AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.

• 647 Odpowiedzi
  • 170996 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
Odp: AutoMapa 6.5 beta - testy już czas zacząć.
« Odpowiedź #210 dnia: Maj 03, 2010, 16:43:13 »
Teodoryk - Czy mógłbyś (oczywiście w odpowiednim dziale "AM 5/6.X.X modyfikacje i wariacje na temat") napisać gdzie i w jakim pliku zmieniać położenie "Asystenta" wtedy każdy będzie go miał tam gdzie mu pasuje.

Problem z wersjami Beta moim zdaniem polega na tym że aby ją testować to trzeba ją zainstalować na karcie i korzystać z jej wskazań, które są w wersji 6.5 nie do przyjęcia (algorytmy wytyczania tras), sam program też jest pełny błędów i niedoróbek uniemożliwiających korzystanie z tej wersji w nie znanym terenie. Dlaczego firma Aquart chce mieć za darmo testerów i zbierać informacje o własnych błędach w płatnym programie. Czy nie byłoby uczciwie wersję beta udostępniać dla wszystkich np. działającej 14 dni można by ją zainstalować na innej karcie lub PC i testować w odpowiednim dla siebie momencie.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #211 dnia: Maj 03, 2010, 16:59:12 »
Nie wiem czy ktoś zauważył, ale wybór paneli pilota nie jest już zależny od włączenia przycisków ekranowych (rączka).

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #212 dnia: Maj 03, 2010, 17:04:56 »
Problem z wersjami Beta moim zdaniem polega na tym że aby ją testować to trzeba ją zainstalować na karcie i korzystać z jej wskazań, które są w wersji 6.5 nie do przyjęcia (algorytmy wytyczania tras), sam program też jest pełny błędów i niedoróbek uniemożliwiających korzystanie z tej wersji w nie znanym terenie. Dlaczego firma Aquart chce mieć za darmo testerów i zbierać informacje o własnych błędach w płatnym programie. Czy nie byłoby uczciwie wersję beta udostępniać dla wszystkich np. działającej 14 dni można by ją zainstalować na innej karcie lub PC i testować w odpowiednim dla siebie momencie.

A jeszcze niedawno beta była tylko dla wybranych użytkowników i wtedy były głosy, aby udostępnić ją wszystkim wówczas wyłapie się więcej błędów...

Zrozum tu człowieka  :mysli:
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #213 dnia: Maj 03, 2010, 17:20:38 »
... Teraz w ostrzeganiu POI np nie mam kategorii fotoradary, a są tylko radary. Czy u Was też tak jest ? ...
A sory, bo było ok. Ja po instalacji miałem wszystko ok.
Ale teraz jak zajrzałem do POI/Ostrzeganie to też mam dziury (radarów nawet nie mam  :O).
Ostrzeganie u mnie działa ok, bo wcześniej ustawiłem.
POI są w Menu/Prowadź do-Szukaj/POI fotoradary są.
Może zrobiło się to po synchronizacji z Miplo?  :-?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #214 dnia: Maj 03, 2010, 17:29:06 »
... Teraz w ostrzeganiu POI np nie mam kategorii fotoradary, a są tylko radary. Czy u Was też tak jest ? ...
Ale teraz jak zajrzałem do POI/Ostrzeganie to też mam dziury (radarów nawet nie mam  :O).

Potwierdzam, po pierwszej synchronizacji z Miplo mogłem wszystko ustawić, teraz też już nie mam takiej możliwości, gdy próbowałem coś zmienić zapisało mi już nową konfigurację i przestało ostrzegać o fotoradarach, dobrze, że wcześniej zabezpieczyłem pliki konfiguracyjne i mogłem je wrzucić do AM.
Oj daleka droga przed programistami z AM, na razie działa w dość nieoczekiwany sposób.
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #215 dnia: Maj 03, 2010, 20:25:33 »
W ten weekend pokonałem trasę warszawa-Giżycko-Warszawa. AM działała idealnie. Tylko ten znaczek terenu zabudowanego pokazywał bzdury... właściwie cały czas pokazywał teren zabudowany.. nawet na ekspresówkach na odcinku Warszawa - Łomża.
Gdzieś na trasie siekierkowskiej pokazał się asystent pasa ruchu ale miałem problem z zinterpretowaniem wskazania.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2010, 20:27:49 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #216 dnia: Maj 03, 2010, 20:40:49 »
Dla mnie największy plus to to, że u mnie na GC 5066FMBT zaczął działać traffic online, przynajmniej wysyłanie (w trasie jeszcze nie sprawdzałem).

*

MarkNavi

« Odpowiedź #217 dnia: Maj 03, 2010, 20:41:06 »

Potwierdzam, po pierwszej synchronizacji z Miplo mogłem wszystko ustawić, teraz też już nie mam takiej możliwości, gdy próbowałem coś zmienić zapisało mi już nową konfigurację i przestało ostrzegać o fotoradarach, dobrze, że wcześniej zabezpieczyłem pliki konfiguracyjne i mogłem je wrzucić do AM.
Oj daleka droga przed programistami z AM, na razie działa w dość nieoczekiwany sposób.

Ja sobie metodą prób doszedłem jak to teraz źle funkcjonuje, a mianowicie, jeżeli założycie sobie nowy plik do własnych punktów POI i ustawicie go jako domyślny, a wcześniej zrobicie synchronizację do tego nowego pliku za pomocą MiploSynca to odzyskacie prawie pełną władzę nad punktami użytkownika spod interfejsu AutoMapy. Są tylko dwa problemy:
1. jak wykonacie drugi raz synchronizację z poziomu AM to wywali Wam wszystkie własne punkty i pozostawi wbudowane i automatycznie tracimy zarządzanie własnymi kategoriami POI.
2. Nawet jeżeli wiemy jakie są konsekwencje po wykonaniu kolejnej synchronizacji z poziomu AM i nie zrobimy tego licząc , że przechytrzymy program to i tak niewiele nam to da, bo owszem poustawiacie sobie wyświetlanie, ostrzeganie własnych POI (wyłączając wbudowane) ale na trasie (lub na demie) punkty wasze się wam nie pokażą i nie zostaniecie ostrzeżeni we właściwym momencie o np fotoradarze.

I co mi pozostało przejść na razie tylko na punkty wbudowane odhaczając punkty użytkownika i na razie wszystko chyba działa poprawnie. To tyle moich wywodów doktorskich :P

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #218 dnia: Maj 03, 2010, 20:49:49 »
... To tyle moich wywodów doktorskich :P
Znaczy się na razie d...pa blada.
Czekać trzeba na Betę2. Nie ma pośpiechu, za dużo było zwalonych wersji w ubiegłym roku.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kiniu

• *
  • 89
  • Sprzęt: Goclever4366FMBT & HTC HD2  & (FSn560)
« Odpowiedź #219 dnia: Maj 03, 2010, 20:52:27 »
Dla mnie największy plus to to, że u mnie na GC 5066FMBT zaczął działać traffic online, przynajmniej wysyłanie (w trasie jeszcze nie sprawdzałem).

A czy modyfikowałeś jakoś rejestry w nawigacji ? Pytam do ja mam model 4366FMBT i internet działa ale traffic nic nie wysyła. Napisz jeszcze czy wysyłałeś w trasie przez BT i telefon czy po podróży przez AS z komputera.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #220 dnia: Maj 03, 2010, 21:34:12 »
Jak napisałem wyżej, w trasie jeszcze nie sprawdzałem.
Uruchomiłem DUN i AutoMapę i 103 kb zebrane w 6.2 poszło. Mam nadzieję, że jak wysyła to i będzie pobierał.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #221 dnia: Maj 03, 2010, 21:37:45 »
Fajnie, że wysyła dane co 10 metrów, a nie minut  :E
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #222 dnia: Maj 03, 2010, 22:02:11 »

Czy ktoś Cię zmuszał do zainstalowania 6.5Beta ??

Warunki uczestniczenia w programie beta testów oprogramowania nawigacyjnego AutoMapa

Pobierając i użytkując wersję Beta oprogramowania nawigacyjnego AutoMapa przyjmujący niniejsze zaproszenie wyraża tym samym zgodę na wszystkie poniższe warunki i oświadcza, że:

* Jest użytkownikiem posiadającym licencję programu AutoMapa z ważną subskrybcją
    * Ma czas i chęci, aby testować wersję Beta programu i map
    * Zobowiązuje się do przesyłania uwag z testów w zwięzłej, jasnej i rzeczowej formie pod adres: beta@AutoMapa.pl
    * Zdaje sobie sprawę, że wersje Beta mogą zawierać poważne usterki, w tym również takie, które mogą prowadzić do utraty danych zarówno w AutoMapie, jak i innych aplikacjach
    * Rozumie, że w przypadku problemów z wersją Beta możemy nie być w stanie pomóc w razie kłopotów z instalacją, lub użytkowaniem programu
    * Rozumie, że wersja Beta nie jest finalnym produktem i w przypadku wypowiadania się na jej temat będzie każdorazowo wyraźnie zaznaczał, że są to uwagi dotyczące wersji Beta, a więc wersji testowej/ roboczej udostępnianej jedynie świadomym tego faktu użytkownikom w celach testowych.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #223 dnia: Maj 03, 2010, 22:26:44 »
Problem z wersjami Beta moim zdaniem polega na tym że aby ją testować to trzeba ją zainstalować na karcie i korzystać z jej wskazań, które są w wersji 6.5 nie do przyjęcia (algorytmy wytyczania tras), sam program też jest pełny błędów i niedoróbek uniemożliwiających korzystanie z tej wersji w nie znanym terenie.

Przejechałem właśnie 600km z betą i poza drobiazgami, nie stwierdziłem tego ogromu błędów i niedoróbek  :P
Zapowiada się bardzo udana wersja  :ok:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #224 dnia: Maj 03, 2010, 22:28:44 »
Przejechałem właśnie 600km z betą i poza drobiazgami, nie stwierdziłem tego ogromu błędów i niedoróbek  :P
Zapowiada się bardzo udana wersja  :ok:
Jak poprawią te błędy z POI...
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #225 dnia: Maj 03, 2010, 22:51:21 »
Ja jak zwykle problemu z POI nie mam. Jakie problemy z POI?

*

Offline ochkarol

• 4813
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #227 dnia: Maj 03, 2010, 23:04:56 »
U mnie się synchronizuje prawidłowo. Zarówno moje prywatne POI, jak i "przyrostowe". Nie potwierdzam problemu - na temat przyczyny komunikatu opisanego w Twoich linkach, dałem już odpowiedź. Dla mnie powody komunikatu są jasne i prawidłowe.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #228 dnia: Maj 03, 2010, 23:08:11 »
U mnie się synchronizuje prawidłowo. Zarówno moje prywatne POI, jak i "przyrostowe".
No właśnie jak zrobić by synchronizowało wszystkie a nie przyrostowo.. bo mimo, ze mam zaznaczoną synchronizację całości to synchronizuje tylko przyrostowo....?
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #229 dnia: Maj 03, 2010, 23:17:04 »
No właśnie jak zrobić by synchronizowało wszystkie a nie przyrostowo.. bo mimo, ze mam zaznaczoną synchronizację całości to synchronizuje tylko przyrostowo....?

Nie wiem. Od dawna używam synchronizacji przyrostowej i nie widzę sensu ściągania wszystkiego z Miplo. Szczególnie teraz, gdy będzie można edytować punkty wbudowane (nie wiem czy to działa prawidłowo, bo do edycji używam Miplo z Targeo).

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #230 dnia: Maj 03, 2010, 23:24:01 »
Nie wiem. Od dawna używam synchronizacji przyrostowej i nie widzę sensu ściągania wszystkiego z Miplo. ...
Ty nie widzisz a inni widzą (skoro używają)
Jeśli przy synchronizacji przyrostowej będą znikać z POI wbudowanych POI usunięte w serwisie Miplo to sam przesiądę się na metodę przyrostową.
I jeśli będzie to tak działać to opcję na Miplo trzeba wyłączyć, żeby nie można było powiedzieć, że coś nie działa tak jak powinno.
A teraz jest tak właśnie - opcja synchronizacji pełnej bazy POI nie działa prawidłowo.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #231 dnia: Maj 03, 2010, 23:32:12 »

Nie wiem. Od dawna używam synchronizacji przyrostowej i nie widzę sensu ściągania wszystkiego z Miplo. Szczególnie teraz, gdy będzie można edytować punkty wbudowane (nie wiem czy to działa prawidłowo, bo do edycji używam Miplo z Targeo).

Niestety nie działa prawidłowo. Punkty można edytować co prawda, ale tworzą się duble i zmienia się nazwa punktu na nazwę kategorii przy okazji.
Jeżeli się z tym uporają to rzeczywiście pobieranie pełnych kategorii z miplo stanie się zbyteczne.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #232 dnia: Maj 03, 2010, 23:40:04 »
Ty nie widzisz a inni widzą (skoro używają)

Przypomniało mi się powiedzenie o miliardach much...

Jeśli przy synchronizacji przyrostowej będą znikać z POI wbudowanych POI usunięte w serwisie Miplo to sam przesiądę się na metodę przyrostową.

Możesz podać konkretny przykład, gdzie informacja o POI, które jest nadmiarowe, powoduje taki problem, że trzeba wyłączyć POI wbudowane? W najgorszym razie zostanie skorygowane z 2 miesiące. Sorry, ale ja uważam, że to bez sensu pier...lić się z full synchronizacjami (nie przyrostowo).

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #233 dnia: Maj 03, 2010, 23:50:43 »
... W najgorszym razie zostanie skorygowane z 2 miesiące.
A ja chcę mieć najświeższą bazę już - a nie czekać na nią 2 miesiące.
Sorry, ale ja uważam, że to bez sensu pier...lić się z full synchronizacjami (nie przyrostowo).
A ja (i jak widać nie tylko ja) uważam, że sens jest się pier...lić - więc jeśli byś mógł darować sobie...
... Przypomniało mi się powiedzenie o miliardach much...
bo nie na tym polega rzeczowa dyskusja.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #234 dnia: Maj 03, 2010, 23:55:33 »
Od dawna używam synchronizacji przyrostowej i nie widzę sensu ściągania wszystkiego z Miplo.
Mnie interesują radary.. zwłaszcza stacjonarne i powiedz mi jak mam wyświetlać je zbiorczo używając ikonki, którą mam w miplo bo do tych wbudowanych znaków ograniczenia trzeba używać teleobiektywu....to jak mam zrobić to by wyświetlała się moja ikonka?
ISTQB Certified Tester

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #235 dnia: Maj 04, 2010, 00:01:15 »
Od dawna używam synchronizacji przyrostowej i nie widzę sensu ściągania wszystkiego z Miplo.
Mnie interesują radary.. zwłaszcza stacjonarne i powiedz mi jak mam wyświetlać je zbiorczo używając ikonki, którą mam w miplo bo do tych wbudowanych znaków ograniczenia trzeba używać teleobiektywu....to jak mam zrobić to by wyświetlała się moja ikonka?
Tu akurat jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
Próbowałeś opcji "Synchronizuj jednorazowo wszystko"?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #236 dnia: Maj 04, 2010, 00:09:14 »

Przecież przy synchronizacji przyrostowej masz najświeższą bazę  :P

Sorry, ale ja uważam, że to bez sensu pier...lić się z full synchronizacjami (nie przyrostowo).
A ja (i jak widać nie tylko ja) uważam, że sens jest się pier...lić - więc jeśli byś mógł darować sobie...

Myślę, że nadal nie rozumiesz idei synchronizacji przyrostowej...

... Przypomniało mi się powiedzenie o miliardach much...
bo nie na tym polega rzeczowa dyskusja.

May be  :]

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #237 dnia: Maj 04, 2010, 00:12:27 »
Cytat: ochkarol

A myślisz, że w ten sposób będziesz miał aktualną? Co z tego że 'świeża' jak w 99,9% równie aktualna jak ta wbudowana. wielokrotnie napotykałem punkty nieaktualne już rok czy 2 lata,
ba nawet takie, które były nieaktualne już w momencie ich wprowadzenia do miplo.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #238 dnia: Maj 04, 2010, 00:15:41 »

Ja używam powiększonych, zmodyfikowanych przez siebie ikonek, które nawet ja, przy zwiazanym z wiekiem problemie z odczytaniem małych cyferek, jestem w stanie zidentyfikować co do ograniczenia prędkości. Te z Miplo wymagają lupy.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #239 dnia: Maj 04, 2010, 00:15:48 »
Przecież przy synchronizacji przyrostowej masz najświeższą bazę  :P
Sam sobie zaprzeczasz:

Więc albo mam ją już albo w najgorszym razie za 2 miesiące.  :-|

Z mojej strony EOT (w temacie czy rozumiem ideę synchronizacji przyrostowej). :)

Po??czone: Maj 04, 2010, 00:18:03
Cytat: ochkarol
A myślisz, że w ten sposób będziesz miał aktualną? Co z tego że 'świeża' jak w 99,9% równie aktualna jak ta wbudowana. wielokrotnie napotykałem punkty nieaktualne już rok czy 2 lata,
ba nawet takie, które były nieaktualne już w momencie ich wprowadzenia do miplo.
To jest inna kwestia.
I wiesz dobrze, że nie o to chodzi  :wink:
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2010, 00:18:03 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol