nawet lepiej niż bez animacji w poprzedniej wersji.

*

Offline mickey

• **
  • 114
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
« Odpowiedź #361 dnia: Maj 06, 2010, 12:14:30 »
Od ponad pół roku używam rom hypnotiQ Bysia (szybki, dobrze trzyma bateria), może jakiś inny zainstalowany program Ci bruździ.
Znam ten rom, korzystałem z niego przez długi czas, ale na nim też miałem problemy. Jednak wgram go i zobaczymy co będzie. Kończą mi się pomysły....

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #362 dnia: Maj 06, 2010, 12:34:59 »
U mnie chodzi płynnie. Nawet lepiej niż bez animacji w poprzedniej wersji.
Do pełni szczęścia brak info o platformie sprzetowo-software'owej (jeśli betateam to będzie czytał).
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #363 dnia: Maj 06, 2010, 14:13:09 »
Wczoraj i dzisiaj trochę pokręciłem się po Warszawie i okolicach używając wersji Beta.
Kilka spostrzeżeń.

Sprzęt to Mio P550, WM5EN, karta Kingstona 2 GB. Program zainstalowany na czystą kartę.

1. Za każdym razem po wytyczeniu trasu skala przełącza mi się na maksymalne zbliżenie - 50m (w 2D).

2. W ustawieniach skali mam ustawioną: miasto 240, pośrednia 540 i poglądowa 540. Tej poglądowej nie mogę zmienić. Tzn. da się zmienić wartość, można nacisnąć OK, ale i tak skala pozostaje 540 i po ponownym wejściu w ustawienia jest 540.

3. O profilach już było pisane, u mnie również nie pamięta.

4. Błąd w mapie w Warszawie na Prym. Tysiąclecia w kierunku Marek. Już na "zakrętach" odchodzi odnoga która idzie 'dołem' do ul. Powązkowskiej. W rzeczywistości rozjazd jest jakieś 300 metrów dalej (ale w 6.2 też już chyba tak było).

5. Nie działa mi Traffic. Mam włączony i zaznaczone wysyłanie danych ale ikonka cały czas jest szara - i w czasie jazdy i podczas synchronizacji.

6. Denerwujące pikanie przy poruszaniu się po menu.

7. Ikonka terenu zabudowanego może ii fajny pomysł, dokładność danych tragiczna. Trasa Warszawa - Łomianki - Nowy Dwór fragmentami dopuszczalna prędkość 100km/h a ikonka cały czas się świeci. Tak samo Nowy Dwór - Jabłonna, prawie cały czas się świeci teren zabudowany.

8. Błędy podczas edycji punktów wbudowanych - podmienia się automatycznie nazwa pliku nazwą kategorii i dodatkowo pojawiają się duble.

9. Menu animowane u mnie działa dość dobrze i reaguje chyba minimalnie szybciej niż poprzednie.

To na razie tyle.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #364 dnia: Maj 06, 2010, 14:54:49 »
U mnie ten sam efekt. A instalowałem AM na czystą formatowaną kartę.

Dokładnie to samo, też instalacja (trzecia) na czystą kartę. A i tak to menu muli.

Połączone: [time]Maj 06, 2010, 14:59:10[/time]
Ja dzisiaj z trasy tez nic nie mogłem wysłać. Cały czas błędy połączenia, mimo iż w poniedziałek działał poprawnie. Myślę że może coś być nie tak z serwerem trafficu.

Też dzisiaj to zauważyłem. Na dodatek, po którymś tam wysłaniu/pobraniu danych AM... skasowała mi wyznaczoną trasę. I nie dało się wyznaczyć nowej. Dopiero restart programu pomógł.

Połączone: Maj 06, 2010, 15:03:10
7. Ikonka terenu zabudowanego może ii fajny pomysł, dokładność danych tragiczna. Trasa Warszawa - Łomianki - Nowy Dwór fragmentami dopuszczalna prędkość 100km/h a ikonka cały czas się świeci. Tak samo Nowy Dwór - Jabłonna, prawie cały czas się świeci teren zabudowany.

Dzisiaj - W-wa-Lublin-Kalinówka-Łuków-Siedlce-W-wa - 100% trasy po terenie zabudowanym  :P
Dodatkowo wyjeżdżając z Siedlec miałem etykiety (chmurki) z nazwami ulic, w Mińsku Mazowieckim ich nie było. Zrestartowałem program - pojawiły się.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2010, 15:03:10 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #365 dnia: Maj 06, 2010, 15:14:54 »
Dzisiaj - W-wa-Lublin-Kalinówka-Łuków-Siedlce-W-wa ...
Było wpaść do mnie do roboty na piwko. Mam w magazynie ciut ponad 10 000 hektolitrów (2 miliony butelek/puszek) tegoż boskiego napoju to byłoby przy czym beta testy czynić  :mrgreen: ;D
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2010, 15:21:44 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline smutny

• **
  • 113
« Odpowiedź #366 dnia: Maj 06, 2010, 15:34:21 »

100km/h nie znaczy ze to nie teren zabudowany
Polecam regulamin odnośnie avatarów, reklamy i stron www.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #367 dnia: Maj 06, 2010, 15:40:32 »
... 100km/h nie znaczy ze to nie teren zabudowany
Raczej Dolek miał na myśli dwujezdniową drogę z oddzienymi jezdniami dla każdego kierunku ruchu oraz co najmniej 2-ma pasami dla każdego kierunku ruchu poza terenem zabudowanym  :)
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2010, 15:43:56 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #368 dnia: Maj 06, 2010, 16:27:18 »
100km/h nie znaczy ze to nie teren zabudowany

Nigdzie tak nie napisałem. Przyjąłem że każdy się domyśli że chodzi o teren niezabudowany skoro o nim piszę.

Choć swoją drogą chyba nie spotkałem się z podniesieniem prędkości do 100km/h na terenie zabudowanym. Znasz taki przypadek ??

« Odpowiedź #369 dnia: Maj 06, 2010, 16:31:42 »
A może ikonka terenu zabudowanego na razie jest tylko fizycznie na mapie, a brak jest danych zaszytych w mapach niezbędnych do jej działania. Może zacznie działać przy najbliższej aktualizacji map, bo faktycznie wszędzie wskazuje na obszar zabudowany.
Z tym przybliżaniem mapy przy manewrze, też coś jest skopane, nie zawsze wraca mi do ustalonej skali tylko pozostaje na pełnym zbliżeniu.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #370 dnia: Maj 06, 2010, 16:36:01 »
Z tym przybliżaniem mapy przy manewrze, też coś jest skopane, nie zawsze wraca mi do ustalonej skali tylko pozostaje na pełnym zbliżeniu.

Ja mam przybliżanie i przy POI i przy manewrze odznaczone. Przy manewrach mi nie przybliża. Przybliżenie na maksa następuje tylko po wyznaczeniu trasy.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #371 dnia: Maj 06, 2010, 16:46:55 »
Było wpaść do mnie do roboty na piwko. Mam w magazynie ciut ponad 10 000 hektolitrów (2 miliony butelek/puszek) tegoż boskiego napoju to byłoby przy czym beta testy czynić  :mrgreen: ;D

Właśnie o Tobie pomyślałem  :) Ale gdzie będę Ciebie tam szukał  :P

P.S. Fajnego macie żubra  :grin:
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline kiniu

• *
  • 89
  • Sprzęt: Goclever4366FMBT & HTC HD2  & (FSn560)
« Odpowiedź #372 dnia: Maj 06, 2010, 16:50:27 »
Dzisiaj - W-wa-Lublin-Kalinówka-Łuków-Siedlce-W-wa ...

Czyli następny zlot u ochkarol :)
Pozdrawiam

*

Offline smutny

• **
  • 113
« Odpowiedź #373 dnia: Maj 06, 2010, 16:58:53 »

Choć swoją drogą chyba nie spotkałem się z podniesieniem prędkości do 100km/h na terenie zabudowanym. Znasz taki przypadek ??

tak ! np: ten o ktorym piszesz )) a poważnie np w wa-wie sporo jest odcinków z podniesiona   nawet tuz przy centrum ,mysle o trasie toruńskiej
prawda ze tam jest 80 i 90 ale jednak
a ten znaczek jest bardzo pomocny dla kierowców sam ciezarowych i autobusów Są odcinki gdzie nie wiadomo czy to jeszcze teren zabudowany czy nie ,czy  zauwazylem znak czy tez nie   Widząc znak ograniczenia np do 70km/h  Ty przejedziesz nawet  75-80 km/h i raczej nic Ci nie zrobią natomiast Oni maja ciepło ))
Polecam regulamin odnośnie avatarów, reklamy i stron www.

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #374 dnia: Maj 06, 2010, 21:24:10 »
Podniesienie do 70 km/h na terenie zabudowanym jest na 8 od Białegostoku do Augustowa, ale wyzej to sie raczej nie spotkalem. Ogólnie obszar zabudowany jest zrabany.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #375 dnia: Maj 06, 2010, 21:34:29 »

Tak jak na innym forum, jakiś inteligent zapodał metodę na "niepytanie" AM o profil przy każdym uruchomieniu. :mysli:
Zrobił i załaczył plik bat, który usuwał fizycznie, z systemu plików dwa profile (terenowy i ciężarowy), zostawał jeden - AM nie miała już o co pytać.  :mrgreen: :E
A mnie udało się skasować profil ciężarowy tak po prostu   B) 
Najpierw zrobiłem sobie kilka innych profili (tak dla testu) potem je skasowałem  i wpadłem na to że może da się skasować wszystkie poza osobowym  :-|   "Sie nie dało"  :(  ale po jeszcze następnym uruchomieniu AM były już tylko dwa profile  :shock:    :E   :ok: 
Ale pewnie to tylko jakiś przypadkowy błąd
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2010, 18:39:15 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Bilunia

« Odpowiedź #376 dnia: Maj 06, 2010, 21:42:48 »
Pocieszające w becie jest to, że nikt z zaangażowanych w testy, nie pisze o sposobie wyznaczania tras.  :wink:
Czyżby to był jedyny element, do którego nie ma zastrzeżeń  :worried:

« Odpowiedź #377 dnia: Maj 06, 2010, 21:56:53 »

tak - w Bydgoszczy wyjazd Wyszyńskiego na Gdańsk od wiaduktu na Osiedlu Leśnym na odcinku 4 km jest 100 km/godz - sprawdzone; tam uczą kursantów nauki jazdy, bo niedaleko jest WORD.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #378 dnia: Maj 06, 2010, 21:59:28 »
... Właśnie o Tobie pomyślałem  :) Ale gdzie będę Ciebie tam szukał  :P
Wystarczy zapytać o tego, co zamiast pracować siedzi na forach o GPS i Windows Mobile :mrgreen:
P.S. Fajnego macie żubra  :grin:
Drugi strzeże "bram" Lublina od strony Kraśnika.
Pozdrawiam
Karol

*

Bilunia

« Odpowiedź #379 dnia: Maj 06, 2010, 22:31:00 »
A który z nich postawił na nogi żuczka ? :wink:

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #380 dnia: Maj 06, 2010, 22:42:51 »
[cut]... zrobiłam ...[cut]... skasowałem ...[cut]
i wszystko jasne ;)
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #381 dnia: Maj 07, 2010, 00:57:42 »

tak - w Bydgoszczy wyjazd Wyszyńskiego na Gdańsk od wiaduktu na Osiedlu Leśnym na odcinku 4 km jest 100 km/godz - sprawdzone; tam uczą kursantów nauki jazdy, bo niedaleko jest WORD.
Na wiadukcie jest znak końca obszaru zabudowanego, nie ma za to znaku ograniczenia prędkości do 100 km/h, kawałek za wiaduktem jest tylko ograniczenie do 70 z tabliczką T-23j czyli dla pojazdów z materiałami mogącymi skazić wodę.
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2010, 01:01:44 wysłana przez tomek1970 »

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #382 dnia: Maj 07, 2010, 01:22:55 »
To ja też dołożę swoje 3 grosze.
Sprzęt HTC HD2, ROM 1.66, na karcie sieczka - nic nie fragmentowałem.
Wszystko w wersji 6.5 beta działa OK. Menu płynne, wyznaczanie trasy bez problemów.

Dzisiaj tylko miałem ciekawy przypadek - chyba nie bardzo jest to wina AM.
Jechałem na jakieś zadupie koło Niepołomic w południe i nagle na otwartej przestrzeni dostałem komunikat o braku sygnału GPS. Zatrzymałem się na poboczu, patrzę i ... zero satelit, czekam 10 min i dalej nic !!! Tylko czasem na chwilkę pojawiały się 2 żółte paski i zaraz znikały.
Zrestartowałem program i dalej to samo. Musiałem dojechać na czuja (bo to jakieś nowe drogi przy zakładach). Fakt, że niebo było bardzo zachmurzone, ale jeszcze nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło. Po 4 godzinach jak wracałem to, szybciutko złapał 7 satelitek.
Chyba odbiornik w HD2 nie jest taki dobry jak sądziłem... Wcześniej w MIO A701 (SirfStar III) i również z zewnętrznym SirfStar III nic takiego nie miałem.
Komuś się coś takiego zdarzyło z AM 6.5 beta lub na HD2 ?
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #383 dnia: Maj 07, 2010, 08:30:09 »
... Dzisiaj tylko miałem ciekawy przypadek - chyba nie bardzo jest to wina AM.
Jechałem na jakieś zadupie koło Niepołomic w południe i nagle na otwartej przestrzeni dostałem komunikat o braku sygnału GPS. Zatrzymałem się na poboczu, patrzę i ... zero satelit, czekam 10 min i dalej nic !!! Tylko czasem na chwilkę pojawiały się 2 żółte paski i zaraz znikały....
Ja też dziś, pomimo dużo mniej zachmurzonego nieba niż przez cały tydzień, podczas jazdy do pracy (czyli ta sama pora, ta sama trasa) całą drogę miałem komunikat o słabym sygnale GPS.
Też zacząłem się zastanawiac czy aby odbiornik w mojej Omni nie jest kiepski i miejsce uchwytu w samochodzie nie najlepsze ale skoro cały tydzień, przy gorszej pogodzie było ok to cos musiało byc faktycznie z statelitami.
Drugi raz mi się coś takiego zdarzyło.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #384 dnia: Maj 07, 2010, 09:22:42 »
Wydaje mi się (wysłałem już propozycje do Supportu) że wskazane by było, aby w opcjach gdzie jest możliwość wyboru danego profilu dołożyć dodatkowe zapytanie przy kliknięciu w 'skasuj profil' - czy na pewno usunąć dany profil (ewentualnie do wyboru 'zaptaszkować aby nie pytał w przyszłości').
Bo przed chwilą stojąc chwilę na parkingu bawiłem się ustawieniami i niechcący kliknąłem w usuń i cały profil ze zmienionymi skórkami, mozolnie wprowadzonymi zmianami i ustawieniami został sunięty  :mad:

I jeszcze takie pytanie:

Możliwość blokowania jednocześnie wielu dróg przez zaznaczenie prostokątnego obszaru mapy w zbliżeniu.

Gdzie to znajdę ??????

« Odpowiedź #385 dnia: Maj 07, 2010, 09:34:18 »
Przytrzymaj rysik w miejscu gdzie chcesz zablokować drogi, wyświetli się menu , przechodzisz na trzecią kartę i wybierasz zaznacz obszar.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #386 dnia: Maj 07, 2010, 09:36:03 »
W tym samym miejscu gdzie blokady pojedynczych odcinków.
To sąsiadujące ze sobą ikony, trudno niezauważyć.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #387 dnia: Maj 07, 2010, 09:45:23 »
Dzięki Panowie, szukałem chyba wszędzie tylko nie w tym miejscu.
Teraz jeszcze napiszcie jak odblokować obszar ?? Bo sąsiadująca funkcja  - odblokuj obszar u mnie nie działa, a pojedynczo ulic tez się nie da odblokować bo mam komunikat że należy do blokady obszaru.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #388 dnia: Maj 07, 2010, 10:00:01 »
W blokadach, a odblokowanie obszaru zapewne służy do odblokowywania obszarów
złożonych z odcinków zablokowanych fabrycznie, a nie swoich własnych blokad.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #389 dnia: Maj 07, 2010, 10:26:05 »
menu -> trasa -> blokady -> na dole ekranu klik na obszary i możesz kasować.