Witam ponownie Wszystkich

Wczoraj wróciłem z kolejnej wyprawy, tym razem trasa Łódź -> Bratysława -> Venezia -> Milano -> Bolonia -> Brno -> Łódź. Może to już zakrawa o 'zboczenie', ale miałem ze sobą dwa nawigatory równocześnie włączone. Jeden z nich to oczywiście najnowsza, wersja beta AM 6.5.
Niestety, AM długo jeszcze nie będzie moim 'głównym' narzędziem, zbyt mocno się zawiodłem, aby teraz odpuścić. Ustawiłem więc mojego TomToma i praktycznie przez całą trasę nie dotknąłem urządzenia. AM była tzw. 'supportowym' sprzętem.
Moje spostrzeżenia:
+ fajne chmurki z ulicami, uważam jednak, że brakuje priorytetyzacji co ma być pokazywane podczas nawigacji - na autostradach/szosach jest OK, ale po wjeździe do dużego miasta (np. Bolonia) na ekranie jest tyle chmurek, że nie widać 'cycuszków' wskazujących do której ulicy należą. Robi się bałagan. Uznałem jednak, że to wersja beta i nie czepiam się. Pomysł ogólnie spoko. Mogliby jednak dorobić algorytm (wiem, że niestety opatentowany przez TomTom), który określa która siatka dróg jest pokazywana podczas nawigacji (tylko najważniejsze i znaczące drogi). AM niestety pokazuje wszystko na raz i przy mocno skomplikowanych rozjazdach jest na ekranie bałagan - dorzucenie do tego chmurek nie rozwiązuje w żaden sposób problemu, tylko go jeszcze bardziej rozkręca

+ asystent pasa ruchu - wreeeeszcie. Niestety, rozczarowałem się jego formą, choć jak się później okazało nie jest tak źle. Napisać niestety muszę, że nie działa on poprawnie prawie nigdzie. Udało mi się nagrać film na jednym ze skrzyżowań - asystent pokazuje po prostu głupoty. Nieprawidłowa ilość pasów (to akurat pikuś) lub wskazywanie niewłaściwego pasa (sic!) Co do czytelności - całkiem przyzwoicie, brakuje tylko znaków kierunkowych i już nic więcej od AM bym nie wymagał.

Jak widać, trasa 'prosto 34 km', a AM pokazuje, abym zjechał na prawo. Spójrzcie na TomToma - pokazuje prawidłową pozycję.
Tu macie film:
Asystent pasa ruchu: TomTom vs AM 6.5 beta- Niestety, nie podobają mi się 'transformacje' menu. Te animacje zupełnie nie pasują, a mam nawet wrażenie że spowalniają działanie programu. Zdarzyło mi się też chyba ze 2 razy (przy wyznaczonej długiej trasie - ponad 1700 km), że program po prostu przestawał reagować. Restart urządzenia pomagał.
- Kolejne niestety - kilka razy AM się wywróciła - mam nadzieję, że to wina wersji beta aplikacji. Np. wyznaczając trasę 'na sucho' wskazując START i KONIEC - program działa OK. Po trasie, jadąc autem próbowałem wyznaczyć trasę do punktu docelowego (byłem na terenie Czech, niedalego Brna i chciałem wyznaczyć trasę do hotelu w Milano). Dostawałem komunikat, że nie ma możliwości wyznaczenia trasy dla wybranej kategorii dróg (nic w opcjach nie zmieniałem, fabryczna instalacja). Gdy auto zatrzymałem na tankowanie, trasa została poprawnie wyznaczona.
- Nie podoba mi się, że program 'wyszarza' ekran gdy utraci sygnał GPS i zasłania go wielkim komunikatem. Przecież potrafi 'przewidywać' pozycję, może nie jest to EPS znane z TomTom, ale działa i szkoda, ekranu na komunikaty i zasłanianie go jakąś morą. Wiem, że to się gdzie w plikach konfiguracyjnych da wyłączyć - niestety nie będę grzebał bo nie mam na to czasu.
EPS w TomTom vs AM beta 6.5(Tu można zobaczyć jako ciekawostkę jak działa EPS - szkoda/lub na szczęście nie było jakiegoś zatoru - TomTom podczas zatrzymania w tunelu zatrzymuje pozycje na mapie, AM jak i reszta nawigacji bez EPS jedzie dalej

/ Chodzą pogłoski, że ma być TMC w Polsce. Fajnie - bardzo fajnie sprawdza się to u naszych sąsiadów a także dalszych krajach. Najlepiej działa we Włoszech, bo praktycznie na żywo widać korki, remonty, blokady, etc.
TMC w TomTom GO950 (Italia)Jako podróżnik, dużo używający auta i związany od kilku lat z AM. Jako były programista jednego z największych projektów w centralnej europie. Jako zwykły klient AM - radzę. Porzucćie obecną wersję AM, zacznijcie nowe wydanie AM-2. Wykorzystajcie doświadczenie i nie popełniajcie błędów które zrobiliście podczas projektowania obecnej aplikacji. Będzie sukces.
I proszę Was drodzy menedżerowie AM, nie wciskajcie wodotrysków, które konkurencja już u siebie wyrzuca. Pracujcie nad czymś konkretnym. Nie spierdolcie kolejnej Polskiej rzeczy!