AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.

• 647 Odpowiedzi
  • 170593 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline iceneon

• 995
Odp: AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.
« Odpowiedź #270 dnia: Maj 04, 2010, 19:52:10 »
Też mam taką nadzieję. Myślałem nawet, że to się w końcu uda w "rewolucyjnej" wersji, jaką niby miała być 6.5. A tu... 4litery... Mam taką sugestię zgłosić trzeci raz do supportu? Zgłoszę, ale pewnie dalej nie przyniesie to żadnego skutku.
Przyniesie przyniesie, w 7 ma się zmienić wygląd. Ja piszę, Ty napisz i inni, którym na tym zależy też niech piszą. Ktoś musiał wymyślić ten cholerny znak terenu zabudowanego, bo jak kiedyś prosiłem o oznaczenie typu wybranej trasy choćby jedną małą literką/symbolem to mi zmyli głowę, że nie ma miejsca na ekranie, a tu masz na znak się znalazło.

Dalszy ciąg testów:
1. Po wyznaczeniu trasy po kilku sekundach nastąpiła kilkusekundowa zwiecha, przy czym raz musiałem resetować.
2. Po wyznaczeniu trasy obraz zrobił się cały niebieski na jakieś 3 sekundy, po czym wrócił do trybu bez wyznaczonej trasy.
Chyba szykuje się beta2, bo nie sądzę żeby się tak szybko uporali z błędami jakie występują.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #271 dnia: Maj 04, 2010, 20:06:41 »
... Ktoś musiał wymyślić ten cholerny znak terenu zabudowanego ...
Kierowcom ciężarówek i autobusów naprawdę może się przydać. :ok:
Ważne aby każdy, bez grzebania w plikach mógł go sobie wyłączyć nie wyłączając jednocześnie znaku ograniczenia prędkości (i na odwrót). Na razie jak bracia syjamscy.
Zaproponowałem przeniesienie znaku terenu zabudowanego na górę ekranu (strona już mniej istotna) - zobaczymy co na to Aquart.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #272 dnia: Maj 04, 2010, 20:23:39 »
........
Rozumiem doskonale, co znaczy v.BETA... To program zakończony, przeznaczony do testów celem wykrycia i skorygowania drobnych błędów,
Ja znalazłem taką definicję :"wersja beta, kiedy program ma już pierwszych użytkowników, zwanych często beta-testerami, i wyłapywane są błędy związane z różnymi środowiskami i warunkami pracy programu"   Prawie to samo ale "prawie" robi.....
Co to są drobne błędy ?  ?    Jak jest literówka w programie to jest drobny czy gruby błąd ? zmień w losowy sposób jeden znak w dowolnej linii programu - będzie drobny czy gruby błąd  :-?   Wg, mnie  alfa to coś co prawie działa i nie nadaje się do testów a beta to coś co już działa ale mogą wystąpić błędy  nie koniecznie drobne . a program który aspiruje do wersji finalnej to   "RC "
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #273 dnia: Maj 04, 2010, 20:35:44 »
Może góra 5% punktów/zmian robiłem z poziomu PC. Całą reszta jest dodawana bezpośrednio przez palmtopa - mam już czwartą folię ochronną bo najnormalniej w świecie się ściera co kilka miesięcy  :mrgreen:. Oczywiście kupuje i tak najlepszą czyli Brendo.
W Mio ekran dotykowy już też chyba pomału zaczyna odmawiać posłuszeństwa w niektórych miejscach.
W czasie jazdy zazwyczaj punkty wstawiam jako Ulubiony z literką/cyferką robiąca za skrót. Potem mozolne przepisywanie danych z Ulubionych do POI.

Właśnie dlatego pisałem o nawykach. Co stoi na przeszkodzie we wprowadzaniu nowych POI, tak jak robiłeś to dotychczas, ale używając metody przyrostowej?

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #274 dnia: Maj 04, 2010, 20:44:23 »
Właśnie dlatego pisałem o nawykach. Co stoi na przeszkodzie we wprowadzaniu nowych POI, tak jak robiłeś to dotychczas, ale używając metody przyrostowej?

Przy dodawaniu ok, ale przy edycji już jest problem.
Jeżeli zapanują nad tym oczywiście że będę stosował metodę przyrostową.

Poza tym jeżeli będzie możliwość edycji punktów wbudowanych to chyba zbyteczne będzie wybieranie własnych kategorii na miplo, albo będzie należało wybrać wszystko. Dobrze rozumie ?? Każdy punkt będziemy mogli edytować, zmieniać i będzie to przesyłane na miplo ??

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #275 dnia: Maj 04, 2010, 20:55:24 »

Miejscowość wcale niemała - Koziegłowy/śląskie/myszkowski/ ul 3-go Maja - w poprzednich wersjach była przynajmniej sama ulica z możliwością wyboru skrzyżowania... teraz jest, ale w sąsiednich miejscowościach (Siedlec Duży, Wojsławice)

Jak było do wyboru 6 skrzyżowań tak jest nadal w tym 3 w Koziegłowach (Zamkowa, Warszawska, Częstochowska). I jak pokazywał jednocześnie 3Maja z Koziegłów i Siedlca tak pokazuje nadal.
(I osobno Wojsławice -tu prawidłowo)
Czyli był błąd i jest nadal, jedynie doszedł znaczek wykrzyknika przy miejcowości
jeśli jest inna niż poszukiwana.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #276 dnia: Maj 04, 2010, 21:22:53 »
Przy dodawaniu ok, ale przy edycji już jest problem.

Dlatego pisałem o nawykach. IMHO edytowanie POI w urządzeniu jest delikatnie mówiąc mało wygodne. Co innego na PC, mając dostępny internet (kopiuj-wklej itp.). Przecież wystarczy zaznaczyć punkt do edycji (np poprzez dodanie do ulubionych) i potem wyedytować na PC, mając pełen komfort oraz wszelkie o nim informacje. No tak przynajmniej ja robię...

Poza tym jeżeli będzie możliwość edycji punktów wbudowanych to chyba zbyteczne będzie wybieranie własnych kategorii na miplo, albo będzie należało wybrać wszystko. Dobrze rozumie ?? Każdy punkt będziemy mogli edytować, zmieniać i będzie to przesyłane na miplo ??

Też tak rozumiem.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #277 dnia: Maj 04, 2010, 21:39:18 »
W trybie bez trasy nazwy ulic nie są w chmurkach. Też jest tak u Was czy tylko ja mam problem i muszę iść do lekarza, tego od oczu.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #278 dnia: Maj 04, 2010, 21:39:59 »
Też tak rozumiem.

No więc czekamy.
Dobrym krokiem według mnie było połączenie POI z AM z tymi z miplo. Jeżeli teraz ujednolicą obsługę punktów, wyeliminują wszelkie błędy z tym związane to będzie drugie świetne posunięcie  :ok:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #279 dnia: Maj 04, 2010, 21:42:06 »
W trybie bez trasy nazwy ulic nie są w chmurkach. Też jest tak u Was czy tylko ja mam problem i muszę iść do lekarza, tego od oczu.
Wystarczy jak odstawisz to świństwo...  :wink:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #280 dnia: Maj 04, 2010, 22:31:23 »
Dlatego pisałem o nawykach. IMHO edytowanie POI w urządzeniu jest delikatnie mówiąc mało wygodne. Co innego na PC, mając dostępny internet (kopiuj-wklej itp.). Przecież wystarczy zaznaczyć punkt do edycji (np poprzez dodanie do ulubionych) i potem wyedytować na PC, mając pełen komfort oraz wszelkie o nim informacje. No tak przynajmniej ja robię...

Akubit może dla Ciebie to jest nawyk, ale np. ja pomimo dodania kilkadziesiąt punktów nie mam pojęcia jak robić to za pomocą PC... zawsze robię poprzez Automapę na telefonie, po czym klikam na MiploSync i tyle. Działam podobnie jak wyżej kolega. Dodaje na szybko w trasie klepiąc kilka liter, potem uzupełniam w domu, dostęp do neta mam poprzez 3G lub WiFi więc też nie widzę w tym nic niewygodnego
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #281 dnia: Maj 04, 2010, 22:44:05 »
Ja jestem zadowolony z 6.5. W sobote przejechałem 1000 km na AM i poza kilkoma uwagami ma jedną uwagę (poza tymi co wyslałem do supportu) brakuje mi ikonki połączenia z miplo loc. Czerwona brak zielona ok. Wtedy "trach" nie byłby potrzebny.
Paweł

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #282 dnia: Maj 04, 2010, 22:44:56 »
Akubit może dla Ciebie to jest nawyk, ale np. ja pomimo dodania kilkadziesiąt punktów nie mam pojęcia jak robić to za pomocą PC... zawsze robię poprzez Automapę na telefonie, po czym klikam na MiploSync i tyle. Działam podobnie jak wyżej kolega. Dodaje na szybko w trasie klepiąc kilka liter, potem uzupełniam w domu, dostęp do neta mam poprzez 3G lub WiFi więc też nie widzę w tym nic niewygodnego

To wejdź sobie na Miplo, otwórz mapę i zobacz jak wygodne jest edytowanie punktów poprzez klikanie na nie myszą i wpisywanie z klawiatury, tudzież wykorzystywanie zasobów internetu do wklejania opisów, nazw, telefonów itp. Dziwię się, że dziobanie rysikiem w klawiaturkę ekranową na małym ekraniku określasz jako "nic niewygodnego".

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #283 dnia: Maj 04, 2010, 22:48:10 »
To wejdź sobie na Miplo, otwórz mapę i zobacz jak wygodne jest edytowanie punktów poprzez klikanie na nie myszą i wpisywanie z klawiatury, tudzież wykorzystywanie zasobów internetu do wklejania opisów, nazw, telefonów itp. Dziwię się, że dziobanie rysikiem w klawiaturkę ekranową na małym ekraniku określasz jako "nic niewygodnego".

Część punktów tak zrobisz, zwłaszcza jak znasz adres. Ale niektóre, złapane po trasie, już niekoniecznie. Ja staram się je "łapać" w trasie, ale dokładną edycję opisu robię już po imporcie przez MiploSync do internetu, przez www.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #284 dnia: Maj 04, 2010, 23:18:03 »
No i właśnie o to chodzi, że edycji i tak dokonujesz z PCta. Wystarczy więc na trasie złapać punkt i dodać go do ulubionych (czy tam innych POI), po czym znaleźć go na mapie Targeo. To bardzo proste, obsługa tej mapy jest bardzo łatwa i szybka. Można też użyć wyszukiwarki.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #285 dnia: Maj 04, 2010, 23:24:08 »

Tak. Bez trasy nie ma chmurek :)
Jeszcze jedno - w trybie trasy czasem wariuje skala mapy. Robi jakieś zwariowane przybliżenie - chyba 80m.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #286 dnia: Maj 05, 2010, 00:47:33 »
Jeszcze jedno - w trybie trasy czasem wariuje skala mapy. Robi jakieś zwariowane przybliżenie - chyba 80m.
A tego nie stwierdziłem (trochę dziś po mieście pojeździłem bez wyznaczonej trasy).
Może masz na myśli przybliżanie podczas ostrzegania o POI, które teraz występuje tylko na czas komunikatu. Potem mapa się oddala i znowu przybliża jak jest komunikat  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #287 dnia: Maj 05, 2010, 03:13:43 »
Nie tylko w trybie bez trasy, w 2D też są bez chmurek :grin:
Poleciałem w małą trasę.
Znak terenu zabudowanego "wisi" na ekranie cały czas. :S
Do tego przywiązany jest do znaku ograniczenia prędkości jak chłop do ziemi (razem są, razem ich nie ma) :-|
Też odniosłem wrażenie że te dwa znaczki są ze sobą "zespawane", co więcej znaki ograniczenia prędkości w Bydgoszczy i okolicach zostały skopane, chociaż w 6.2 były prawidłowe - odnosi się to do odcinków na których nie ma  ograniczenia prędkości znakiem na wprost a wynika ono z jazdy po terenie zabudowanym, na takich odcinkach pokazuje się znaczek ograniczenia do 60 km/h zamiast do 50, co więcej teren zabudowany i ograniczenie do 60 obowiązuje również na leśnych ścieżkach wokół Bydgoszczy :grin:

Z innej beczki: zauważyłem że w trakcie jazdy czasami na moment znikają z mapy kolory oznaczające np tereny zielone, obszar zabudowany itp. lub pojawiają się na mapie w zupełnie przypadkowych miejscach szare cienie przypominające obrysy budynków - trwa to ok 2-3 sekund po czym wszystko wraca do normy i przysięgam że nic nie brałem jak zwróciłem na to uwagę :wink: czy ktoś też coś takiego zauważył?

Z wychwyconych błędów pozostaje jeszcze brak możliwości przekroczenia słowackiej granicy w Korbielowie (w obie strony) - AM nie ma szczęścia do tego fragmentu granicy, były z nim już kłopoty w jednej nz poprzednich wersji.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #288 dnia: Maj 05, 2010, 09:09:22 »
Z innej beczki: zauważyłem że w trakcie jazdy czasami na moment znikają z mapy kolory oznaczające np tereny zielone, obszar zabudowany itp. lub pojawiają się na mapie w zupełnie przypadkowych miejscach szare cienie przypominające obrysy budynków - trwa to ok 2-3 sekund po czym wszystko wraca do normy i przysięgam że nic nie brałem jak zwróciłem na to uwagę :wink: czy ktoś też coś takiego zauważył?
U mnie wyskoczył dziś kolor zielony (las) na kilka sekund w miejscu gdzie nie ma lasu, po czym zniknął  :O

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #289 dnia: Maj 05, 2010, 09:19:34 »
U mnie wyskoczył dziś kolor zielony (las) na kilka sekund w miejscu gdzie nie ma lasu, po czym zniknął  :O
Może to nie las - może to UFO  :wink: :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #290 dnia: Maj 05, 2010, 09:37:12 »
A szlag wie, coś jak by ciemno się zrobiło, ale tylko na ekranie. Może AM wykrywa teraz takie rzeczy  :E

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #291 dnia: Maj 05, 2010, 09:49:37 »
Albo to nie las tylko tajna plantacja marychy  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #292 dnia: Maj 05, 2010, 09:59:24 »
tez zauwazylem ze w niektorych momentach zmienia sie tlo na mapce Zauwazylem tez ze w komputerze przelaczanie i resetowanie stron ABCD trwa dluzej niz w poprzedniej wersji Naciskam a po 1 sek dopiero sie zmienia Dzwieki tez sa znacznie (glos ustawiony na max) cichsze przy klikaniu a w niektorych momentach troche dziwne jakby uciete
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #293 dnia: Maj 05, 2010, 10:11:11 »
Albo to nie las tylko tajna plantacja marychy  :mrgreen:
Nie podejrzewaj mnie o takie rzeczy. Ja wolę tytoń, ewentualnie smakowy, ale nie dla druidów  :mrgreen:

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #294 dnia: Maj 05, 2010, 10:58:46 »
Witam,

Czy u Was w informacjach o Trafficu w polu "Prognozy z:" widnieje 2010-04-29 21:52:52? U mnie pomimo zielonej ikonki i kilkukrotnego połączenia z systemem data ta nie uległa zmianie. Zastanawiam się czy jest to data informacji "zaszytych" w mapach, czy błąd aktualizacji Traffica? Jak to wygląda na Waszym sprzęcie?

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #295 dnia: Maj 05, 2010, 11:03:46 »
Witam
U mnie ta sama data i godz. jest

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #296 dnia: Maj 05, 2010, 11:58:14 »
Zauwazylem tez ze w komputerze przelaczanie i resetowanie stron ABCD trwa dluzej niz w poprzedniej wersji Naciskam a po 1 sek dopiero sie zmienia
U mnie występuje również niewielkie opóźnienie przy przełączaniu komputera pomiędzy stronami - chociaż nie jest ono aż tak długie - występuje raczej mały moment zawahania trwający nie dłużej jak 1/2 sekundy.

Przy okazji sprawdzania komputera zauważyłem ciekawostkę, najwyższa zmierzona prędkość maksymalna to: 44681 km/h, nie wiedziałem że moje kombi w dieslu potrafi aż tyle :E

Dzwieki tez sa znacznie (glos ustawiony na max) cichsze przy klikaniu a w niektorych momentach troche dziwne jakby uciete
Jeżeli chodzi o głośność to nie zauważyłem różnicy  w stosunku do wcześniejszych wersji, natomiast potwierdzam ucięte dźwięki - np podczas kasowania wyznaczonej trasy.

*

Offline pyt

• 19
    • Pyt strona domowa
  • Sprzęt: Treo -> MDA I > Compact -> Diamond -> x10 mini pro
« Odpowiedź #297 dnia: Maj 05, 2010, 12:01:13 »
Koledzy ! Cały czas odnoszę wrażenie że zapominacie że mamy tu betę.  Coś nie działa ok znaleźliśmy błąd bety -zgłaszamy  ,ale pisanie o porażce     to .... to....  to porażka  :E
Jeździłem już na beta i była o wiele lepsza :) (6.0 chyba to była)
--
Pozdrawiam
Pyt

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #298 dnia: Maj 05, 2010, 12:23:57 »
Mam wrażenie że obecna beta zawiera też błędy które są celowo w niej umieszczone i nie wynikają z ewolucji programu.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #299 dnia: Maj 05, 2010, 13:50:21 »
Zauważyłem jeszcze że komplet plików z danymi POI składają się teraz z 4 plików, doszedł z rozszerzeniem *.ampdel