AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.

• 647 Odpowiedzi
  • 170392 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.
« Odpowiedź #330 dnia: Maj 05, 2010, 23:13:32 »
Sprawdzicie czy działa Wam synchronizacja całego pliku. U mnie właśnie ruszyła.
Co masz na myśli?
ISTQB Certified Tester

*

Offline proot

• **
  • 127
  • Sprzęt: iPhone4 + Navigon, TomTom GO950
« Odpowiedź #331 dnia: Maj 05, 2010, 23:19:16 »
Jak widać, trasa 'prosto 34 km', a AM pokazuje, abym zjechał na prawo.

Gdzie jest to w prawo? Przecież pokazuje prosto  :ohreally:

Pokazuje, aby jechać prawym pasem. A prawy pas był do zjazdu na prawo.
Money does not make you happy but it quiets the nerves. /Sean O'Casey/

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #332 dnia: Maj 05, 2010, 23:22:03 »
Co masz na myśli?
Miał na myśli synchronizację pełnej bazy POI zapewne.  :sleepy:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #333 dnia: Maj 05, 2010, 23:27:24 »
Co masz na myśli?
No więc sprawdzałem przed chwilą i nadal mam jedynie 280 POI... zamiast jakiś kilkunastu tysięcy...
ISTQB Certified Tester

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #334 dnia: Maj 05, 2010, 23:29:09 »
No więc sprawdzałem przed chwilą i nadal mam jedynie 280 POI... zamiast jakiś kilkunastu tysięcy...
Spróbuj z poziomu Miplosynca z opcją "pobierz jednorazowo wszystko".
http://pdaclub.pl/forum/automapa/automapa-6-5-beta-test-juz-zaczac/msg1292066/#msg1292066
Pozdrawiam
Karol

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #335 dnia: Maj 05, 2010, 23:32:54 »

Spróbuj z poziomu Miplosynca z opcją "pobierz jednorazowo wszystko".
Zawsze robię z poziomu miplosynca ale zapomniałem o tej opcji i rzeczywiście ściągnęło wszystko - dzieki.

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #336 dnia: Maj 06, 2010, 00:05:50 »
Pokazuje, aby jechać prawym pasem. A prawy pas był do zjazdu na prawo.

Aha ... to ta kolorowa plama pod strzaką prosto to jest ten asystent ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #337 dnia: Maj 06, 2010, 00:10:53 »

A dokładniej nie pełnej bazy POI a pobrania wszystkich subskrybowanych przeze mnie kategorii. Czyli pobranie nie przyrostowe.

Faktycznie plik jest pobierany, w 6.2 wczytuje się bez problemu.
Natomiast w becie 6.5 po reorganizacji jest komunikat i tak wycina pliki które są już w programie i z ok. 60k POI zostaje mi wczytanych tylko coś koło 800 punktów - w becie można tylko synchronizować przyrostowo (chyba).

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #338 dnia: Maj 06, 2010, 00:19:46 »
A dokładniej nie pełnej bazy POI a pobrania wszystkich subskrybowanych przeze mnie kategorii. Czyli pobranie nie przyrostowe.
Dokładnie tak  :ok:
... w becie można tylko synchronizować przyrostowo (chyba).
Mi poszło bezbłędnie :proud:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/automapa-6-5-beta-test-juz-zaczac/msg1292066/#msg1292066

Po??czone: Maj 06, 2010, 01:26:56
... dzisiaj wracając do domu zauważyłem że w miejscach gdzie wczoraj pokazywało ograniczenie do 60 dzisiaj jest ok. tzn. pokazuje 50 km/h. Cały wic polega na tym że wczoraj gdy zauważyłem błędy było grubo po godz. 22.00 a dzisiaj na tych samych odcinkach byłem we wczesnych godzinach popołudniowych, więc AM chyba uwzględnia to że w godzinach nocnych w terenie zabudowanym można jechać o 10 km/h szybciej :ok:  ...
Przy demo już nie ma tak różowo. AM czyta czas rzeczywisty a nie czas startu trasy.
I tak po 22:00 skonfigurowałem trasę po terenie zabudowanym ze startem o godzinie 15:00.
Ikona ograniczenia prędkości pokazywała 60 km/h.
W sumie drobiazg.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2010, 01:26:56 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #339 dnia: Maj 06, 2010, 07:27:55 »
Witam ponownie Wszystkich :)

Wczoraj wróciłem z kolejnej wyprawy, tym razem trasa Łódź -> Bratysława -> Venezia -> Milano -> Bolonia -> Brno -> Łódź. Może to już zakrawa o 'zboczenie', ale miałem ze sobą dwa nawigatory równocześnie włączone. Jeden z nich to oczywiście najnowsza, wersja beta AM 6.5.

Moje spostrzeżenia:
+ fajne chmurki z ulicami, uważam jednak, że brakuje priorytetyzacji co ma być pokazywane podczas nawigacji - na autostradach/szosach jest OK, ale po wjeździe do dużego miasta (np. Bolonia) na ekranie jest tyle chmurek, że nie widać 'cycuszków' wskazujących do której ulicy należą. Robi się bałagan. Uznałem jednak, że to wersja beta i nie czepiam się. Pomysł ogólnie spoko. Mogliby jednak dorobić algorytm (wiem, że niestety opatentowany przez TomTom), który określa która siatka dróg jest pokazywana podczas nawigacji (tylko najważniejsze i znaczące drogi). AM niestety pokazuje wszystko na raz i przy mocno skomplikowanych rozjazdach jest na ekranie bałagan - dorzucenie do tego chmurek nie rozwiązuje w żaden sposób problemu, tylko go jeszcze bardziej rozkręca :)
+ asystent pasa ruchu - wreeeeszcie. Niestety, rozczarowałem się jego formą, choć jak się później okazało nie jest tak źle. Napisać niestety muszę, że nie działa on poprawnie prawie nigdzie. Udało mi się nagrać film na jednym ze skrzyżowań - asystent pokazuje po prostu głupoty. Nieprawidłowa ilość pasów (to akurat pikuś) lub wskazywanie niewłaściwego pasa (sic!) Co do czytelności - całkiem przyzwoicie, brakuje tylko znaków kierunkowych i już nic więcej od AM bym nie wymagał.

- Niestety, nie podobają mi się 'transformacje' menu. Te animacje zupełnie nie pasują, a mam nawet wrażenie że spowalniają działanie programu. Zdarzyło mi się też chyba ze 2 razy (przy wyznaczonej długiej trasie - ponad 1700 km), że program po prostu przestawał reagować. Restart urządzenia pomagał.

Do tych chmurek już zaczynam się powoli przyzwyczajać :)
Co do animowanego menu - to się zgadzam - strasznie spowolniło działanie programu, a czasem się zacina i jest freeze na kilka minut.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #340 dnia: Maj 06, 2010, 07:47:14 »
To je wyłącz, jak Ci spowalnia. Sądzę jednak, że przyczyna spowolnienia jest inna (np pofragmentowana karta). U mnie działanie menu, mimo animacji, jest obecnie wielokrotnie szybsze, niż w poprzednich wersjach.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #341 dnia: Maj 06, 2010, 08:35:05 »
... Sądzę jednak, że przyczyna spowolnienia jest inna (np pofragmentowana karta). ...
Fragmentacja systemu plików nie miała znaczenia (w moim przypadku). Przed i po defragmentacji plików na karcie muliło tak samo. Wyłączyłem animacje - miałem już dość.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline mickey

• **
  • 114
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
« Odpowiedź #342 dnia: Maj 06, 2010, 08:40:52 »
A czy spotkał się ktoś z potwornym zamulaniem na HTC HD? Wyznaczanie trasy trwa wieczność, a jak już wyznaczy, to wyrzuca komunikat o braku możliwości przyciągnięcia pozycji do siatki dróg lub o tyn, że punkt docelowy znajduje się poza mapą (mam mapę Europy). Przestawianie suwaków zarządzania pamięcią nic nie zmienia, podobnie jak defragmentacja karty pamięci. Obecna wersja Automapy jest dla mnie kompletnie nieużyteczna, nawet dla beta testów. BTW Jak wyłączyć animację menu?
Pozdrawiam
mickey

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #343 dnia: Maj 06, 2010, 09:02:22 »
... BTW Jak wyłączyć animację menu?...
Bodajże trzecia strona wątku....
Pozdrawiam
Karol

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #344 dnia: Maj 06, 2010, 09:05:34 »
To je wyłącz, jak Ci spowalnia. Sądzę jednak, że przyczyna spowolnienia jest inna (np pofragmentowana karta). U mnie działanie menu, mimo animacji, jest obecnie wielokrotnie szybsze, niż w poprzednich wersjach.

U mnie podobnie...
--
Pozdrawiam
Maciej

« Odpowiedź #345 dnia: Maj 06, 2010, 09:06:47 »
U mnie na HTC HD nie zaobserwowałem zamulenia AM, wręcz mam wrażenie, że działa sprawniej. Nie mam żadnych problemów z wyznaczaniem tras i szybkością ich przeliczania.
(testuję na AM PL)

*

Offline mickey

• **
  • 114
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
« Odpowiedź #346 dnia: Maj 06, 2010, 10:09:23 »
A jaki masz rom? u mnie chlasta się na fabrycznym i na każdym innym, którego próbowałem. Problem dotyczy AM od wersji 6.0 w górę.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #347 dnia: Maj 06, 2010, 10:26:46 »

To nie to.
Zwykle ładnie działa - nawet szybciej niż poprzednio, ale czasem jest freeze. Odnoszę też wrażenie, że reakcja na dotyk też jakoś słabiej działa. Navroad 460BT.

*

Offline proot

• **
  • 127
« Odpowiedź #348 dnia: Maj 06, 2010, 10:39:36 »

To nie to.
Zwykle ładnie działa - nawet szybciej niż poprzednio, ale czasem jest freeze. Odnoszę też wrażenie, że reakcja na dotyk też jakoś słabiej działa. Navroad 460BT.

Mam podobne wrażenie, jakby cały program na chwilę zamierał po naciśnięciu na ekran.

p.s. co ma fragmentacja karty do interfejsu który wczytany jest do ramu? Czy 'animacja' menu to odtwarzanie filmu zapisanego na karcie? No nie dajcie się zwariować... zaraz ktoś napisze, że najlepiej windowsa przeinstalować, żeby AM lepiej pracowała...

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #349 dnia: Maj 06, 2010, 10:47:59 »
... zaraz ktoś napisze, że najlepiej windowsa przeinstalować, żeby AM lepiej pracowała...
Tak jak na innym forum, jakiś inteligent zapodał metodę na "niepytanie" AM o profil przy każdym uruchomieniu. :mysli:
Zrobił i załaczył plik bat, który usuwał fizycznie, z systemu plików dwa profile (terenowy i ciężarowy), zostawał jeden - AM nie miała już o co pytać.  :mrgreen: :E
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #350 dnia: Maj 06, 2010, 10:48:28 »

To nie to.

Mam podobne wrażenie, jakby cały program na chwilę zamierał po naciśnięciu na ekran.

p.s. co ma fragmentacja karty do interfejsu który wczytany jest do ramu? Czy 'animacja' menu to odtwarzanie filmu zapisanego na karcie? No nie dajcie się zwariować... zaraz ktoś napisze, że najlepiej windowsa przeinstalować, żeby AM lepiej pracowała...

U mnie ten sam efekt. A instalowałem AM na czystą formatowaną kartę.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #351 dnia: Maj 06, 2010, 10:58:53 »

Tak jak na innym forum, jakiś inteligent zapodał metodę na "niepytanie" AM o profil przy każdym uruchomieniu.
Przy wyłączonej AutoMapie.

W profilach ciężarowy i terenowy, zmieniłem w pliku "profile.settings", wpis na BuiltIn=0, natomiast w profilu osobowy na BuiltIn=1.

Po uruchomieniu programu nie pyta już o profil, sprawdzone na NavRoad Q1.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #352 dnia: Maj 06, 2010, 11:00:17 »
... W profilach ciężarowy i terenowy, zmieniłem w pliku "profile.settings", wpis na BuiltIn=0, natomiast w profilu osobowy na BuiltIn=1. ...
Wiemy, wiemy ...  :ok: :wink:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #353 dnia: Maj 06, 2010, 11:17:12 »

Nie bądź taki mądry, bo nie wiesz jak AM zarządza aplikacją i w którym momencie wczytuje pliki konfiguracyjne. Napisałem "np", a to znaczy, że nie wiem jaka jest przyczyna, może karta, może Wasze gotowane ROMy, a może jeszcze co innego. Fakt jest jeden - przejechałem już ok. 800km z AM6.5 i animowane menu działa u mnie znacznie sprawniej, niż poprzednio - bez żadnych zwisów i przycięć. I tą informacją chciałem się z Wami podzielić, oczywiście z tymi, którzy informacje używają do innych celów, niż atak na mnie.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #354 dnia: Maj 06, 2010, 11:22:36 »
Nie bądź taki mądry, bo nie wiesz jak AM zarządza aplikacją i w którym momencie wczytuje pliki konfiguracyjne. ...
Tudzież grafikę czy inne zasoby.
... oczywiście z tymi, którzy informacje używają do innych celów, niż atak na mnie.
Weź wyluzuj. Wyrazili swoje powątpiewanie i tyle.
Wazna jest informacja, że u jednych chodzi animacja płynnie a u innych niekoniecznie i dobrze, że te spostrzeżenia tu trafiają.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline proot

• **
  • 127
« Odpowiedź #355 dnia: Maj 06, 2010, 11:42:47 »

Nie bądź taki mądry, bo nie wiesz jak AM zarządza aplikacją i w którym momencie wczytuje pliki konfiguracyjne. Napisałem "np", a to znaczy, że nie wiem jaka jest przyczyna, może karta, może Wasze gotowane ROMy, a może jeszcze co innego. Fakt jest jeden - przejechałem już ok. 800km z AM6.5 i animowane menu działa u mnie znacznie sprawniej, niż poprzednio - bez żadnych zwisów i przycięć. I tą informacją chciałem się z Wami podzielić, oczywiście z tymi, którzy informacje używają do innych celów, niż atak na mnie.

Masz rację, nie mam pojęcia jak AM wczytuje zasoby, etc. Ale na chłopski rozum, jeśli raz otworzyłem menu - najprawdopodobniej już w ramie siedzi cała jego grafika. Nie sadze, aby renderowali je za każdym razem klikania w przycisk MENU, a zaraz po zamknięciu czyścili pamięć. Po prostu się tak nie robi. A chodzi właśnie o to, że po kilku godzinach używania wszystko pracuje tak samo... czasami zamula, czasami zatrzymuje się cała aplikacja na sekundę, etc. Wierzę mocno, że jest to beta i w wersji finalnej poprawią wszystkie te niedogodności.

Sam pisałem oprogramowanie dużo bardziej złożone od AM przez ostatnie kilka lat - śmiem twierdzić, że większość z Was może z niego na co dzień korzystać, niestety nie mogę napisać o jaki produkt chodzi :P bo zaczęły by się pytania OT i uszczypliwe docinki, że też czegoś nie dopracowaliśmy :P chcę tego uniknąć, bo z projektem rozstałem się w lutym ubiegłego roku... obecnie jeżdżę :P

Mój główny zarzut do funkcjonalności AM jest taki, że oni 'na siłę wciskają' funkcje, które większość (z tego co widzę na forum) chce wyłączyć i szuka sposobu, a to dopisanie czegoś w plikach ustawień, a to - jak wspomniał ochkarol - robienie protezy plikiem .bat, o zgrozo.

Skromnym zdaniem twierdzę, że jeśli 'coś wymyślają', powinni dać użytkownikowi wybór. Tak działa większość programów komputerowych/pda. I oczywiście niektóre opcje już da się z menu włączyć/wyłączyć, ale jak widać znaczną większość nie.

« Odpowiedź #356 dnia: Maj 06, 2010, 11:46:09 »
A jaki masz rom? u mnie chlasta się na fabrycznym i na każdym innym, którego próbowałem. Problem dotyczy AM od wersji 6.0 w górę.

Od ponad pół roku używam rom hypnotiQ Bysia (szybki, dobrze trzyma bateria), może jakiś inny zainstalowany program Ci bruździ.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #357 dnia: Maj 06, 2010, 11:50:12 »
... Skromnym zdaniem twierdzę, że jeśli 'coś wymyślają', powinni dać użytkownikowi wybór. ...
Np. w Menu/Opcje --> Animowane Menu? (tak jak jest Menu Proste)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kiniu

• *
  • 89
  • Sprzęt: Goclever4366FMBT & HTC HD2  & (FSn560)
« Odpowiedź #358 dnia: Maj 06, 2010, 11:56:53 »
Ja mam szary, zielony, pomarańczowy, potem czerwony, potem robi się znowu pomarańczowy. Normalnie dyskoteka. Dodatkowo w logu mam jakieś błędy połączenia.

Ja dzisiaj z trasy tez nic nie mogłem wysłać. Cały czas błędy połączenia, mimo iż w poniedziałek działał poprawnie. Myślę że może coś być nie tak z serwerem trafficu.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #359 dnia: Maj 06, 2010, 12:05:39 »
Nie bądź taki mądry, bo nie wiesz jak AM zarządza aplikacją i w którym momencie wczytuje pliki konfiguracyjne.

Akubit spokojnie, nie unoś się   B)
Tu IMO nie masz racji, fragmentacja plików na karcie może dawać odczuwalny skutek tylko w przypadku dużych plików (mapy), pliki konfiguracyjne zajmują jeden, góra kilka klastrów
i nie ma szans abyś bez sprzętu pomiarowego zobaczył jakąś różnicę w czasie dostępu do tych plików.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free